Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
25 результатів
Результати пошуку
Документ Development of methods of production in natural aromatic production(2018) Frolova, Natalia; Ukrainets, AnatoliyАналітичні та експериментальні дослідження на методи виділення природних джерел аромату з отриманням проведено індивідуальні смакові речовини. Продемонстровано переваги фракційної дистиляції та препаративної хроматографії.Документ Comparative study of carvones from various essential oils and their ability to increase the stability of fat-containing products(2021) Frolova, Natalia; Yushchenko (Gonchar), Natalia; Korablova, Olga; Voitsekhivskyi, Volodymyr; Ocheretna, Alona; Synenko, TetianaКарвон є ключовим компонентом ефірних олій рослин Anethum graveolens L. (кріп) і Mentha spicata L. (м'ята). Встановлено, що ефірні олії містять карвон у різних оптично активних формах. Ефірна олія кропу містить d (R) – карвон (правоповоротна ізомерна форма) зі специфічним обертанням площини поляризації [α] D + 62,5 +0,05; ефірна олія м’яти Mentha spicata містить l(S) –карвон (лівообертаюча ізомерна форма) зі специфічним обертанням площини поляризації [α] D – 63,2 +0,05. Порівнюючи дію оптичних ізомерів карвону між собою за динамікою окиснення жировмісних продуктів, встановлено, що в цілому їх захисна дія подібна. Однак лівий карвон демонструє більший вплив на стійкість соняшникової олії порівняно з правим карвоном. Крім захисту від окислення, оптичні ізомери карвону можуть надавати фізіологічну дію на організм людини. Таким чином, оптичні ізомери карвону можуть надавати певні аромати харчовим продуктам, а при створенні функціональних жировмісних продуктів можливе використання обох оптичних форм карвону в залежності від спрямованості нового функціонального продукту.Документ Післяврожайна обробка фруктів і овочів для подовження терміну їх зберігання(2021) Пирог, Тетяна Павлівна; Зварич, Анна ОлегівнаНині активно досліджуються такі біологічні методи післяврожайної обробки плодів та овочів, як використання ефірних олій, природного полісахариду хітозану, метил-жасмоніату, мікроорганізмів-антагоністів і поверхнево-активних речовин (ПАР) мікробного походження. Серед мікробних поверхнево-активних речовин до використання у харчовій промисловості дозволені рамноліпіди. Як мікроорганізми-антагоністи найчастіше використовують бактерії роду Bacillus, оскільки вони належать до асоційованих з рослинами бактерій, здатних стимулювати їх ріст або безпосередньо або опосередковано за рахунок синтезу широкого спектра біологічно активних сполук. Натепер відомо більше десяти комерційних препаратів (Biosave, Avogreen, Serenade, Pantovital, Aspire, Boni Protect тощо) на основі бактеріальних і дріжджових антагоністів. Перспективним для обробки плодів та овочів з метою подовження терміну їх зберігання є використання комбінованих біологічних методів, зокрема, поверхнево-активних речовин з мікроорганізмами-антагоністами, хітозану з ефірними оліями та метил-жасмоніатом. У статті наведено результати власних досліджень обробки овочів і фруктів розчинами ПАР Nocardia vaccinii ІMВ B-7405, Аcinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 та Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017, в результаті якої спостерігали зниження чисельності бактерій і грибів на їх поверхні у 6—20 і 8—50 разів відповідно порівняно з кількістю на поверхні митих водою плодів. ПАР N. vaccinii ІMВ B-7405, R. erythropolis IMB Ac-5017 і A. calcoaceticus IMВ B-7241 мають такі переваги порівняно з описаними в літературі: проявляють високу антимікробну активність за значно нижчих концентрацій (0,01—0,5 г/л) і у вигляді супернатанту, що дає змогу виключити з технологічного процесу дорогу стадію виділення й очищення цільового продукту. Крім того, ПАР-вмісні супернатанти характеризуються високою ефективністю в разі їх повторного використання.Документ Synergistic effect of surfactants of Nocardia vaccinii IMV B-7405 and essential oils on Candida genus yeast(2022) Pirog, Tatiana; Kliuchka (Nykytyuk), Lilia; Shevchuk, Tetiana; Muchnyk, FainaThe increase in the number of resistant strains of Candida genus representatives, capable of forming biofi lms on various surfaces, stimulates the search for new, alternative methods of combating them, one of which is the use of compounds of natural origin, such as essential oils. However, at the same time, their concentration should be minimal, which is due to the ability of essential oils to cause severe damage of the human’s central nervous system and aspiration pneumonia. This leads to the necessity of searching for new methods to reduce the concentration of essential oils and at the same time to preserve their properties, in particular, by their use in a mixture with other antimicrobial agents, which can be microbial surfactants. Previously, it was found that the degree of yeast biofi lm destruction under the action of Nocardia vaccinii IMV B-7405 surfactants dependson the nature of the growth substrate and is the highest in the presence of preparations synthesized on purified glycerol. Aim. To study the synergism of antifungal activity and the role in the destruction of biofilms of a mixture of Nocardia vaccinii IMV B-7405 surfactants synthesized on glycerol of different quality and essential oils. Methods. N. vaccinii IMV B-7405 was grown in a medium containing purified glycerol or waste from biodiesel production at a concentration of 2% (v/v) as carbon sources. The surfactants were extracted from the supernatant of cultural liquid by a modified Folch mixture. The antimicrobial activity of essential oils, surfactants, and their mixtures was determined by the index of the minimum inhibitory concentration. To assess the synergistic effect of a mixture of surfactants with essential oils, the fractional inhibitory concentration index was used. The degree of biofi lm destruction (%) was determined as the difference between the cell adhesion in untreated and treated with surfactants, essential oil, or their mixture wells of the polystyrene microplates. Results. It was found that the surfactants synthesized by N. vaccinii IMV B-7405 on both purifi ed glycerol and waste from biodiesel production showed synergistic antifungal activity in mixtures with cinnamon and lemongrass essential oils. Thus, the minimum inhibitory concentrations against Candida albicans D-6, Candida utilis BVS-65, and Candida tropicalis RE-2 of a mixture of surfactants synthesized on purified glycerol with cinnamon and lemongrass essential oils were 1.8—7.5 and 3.7— 15 μg/mL, respectively, and were lower than in the case of using surfactants (30-60 μg/mL), cinnamon or lemongrass essential oil (156—312 μg/mL) alone. The use of a mixture of surfactants obtained on waste from biodiesel production and cinnamon or lemongrass essential oils made it possible to reduce the minimum inhibitory concentrations of the latter against studied yeast test cultures by 14—56 times. At the same time, the index of fractional inhibitory concentration did not exceed 0.5, which indicates the synergism of the antifungal activity of the mixture of these compounds. The destruction of Candida yeast biofi lms under the action of surfactants synthesized on both purified glycerol and waste from biodiesel production in a mixture with cinnamon or lemongrass essential oils reached 60—67 and 67—77%, respectively, which is an average of 25—35% higher compared to the use of each monopreparation separately. Conclusions. The results presented in this paper confirm the previously obtained data that N. vaccinii IMV B-7405 surfactants, synthesized on both traditional substrates and toxic industrial wastes, have antimicrobial and antiadhesive synergistic action with essential oils, which allows us to consider them as potential components of the so-called «antifungal locks» in the fight against of Candida genus representatives.Документ Synergism of antimicrobial and anti-adhesive activity of Nocardia vaccinii IMV B-7405 surfactants in a mixture with essential oils(2020) Pirog, Tatiana; Kliuchka (Nykytyuk), Lilia; Kliuchka, Igor; Shevchuk, Tetiana; Iutynska, GalynaAn increase in the antibiotic resistance of pathogenic microorganisms has stimulated the search for alternatives to antibiotics substances of natural origin, which are essential oils (EO) and non-toxic biodegradable microbial surfactants. Aim. To investigate the antimicrobial and anti-adhesive activity of a mixture of EO and surfactants of Nocardia vaccinii IMV B-7405 synthesized on various oil-containing media. Methods. N. vaccinii IMV B-7405 was grown in medium containing as carbon source refined sunflower oil, oil after frying french fried potatoes, potato wedges and meat. The surfactants were extracted from supernatant of cultural liquid by modified Folch mixture. The antimicrobial action of tea tree, cinnamon and lemongrass EO, surfactants and their mixtures was determined by index of the minimum inhibitory concentration (MIC). Synergistic effect of surfactants and EO was evaluated by indicator of fractional inhibitory concentration. The degree of bacteria and fungi biofilms destruction under the action of surfactants, EO and their mixtures was determined by spectrophotometric method. Results. It was found that N. vaccinii IMV B-7405 surfactants synthesized on all oil-containing substrates showed a synergistic antimicrobial and anti-adhesive activity with the investigated EO. MIC of a surfactants and EO mixture against bacteria (Bacillus subtilis BT-2 (spores), Escherichia coli IEM-1, Staphylococcus aureus BMS-1) and yeast (Candida albicans D-6, Candida utilis BVS-65 and Candida tropicalis RE-2) were 2–20 μg/ml and were significantly lower than each compound separately (156–625 and 8–80 μg/ml for EO and surfactants, respectively). The destruction of bacterial and yeast biofilms under the action of a mixture of surfactants (20–40 μg/ml) and EO (20–40 μg/ml) was 1.3–2.9 times higher compared with using of each component separately at similar concentrations. Conclusions. The data presented the possibility of using a mixture of EO and surfactants not only to reduce their MIC, but also as effective antimicrobial and anti-adhesive agents.Документ Synergistic action on microorganisms of complex of essential oils with other biocides(2019) Pirog, Tatiana; Kliuchka, Igor; Kliuchka (Nykytyuk), LiliaThis review summarizes the published data and own results concerning synergism of antimicrobial activity of essential oils with antibiotics against bacteria of the family Enterobacteriaceae, genera Staphylococcus, Pseudomonas, Acinetobacter; with synthetic antifungal drug fluconazole, against yeast genus Candida; with surfactants of microbial origin, against bacterial and yeast test cultures. The synergistic effect of the complex of essential oils with antibiotics, enzymes, surfactants, etc. on biofilms was considered as well. Mixing essential oils with other biocides allowed to significantly decrease the minimum inhibitory concentrations of each component. The probability of emerging resistance to antibiotics was also reduced in the pathogenic bacteria and yeasts due to the antimicrobial action of essential oils that caused the dysfunction of cellular membrane of microorganisms. The prospects of implementing complex essential oils with antibiotic nisin in the food industry, and with other antibiotics in veterinary medicine are discussed. В огляді узагальнено опубліковані дані та власні результати щодо синергізму антимікробної дії ефірних олій з антибіотиками проти бактерій родини Enterobacteriaceae, родів Staphylococcus, Pseudomonas, Acinetobacter; з синтетичним протигрибковим препаратом флуконазолом, проти дріжджів роду Candida; з поверхнево-активними речовинами мікробного походження, проти бактеріальних і дріжджових тест-культур. Розглянуто також синергічний вплив комплексу ефірних олій з антибіотиками, ферментами, поверхнево-активними речовинами тощо на біоплівки. Змішування ефірних олій з іншими біоцидами дозволило значно знизити мінімальні інгібуючі концентрації кожного компонента. Вірогідність виникнення резистентності до антибіотиків була також знижена у патогенних бактерій і дріжджів завдяки антимікробній дії ефірних олій, які викликали дисфункцію клітинної мембрани мікроорганізмів. Обговорено перспективи впровадження комплексних ефірних олій з антибіотиком низином у харчову промисловість, а з іншими антибіотиками – у ветеринарію.Документ Альтернативні антибіотикам антимікробні препарати(2020) Пирог, Тетяна Павлівна; Тимошук, Катерина Вікторівна; Ключка, Ігор ВікторовичНині антибіотики займають провідне місце у лікуванні інфекційних захворювань, оскільки характеризуються широким спектром дії, впливаючи не лише на патогенні мікроорганізми, а й на нормальну мікробіоту людини, тому їх використання завдає більше шкоди, ніж користі. Крім того, неконтрольоване використання антибіотиків, недотримання терапевтичних доз і нераціональний підбір антимікробних речовин є причиною поширення антибіотикорезис- тентності. Натепер навіть новітні покоління антибіотиків не здатні інгібувати мультирезистентні штами та внутрішньолікарняні патогени. Гідною заміною антибіотикам можуть стати такі антимікробні речовини природного походження, як бактеріоцини, поверхнево-активні речовини, лек- тини та ефірні олії, а також бактеріофаги. Наведені сполуки є нетоксичними і характеризуються цілеспрямованою дією. Більшість з них, крім антимікробної дії, характеризується антиадгезивними, імуномодулюючими властивостями, проявляє протипухлинну дію, що робить їх набагато привабливішими для подальшого дослідження. Проте альтернативним антибіотикам антимікробним агентам притаманні й деякі недоліки. Так, дослідження фагів є достатньо складним процесом, окрім того, дія бактеріофагів нині детально нерозкрита. Ефірні олії більш імовірна заміна антибіотикам, однак їх ефективна концентрація є достатньо високою (до кількох мг/мл). Лектини, порівняно з іншими речовинами, найменше досліджені як антимікробні агенти (більш відомою є їхня протипухлинна та антивірусна дія). Найперспективнішими антимікробними сполуками є бактеріоцини та поверхнево-активні речовини — природні сполуки, ефективні концентрації яких є досить низькими (кілька мкг/мл), у тому числі й щодо мульти- резистентних патогенів і метицилін-стійких стафілококів, які втратили чутливість до антибіотиків. Now antibiotics occupy a leading place in the therapy of a wide range of infectious diseases. Antibiotics are characterized by a wide spectrum of action, affecting not only pathogenic microorganisms, but also the normal human microbiota, so their use brings more harm than good, hr addition, the uncontrolled use of antibiotics, non-compliance with therapeutic doses and the irrational selection of antimicrobial substances cause the spread of antibiotic resistance. Nowadays, even the newest generations of antibiotics are not able to inhibit multi-resistant strains and in-hospital pathogens. Antimicrobial substances of natural origin, such as bacteriocins, surfactants, lectins and essential oils, as well as bacteriophages, can become a worthy substitute for antibiotics. These compounds are non-toxic and characterized by purposeful action. Most of them, besides antimicrobial action, are characterized by anti-adhesive, immunomodulatory properties, have antitumor activity, which makes them much more attractive for further study than antibiotics. However, antimicrobial preparations alternative to antibiotics also have some disadvantages. Thus, research on phages is a complicated process, in addition, the action of bacteriophages is not fully disclosed in details. Essential oils are more likely to be replaced by antibiotics, but their effective concentration is quite high (up to several mg/ml). Lectins are less studied as antimicrobial agents compared with other substances (their anti-tumor and anti-viral effects are more studied). The most promising antimicrobial compounds are bacteriocins and surfactants — natural compounds whose effective concentrations are fairly low (several pg/ml), including in relation to multi-resistant pathogens and methicillin-resistant staphylococci, which has lost sensitivity to antibiotics.Документ Дослідження вмісту ефірної олії в сировині пасти з пряних рослин(2011) Сукманов, Валерій Олександрович; Охременко, Світлана ІгорівнаУ статті розглянуто питання про зміст ефірних масел кропу і петрушки. Проведені дослідження зміни кількісного складу ефірних масел кропу і петрушки залежно від збору врожаю. В статье рассмотрен вопрос о содержании эфирных масел укропа и петрушки. In the article the question of the content of essential oils of dill and parsley. Studies of quantitative changes in the composition of the essential oils of dill and parsley, depending on the harvest.Документ Класифікація ефіроолійної і пряно-ароматичної сировини та можливості розширення їхнього застосування(ДонНУЕТ, 2010) Аннєнкова, Надія Борисівна; Бідаш, В. І.Проведено аналіз у сфері використання ефіроолійної і пряно ароматичної сировини, обґрунтовано розширення шляхів їхнього застосування, розроблено класифікацію. Conducted the analyses of the ether-oil and spicy aromatic stuff usage; proved the widening of its usage ways, made the classification.Документ Альтернативні антибіотикам антимікробні речовини природного походження(2014) Панасюк, Катерина Вікторівна; Андрущенко, Ярослав ВолодимировичУ статті проаналізовано недоліки використання бактеріофагів і пробіотич-них препаратів як альтернативи антибіотикам, а також переваги та перспективи створення антимікробних препаратів на основі бактеріоцинів, ефірних олій і поверхнево-активних речовин мікробного походження. Дані можуть бути використані у медичній практиці з метою створення перспективних антимікробних засобів для боротьби з патогенами родів Salmonella, Hafnia, Citrobacter, Klebsiella, Enterobacter, Candida і Pseudomonas. The disadvantages of bacteriophages and probiotic agents used as antibiotics alternative are presented, as well as the advantages and perspectives of creating antimicrobial preparat based on bactericins, essential oils and biosurfactants. The data can be used in medical practice for creation of advanced antimicrobial agent to control such pathogens as Salmonella, Hafiiia, Citrobacter, Klebsiella, Enterobacter, Candida and Pseudomonas.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »