Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Determination of food additive zinc-cobalt(II) phosphate form resistant to high temperatures
    (2023) Antraptseva, Nadiia; Podobiy, Olena; Bila, Galina
    The aim of the research was to study the process of dehydration of zinc-cobalt(II) phosphates during heat treatment. Zinc-cobalt(II) phosphate tetrahydrates were used as the main research objects. The content of ingredients in the composition of phosphates was as follows, % mass.: Zn, 41.8–23.5; Co, 2.3–12.8; P, 13.6–13.8; H2O, 16.1–16.3. Spectral methods were used to study the process and products of dehydration. Infrared absorption spectra were recorded at 20 ℃ and –190 ℃, as well as in the process of heating phosphates. X-ray phase analysis was performed.
  • Ескіз
    Документ
    Efficiency of using of the mineralized malts composition for the enhancement of food products by micronutrients
    (2019) Bashta (Sheremet), Alla; Ivchuk, Nadiya; Bashta, Oleksandr
    In the whole world there is a deficit of micronutrients, which leads to the development of various diseases. The purpose of research is to obtain and investigate the composition of malts with high content of deficient micronutrients and enrichment with selected raw materials the rye-wheat bread.The subject of research is malt of cereals (maize and oat), salts of chromium and zinc, mineralized malt, rye-wheat bread enriched with the composition of mineralized malts. X-ray fluorescence analysis was used to determine the mineral composition of grain and malt and stripping voltammetry method to determine the zinc content.The addition of such mineralized raw materials to food products formula will enrich them with biologically active substances, giving them functional properties.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив цинку у формі цитрату на приріст дріжджових клітин в процесі культивування
    (2019) Кошова, Валентина Миколаївна
    Розмноження дріжджів у пивному суслі обмежується у зв’язку з нестачеюв ньому асимільованого азоту, солей цинку, заліза і пантотенової кислоти.Нестача заліза може компенсуватися іонами магнію, концентрація яких в кілька разів перевищує потреби дріжджів, в той час як ліміт іонів цинку, пантотенової кислоти і амінного азоту можу бути заповнений додатковим внесенням цих компонентів в пивне сусло. З цією метою при отриманні пива для збагачення середовища факторами росту і мікроелементами застосовують різні препарати і «підживлення» для дріжджів. The breeding of yeast in the wort is limited by the lack of assimilated nitrogen, zinc salts, iron and pantothenic acid. The lack of iron can be offset by magnesium ions, the concentration of which is several times greater than the needs of yeast, while the limit of zinc ions, pantothenic acid and amine nitrogen can be filled by the additional introduction of these components into the beer wort. To this end, when preparing beer for the enrichment of the environment, various drugs and "nutrition" for yeast are used by growth factors and trace elements.
  • Ескіз
    Документ
    Накопичення важких металів рослинами пшениці ярої за різних технологій вирощування в умовах Північного лісостепу України
    (2011) Іваненко, Олександр Валерійович; Тогачинська, Ольга Василівна
    Наведено результати досліджень впливу технологій вирощування пшениці ярої на вміст рухомих форм важких металів (Zn, Ni, Co, Cu) у ґрунті та вегетативних і генеративних органах рослин. Визначено коефіцієнти біологічного поглинання важких металів рослинами, встановлено взаємозв’язок між вмістом важких металів у веге- тативних і генеративних органах рослин та їх кількістю в ґрунті. The effects of technology on spring wheat content of mobile forms of heavy metals (Zn, Ni, Co, Cu) in soil and vegetative and generative organs of plants. A coefficients for biological uptake of heavy metals by plants established relationship between the content of heavy metals in vehe-optionally and generative organs of plants and the number of soil.
  • Ескіз
    Документ
    Определение цинка в солодовых экстрактах с помощью 1-(2-пиридилазо)-2-нафтола
    (1988) Островская, Мира Семеновна; Рыженко, Виктория Леонидовна; Штокало, Мирослава Иосифовна; Кошевая, Валентина Николаевна
    Для определения цинка в солодовых экстрактах предложен новый экстракционно-фотометрический метод с помощью 1-(2-пиридилазо)-2-нафтола. Использован вариант сухого озоления. Представлены результаты определения цинка в солодовых екстрактах полученных из различных зерновых злаков. For determining zinc in malt extracts a novel extraction-photometric method using 1 - (2-pyridylazo)-2-naphthol. Used a version of the dry ashing. The results of the determination of zinc in malt extracts from different cereals.
  • Ескіз
    Документ
    Фактори впливу поліграфічного виробництва на стан довкілля
    (2008) Гроза, В. А.; Гай, Анжела Євгенівна; Вовк, О. О.; Копиленко, Анатолій Васильович; Тимонін, Олександр Миколайович
    Розглянемо поліграфічне виробництво як джерело забруднення навколишнього середовища. Проведено аналіз основних небезпечних токсичних елементів та сполук, що містяться у сировинних та витратних матеріалах і впливають на життєві функції людини. Детально проаналізовано фактори екологічного ризику, пов`язаного з використанням полівінілхлоридних матеріалів. Запропоновано шляхи екологізації поліграфічного виробництва. Consider printing facilities as a source of environmental pollution. The analysis of basic hazardous toxic elements and compounds contained in the raw materials and supplies and affect vital functions of man. Detailed analysis of environmental risk factors, associated with the use of PVC materials. The ways of greening printing production.