Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 27
  • Ескіз
    Документ
    Особливості системного регулювання напруги силовими трансформаторами
    (2024) Чорний, Юрій Адамович; Шестеренко, Володимир Євгенович
    Регулювання напруги - метод підвищення ефективності систем електропостачання. Відхилення, коливання напруги є пріоритетним завданням при проектуванні систем електрозабезпечення. Збитки, зумовлені низькою якістю напруги, мають дві складові: електромагнітну та технологічну. Запропоновано спосіб підвищення якості напруги. Це дає змогу виконати стабілізатори напруги будь-якого ступеня точності, засновані на принципі дискретного регулювання перемиканням відпайок трансформатора без розриву струму та спотворення кривої напруги.
  • Ескіз
    Документ
    Методологічні основи розвитку бюджетування у сільському господарстві
    (2008) Данкевич, Андрій Євгенович
    Досліджено та узагальнено вітчизняний досвід розвитку та побудови системи бюджетування та управлінського обліку в інтегрованих формуваннях. Розроблено пропозиції щодо можливості застосування його в умовах України. Виявлено тенденції та специфічні особливості з урахуванням специфіки умов роботи компаній. З'ясовано та систематизовано основні показники які можуть бути використані підприємствами для підвищення ефективності діяльності
  • Ескіз
    Документ
    Акватроніка в системах подачі рідких харчових продуктів ліній пакування
    (2021) Якимчук, Микола Володимирович; Гавва, Олександр Миколайович; Токарчук, Сергій Володимирович; Якимчук, Владислав Миколайович
    У статті розглядається можливість використання установки «Акватронік —Фесто» як фізичної моделі, яка відображає реальні процеси подачі рідкого харчового продукту та систем керування енерговитратами. Автори за допомогою фізичної моделі «Акватронік — Фесто» провели експериментальні дослідження та проаналізували величину споживанням енергії на переміщення рідкого харчового продукту в системах подачі як функцію керування енерговитратами. Наведені результати експериментальних досліджень показують залежність зміни величини місцевих опорів як функції енерговитрати системи подачі рідкого харчового продукту. За результатами досліджень доведено, що регулярні заходи з обслуговування систем подачі рідких харчових продуктів у лініях пакування забезпечують безперебійну і безвідмовну роботу насосів та іншого обладнання, а впровадження нових регульованих систем керування — зменшують енерговитрати. Отримані результати доцільно використовувати при створенні нових енергоощадних систем подачі рідких харчових продуктів на лініях пакування. The quality of liquid food packaging is inextricably linked with innovations in the development of technological packaging equipment and the qualification of production staff. One of the innovative directions of development of new packaging systems is the modernization of liquid food supply systems. Designing the latest liquid food supply systems in packaging lines require from designers engineering knowledge to ensure energy efficiency and reliability of their work. The importance of developing and systematizing such knowledge led to the creation of a new branch of science — aquatronics. According to the terminological definition, "aquatronics" is a synergistic combination of structural elements, technologies, energy and information flows for effective management of energy and water resources. The main directions of aquatronics are the study of new methods of control and management of the automatic process of fluid supply, taking into account energy-saving technologies of consumption. The article considers the possibility of using training equipment "Aquatronic — Festo" as a physical model that reflects the real processes of liquid food products supply and energy management systems. Using the physical model "Aquatronic — Festo", the authors conducted experimental studies and analyzed the amount of energy consumption for the movement of liquid food products in the systems as a function of energy management. The presented results of experimental researches show the dependence of the change in the value of local resistances as a function of the energy consumption of the liquid food supply system. Research has shown that regular maintenance of liquid food products supply systems in packaging lines ensures uninterrupted and trouble-free operation of pumps and other equipment, and the introduction of new regulated control systems — reduces energy consumption. It is expedient to use the received results at creation of new energy saving systems of giving of a liquid food product in packing lines.
  • Ескіз
    Документ
    Iproving the quality of the technological process of packaging shape formation based on the information structure of an automated system
    (2020) Sashnova, M.; Zahorulko, Andrii; Savchenko, Т.; Gakhovіch, S.; Parkhomenko, I.; Pankov, Dmitry
    На основi iнформацiйної структури автоматизованої системи монiторингу якостi розроблено систему аналiзу iнформацiї про якiсть формоутворення ПЕТ-тари з можливiстю статистично-го управлiння технологiчним процесом за допомогою контрольних карт Шухарта. Зокрема, це було здiйснено на прикладi запропонованого способу оцiнювання яко-стi готових ПЕТ-пляшок за товщиною їх стiнки. Отримання високоякiсної ПЕТ-тари безпосередньо залежить вiд ступеня досконалостi усiх технологiчних стадiй, обумовлюючи необхiднiсть створення ефективної системи контролю та управ-лiння технологiчним процесом формоутво-рення пляшок з полiетилентерефталату.Аналiз iнформацiї про якiсть фор-моутворення ПЕТ-тари на основi монiторингу iнформацiйної структури автома-тизованої системи дозволить забезпечити оперативне коригування параметрами формоутворення з мiнiмiзованим вiдсо-тком браку за рахунок органiзацiї вибiр-кового контролю виготовленої продукцiї. Використання статистичних методiв контролю на базi контрольних карт Шухарта забезпечить розробку оригiналь-них алгоритмiв монiторингу якостi формоутворення, спрямованих на вiдстежен-ня порушень технологiчних параметрiв й створення рекомендацiй для пiдвищення якостi процесу та ресурсоефективностi. Для статистичної оцiнки причинно-на-слiдкових зв’язкiв мiж основними технологiчними параметрами та показниками якостi продукцiї застосовується алгоритм монiторингу якостi формоутворення ПЕТ-тари. Це дозволяє забезпечити мiнiмаль-ний рiвень дефектностi пляшок в умовах застосування розробленої контрольної карти Шухарта.Запропонована нечiтка когнiтив-на карта для визначення попереджувально-коригувальних дiй, спрямованих на усунення основних причин виникнення дефекту при формоутвореннi пляшок з урахуванням взаємозв’язкiв чинникiв та їх наслiдкiв на отримувану якiсть процесу.
  • Ескіз
    Документ
    Синтез оптимальної системи керування із частковою компенсацією збурення
    (2013) Голінко, Ігор Михайлович
    The numerical method of digital control system optimization with partial indemnification of perturbation is suggested. The method allows to carry out parametrical synthesis of digital PID controller with perturbation compensator on integrated indicators of quality. The examples of implementation of the suggested method when modeling transition processes in a control system are considered. It can be used by automatic control systems developers for digital control systems optimization. Запропоновано чисельний метод оптимізації цифрової системи керування із частковою компенсацією збурення. Метод дозволяє проводити параметричний синтез цифрового ПІД регулятора із компенсатором збурення за інтегральними показниками якості. Розглянуто приклади реалізації запропонованого методу при моделюванні перехідних процесів у системі керування. Може використовуватися розробниками систем автоматичного керування для оптимізації цифрових систем керування.
  • Ескіз
    Документ
    Розширення функціональних можливостей автоматизованих систем керування технологічними об’єктами
    (2016) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор Володимирович
    Наведено доповнення до системи автоматизації, спрямоване на вирішення важливих задач під час управління, а саме: ідентифікувати відхилення, знайти відповідне рішення та перевірити, чи досягнено поставленої мети. У результаті дослідження встановлено, що використання тензорного методу дає змогу змоделювати багатомірний простір стану виробничих процесів і використати для виявлення відхилень у роботі
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційна підтримка планування ремонту та технічного обслуговування на підприємствах макаронної промисловості
    (2013) Грибков, Сергій Віталійович; Олійник, Ганна Вікторівна
    Основне завдання підвищення якості технічної експлуатації автоматизованих технологічних ліній з виготовлення макаронних виробів полягає в забезпеченні тривалого та безвідмовного виготовлення макаронних виробів згідно плану виробничої програми при мінімальних витратах на технічне обслуговування і ремонт, що направлене на відновлення технічних якостей технологічного обладнання, втрачених в процесі експлуатації. При цьому тривале збереження точності і безвідмовної роботи технологічного обладнання можливі лише при дотриманні правил, що передбачають захист від шкідливих впливів які не минуче виникають в процесі його роботи, та залежні від роботи навколишнього обладнання й дій обслуговуючого персоналу. The main task of improving the quality of technical operation of automated production lines for the manufacture of macaroni products is to provide long-term and trouble-free production of macaroni products in accordance with the plan of the production program at the minimum cost of maintenance and repair, aimed at restoring the technical qualities of technological equipment lost during the operation. At the same time, the long-term preservation of precision and faultless operation of technological equipment is possible only with the observance of rules that provide protection against harmful effects that do not occur immediately in the process of its operation, and dependent on the work of the surrounding equipment and the actions of the staff.
  • Ескіз
    Документ
    Експериментально-статистичне дослідження теплиці як об’єкта керування з метою підвищення ресурсоефективності виробництва
    (2017) Заєць, Наталія Анатоліївна; Дудник, Алла Олексіївна; Якименко, Інна Юріївна
    Внаслідок експериментального дослідження технологічного процесу вирощування овочевої продукції у теплицях виокремлено енергетичні потоки (електроенергії та природного газу), що безпосередньо зумовлюють підтримання заданих параметрів мікроклімату. Статистична обробка інформації дозволить довести нормальність розподілу дослідних даних й використовувати експериментальні результати в подальшому для побудови прогностичних нейромережевих моделей.
  • Ескіз
    Документ
    Energy efficient intellectual control system of the electro-technological complex of a bread-baking plant
    (2017) Obstawski, Pawel; Kozyrskyy, Vladimir; Momotyuk, Victoria; Zaets, Natalia
    Energy efficient intellectual control system of the electro-technological complex of a bread-baking plant. Rationalization for the block schematic diagram of energy efficient control system of the processes on a bread-baking plant using artificial intelligence technologies based on the theory of neural networks was provided, the algorithm and structure of the control system of the process of baking bread was formed. Economic viability of the use of the proposed intellectual control system of the electro-technological complex of a bread-baking plant was demonstrated.
  • Ескіз
    Документ
    Система керування процесом заключного очищення дифузійного соку з використання методів тензорного аналізу
    (2017) Сідлецький, Віктор Михайлович; Федорич, Назар Степанович
    Наведено приклад використання тензорного аналізу в автоматизованій системі керування апаратами ділянки другої сатурації, де необхідно врахувати зміну роботи технологічного обладнання та зміну налаштувань для регуляторів. Значення рН підбирають залежно від вмісту нецукрів в соку та його кольоровості, від яких залежить необхідність та кількість подачі на другу сатурацію вапнякового молока. Тобто, для процесу другої сатурації значення витрати молока та значення рН можуть вибиратися у діапазоні значень, який суттєво змінюються залежно від стану дифузійного соку, що в свою чергу спричиняє зміну технологічного режиму і як наслідок зміну роботи системи керування. Показано використання тензора для опису технологічного процесу та процесу керування, з можливістю як структурної зміни (при зміні підходів до керування), так і адаптації, при користування технологічного режиму. Саме тому вибір тензорного аналізу для моделювання процесів на ділянці апаратів другої сатурації є найбільш доцільним. This article shows an example of the use of tensor analysis in an automated machine control system portion of the second carbonation. To effectively manage the portion of the second carbonation should consider a change of technological equipment and change setting for the controller. That is, the pH is adjusted depending on the content of non-sugars in the juice and its color, but these figures depend on the need and the amount of feed and the second carbonation of milk of lime. That is, for the process of the second saturation value of flow of milk and the pH may be selected within the range, the ranges of these values vary significantly, depending on the state of diffusion juice, which in turn cause a change in the process regime and consequently a change of the system management. The article shows how to use the tensor to describe the process and management process, to be able, as a structural change (a change management approaches) as well as adaptation to adjust the technological regime. That is why the choice of tensor analysis to modeling of processes in the area of the second carbonation devices is the most appropriate.