Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
34 результатів
Результати пошуку
Документ Біоекологічна характеристика рослин Salvia verticillata L. в умовах лісостепу України(2019) Корабльова, Ольга Анатоліївна; Рахметов, Дмалал Бахулович; Фролова, Наталія Епінетівна; Ющенко, Наталія Михайлівна; Шанайда, Максим; Свіденко , ЛеонідРід Salvia L. є одним з найбільших у сімействі Lamiaceae. Шавлія вертицілатна (Salvia verticillata L.) використовується при різних захворюваннях у народній медицині та як медонос. Мета роботи – дослідити мінливість біоекологічних і морфологічних ознак рослин і насіння виду S. verticillata, відібрати високоврожайні форми для використання в Україні на рівні сортів. Проведено порівняльні дослідження біометричних та морфологічних ознак, визначено кількісні та якісні характеристики насіння рослин виду S. verticillata. Встановлено, що маса 1000 насінин виду S. verticillata досить нестабільна протягом років зберігання. Маса 1000 насінин S. verticillata значно зменшується після трьох років зберігання. Встановлено, що в перші два роки зберігання насіння S. verticillata його схожість зберігається на досить високому рівні, на третій рік вона знижується втричі, через 4–5 років проростає поодиноке насіння, а на шостий рік – схожість дорівнює нулю. Залежно від ширини міжрядь і кількості зрізів визначали врожайність і продуктивність рослин S. verticillata як на свіжу зелену масу, так і на насіння. Біометричні дослідження показали залежність між міжряддями та кількістю генеративних пагонів і суцвіть на рослинах, продуктивністю насаджень. За площі живлення 35 х 15 см рослини мали тонкі стебла (112,5 ±3,6 шт./м2) і найменшу насіннєву продуктивність (0,8 г/рослину). За площі живлення 55 х 15 см рослини мали більш товсте стебло (152,0 ±4,0 шт./м2) і найвищу насіннєву продуктивність (до 5 г/рослину). Найбільшу продуктивність зеленої маси мали рослини, які вирощували з міжряддями 55 см. Доведено, що в умовах зони Лісостепу під час першого цвітіння необхідно заготовлювати сировину рослин виду S. verticillata для технічної переробки, а під час другого цвітіння – збирати насіння. Насіння S. verticillata під час зберігання слід оновлювати кожні 2–3 роки. На основі генофонду пряно-ароматичних рослин та інтродукційних популяцій в НБС НАНУ вперше в Україні створено сорт S. verticillata – «Мушкетер», який у 2016 р. занесено до Реєстру сортів України.Документ Розвиток конкурентоспроможності підгалузі птахівництва в Україні: сучасний стан, проблеми, перспективи(2013) Ємцев, Віктор ІвановичНарощування обсягів виробництва м’яса як джерела білків тваринного походження, є однім з факторів забезпечення продовольчої безпеки країни. Проте, не зважаючи на всі зусилля держави та агропідприємств, щодо відновлення втрачених позицій з виробництва м’яса та м’ясопродуктів, рівень забезпечення ними потреб населення не відповідає вимогам сьогодення. В статті розглянуті сучасний стан, проблеми, перспективи птахівництва в Україні як найбільш скоростиглої підгалузі тваринництва та напрями збільшення обсягів та ефективності виробництва м’яса птиці, подальшої інтенсифікації його виробництва, як одного з джерел формування ресурсної бази для підприємств підкомплексу. The increasing of meat production volume is one of the factors of the food security of the country, since meat is a source of animal protein. However, despite the best efforts of the state and enterprizes working in the agricultural sector, trying to recover the state’s respect of recovering lost positions of meat and meat products, the level of the needs of population does not meet the requirements. The article deals with the current status, problems and prospects of poultry in Ukraine as the most quickly developing subsector of the livestock and focuses on the ways of increasing production efficiency of poultry, further intensification of its production as a vehicle for formation of the resource base for companies working in the subcomplex.Документ Впровадження комплексних систем управління якістю продукції як об’єктивна необхідність розвитку конкурентоспроможності підприємств(2015) Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина ФедорівнаВиявлено проблеми низької конкурентоспроможності вітчизняних молокопереробних підприємств та їх продукції: скорочення обсягів виробництва молока та його низька якість, невідповідність вітчизняної молочної продукції вимогам і стандартам ЄС щодо її якості й безпеки, невідповідність організації контролю якості продукції на підприємствах стандартам ШО та НACCP, низька продуктивність худоби, недостатня підтримка державою селекційно-племінної й генетичної роботи, потреба у значних обсягах капіталовкладень у розвиток молочного скотарства тощо. Обґрунтовано пріоритетні напрями вирішення даної проблеми на рівні підприємств молочного підкомплексу АПК України.Документ Напрями реформування молочного підкомплексу АПК України в умовах його адаптації до вимог конкурентоформуючого середовища ринку ЄС(2015) Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина ФедорівнаУ статті виявлено основні проблеми виходу підприємств вітчизняної молочної промисловості на ринок ЄС: скорочення обсягів виробництва молока, його низька якість, невідповідність вітчизняної молочної продукції вимогам і стан дартам ЄС щодо її якості й безпеки, низька продуктивність худоби, потреба у значних обсягах капіталовкладень у розвиток молочного скотарства тощо. Обґрунтовано пріоритетні напрями вирішення даної проблеми на рівні під приємств молочного підкомплексу АПК України.Документ Оцінка результативності діяльності підприємств молочної галузі України(2018) Пенчук, Ганна СергіївнаУ статті розглянуто проблему забезпечення пріоритетного розвитку молокопереробних підприємств, серед яких велике значення надається формуванню системи оцінки результативності. Узагальнено наукові підходи до визначення поняття результативності функціонування підприємств. Встановлено взаємозв’язок між поняттями «ефективність» і «результативність», виділено їхні спільні та відмінні риси, а також запропоновано розглядати результативність функціонування підприємств, як досягнення кінцевого результату його фінансово-господарської діяльності, що дещо інше на відміну від класичного поняття «функції господарювання» або «функціонування господарської системи». Обґрунтовано важливість розмежування понять ефективності від результативності. Проведена фінансово-економічна діагностика та динаміка показників результативності функціонування підприємств молокопереробної промисловості із застосуванням мультиплікативного моделювання та здійснення розрахунків інтегральним методом факторного аналізу. Пріоритетними напрямами вирішення проблем оцінки показників результативності функціонування підприємств в цілому є побудова методології, що обґрунтовує стратегію підприємства в поточній перспективі в розрізі бізнес-процесів з позицій ефективності і результативності його діяльності. Практична реалізація методології має бути здійснена як система економічних методів виміру, аналізу, планування в рамках організаційних форм і процесів їх функціонування. Проведено оцінку результативності за ключовими показниками, розробленими з урахуванням основних видів діяльності молокопереробних підприємств України, вимог і стандартів. Визначено ділянки, управління якими дасть змогу підприємству успішно функціонувати в умовах ринку. The paper considers the problem of maintaining priority development of milk processing plants, emphasizing great importance of the formation of evaluation system. The overview of scientific approaches to the definition of the operation of enterprises is done. The establishment of the relationship between the concepts of “efficiency” and “effectiveness” is established, their common and distinctive features are highlighted, and it is proposed to consider the effectiveness of the functioning of enterprises as the achievement of the final result of its financial and economic activity, which is somewhat different, in contrast to the classical concept of “function management” or “functioning of the economic system”. The importance of the distinction between the effectiveness and efficiency is substantiated. The financial-economic diagnostics and dynamics of performance indexes of functioning of dairy industry enterprises with the use of multiplicative modeling and calculations by the integral factor analysis method have been carried out. The priority directions of solving the problems of evaluating the performance indicators of the operation of enterprises in general is the construction of a methodology that substantiates the strategy of the enterprise in the current perspective in the context of business processes from the standpoint of efficiency and effectiveness of its activities. The practical implementation of the methodology should be implemented as a system of economic methods of measurement, analysis, planning within the organizational forms and processes of their functioning. The evaluation of performance on key indicators is developed regarding the main activities of milk processing enterprises in Ukraine, requirements and standards. The areas of company’s management are identified to operate successfully under the market conditions.Документ Розвиток менеджменту продуктивності з урахуванням змін сучасних демографічних процесів(2020) Драган, Олена Іванівна; Тертична, Любов ІванівнаСтаттю присвячено дослідженню взаємозв’язку рівня продуктивності праці та демографічних процесів в Україні. Розглянуто тенденції зростання продуктивності в сучасному світі. Визначено місце України за рівнем продуктивності праці серед країн світу. Проведено співставне порівняння зміни рівня продуктивності праці в Україні в останні десятиліття. Зазначено, що демографічна ситуація в державі здійснює значний вплив на рівень продуктивності не тільки країни, але й окремих підприємств. Підкреслено, що вітчизняна економіка зіштовхується з проблемами втрати робочої сили в наслідок демографічної кризи в цілому та висококваліфікованих емігрантів зокрема. Доведено, що в тривалій перспективі демографічні процеси стримуватимуть зростання рівня продуктивності праці і відповідно конкурентоспроможність вітчизняних підприємств. The article is devoted to research for interaction in labor productivity level and demographic processes in Ukraine. It considers the essence in concept of productivity management. It emphasizes the significance of purpose oriented improvement in productivity to provide with the successful operation of national companies and stable development of the country. It grounds the choice for parameters of assessment for current level in labor productivity at different economical levels. It studies the modern situation and dynamics in labor productivity all over the world. It defines the place of Ukraine due to labor productivity labor among the countries all over the world. We performed the correlative comparison for change in labor productivity in Ukraine for recent decades with different countries. The paper mentions that the demographic situation in the state performs the significant impact on productivity level not only in the country but in some companies. The substantiated reasonability for detailed analysis of threats to demographic processes, directed to slow down the rates in labor productivity increment in Ukraine that will allow significantly increasing the efficiency of actions, being elaborated. We defined the main components of demographic factor that slow down the increase in labor productivity. It emphasizes that the national economics faces the problems on work force loss as a result from demographic crisis in general and high skilled emigrants in particular. Let’s pay attention to the absence of uniform system for collection of data about labor migration in Ukraine. It was found out that the population aging in the country influences on labor productivity level not only at macro level but in some companies. It was proved that the demographic processes within the long term perspective will restrain the increase in labor productivity level and, accordingly, the competitiveness of national companies. Let’s pay your attention that no clear guidelines for labor productivity management have been designed in Ukraine until now, as well as for establishment of favorable conditions for its improvement, stoppage of demographic crisis. It grounds the necessity for national companies to develop the actions to improve the labor productivity, taking into consideration the modern tendencies in demographic process, based on the best staff technologies and advanced experience of national and foreign companies.Документ Вплив сучасних змін у менеджменті персоналу на розвиток менеджменту продуктивності підприємства(2020) Драган, Олена Іванівна; Тертична, Любов ІванівнаУ статті розглянуто світові тренди в розвитку менеджменту продуктивності. Об’єктом дослідження є взаємовплив і взаємозв’язок менеджменту продуктивності із перспективними змінами у розвитку менеджменту персоналу підприємства. Досліджено традиційний підхід до управління продуктивністю операційної системи. Обґрунтовано алгоритм процесу управління продуктивністю операційної системи за 9 етапами. Охарактеризовано види продуктивності залежно від отриманого результату та витрачених ресурсів. Запропоновані показники продуктивності з урахуванням сфери діяльності в натуральних одиницях виміру. Досліджені резерви продуктивності операційної системи і резерви підвищення продуктивності праці. Обґрунтовано взаємодію і взаємовплив процесів менеджменту продуктивності з процесами менеджменту персоналу підприємства. Тому, що більшість цих HR-процесів є спільними для менеджменту персоналу і менеджменту продуктивності. The modern trends of development of management productivity as increase of business processes efficiency; increase of application of IT- technologies; investments in human capital; grant of high level of autonomy and personnel motivation are considered in the article. The object of the research is interinfluence and intercommunication of management of productivity with perspective changes in the development of personnel management of the enterprise. The objectives of increases of productivity development of society are analyzed in the cut: strategic and the nearest. The traditional approach to the productivity management of the operating system (enterprises). The algorithm of the process of management of the operating system (enterprises) the productivity after 9 stages is described. The types of the productivity are described depending on the got result and spent resources. The indexes of productivity taking into account the sphere of activity in natural units of measuring are offered. Backlogs of productivity operational of system and backlogs of increase of the labour productivity are investigated. Co-operation and interrelation of management processes of productivity with the processes of personnel management of the enterprise are explained. It is proved that for successful development of productivity management it is needed to take into account the trends of modern changes in the personnel management of the enterprises that take place under the act of changeable environment. Modern changes in the development of personnel management are connected with the work of different generations, requirements of flexible chart of work, by technologies of outsourcing, unique suggestions for hiring talented specialists, digitalization and automation of HR processes. Majority of these HR - processes is similar for the management of personnel and productivity management. Thus, for successful realization of productivity management it is needed to take into account the modern trends of development of personnel management with the aim of increasing the productivity and labour effectiveness.Документ Мотиваційна система на підприємствах харчової промисловості(2016) Григорців, Михайло Володимирович; Герасименко, Олена МиколаївнаМотиваційна система на підприємствах харчової промисловості є одним з головних факторів їх економічного зростання. З розвитком новітніх технологій і автоматизації виробництва питання мотивації персоналу стають більш актуальними, оскільки людська праця втрачає свою цінність. Правильна модель мотиваційної системи повинна об’єднати керівника і робітників для досягнення мети і забезпечити працівників сприятливими умовами праці. Мотивація допоможе працівнику належно ставитися до роботи та усвідомити, що є основою для професійного і службового зростання. Motivational system in the food industry is one of the main factors of economic growth. Motivation question becomes more actual with the development of new technologies and production automation because human labor is losing its value. The correct model of motivational systems should combine the manager and workers to achieve the objectives and ensure employees favorable conditions. Motivation will help the employee to work effectively and realize that the basis is for professional and career growth.Документ Застосування препаративної хроматографії для виділення монофракцій складних сумішей природного походження(2016) Фролова, Наталія Епінетівна; Українець, Анатолій Іванович; Силка, Ірина МиколаївнаДля виділення монофракцій складних сумішей розроблено ефективну насадку препаративної колонки, яка складається з нерухомої фази ПЕГ 6000, нанесеної окремими порціями на секції твердого носія Хромосорб А. Для мінімізації втрат монофракцій удосконалено систему вловлювання. Оптимізовано параметри препаративної системи, розрахована продуктивність і інші технологічні показники.Документ Визначення раціональних режимів роботи хлібопекарських печей(2016) Дідик, Володимир Петрович; Ковальов, Олександр Володимирович; Шутюк, Віталій Володимирович; Василів, Володимир ПавловичПроведені досліджування роботи печей з рециркуляцією продуктів згоряння. Установлена залежність температури відпрацьованих газів від продуктивності печі. Величина витрати палива на холостий хід і коефіцієнт холостого ходу печі можуть бути використані в економічних розрахунках, пов'язаних із плануванням роботи печей і підтримки їх у гарячому резерві. Conducted investigation of the oven with recirculation of combustion products. The dependence of temperature exhaust gas from the furnace productivity. The value of fuel at idle and idle factor ovens can be used in economic calculations related to the planning of furnaces and support them in hot standby.