Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
19 результатів
Результати пошуку
Документ Оцінювання інвестиційного потенціалу підприємств харчової промисловості(2024) Гривківська, Оксана Василівна; Аренович, Іван МирославовичУ статті розкрито значення інвестиційного потенціалу для здійснення інвестиційної діяльності підприємства. Визначено сутність інвестиційного потенціалу підприємства та обгрунтовано, що оцінка інвестиційного потенціалу підприємств харчової промисловості здійснюється з урахуванням того, на якому етапі життєвого циклу підприємство знаходиться в даний момент, та вимагає врахування специфіки виробництва продукції, рівня її конкурентоспроможності, технологічного рівня підприємства, наявності інноваційних рішень та багатьох інших факторів, які безпосередньо впливають на формування та значення інвестиційного потенціалу. Запропоновано оцінювати рівень інвестиційного потенціалу шляхом розрахунку його інтегрального показника через розбиття інвестиційного потенціалу на групи більш простих показників: спочатку виділяються приватні потенціали, які обумовлюються простими показниками, які в подальшому враховуються при розрахунку інтегрального показника інвестиційного потенціалу підприємства.Документ Innovative management of the production risks of agricultural enterprises(2024) Hryvkivska, Oksana; Karpinskyi, Roman; Prystеmskyi, Oleksandr; Andrushchenko, Mykola; Namliieva, NataliaThe article examines the innovative infrastructure in the management of production risks of agricultural enterprises, which is related to the rules for evaluating alternative scenarios for reducing threats in the production system of agricultural production entities in order to obtain the desired result. A methodical approach to the assessment of factors-tools in the innovative management of production risks, which activate the process of economic development of agricultural enterprises in an institutional environment, is presented. It is proved that the institutional determinants that manage the production risks of agricultural enterprises form a system whose effectiveness depends on the implementation of the relevant directions of economic development of agricultural institutes focused on the introduction of innovations into the production cycle. The structural dialectic connection of the concept of innovative development of agricultural enterprises with the cyclical development of the production system is presented.Документ Соціально-відповідальні трудові практики: контекст працевлаштування(2019) Мазник, Ліана ВалеріївнаУ статті проаналізовано сучасні дослідження у сфері корпоративної соціальної відповідальності. Вивчено міжнародний досвід застосування практичних підходів у взаємозв’язку розвитку людських ресурсів із соціально- відповідальними трудовими практиками. Запропоновано розглядати соціально-відповідальні трудові практики в контексті працевлаштування. Для цього діагностовано зв’язок рейтингу критеріїв пошуку роботи випускниками вищих навчальних закладів із майбутнім предметом праці. Визначено пріоритетність різних критеріїв, за якими майбутні фахівці здійснюють такий вибір. Підтверджено припущення, що рейтинг цих критеріїв суттєво відрізняється залежно від предмета майбутньої роботи. Розраховані відповідні «еталонні рейтинги». Проведено діагностування зв’язку рейтингу критеріїв пошуку роботи випускниками вищих навчальних закладів із майбутнім предметом праці. Таке дослідження запропоновано виконувати в декілька етапів. Перший етап — проведення регулярних опитувань випускників освітнього рівня «магістр» різних спеціальностей (спеціалізацій, напрямів), згрупованих за предметом майбутньої праці (до уваги взяті результати відповідей тільки осіб, які збираються працювати за спеціальністю). Другий етап — узагальнення результатів в табличному вигляді. Третій етап — розрахунок відповідної системи статистичних показників (дисперсія, середньо- квадратичне відхилення, коефіцієнт варіації) для оцінки однорідності думок по окремих критеріях пошуку роботи. Четвертий етап — оцінка узгодженості думок респондентів у цілому із застосуванням коефіцієнта конкордації. У результаті проведеного дослідження встановлено існування зв’язку пріоритетів пошуку роботи з предметом праці для різних спеціальностей випускників університету. Наголошено, що врахування такої залежності є фактором розвитку трудових навичок для випускників та повинно стати частиною політики вищих навчальних закладів.Документ Критерії вибору плодово-ягідних культур для отримання заморожених напівфабрикатів(2018) Сімахіна, Галина Олександрівна; Мартиненко, Тетяна АндріївнаАналіз різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів свідчить, що найефективнішим є консервування заморожуванням. За результатами власних досліджень і праць інших авторів установлено, що використання рідкого азоту в кріогенних технологіях дає змогу зберегти нативну структуру білків, вітамінів та інших біологічно важливих органічних сполук, а також запобігти псуванню готових продуктів під впливом ферментів, мікроорганізмів, кисню повітря. Комісією ЮНЕСКО кріогенний спосіб зберігання та перероблення сільськогосподарської сировини визнано єдиним на сьогодні найбільш ефективним методом отримання високоякісної продукції. Тому при розробленні технології отримання швидкозамороженої продукції важливим етапом роботи є науково обґрунтований вибір плодово- ягідної сировини, придатної для заморожування. У статті наведено результати досліджень біохімічного складу різних видів культивованих і дикорослих плодів і ягід за показниками, що їх автори рекомендують розглядати основні критерії вибору сировини для заморожування з метою отримання напівфабрикатів з гарантованим вмістом вітамінів, інших біологічно активних речовин, належними органолептичними характеристиками. Обґрунтовано, що всієї повноти харчової, біологічної та споживчої цінності замороженої продукції можна досягти, обираючи сировину для заморожування за такими критеріями: глюкоацидометричний індекс як співвідношення вмісту загальних цукрів і кислот; якісний та кількісний вміст і співвідношення аскорбінової кислоти й біофлавоноїдів; вміст каротиноїдів, який регламентується згідно з ДЕСТ 29187 у швидкозаморожених плодах та ягодах; вміст моно- та дисахаридів як складників біокомплексу плодів та ягід, що виявляють істотний кріопротекторний ефект при заморожуванні плодово-ягідної сировини; підвищення біологічної цінності окремих компонентів сировини при холодовій адаптації. The analysis of various methods to preserve the fruit and berry raw materials from the viewpoint of vitamins’ maximal protection evidences that preservation by freezing is the most effective way. According to the results of our own experiments and the works by other scientists, we confirmed that the usage of liquid nitrogen in cryogenous technologies would allow saving the native structure of proteins, vitamins, and other biologically active organic substances, and also keeping the final products from spoilage by enzymes, microorganisms, and air oxygen. The UNESCO committee had apprehended the cryogenous method to store and process and agricultural raw materials as the most effective way to obtain the high- quality foodstuffs. Therefore, the important stage in designing the technologies of obtaining the quickly-frozen products is the scientifically grounded selection of fruit and berry raw materials relevant to freezing. This article represents the results of studying the biochemical composition of various species of fruit and berries by indices recommended by the authors as the main criteria to examine and thereinafter to prepare the raw materials for freezing. These criteria were formulated with a purpose to obtain the half products with guaranteed content of vitamins, other biologically active substances, and with proper organoleptic characteristics. There was proved that the wholesome nutritional, biological, and consumptive value of frozen products can be achieved thanks to choosing the raw materials for freezing by the following criteria: glyco-acidometric index (the correlation between the contents of general sugars and acids); qualitative and quantitative content and correlation between ascorbic acid and bioflavonoids; the content of carotenoids regulated by SST 29187 in quickly-frozen fruit and berries; the content of mono and disaccharides (as the components of fruit and berry biocomplex which show the significant cryoprotecting effect during freezing); increase of biological value of the certain components of raw material in cold adaptation.Документ Основні показники придатності плодів та ягід до заморожування(2018) Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті наведено результати досліджень біохімічного складу різних видів культивованих та дикорослих плодів і ягід за показниками, що їх автори рекомендують розглядати в якості основних критеріїв вибору сировини для заморожування з метою отримання напівфабрикатів з гарантованим вмістом вітамінів, інших біологічно активних речовин, належними органолептичними характеристиками. Обґрунтовано, що всієї повноти харчової, біологічної та споживчої цінності замороженої продукції можна досягти, обираючи сировину для заморожування за наступними критеріями: глюкоацидометричний індекс як співвідношення вмісту загальних цукрів і кислот; якісний та кількісний вміст і співвідношення аскорбінової кислоти й біофлавоноїдів; вміст каротиноїдів; вміст моно- та дисахаридів як складників біокомплексу плодів та ягід, що виявляють істотний кріопротекторний ефект при заморожуванні сировини; підвищення біологічної цінності окремих компонентів сировини при холодовій адаптації. The author of the article presented the results of researching the biochemical composition of various wild and cultivated fruit and berries, according to the certain indices recommended by other scientists to examine as the main criteria to select the raw materials for freezing. The purpose of this research is to obtain the half products with guaranteed content of vitamins, other biologically active substances, and the relevant organoleptic characteristics. There was proved that the wholeness of nutritional, biological, and consumptive value of frozen products can be achieved due to selection of raw materials for freezing by the following criteria: glycoacidometric index as the correlation of general sugars and acids; qualitative and quantitative content and correlation of ascorbic acid and bioflavonoids; the content of carotenoids; the content of mono and disaccharides as the part of fruit and berry biocomplex revealing the essential cryoprotective effect in freezing; the increase of biological value of the certain components of raw materials in cooling adaptation.Документ Багатокритеріальний структурно-параметричний синтез функціональних модулів потоково-технологічних пакувальних систем(2017) Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Деренівська, Анастасія Василівнастатті на підставі аналізу послідовних етапів технологічного процесу розглянуто композицію таких основних рівнів функціональних модулів: модуль як об’єкт експлуатації; модуль як об’єкт виготовлення; модуль як об’єкт удосконалення. При цьому рівень експлуатації виробу є первинним, рівень виготовлення — вторинним, а рівень удосконалення — третинним. Рівні взаємозв’язані між собою за допомогою прямих і зворотних зв’язків, які забезпечують безперервні потоки інформації про умови експлуатації технологічної системи, а також про забезпечення властивостей виробу на рівні вдосконалення і виготовлення. На прикладі ФМ для потоково-техно- логічних систем пакувальних ліній різної складності обґрунтовано потребу в багатокритеріальному підході до їх проектування. Розв’язані задачі формування ФМ з об’єднанням структурного й параметричного синтезів та умов вибору. Запропоновано концепцію, розроблено математичні моделі й алгоритми багатокритеріального структурно-параметричного синтезу модульного блоку керування за заданими характеристиками, а також підхід для врахування всіх функціональних особливостей експлуатації ФМ в процесі його виготовлення і вдосконалення. On the basis of the analysis of successive stages of the technological process, such basic levels of functional modules (FM) are considered: the module as a exploitational object; module as an object of manufacture; module as an object for improvement. At the same time, the level of exploitation of the product is primary, the level of manu- facturing is secondary, and the level of improvement is tertiary. Levels are interconnected by direct and feedback links that provide continuous streaming of information about the operating exploitation of the technological system, as well as providing product properties at levels of impro- vement and manufacturing. The need for a multicriteria approach to its design was substantiated in the article on the example of FM for flow packing systems (FPS) of packa- ging lines of varying complexity. The tasks of the FM for- mation were solved by combining structural and parametric synthesis and the conditions of choice. The concept was proposed, mathematical models and algorithms of multi- criteria structural-parametric synthesis of the modular control unit according to the given characteristics were developed. An approach to take into account all functional features of the operation of FM in the process of its manufacture and improvement was developed.Документ Математичне моделювання системи управління технологічним об’єктом харчового підприємства(2016) Луцька, Наталія Миколаївна; Савченко, Тетяна ВіталіївнаОбґрунтовано доцільність застосування оптимального керування для об’єктів харчової промисловості. Запропоновано алгоритм оптимізації планування ресурсами виробництва, зокрема, розглянуто синтез оптимального керування технологічним агрегатом. Наведено математичні моделі об’єктів, які використовуються для оптимізації. На прикладі теплообмінника визначено оптимальні траєкторію системи та керування, вказані переваги адаптивної системи керування перед локальною. Expediency of optimal control for the food industry facilities. An algorithm for the optimization of production resource planning, considered the synthesis of optimal control of technological units. Mathematical models of objects used for optimization. For example, the heat exchanger the optimal trajectory of the system and management indicated the benefits of an adaptive control system to the local.Документ Система критеріїв та методів оцінки ефективності інвестиційних проектів(2009) Погуда (Шиян), Наталія ВікторівнаВ статті автор здійснює характеристику та порівняння критеріїв та методів оцінки ефективності інвестиційних проектів, визначає переваги та недоліки зазначених критеріїв та методів. In this article the author provides characterization and comparison criteria and methods for evaluating the effectiveness of investment projects, identifies the advantages and disadvantages of these criteria and methods.Документ Багатокритеріальний підхід при оцінці ефективності інвестиційних проектів(2013) Погуда (Шиян), Наталія ВікторівнаПроведено аналіз та узагальнено сучасні підходи до оцінки ефективності інвестиційних проектів. Запропоновано авторський підхід, який поєднує послідовне застосування сучасних методів оцінки інвестицій для підвищення їх ефективності та багатокритеріальний підхід, що враховує різні види ефективності при реалізації інвестиційних проектів. An analysis and generalized modern going is conducted near the estimation of efficiency of investment projects. Proposed the author approach, which combines successive application of modern methods of estimation of investments for the increase of their efficiency and multicriterion approach which takes into account the different types of efficiency during realization of investment projects.Документ Внутрішня норма прибутковості у системі інструментів державного управління інвестиційно-інноваційною діяльністю(2011) Погуда (Шиян), Наталія ВікторівнаВ статті автор здійснює характеристику внутрішньої норми прибутковості, визначає переваги та недоліки зазначеного показника та доводить доцільність його застосування для економіки України. In the article an author carries out description of internal norm of profitability, determines advantages and lacks of the noted index and leads to expedience of his application for the economy of Ukraine.