Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Розроблення заходів операційного вдосконалення технологічних процесів для операторів ринку харчової продукції(2023) Шинкарюк, Крістіна Валеріївна; Пащенко, Богдан Сергійович; Арсеньєва, Лариса ЮріївнаОщадливе виробництво – це концепція менеджменту виробництва, що спрямована на усунення втрат і оптимізацію бізнес-процесів. Вона охоплює увесь життєвий цикл харчового продукту: від етапу розробки та його виробництва, до взаємодії з постачальниками та клієнтами. Його елементом є концепція «операційного вдосконалення», яка базується на створенні ефективних бізнес-процесів та залученні кожного співробітника у процес безперервних покращень. Вона включає у себе широкий набір інструментів, що призначений підвищити ефективність операційної та управлінської діяльності виробництва. Особливість даної концепції полягає у легкому застосуванні до будь-якого технологічного процесу виробництва харчових продуктів, що є беззаперечною перевагою в сучасних складних умовах. Саме тому її було обрано авторами для подальшого дослідження та впровадження. У роботі авторами було проведено оптимізацію технологічного процесу підготовки арахісу на етапах пакування та зберігання його у складському приміщенні. Для досягнення мети були використані наступні інструменти ощадливого виробництва: концепція «операційного вдосконалення», карта потоку створення цінностей, система 5S, карта стандартних операцій, звіт А3. Також було розроблено схематичні плани виробництва із демонстрацією потоків виробничого руху продукту та схемою руху працівників з метою уточнення та деталізації отриманої інформації. Аналіз та обробка отриманої інформація дозволив виявити підпроцеси, що не становлять виробничої цінності. Ряд запропонованих авторами заходів та покращень дозволив зменшити їх тривалість на 38%. Запропоновані заходи операційного вдосконалення призвели до таких покращень: швидкої ідентифікації та вивантаження необхідної сировини та пакувальних матеріалів робітниками; зменшення повторюваності підпроцесів етапу пакування; усунуто проблему зайвого транспортування сировини, допоміжних матеріалів та переміщення персоналу; звільнення 50% площі складського приміщення під додаткові потреби; збільшення ефективності етапу пакування до 68%; зменшення загального часу обробки однієї фасованої порції сировини та тривалості виконання замовленняДокумент Обліково-аналітичне забезпечення ощадливого управління підприємством: науково-методологічні аспекти(2019) Колос, Ірина ВасилівнаЗастосування методу наукового інформаційного пошуку і когнітивного методу дозволило виокремити ключові ознаки і виявити дискусійність змістового наповнення поняття «обліково-аналітичне забезпечення». За результатами виконання іманентного підходу встановлено атрибутику дефініції «обліково-аналітичне забезпечення» із визначенням значимих позицій: забезпечення прийняття управлінських рішень; цілісна система інформації й інформаційних потоків; інтегрована система обліку, аудиту, аналізу та контролю; процес генерування інформації; ідентифікування кола користувачів і їх інформаційних потреб. Використання методів групування і системного аналізу дозволило виокремити основні підходи до визначення обліково-аналітичного забезпечення управління підприємством: як процес, як система. На основі проведеного контент-аналізу і семантичного аналізу, виявлених сутнісних ознак за іманентним підходом запропоновано у контексті наукових досліджень авторське визначення дефініції, яка відрізняється комплексністю і логічною узгодженістю із базовими категоріями «обліково-аналітичне забезпечення» і «ощадливе управління підприємством». Signs are marked as key and the content identified as the discussion of the concept of «accounting and analytical support» as a result of the application of the method of scientific information retrieval and cognitive method. Attributes set for the definition of «accounting and analytical support» of the results of the immanent approach to the definition of significant items (1) «ensuring the management solution», (2) «an integrated information system and information flow» and the «integrated system of accounting, audit, analysis and control», (3) «information generation process» and «identifying the number of users and their information needs». Approaches identified as to the definition of the basic accounting and analytical support using modern enterprise grouping methods and system analysis and set attributes: (A) a process aimed at (1) generating information; (2) efficient implementation of the basic management functions; (3) provision of management solution; (4) the identification of a range of users and their information needs; (B) the system, in particular (1) as an integrated information system and information flows; (2) as an integrated system accounting, auditing, analysis and control; (3) as an ordered set of data. Definition suggested as the author on the basis of a content analysis and semantic analysis, identified the essential features as a result of the immanent approach in the context of the definition of scientific research, which is a complex case and logical consistency with the basic categories of «accounting and analytical support» and «lean enterprise management»: accounting and analytical support of lean management of the enterprise – holistic, integrated accounting process (lean, strategic, management, financial), analysis (lean, industrial, management, financial), controls (controlling, internal audit, external control, external audit) through the information system streams, provides a justification, adoption and implementation of balanced management decisions by competent professionals on hierarchical levels of management within the enterprise and in the chain the interested side-consistent «supplier – producer – consumer» with a focus on minimizing waste and meet the value.Документ Diagnostics in lean management system of industrial enterprise(2018) Kolos, IrinaOn the organizational and methodological aspects of diagnostics, it is expedient to consider a rational combination of effective methods, in particular the concept of lean production, the use of which is directed, first of all, to overcoming the crisis situation of the industrial enterprise and also continuous assessment of lean changes and effective transformations, minimization of waste and establishment of reserves for possible reduction of unproductive expenses. Based on the results of the application of the cognitive method and the method of scientific information retrieval, it is established that there is no single approach to the treatment of the essence of diagnostics. But the common position remains the search, identification and identification of problem aspects of the activity and possible prospective tendencies with the purpose of developing alternative options for the best development of the enterprise. Based on the results of the use of critical analysis and logical generalization, it is proposed to consider the diagnostic process through a causative relationship with management functions. This is ensured by the integrated use of a set of expedient methods of lean production within the framework of individual functions. Further development of the interpretation of «diagnostics» is received as a process from the position of mutually fulfilling rational specific lean methods, techniques, means and procedures. It is proved that diagnostics in the management system of an industrial enterprise is expedient to realize through the coordination of management functions (accounting, control, analysis, planning, stimulation). Result are focused on eliminating costs non-value-added, reducing to the minimum allowable level of technologically necessary costs non-value-added, searching for hidden reserves of costs to value-added.Документ Науково-методичні підходи до постановки бюджетування в системі ощадливого управління промисловим підприємством(2017) Колос, Ірина ВасилівнаВстановлено необхідність впровадження бюджетування в контексті ощадливості за потоком створення цінності для споживача. Запропоновано внутрішні стандарти бюджетування в системі ощадливого управління промисловим підприємством в розрізі груп: організаційні (Положення про потік створення цінності, Керівництво з бюджетування, Регламент карти потоку створення цінності), методичні (Методика формування конкретного бюджету за потоком створення цінності), технологічні (Положення про автоматизацію бюджетування в інформаційній системі, Положення про комерційну таємницю). Рекомендовано оформлення як додатків Альбому уніфікованих форм управлінської звітності з ключовими показники ефективності і Класифікатора режимної інформації за ступенем її секретності. Доведено доцільність розроблення і запровадження внутрішніх стандартів бюджетування. The need for the introduction of lean budgeting of value stream for consumer. Standards proposed to develop as internal budgeting system of lean management by industrial enterprise in the context of groups: organizational (Regulation on the value stream, Budgeting Manual, value stream maps Regulation), methodical (Method of forming a specific budget for the value stream), technological (Regulations on the automation of budgeting in the information system, the Regulation on trade secrets). Applications recommended registering for the unified form of management reporting with key performance indicators and details of the regime of information on the extent of its secrecy. The feasibility is proved for the development and implementation of internal budgeting standards.