Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Обґрунтування складу та спосіб отримання композиції харчових волокон різноспрямованої дії(2019) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаАктуальним завданням для сучасної харчової промисловості України є пошук нових перспективних і водночас дешевих джерел харчових волокон. Саме такий напрям досліджень обрано у пропонованій статті, де обґрунтовано вибір нетрадиційних джерел — жому цукрових буряків та цедри цитрусових — для виробництва натуральних композицій із підвищеним вмістом харчових волокон (ХВ), які можна застосовувати як безпосередньо, так і для збагачення різних харчових основ. Ці вторинні сировинні ресурси багаті не лише на ХВ, а й містять достатні кількості вітамінів, особливо групи В, мінеральних елементів, тобто саме тих сполук, які необхідні в раціонах харчування населення екологічно небезпечних зон. Сукупність названих компонентів свідчить про можливість істотної перебудови метаболічних процесів в організмі за рахунок його очищення, виведення «шкідливого» холестерину, запобігання накопиченню радіонуклідів тощо. Запропоновано використовувати низькотемпературні методи сушіння (30... 35°С) обраних предметів дослідження, які гарантовано забезпечать збереження в готових сухих напівфабрикатах усього комплексу цінних сполук, синтезованих природою у сировині. Для підвищення біологічної доступності компонентів створеної композиції використовується дезінтеграторне подрібнення сухих матеріалів, у процесі якого поряд із диспергуванням продукту досягається активування його складників, що посилює ефект їхньої дії на організм людини. Характеристика і спосіб виробництва композиції харчових волокон з двох різнорідних джерел — жому цукрового буряку та цедри цитрусових — дає підстави віднести її до групи дієтичних добавок, у якій в концентрованому вигляді і в значно доступнішій для засвоєння організмом формі містяться пектинові речовини, целюлоза, геміцелюлози, мінеральні речовини тощо. Можна прогнозувати перспективність використання створеної композиції як для корегування роботи шлунково-кишкового тракту, так і для дезінтоксикації організму.Документ Актуальні напрямки утилізації відходів цукрового виробництва(2019) Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна; Пастух, Ганна СтепанівнаУ статті проаналізовано способи перероблення бурякового жому, враховуючи сучасні потреби населення та промисловості України. У тому числі розглянуто можливі способи отримання бурякового пектину, харчових волокон та біогазу.Документ Використання жому цукрових буряків з метою отримання альтернативного палива на цукровому заводі(2014) Штангеєв, Костянтин Остапович; Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій МихайловичУ статті розглянуто можливість використання жому цукрових буряків для одержання альтернативних видів палива з метою комплексного використання сировини та підвищення ефективності виробництва. Досліджено можливість спалювання жому з метою отримання вторинного палива. Аналітичні розрахунки проведені для встановлення умов та режимів спалювання віджатого жому, визначили найефективніші режими перебігу процесу спалювання жому. На їх підставі визначено основні вимоги до конструкцій топок для спалювання віджатого жому. The article discusses the possibility of using sugar beet pulp to produce alternative fuels for the purpose of comprehensive utilization of raw materials and increase production efficiency. The possibility of burning bagasse to produce a secondary fuel. Analytical calculations were carried out to establish the conditions and modes of combustion pressed pulp, identified the most effective modes of flow of the combustion process bagasse. On this basis, the basic requirements for structures of furnaces for burning pressed pulp.Документ Образование оксидов азота в сушильном агенте сушилок свекловичного жома(2014) Шутюк, Виталий Владимирович; Бессараб, Александр Семенович; Василенко, Сергей МихайловичВ статье анализируется образования оксидов азота NOх в агенте для сушки свекловичного жома в процессе сжигания различных видов топлива. Приведены различные методы снижения концентраций оксидов азота, образующихся в условиях сжигания топлива при высоких температурах. Установлено, что выход оксидов азота при сгорании газа определяется в основном максимальной температурой продуктов сгорания и скоростью их охлаждения. Показано, что токсичность оксидов азота на 40…60 % определяет общий уровень токсичности продуктов сгорания угля и мазута и на 92…98 % – природного газа. Радикальным методом устранения NOх является бесконтактный способ подготовки сушильного агента. This article analyzes the formation of nitrogen oxides NOx agent for drying beet pulp during combustion of various fuels. Shows different methods of reducing the concentration of nitrogen oxides generated in a combustion at high temperatures. The yield of nitrogen oxides in the combustion gas is mainly determined maximum temperature of combustion and the rate of cooling. The toxicity of nitrogen oxides by 40...60 % determines the overall toxicity of the combustion products of coal and fuel oil and 92...98 % - natural gas. Radical method of removing NOx is a non-contact method of preparation of the drying agent.Документ Ways of reducing nitrogen oxides in the drying agent to Improve beet pulp quality(2014) Shutyuk, Vitaliy; Bessarab, Alexander; Vasylenko, SergeiThe article deals with the analysis of nitrogen oxides NOx formation in the agent for beet pulp during combustion process of various fuels. Various methods of reducing the nitrogen oxides concentration, formed in the fuel combustion conditions at high temperatures, are given. It is established that the output of nitrogen oxides during gas combustion is mainly determined by the maximum temperature of the combustion products and their rate of cooling. It is shown that the nitrogen oxides toxicity determines the overall level of toxicity of combustion products of coal and fuel oil on 40...60 % and 92…98 % of natural gas. Radical method to eliminate NOx is a noncontact method of preparation of the drying agent.Документ Екструзійна обробка кукурудзи з нетрадиційними компонентами(2013) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Почеп, Володимир Анатолійович; Улянич, Іван ФедоровичВ статті наведено інформацію про екструдування кукурудзи з нетрадиційними компонентами. Цими компонентами були картопля, буряковий жом і виноградні вичавки. Досліджено вплив нетрадиційної сировини на тиск в матриці. В статті є результати по екструдуванню сумішей та їх аналіз.Документ Використання нетрадиційної сировини в складі кормосуміші(2012) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Почеп, Володимир Анатолійович; Бондар, А. О.; Улянич, Іван ФедоровичВ статті наведено інформацію про картоплю, буряковий жом та виноградні вичавки. Досліджено вплив нетрадиційної сировини на гранулювання зерна пшениці. Рекомендована вологість суміші – 16,0…18,0 %. Кількість введення компонентів – 1,0…4,5 %. Також було досліджено вплив добавок на процес зберігання гранул та ріст мікроорганізмів. В статті є результати по гранулюванню сумішей та їх аналіз. Математична модель крихкості гранул. Був розрахований рецепт кормової суміші. In the article was produced information about potatoes, beet pulp and residue. It was researched influence non-traditional raw materials at granulate of wheat. Introduced humidity composition – 16,0…18,0 %. The quantity introduction of components – 1,0…4,5 %. Also it was researched influence of additives in process of preservation granules and microorganisms growth. In the article was directed at results of granulation compounds and its analysis. Mathematical model of grain brittleness. It was calculated the recipe of fodder mixture.Документ Узагальнення кінетики сушіння зв'язнодисперсних структурованих харчових продуктів(2012) Іващенко, Наталія Вікторівна; Буляндра, Олексій Федорович; Шутюк, Віталій ВолодимировичВ статті розглянуто вдосконалена класифікація вологих дисперсних матеріалів, віднесених до групи зв'язнодисперсних речовин з малою пористістю. Зроблено огляд методів узагальнення процесів сушіння для вологих дисперсних систем на прикладах картопляного крохмалю та бурякового жому. Отримані узагальнені криві сушіння для бурякового жому для довільного значення початкової вологості.Документ Використання відходів цукрового виробництва як енергетичних ресурсів(2012) Серьогін, Олександр Олександрович; Осьмак, Олексій ОлексійовичДосліджено властивості і технологічні можливості органічної біомаси бурякового жому. Розглянута доцільність утилізації, бурякового жому шляхом газифікації з метою отриманням генераторного газу.Документ Побічні продукти цукробурякового виробництва як джерело харчових мінеральних біодобавок(2004) Сімахіна, Галина Олександрівна; Штанько, Олег АнатолійовичНайефективнішим, фізіологічно обґрунтованим та економічно доступним способом кардинального поліпшення забезпечення населення України біологічно активними речовинами є регулярне введення до раціону харчових продуктів, збагачених цими речовинами. Одним із шляхів розширення вітчизняного виробництва збагачених мікронутрієнтами харчових продуктів є використання вторинних сировинних ресурсів харчової промисловості та, передусім, побічних продуктів цукробурякового виробництва – жому й меляси. The most effective, physiologically reasonable and economically affordable way to radically improve the supply of biologically active substances Ukraine is a regular input to the diet foods rich in these substances. One of the ways to increase domestic production of micronutrient rich foods is the use of secondary raw materials food and, above all, by-products of sugar production - molasses and bagasse.