Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
64 результатів
Результати пошуку
Документ Впливи фізико-хімічних параметрів на мікрофлору харчових середовищ(2014) Криворотько, Володимир Михайлович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Білик, Олена Анатоліївна; Піддубний, Володимир АнтоновичВиконано аналіз впливів фізико-хімічних параметрів на стан мікроорганізмів в середовищах, масових співвідношень речовин в них з оцінкою причин і можливостей досягнення летальних ефектів. Останні у більшості випадків пов’язуються з термошоками, існування яких програмується і передбачається окремими діючими технологіями та швидкостями зміни температур. При цьому впливи на мікрофлору мають подвійний характер, що стосується безпосередньо самої температури і змін, які при цьому відбуваються в середовищах. Analysis performed influences physical and chemical parameters on the state of media, mass ratios of substances in them with the assessment of the causes and the possibilities of achieving the lethal effects. Latest in most cases linked to thermal stress whose existence is programmable and provides the current technologies and rates of change of temperature. The effect on the microflora have a double nature, which relates directly to the temperature itself and the changes that occur in this environment.Документ Рекуперація механічної енергії в машинах циклічної дії(2014) Криворотько, Володимир Михайлович; Васильківський, Костянтин Вікторович; Соколенко, Анатолій ІвановичУ даній статті представлені результати математичного моделювання процесів переміщення вантажів в гравітаційному полі з врахуванням енергетичних трансформацій і рекуперації кінетичної енергії. A mathematical model of the dynamics of the machine batch- moving in the gravitational field with the evaluation of a full cycle. In this dynamic influence of inertial loads and estimated value of the driving force, and the energy performance of the system — the kinetic energy.Документ Особливості технологій вторинного бродіння у виробництві шампанських вин(2012) Лензіон, Валентин Йосипович; Гіджеліцький, Віталій Миколайович; Криворотько, Володимир Михайлович; Соколенко, Анатолій ІвановичДослідженнями встановлено співвідношення між технологічними, геометричними і термодинамічними параметрами процесів вторинного бродіння у виробництві шампанських вин. Встановлено взаємозв’язки між геометричними параметрами акратофорів, динамікою накопичення діоксиду вуглецю та енергетичними потенціалами розчиненого С02. Запропоновано конструктивне рішення для організації перемішування виноматеріалів за рахунок використання потенціалу розчиненого С02. Studies have established the relationship between technological,geometric and thermodynamic parameters of the process of secondary fermentation in the production of champagne. Intercommunications are set between the geometrical parameters of akratoforov, dynamics of accumulation of dioxide of carbon and power potentials of cutin C02. The last are related to the pitch gradient on a size permanent satiations under the law of Henry. Structural solution is offered for organization of interfusion of виноматериалов due to the use of potential of cut-in C02.Документ Дослідження однорідності структури керамічних матеріалів(НТУ "ХПІ", 2014) Швець, Володимир ПетровичВ статті проведено оцінку однорідності структури керамічних матеріалів шляхом оцінки стану їх структури за параметрами розсіяння характеристик глибини проникнення індентора. The paper presents the evaluation of structural homogeneity of ceramic materials from the assess-ment of their structural state by the parameters of scatter in characteristics of indenter penetration depth.Документ Определение структурно-механических и реологических свойств дисперсных материалов(2014) Штефан, Евгений Васильевич; Рындюк, Дмитрий Викторович; Блаженко, Сергей ИвановичРассмотрена проблема повышения адекватности математических моделей процессов обработки дисперсных материалов путем задания адекватных физико-механических параметров материала твердой фазы. Предложено итерационную экспериментально-расчетную методику определения этих параметров для сыпучих (соль, сахар, пшено) и влагонасыщенных (керамических масс) материалов. The problem of improving the adequacy of mathematical models of dispersed materials handling processes through task adequate physical and mechanical parameters of the material of the solid phase. A iterative experimental design methodologies for determining these parameters for bulk (salt, sugar, wheat) and water contained (ceramic mass) materials.Документ Особливості моделювання газорідинних систем(2015) Криворотько, Володимир МихайловичУ статті наведено інформацію, яка стосується методів і можливостей енергетичних потенціалів газорідинних середовищ. Показано, що газоутримувальна здатність системи є чинником визначення енергії циркуляційних контурів і, одночасно, відображенням геометрії бродильних апаратів. Розроблено методики створення динамічних систем середовищ, визначення переходу від газорідинних систем до квазіпружних з можливостями використання рівнянь динаміки при описі перехідних процесів. Запропоновано математичні моделі газорідинних середовищ. The article presents information concerning the methods and possibilities of the energy potential of gas-liquid media. It is shown that the gas retaining ability is a factor determining the energy circulation circuit and, simultaneously, a reflection of fermentation apparatus geometry. The methods of creating dynamic environments and the definitions of the transition from gas-liquid systems to quasi-elastic ones with the possibilities of using the equations describing the dynamics of transition processes are presented. Mathematical models of gas-liquid media are proposed.Документ Effect of temperature on the process of pressing organic raw materials(2014) Rindyuk, Dmitry; Ryabokon, NataliaThe process of extrusion pelletizing particulate materials, such as sunflower and buckwheat husk, oak and pine chips, wheat straw and bran has been considered. It was investigated the effect of temperature of raw materials, compacting pressure and the diameter of the press-matrix on quality of fuel pellets.Документ Technological features of combining condensed canned milk with sugar and fruit-berry syrups during processing(2014) Ryabokon, Natalia; Rindyuk, Dmitry; Shpak, Maksim; Komisar, KseniaA mathematical model of combining milk and plant products was built on the basis of dependency of mass fraction of solids condensed canned milk (CCM).with sugar and FBS of mass fraction of solids milk-sugar mixture and the temperature of intensified lactose crystallization. Taking into consideration the rheological characteristics and constructive-technological parameters, the degree of homogeneity consistency and duration of formation of condensed milk with sugar and fruitberry syrup "cranberry-blueberry" were studied.Документ Інтенсифікація зброджування цукровмісних середовищ(2013) Чагайда, Андрій Олегович; Піддубний, Володимир Антонович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Бойко, Олексій ОлеговичНаведена оцінка впливів осмотичних тисків на динаміку зброджування цукровмісних середовищ, термодинамічні параметри, за яких бродіння може суміщуватися з простою перегонкою і безперервним видаленням етанолу та одержанням дистиляту з вмістом С2Н5ОН до 50 %. Завдяки стабілізації осмотичних тисків розчинів середовищ забезпечується можливість подовження бродіння. Показано, що спроби науковців-мікробіологів синтезувати осмофільні дріжджі-цукроміцети як складові бродильних середовищ продовжують залишатися нерозв’язаними. Ідею суміщення процесів бродіння і перегонки середовищ з метою стабілізації в них осмотичних тисків слід вважати перспективним напрямком розвитку бродильних технологій, метою яких є одержання етанолу. The evaluation of the osmotic pressure impacts on the dynamics of sugar containing media fermentation as well as the thermodynamic parameters under which fermentation can be combined with simple distillation and continuous removal of ethanol with obtaining the resulting distillate with up to 50 % of C2H5OH were given. Due to osmotic pressure stabilization of solutions, fermentation process continues. It is shown that the attempts to synthesize the osmophilic Saccharomycetes yeasts as fermentation media components still fail. The idea of combining the processes of fermentation and distillation of the environments in order to stabilize the osmotic pressure should be considered a promising line of fermentation technology, the aim of which is ethanol production.Документ Динамика переходных процессов и синтез приводов упаковочных машин(2013) Криворотько, Владимир Михайлович; Васильковский, Константин ВикторовичВ статті описуються основні підходи до оцінки систем енергетичних параметрів при проектуванні пакувальної машини лінії. Ми розглянули залежність кінематичних параметрів від силових параметрів та їх вплив на енергетичні параметри і пропоноване рішення для мінімізації витрат енергії при створенні пакувальної машини лінії. Article describes the main approaches for evaluation of systems energy parameters at designing of packaging machine lines. We reviewed dependence of the kinematic parameters from force parameters and their influence on the energy parameters and proposed decision for minimizing energy costs during creating of packaging machine lines.