Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Ентропійні характеристики механізмів пружної реакції соціально-економічної системи
    (2015) Бурлуцька, Світлана Владиславівна
    У статті досліджені прояв та динаміка структурної ентропії, визначені ентропійні характеристики механізмів пружної реакції соціально-економічної системи на шокові збурення. Запропоновано формулу визначення структурної ентропії Шеннона для видів економічної діяльності з урахуванням експортно-імпортних потоків. Сформульовані альтернативні гіпотези щодо інтерпретації результатів емпіричної верифікації зв’язку кризових явищ з рівнем ентропії. Доведено, що скорочення структурної ентропії відповідає пластичній реакції економіки, а зростання – пружній реакції. Обґрунтовано можливість використання структурної ентропії як випереджального індикатору рецесійних шоків. Наведені рекомендації щодо покращення інформаційної якості та достовірності ентропійних характеристик соціальноекономічних систем. The failure of an early overcoming of the consequences of the recession necessitates a systematic study of the reaction mechanism national socio-economic system in crisis. The structural entropy manifestation and dynamics, defined characteristics entropy of resilience reaction mechanisms of the socio-economic system to a shock disturbance are investigated in the paper. The proposed formula for determining Shannon structural entropy for economic activities taking into account export and import flows. Alternative hypotheses to the interpretation of the empirical verification results of the connection of crisis and the entropy level are formulated. It is proved that the structural entropy reduction corresponds to a plastic economic reaction, and growth – resilience reactions. The possibility of using structural entropy as leading indicator recessionary shocks is validated. Recommendations on improving information quality and credibility of characteristics entropy of the socio-economic systems are represented here. The offered theoretical-methodological framework forms a scientific basis for practical research of the stability social and economic systems at national and regional level and promotes advance in validity level of the government plans and programs.
  • Ескіз
    Документ
    Ентропійний метод аналізу енергетичної недосконалості сушильної установки: визначення відносних характеристик необоротності процесів
    (2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Бут, Сергій Анатолійович
    Розроблено комплексну методику аналізу енергетичної ефективності сушильної установки на основі ентропійного методу аналізу енергетичної недосконалості, яка передбачає спільне застосування першого та другого законів термодинаміки. Основою методики є аналіз сушильної установки як єдиної термодинамічної системи з відповідними матеріальними, енергетичними та ентропійними потоками. Розроблена методика ефективна як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових сушильних систем.
  • Ескіз
    Документ
    Ентропійний метод аналізу енергетичної недосконалості сушильної установки: визначення абсолютних характеристик необоротності
    (2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Бут, Сергій Анатолійович
    Розроблено комплексну методику аналізу енергетичної ефективності сушильної установки на основі ентропійного методу аналізу енергетичної недосконалості, яка передбачає спільне застосування першого та другого законів термодинаміки. Основою методики є аналіз сушильної установки як єдиної термодинамічної системи з відповідними матеріальними, енергетичними та ентропійними потоками. Розроблена методика ефективна як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових сушильних систем.
  • Ескіз
    Документ
    Принцип «энергетической компенсации необратимости» в анализе энергетической эффективности производства
    (2014) Шутюк, Виталий Владимирович; Самийленко, Сергей Николаевич; Василенко, Сергей Михайлович; Бессараб, Александр Семенович
    The article examines the methodology of thermodynamic analysis and the optimization of heat engineering complex of saccharine industry. Thermodynamic analysis, which was mentioned in the article, assumes determination of measure of irreversibility of processes in the apparatus and energetic efficiency of apparatus in the whole with the help of exceptionally entropy. According to the principle of «energy compensation irreversibility» found that the energy of the fuel consumed by now spent on compensation of internal and external irreversibility. In modern dairies dominant component in the heat-processing facility is the external irreversibility in the thermal power station - internal irreversibility. В статье рассматривается методика термодинамического анализа и оптимизации теплотехнического комплекса сахарного производства. Данная методика термодинамического анализа позволяет определить меру необратимости процессов в аппарате и энергетической эффективности аппарата в целом исключительно с помощью энтропии. В соответствии с принципом «компенсации энергии необратимости» установлено, что энергия используемого топлива расходуется на компенсацию внутренней и внешней необратимости. В современных производствах основным компонентом в тепловых процессах является внешняя необратимость, а работе теплоэнергоцентрали – внутренняя необратимость.
  • Ескіз
    Документ
    Оценка состояния сырья, полупродуктов и продуктов сахарного производства с использованием энтропии
    (1989) Синат-Радченко, Дмитрий Евгеньевич
    Энтропия характеризует направления спонтанных термодинамических процессов. Рассмотрено применение энтропийного анализа применительного к кристаллам и растворам сахарозы, сахарным утфелям и к растению сахарной свеклы. Даны численные примеры. Entropy characterizes the direction of spontaneous thermodynamic processes. Application of entropy analysis applied to the crystals and solutions of sucrose, sugar massecuite and sugar beet plants. Numerical examples are given.
  • Ескіз
    Документ
    Термодинамические свойства растворов глюкозы и фруктозы
    (1987) Мищук, Ромуальд Цезаревич; Грабова, Л. С.; Петрушевский, Вячеслав Витальевич; Ивчук, Надежда Павловна
    В статье приведены экспериментальные и расчетные данные термодинамических показателей (свободной энергии, энтальпии, энтропии) растворов глюкозы и фруктозы с массовой долей сухих веществ 80% и 90% соответственно. Установлено, что энтальпия и энтропия растворов обратно пропорционально зависит от температуры и содержания сухих веществ, что характерно для ассоциированных жидкостей. The article presented experimental and calculated data of thermodynamic parameters (free energy, enthalpy, entropy) solutions of glucose and fructose by weight solids of 80% and 90% respectively. Found that the enthalpy and entropy of solution is inversely proportional to the temperature and solids content, which is characteristic of associated liquids.
  • Ескіз
    Документ
    Thermodynamic analysis of heat exchanging appliances
    (2013) Shutyuk, Vitaliy; Samiilenko, Serhii; Vasylenko, Sergei
    The article examines the methodology of thermodynamic analysis and the optimization of heaters and heat exchangers of heat engineering complex of saccharine industry. The authors suggest noncyclic approach to the analysis of efficiency of heat exchanging apparatus, the basis of which is irrefutable fact that irreversibility as physical reason of inefficiency of technical heat engineering systems really exists. Thermodynamic analysis, which was mentioned in the article, assumes determination of measure of irreversibility of processes in the apparatus and energetic efficiency of apparatus in the whole with the help of exceptionally entropy. The measures taken to improve energetic efficiency of apparatus of saccharine factory on the example of the first group of juice heating in front of evaporator system using the given methodology, were fully analyzed. В статті розглянуто методику термодинамічного аналізу та оптимізації підігрівників і теплообмінників теплотехнологічного комплексу цукрового виробництва. Авторами запропоновано нециклічний підхід аналізу ефективності теплообмінних апаратів, в основі якого – беззаперечний факт існування необоротності як фізичного джерела неефективності технічних теплотехнічних систем. Наведений в статті термодинамічний аналіз передбачає визначення міри необоротності процесів в апараті та енергетичної ефективності апарата в цілому, використовуючи виключно ентропію. Застосовуючи дану методику, комплексно проаналізовано заходи з підвищення енергетичної ефективності теплообмінних апаратів цукрового заводу на прикладі першої групи нагрівання соку перед випарною установкою.
  • Ескіз
    Документ
    Entropy analysis of heat exchanging appliances
    (2013) Samiilenko, Serhii; Vasylenko, Sergei; Shutyuk, Vitaliy
    The article describes thermodynamic methods as well as optimization methods of heating and heat exchanging engineering system of sugar industry. The authors suggest noncyclic approach to the analysis of efficiency of heat exchanging apparatus, the basis of which is irrefutable fact that irreversibility as physical reason of inefficiency of technical heat engineering systems really exists. Thermodynamic analysis, which was mentioned in the article, assumes determination of measure of irreversibility of processes in the apparatus and energetic efficiency of apparatus in the whole with the help of exceptionally entropy. The measures taken to improve energetic efficiency of apparatus of saccharine factory on the example of the first group of juice heating in front of evaporator system using the given methodology, were fully analyzed.
  • Ескіз
    Документ
    Теплоємність, ентальпія і ентропія кристалів моно- та дисахаридів
    (2013) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Форсюк, Андрій Васильович; Мокляк, Василь Феодосійович
    На основі узагальнення експериментальних даних запропоновано розрахункові залежності для оцінки величини теплоємності, ентальпії та ентропії кристалів типових моно- та дисахаридів та їх ізомерів. Залежності справедливі в інтервалі температур -40…+90ºС. The correlation for calculation of specific heat, entahlpy and entropy of typical mono- and disaccharides and their isomers have been presented basing upon the generalization of numerous experimettal data. The equations are valid withing a temperature interval -40…+90ºС.
  • Ескіз
    Документ
    Методологічні засади термодинамічного аналізу теплообмінних систем цукрового виробництва. Частина 2
    (2012) Самійленко, Сергій Миколайович; Василенко, Сергій Михайлович; Буляндра, Олексій Федорович; Штангеєв, Костянтин Остапович; Шутюк, Віталій Володимирович
    У статті узагальнено та розвинуто результати сучасних наукових досліджень із термодинамічного аналізу теплообмінних процесів та систем. In the article the results of world scientific researches from the thermodynamics analysis of heat-exchange processes and systems are generalized and developed.