Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Методика розрахунку оптимальних параметрів валкового розкачування
    (2018) Стадник, І. Я.; Федак, С. І.; Пащенко, Богдан Сергійович; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна
    У статті проведено аналітичний аналіз дії валків на середовище при деформаційних впливах. Запропоновано шляхи вибору оптимального варіанта процесу для забезпечення максимального або мінімального значення параметрів (критерію). Розглянуто фізичну сутність рівняння енергетичних потоків інтенсивності деформації маси середовища, що залежить від способу прикладання механічних сил, ступеня його попередньої дисперсності (рецептура) і фізико-механічних властивостей. Для більшої наглядності і розуміння загального виконання досліджень запропоновано схему причинно-наслідкових зв ’язків між середовищем і валком, що визначають зміну температури процесу нагнітання тіста. Відмічено, що визначення температурних потоків при проходженні процесу нагнітання середовища валковими робочими органами відіграє важливу роль для розрахунків конструювання формувального, розкочувального, змішувального обладнання. Одержані дані дають відповідь на ряд запитань про можливість терморегулювання процесу дії робочих органів на середовище.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние интенсивности теплоподвода на теплофизические характеристики теста и мякиша хлеба
    (2019) Ковалев, Александр Владимирович; Бабко, Евгений Николаевич
    В данной работе представлены результаты изучения теплофизических характеристик теста-хлеба в процессе тепловой обработки, наведены их зависимости от пористости, температуры и интенсивности подвода тепла. Полученные результаты исследования приведены в виде номограмм и математических зависимостей теплофизических характеристик теста-хлеба от температуры, плотности материала и интенсивности теплопровода в процессе тепловой обработки. In hired the results of study of thermophysical descriptions of dough-bread are presented in the process ofthermal treatment, their dependences are pointed on porosity, temperature and intensity of admission of heat. The got results over of research are brought as nomograms and mathematical dependences of thermophysical descriptions of dough-bread from a temperature, closeness of material and intensity of the hot-water system in the process of thermal treatment.
  • Ескіз
    Документ
    Применение метода электротепловой аналогии для определения кинетики теплопередачи при инфракрасной сушке крахмала
    (1974) Тарапон, Валентина Антоновна; Буляндра, Алексей Федорович; Дущенко, Виктор Павлович
    Исследовались послойные изменения эффективных коэффициентов теплопроводности при сушке крахмала инфракрасным излучением. Investigated layered effective thermal conductivity changes during drying of starch infrared radiation.
  • Ескіз
    Документ
    Теплотехнічні характеристики пакувальних матеріалів
    (2001) Бурова‬, Зінаїда Андріївна; Мазуренко, Олександр Григорович; Гайдучек, А.
    Однією з основних функцій упаковки є захист харчової продукції від згубної дії факторів навколишнього середовища, зокрема, небажаного термічного впливу, який може збуджувати у продукті різноманітні біологічні процеси і зменшувати тим самим термін зберігання продукту. Отже, для розрахунків процесів термо-технологічної обробки і зберігання упакованих продуктів необхідна інформація про теплотехнічні характеристики упаковок, зокрема про їх теплопровідність та ступінь чорноти. One of the main functions of packaging is to protect the food from the harmful effects of environmental factors, including unwanted thermal effects that can be exciting product in various biological processes and thereby reduce the shelf life of the product. Thus, for the calculation of thermal processes and technology of processing and storage of packaged products require information about the thermal properties of packaging, including the degree of thermal conductivity and emissivity.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние интенсивности теплоподвода на теплофизические характеристики теста и мякиша хлеба
    (Ковалев, А. В. Влияние интенсивности теплоподвода на теплофизические характеристики теста и мякиша хлеба// А. В. Ковалев, В. В. Шутюк, В. Н. Ковбаса, А. С. Бессараб / Хранение и переработка зерна.– 2014.– № 1(178). - С. 39-41., 2014) Ковалев, Александр Владимирович; Шутюк, Виталий Владимирович; Ковбаса, Владимир Николаевич; Бессараб, Александр Семенович
    В данной работе представлены результаты изучения теплофизических характеристик теста-хлеба в процессе тепловой обработки, наведены их зависимости от плотности, температуры и интенсивности подвода тепла. Полученные результаты исследования приведены в виде номограмм и математических зависимостей теплофизических характеристик теста-хлеба в процессе тепловой обработки. This paper presents the results of a study of the performance characteristics of thermal-bread in the cooking process, imposed by their dependence on the density, temperature and intensity of the heat input. The obtained results of the study are presented in the form of nomograms and mathematical relationships thermophysical characteristics of bread-dough in the cooking process.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование кинетики поглощаемого продуктами теплового потока в процессе терморадиационной сушки
    (1978) Тарапон, Валентина Антоновна; Вербицкий, Борис Ильич; Дущенко, Виктор Павлович; Буляндра, Алексей Федорович
    Расчет терморадиационных сушилок требует знания кинетики поглощаемого продуктами теплового потока в процессе сушки. Аналитический расчет связан с большими трудностями. Одним из эффективных способов расчета поглощаемого теплового потока является методика, предложена А. В. Лыковым. Calculation thermoradiation dryers requires knowledge of the kinetics of heat flow absorbed by the product during drying. Analytical calculation involves great difficulties. One of the effective ways to calculate the absorbed heat flux is a technique applications A. Lykov.
  • Ескіз
    Документ
    Об использовании метода электротепловой аналогии для расчета результирующих тепловых потоков, поглащаемых коллоидными капиллярнопористыми телами в процессе сушки
    (1975) Буляндра, Алексей Федорович; Луцик, Юрий Павлович; Дущенко, Виктор Павлович; Тарапон, Валентина Антоновна
    Приведены результаты экспериментального исследования кинетики эффективных коэффициентов теплопроводности и результирующих тепловых потоков при сушке картофельного крахмала. The results of experimental studies of the kinetics of effective thermal conductivity and heat flow resulting in drying of potato starch.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу масопереноса на коефіцієнт теплопровідності цегляної стінки в залежності від її вологості
    (2008) Буляндра, Олексій Федорович; Янчарек, Мариан Марек; Василенко, Сергій Михайлович
    В роботі розглядаються питання створення лабораторної установки для дослідження ефективних коефіцієнтів теплопровідності. Установка оснащена сучасними реєстраційними та записуючими приладами, які дають можливість проводити ці дослідження в автоматичному режимі. This paper deals with the establishment of the laboratory setup for the study of the effective thermal conductivity. Installation and registration is equipped with modern recording devices that make it possible to conduct this research in automatic mode.
  • Ескіз
    Документ
    Теплофизические свойства кристалла сахара
    (1966) Попов, Владимир Дмитриевич; Терентьев, Юлий Алексеевич; Гончаренко, Борис Николаевич
    Специально выращенный в слабопресыщенном растворе монокристалл сахара со спаем термопары внутри его и предварительно термостатированный помещали в термостатированную греющую среду (ртуть) для получения регулярного теплового режима первого рода и по кривой измерения разности температур среды и некоторой точки кристалла определяли темп нагревания кристалла. Обработкой опытных данных установлено, что с повышением температуры от 20 до 100 ºС эффективные коэффициенты тепло- и температуропроводности уменьшаются. Для их расчёта предложены эмпирические формулы. Specially grown in saturated too much solution single crystal of sugar with thermocouple inside and placed in a heating thermostatically also a heating thermostatically environment (mercury ) for regular thermal regime of the first kind and curve measuring the temperature difference between the environment and a point determined by the crystal growth heating. Processing of experimental data revealed that with increasing temperature from 20 to 100 º C effective coefficients of heat and diffusivity are reduced. For the calculation of they proposed empirical formula.
  • Ескіз
    Документ
    О кинетики коэффициентов теплопроводности и теплового потока при инфракрасной сушке сухарей
    (1974) Буляндра, Алексей Федорович; Дущенко, Виктор Павлович; Тарапон, Валентина Антоновна; Вербицкий, Борис Ильич; Острик, Алексей Семенович; Чеботарев, Виорел Харлампиевич
    Для рациональной организации многих технологических процессов пищевой промышленности необходимо знание кинетики поглощаемых тепловых потоков и эффективных коэффициентов теплопроводности. Аналитический расчет q () вызывает большие затруднения и для практических расчетов не может быть применен. В связи с этим нами использован наиболее эффективный, на наш взгляд, метод электро тепловой аналогии. For the rational organization of many processes food industry requires knowledge of the kinetics of absorbed heat flux and the effective thermal conductivity. Analytical calculation q () causes great difficulties for practical purposes can not be applied. In this connection, we use the most effective, in our view, the method of electro thermal analogy.