Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз нітратного забруднення зразків питної води м. Києва та Київської області
    (2017) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Коваль, Марина Олександрівна
    Сьогодні в Україні проблема екологічної безпечності продуктів харчування та питної води є надзвичайно актуальною. Так, до організму людини 70 % шкідливих речовин потрапляють з їжею, 30 % – з водою та повітрям. Навіть за умови невисокої токсичності забруднюючих речовин тривале споживання продуктів та води, що їх містять, спричинює хронічну інтоксикацію і розвиток патологічних змін в організмі людини. До таких сполук відносяться і нітрати. Забруднення продуктів харчування і води нітратами небезпечне для здоров’я. Токсичність нітратів є наслідком ланцюга реакцій нітрат– нітрит – N-нітрозосполуки, які є канцерогенними речовинами. Нітрити здатні окислювати гемоглобін до метгемоглобіну, який не може переносити кисень – розвивається хвороба метгемоглобінемія летальні випадки від якої у дітей до одного року реєструються все частіше. Нітрати знижують резистентність організму та сприяють зростанню загальної захворюваності, зокрема інфекційними захворюваннями. Today in Ukraine the problem of environmental safety of food and drinking water is extremely important. Yes, the human body 70% of pollutants come from food, 30% - water and air. Even with low emission of pollutants and long-term consumption of water containing them, causing chronic intoxication and the development of pathological changes in the human body. These compounds include and nitrates. Contamination of food and water with nitrates is dangerous to health. Nitrate toxicity is the result of a chain reaction of nitrite nitrate - N-nitroso compounds, which are carcinogenic substances. Nitrites are able to oxidize hemoglobin to methemoglobin, which can not carry oxygen – evolving methemohlobanemiya disease, deaths from which children under one year registered more often. Nitrates lower the body's resistance and promote the growth of overall morbidity, including infectious diseases.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз накопичення контамінантів плодами томатів та засоби їх зниження в овочах
    (2017-02-21) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Костючок, Неля Вікторівна; Бессараб, Олександр Семенович; Шутюк, Віталій Володимирович
    У статті наведено результати комплексної оцінки ботанічних сортів томатів, томатної пасти та соусів на їх основі, проаналізовано зміни якості нових продуктів при термічній обробці. Аналіз отриманих даних показав, що плоди томатів мають знижену здатність до накопичення нітратів, але під час переробки кількість нітратів в овочах може значно змінитися. Отримані дані дали можливість розглянути засоби зниження вмісту нітратів під час переробки продукції рослинництва та рекомендувати технологічні режими теплової обробки, які забезпечують найменшу кількість нітратів в готовому продукті. The article provides the results of unified assessment of tomato cultivars, sorts of tomato paste and sauces made of it as well as analyzes the changes in quality of new products after heat treatment. The analysis of the received data allowed me to conclude that tomatoes are unlikely to accumulate a large amount of nitrates; however, the amount of nitrates in vegetables during processing may significantly change. The received data enabled me to overview the ways of reduction of the amount of nitrates during the processing of vegetables and to recommend the heat treatment processing methods which reduce the amount of nitrates in final product to the minimum.
  • Ескіз
    Документ
    The research of the amount of heavy metals and nitroso compounds in concеntrated tomato products
    (2016) Shutyuk, Vitaliy; Vasylenko, Sergei; Bessarab, Alexander; Benderska (Dushchak), Olga
    The constant selling race results in need for improving the quality of nutrition products among in-house food and pharmaceutical processing industries, which is an all-important key to success on the consumer market. This requires constant improvement of the product producing technologies. The topical problem of quality is the presence of heavy metals and nitroso compounds in the products. The topical problem of quality is the presence of heavy metals and nitroso compounds in the products. The research aimed at studying the changes in the heavy metal concentration levels (including Zn, Cu, Pb) in tomato products at their thickening has been conducted at the national University of Food Technologies.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз та узагальнення даних по складу природних вод України
    (2000) Ковальчук, Володимир Петрович; Янчевський, Віктор Казімірович; Олійник, Світлана Іванівна; Опанасюк, Тетяна Іванівна; Резвіна, Лариса Миколаївна
    Узагальнено результати моніторингу якості вод лікеро-горілчаних підприємств України. Аналіз показав, що високий вміст мінеральних солей спостерігається в південних областях України. Окислюваність води змінюється в межах 0,5 – 20 мг/дм3. Перевищення вмісту кремнію спостерігається в усіх регіонах. На основі результатів досліджень розроблено універсальну комплексну схему очистки та кондиціювання води для лікеро-горілчаного виробництва. Summarized results of the monitoring of water quality liqueur and vodka plants of Ukraine. The analysis showed that high content of mineral salts is observed in southern regions of Ukraine. Oxidation of water varies from 0,5 to 20 mg/dm3. The excess of the silicon content is observed in all regions. Based on the results of research developed the universal complex scheme of treatment and conditioning of water for distillery production.
  • Ескіз
    Документ
    Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції
    (2012) Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Бутенко, Олена Миколаївна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Біла, Галина Миколаївна; Дроков, Вісаріон Григорович
    Метою та основним завданням дослідження був моніторинг нітратів у рослинній продукції і розробка заходів щодо їх зменшення та відповідні рекомендації споживачам цієї продукції. Нітрати в досліджуваних зразках визначали стандартним іонометричним методом. Межа виявлення NO3 – іонів – 6 мг/кг. Моніторинг показав, що різні овочі та плоди мають неоднакову здатність накопичувати нітрати. Інформація щодо динаміки нітратів у соці зі столового буряку та моркви при їх зберіганні упродовж 2 – ох годин. Також підтверджується, що видалення поверхневого шару у овочів та плодів (шкірки) є ефективним заходом зменшення нітратів у червоному буряці, моркві, огірках та бананах. The aim of this work is to monitor fruit and vegetables to determine the content of nitrates and to workout the recommendations to reduce their quantity. The authors show the results of determining the contest of nitrates in the most common fruit and vegetables in Ukraine. The monitoring was done by potentiometry method with the help of nitraselective electrode on ionometer I-160. The dynamics of NO3- containing in red beet, carrot and other vegetable products juice and marc was studied. The monitoring showed that different fruit and vegetables have different ability to accumulate this substance.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження вмісту важких металів і нітратів у томатпродуктах
    (2009) Василенко, Сергій Михайлович; Ващук, Тимофій Олександрович; Шутюк, Віталій Володимирович; Бондар, Володимир Іванович
    Розроблено розрахункові залежності для визначення вмісту у них важких металів — свинцю, міді, цинку. Встановлена залежність зміни концентрації нітратів у томат-продуктах кримського виробництва від концентрації сухих речовин у них. Розроблено модель, що дає можливість дозволяє враховувати зниження кількості нітратів, що містяться в томат-продуктах, у процесі їх згущення.
  • Ескіз
    Документ
    Гідратація цукрози в присутності хлоридів, нітратів і карбонатів деяких лужних металів
    (1998) Бобрівник, Леонід Дем'янович; Климович, В. М.; Мірошников, Олег Миколайович; Подобій, Олена Валеріївна; Ляховчук, О. В.
    Показано, що на гідратацію цукрози опосередковано найбільше впливає катіон калію, який зміцнює водневі зв’язки у розчинах. Зі збільшенням заряду аніонів збільшується сольватація їх молекулами цукрози. Хлорид-іон найсильніше впливає на зміну конформації молекули цукрози.