Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Influence of physicochemical parameters of the alkaline pretreatment on the viscosity of wheat straw slurries
    (2021) Sydorenko, Vitalii; Obodovych, Oleksandr; Grabova, Tetyana; Podobiy, Olena
    The paper presents the results of the influence of physicochemical parameters of the alkaline pretreatment on the viscosity of wheat straw slurries on its rheological properties. The authors consider the coefficient of apparent viscosity as a complex indicator of wheat straw slurries pretreatment process which depends on the structure and physicochemical properties of system components, thermal parameters of the process (temperature, dispersion, and concentration of dispersed phase, shear flow rate). A wheat straw slurries with a solids content of 10…15% were chosen as the object of research. As a result of research, rheological viscosity and fluidity were constructed for these slurries in the range of shear rates from 1 to 437.4 s-1. The value of viscosity as a function of shear rate for a solids concentration of 10, 12, and 15% w. is given.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні підходи до отримання концентратів та ідентифікації антоціанів
    (2023) Михайло Васильович; Подобій, Олена Валеріївна; Мілюкін, Михайло Васильович
    Виробництво натуральних харчових пігментів продовжує зростати в усьому світі. Останнім часом спостерігається тенденція використання у виробництві харчових продуктів барвників натурального походження природних пігментів, таких як антоціани.
  • Ескіз
    Документ
    On the optimum conditions for the synthesis of binary magnesium-manganese(II) diphosphate
    (2023) Antraptseva, Nadia; Tkachenko, Andrey; Podobiy, Olena; Bila, Galina
    Робота виконана з метою вивчення оптимальних умов синтезу бінарних магній-марганець(ІІ) дифосфатів та отримання їх основних характеристик. Інформація про них у літературі практично відсутня. Синтез бінарних дифосфатів здійснювали шляхом сумісного осадження катіонів Mg2+ і Mn2+ із суміші водних розчинів їх сульфатів, використовуючи як осаджувач водний розчин калій дифосфату. Осадження проводили за таких умов: співвідношення катіонів у вихідних реагентах (K=Mg/Mn, молярне) варіювали від 0 до 100%. Підбір концентрації вихідних розчинів, співвідношення n =Р2О74-/ΣMg2+,Мn2+ в їх складі та тривалості кристалізації проводили в окремих серіях експериментів. Встановлено, що дифосфати, отримані в умовах 19,0≤К≤99,0, мають однотипну структуру, але різний хімічний склад. Їх ідентифікація довела утворення сполук змінного катіонного складу - твердого розчину гідратованих дифосфатів магнію та мангану(ІІ) складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O. Області його гомогенності визначені як 0≤х≤0,23. Визначено оптимальні умови його одержання: - співвідношення у складі вихідних розчинів n=Р2О74-/ΣМg2+,Мn2+ у їхньому складі та тривалість кристалізації досліджували в окремих серіях експериментів. Встановлено, що дифосфати, отримані в умовах 19,0≤К≤99,0, мають однотипну структуру, але різний хімічний склад. Їх ідентифікація довела утворення сполук змінного катіонного складу - твердого розчину гідратованих дифосфатів магнію та мангану(ІІ) складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O. Області його гомогенності визначені як 0≤х≤0,23. Визначено оптимальні умови його одержання: - співвідношення у складі вихідних розчинів n=Р2О74-/ΣМg2+,Мn2+=0,05≤n≤0,4; - співвідношення К=Mg/Mn (моль) = 19,0≤К≤99,0; - концентрація розчинів - С=0,05-0. 5 моль/л; - тривалість взаємодії - до досягнення рівноваги та кристалізації твердої фази; - температурний інтервал взаємодії - 293-298 К. Встановлено особливості утворення, хімічну природу та основні фізико-хімічні характеристики синтезованого твердого розчину гідратованих дифосфатів складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O 0≤х≤0,23.
  • Ескіз
    Документ
    Ідентифікація антоціанів, піраноантоціанів і поліфенольних сполук в екстрактах чорноплідної горобини методом хроматомас-спектрометрії
    (2023) Мілюкін, Михайло Васильович; Подобій, Олена Валеріївна
    Антоціани універсальні природні пігменти, наявні в натуральних продуктах, особливо в тих, що мають синій, пурпуровий, фіолетовий і червоний кольори. Проведено ідентифікацію антоціанів і піраноантоціанів, отриманих рідинною екстракцією різними розчинниками, з ягід чорноплідної горобини методом часопрольотної мас-спектрометрії HPLC/DAD/UV-Vis/ESI-MS-MS. Antocians are versatile natural pigments found in natural products, especially those with blue, purple, violet, and red colors. The identification of аntocians and pyranoanthocyanins obtained by liquid extraction with different solvents from chokeberry berries was carried out by time-of-flight mass spectrometry HPLC/DAD/UV-Vis/ESI-MS-MS.
  • Ескіз
    Документ
    Influence of the cation nature on spectral characteristics of cobalt(II)-nickel(II) phosphates
    (2023) Antraptseva, Nadia; Filipova, Polina; Podobiy, Olena; Bila, Galina
    The work was carried out with the aim of studying the influence of the cation nature on the spectral characteristics of cobalt(II)-nickel(II) hydrogenphosphates of the general formula Co1-хNiхHPO4·1.5H2O (0<х≤0.35). Using the methods of Infrared and Raman spectroscopy, it was determined that in the structure of hydrogenphosphates there are two types of crystallographically non-identical water molecules that make up the coordination environment of cations. OH-groups of water molecules formed a hard system of different on strength and orientation of hydrogen bonds between molecules water and anion, also between the different OH-groups on the same molecule of water. The bond of ОН-groups of phosphate tetrahedron is more labile. The influence of the cation nature on the asymmetry of the molecules of coordinated water, on the energy H-bonds, bonds MІІ – O (OH2) and P – OH were estimated. It was found that, impact of these bonds weaken with increasing content of nickel(II) in composition of the hydrogenphosphates. Asymmetry of water molecules also decreased, while the bonds O – H coordinating water intensified with an increase a content of nickel(II) in composition of Co1-хNiхHPO4·1.5H2O. HOH angle formed independent OH-groups of the water molecules is not changes. Робота виконана з метою вивчення впливу природи катіонів на спектральні характеристики гідрофосфатів кобальту(ІІ) на спектральні характеристики кобальт(ІІ)-нікель(ІІ) гідрогенфосфатів загальної формули Co1-хNiхHPO4·1.5H2O (0<х≤0.35). Методами ІЧ- та КР-спектроскопії було встановлено, що в структурі гідрогенфосфатів присутні два типи кристалографічно неідентичних молекул води, які складають координаційне оточення катіонів. OH-групи молекул води молекул води утворюють жорстку систему різних за міцністю та орієнтацією водневих зв'язків між молекулами води та аніоном, а також між різними ОН-групами в одній молекулі води. Зв'язок ОН-груп фосфатного тетраедра є більш лабільним. Вплив природи катіона на асиметрію молекул координованої води, на енергію Н-зв'язків, зв'язків MІІ - O (OH2) та P - OH. Встановлено, що вплив цих зв'язків послаблюється зі збільшенням вмісту нікелю(ІІ) у складі гідрогенфосфатів слабшає. Асиметрія молекул води також зменшується, тоді як зв'язки O - H, що координують воду, посилюються зі збільшенням вмісту нікелю(II) у складі гідрогенфосфатів. нікелю(II) у складі Co1-хNiхHPO4-1.5H2O. Кут HOH, утворений самостійними OH-групами молекул води не змінюється.
  • Ескіз
    Документ
    Технологія отримання стабілізованої форми антоціанів з вичавок чорниці
    (2023) Коновалова, Вікторія Юріївна; Подобій, Олена Валеріївна
    У сучасному світі великі обсяги побічних продуктів утворюються під час виробництва соків з плодів і ягід, становлячи приблизно 20-30% від загального обсягу. Ці побічні продукти, відомі як вичавки, містять значну кількість біологічно активних речовин. Використання побічних продуктів виробництва соків дозволяє вирішити декілька проблем. По-перше, це раціональне використання сировини та інших матеріалів, оскільки вичавки є цінним ресурсом, який можна використати в інших галузях або для створення нових продуктів. По-друге, використання побічних продуктів дозволяє знизити втрати на різних етапах переробки, сприяючи сталому виробництву та економічній ефективності In today's world, large volumes of by-products are generated during the production of fruit and berry juices, accounting for approximately 20-30% of the total. These by-products, known as pomace, contain a significant amount of biologically active substances. The use of juice by-products can solve several problems. First, it is the rational use of raw materials and other materials, as pomace is a valuable resource that can be used in other industries or to create new products. Secondly, the use of by-products helps to reduce losses at various stages of processing, contributing to sustainable production and economic efficiency