Автореферати

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7151

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Разработка технологи солених мясопродуктов из сырья с различным характером автолиза при использовании гравитационно-ударного воздействия в условиях вакуума
    (1993) Шевченко (Кишенько), Ирина Ивановна
    Перед мясной промышленностью стоит цель обеспечения населения высококачественными продуктами питания, среди которых особую популярность приобрели соленые мясные изделия. Разработка прогрессивных технологий и производства соленых мясных изделий стандартного качества на начальном этапе зависит от дифференциального отбора сырья и использованием перспективных метолов его переработки. The meat industry's goal is to provide high-quality food to the population, among which salty meat products have become especially popular. The development of advanced technologies and the production of saltines of standard quality products at an initial stage depends on the differential selection of raw materials and the use of promising methods for it processing.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення технології виробництва хліба з використанням бурих водоростей та продуктів їх переробки
    (1996) Корж, Тамара Володимирівна
    Автореферат містить результати експериментальних досліджень впливу альгінатів натрію та кальцію, сухих водоростевих порошків із ламінарії та цистозіри на колоїдні, біохімічні, мікробіологічні процеси, які проходять в тісті, з метою вибору оптимального дозування та технології приготування функціональних хлібних виробів для профілактики зниження внутрішнього опромінення малими дозами, обумовленого хронічним поступанням радіонуклідів Cs і Sr з раціоном харчування. Встановлено, що функціональні добавки підвищують вологовміст тіста, вихід готової продукції, затримують процеси черствіння хліба, підвищують його харчову та біологічну цінність, можуть бути рекомендованими для переробки борошна з надто розтяжною клейковиною. Вироби рекомендовані для профілактики внутрішнього опромінення населення, яке проживає в забруднених, вказаними радіонуклідами, районах. These describe the results of experimental research to reveal the influence of sodium alginate, calcium alginate, dried algal powders of laminaria and cystozira on colloid, biochemical, and microbiological processes in dough, with the aim to identify optimum dosage and technology of producing functional bakery foods for prophylactic use in reducing low-dose internal irradiation caused by chronic Cs and Sr consumption through food chains. 3t is established that the functional additives improve the moisture capacity of dough, production outcome, inhibit bread-hardening processes, enhance the nutritious and biological value of bread, and can be recommended for use in processing dough with an excessively gluten. The bread foods in question are recommended for [ rophyla^tic use against internal irradiation of the general public residing in the areas contaminated with radionuclides.
  • Ескіз
    Документ
    Теплообмін при випаровуванні з поверхні гравітаційно-стікаючих плівок яблучних соків
    (1996) Форсюк, Андрій Васильович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за фахом - 05.14.04 - Промислова теплоенергетика, Український Державний університет харчових технологій, Київ, 1996 . У дисертації, зміст якої опубліковано у п'яти наукових роботах, запропонована модель турбулентного переносу енергії та імпульсу в плівці при розвинененій турбулентній течії; запропонована емпірична розрахункова залежність для визначення локальних коефіцієнтів тепловіддачі при випаровуванні з поверхні гравітаційно стікаючих плівок при наявності дотичного напруження на межі розділу фаз; запропоновано методику визначення дотичного напруження на міжфазній межі, яка враховує залежність між цим дотичним напруженням і еквівалентною шорсткістю поверхні розділу фаз; запропоновані залежності для визначення величини наведеної еквівалентної шорсткості поверхні розділу фаз. На підставі запропонованої математичної моделі процесу розроблена методика, алгоритм і програма, які дозволяють за наявності сучасного комп'ютерного забезпечення проводити розрахунок перенесення енергії та імпульсу при випаровуванні з поверхні плівки при наявності спутного парового потоку в широких межах зміни режимних параметрів роботи випарників плодових соків. The thesis on competition for a technical science candidate’s degree in the speciality 05.14.04 - Industrial Heat Power, the Ukrainian State University of Food Technologies, Kiev 1996. The thesis contents of which is published in five scientific papers proposes a model of turbulent energy and pulse transfer in a film at developed turbulent flow; proposes an empirical design relationship for determining local convective heat exchange coefficients by evaporation from the surface of the gravity flowing-off films in the presence of interface tangential stress; proposes methods for determining phase boundary tangential stress that consider a relationship between this tangential stress and interface equivalent roughness; proposes relationships for determining interface reduced equivalent roughness value. On the base of the process mathematical model proposed a procedure, an algorithm and a program are worked out that allow in the presence of modern computer support to calculate energy and pulse transfer by evaporation from the film surface in the presence of the concurrent steam flow over a wide range of variation in fruit juice evaporators’ operating conditions.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення основних процесів виробництва пшеничних сухарів, сформованих екструзією
    (1999) Олійник, Наталія Вікторівна
    Дисертацію присвячено питанням розроблення нового способу виробництва сухарних шпал з використанням метода екструзії при формуванні та розпушенні тістових заготовок, та вивчення кінетики теплових процесів, що відбуваються під час випікання сухарної шпали і сушіння сухарів у конвективних установках. The thesis is devoted to issues of developing a new method for rusk bars manufacturing by using extrusion in formation and dough half-finished products and studying of heat processes kinetics which occur at the time of rusk bar baking and rusk drying in convection plants.
  • Ескіз
    Документ
    Повышение эффективности методов определения технологических показателей сырья для пищевых производств: автореферат диссертации на соискание ученой степени доктора технических наук
    (1992) Гончаренко, Борис Николаевич
    Показано решение проблемы повышения эффективности методов квалиметрии растительного сырья в первую очередь путем разработки, технической реализации и автоматизации собственно методов определения показателей качества сырья, а затем и интегрированного их использования в комплексных системах анализа качества растительного сырья. Решение научно - технической проблемы разработки автоматизированных методов квалиметрии растительного сырья в пищевой промышленности и повышение их эффективности позволили создать предпосылки для решения проблемы повышения эффективности приема сырья и формования из нее однородных по качеству партий для хранения и переработки. Shows a solution of the problem of improving the efficiency of methods qualimetry plant material primarily through design, technical implementation and automation of their own methods for determining quality raw materials and integrated use in complex systems analysis of quality plant material. Solution scientific and technical problems develop automated methods qualimetry plant material in foodindustry and increase their efficiency helped to create conditions for solving the problem of increasing the effectiveness of taking raw materials and the formation of its homogeneous parties for storage and processing.
  • Ескіз
    Документ
    Резонансне тунелювання за участю глибоких центрів в напівпровідникових структурах та зв’язані з ним ефекти
    (1999) Король, Анатолій Миколайович
    В дисертації представлено результати теоретичних досліджень процесу резонансного тунелювання за участю глибоких станів в напівпровідникових структурах і зв’язаних з ним ефектів. Розраховуються і аналізуються енергетичні спектри двобар’єрної тунельно-резонансної структури, асиметричних подвійних квантових ям, надграток з макродефектами за умови, що в потенціальних бар’єрах вказаних структур знаходяться глибокі центри. Results of the investigation of theoretical study of the resonant-tunneling process with the participation of deep states in semiconductor structures as well as the effects associated with this process are presented in these theses. Energy spectra of the double-barrier resonant-tunneling structure, asymmetric double quantum wells, superlattices with marcodefects are calculated and analyzed under the condition that deep centers are incorporated into potential barriers of these structures.
  • Ескіз
    Документ
    Медьсодержащие пластичные смазки и поверхностное разрушение металлов при трении
    (1990) Мельник, Зиновий Петрович
    В работе исследовано влияние добавок порошков мягких металлов и их производных на реологические и трибологични свойства смазок. Установлено, что их применение несколько повышает противоизносные и противозадирные свойства смазок. Однако, при этом значительно ухудшается их коллоидная и антиокислительная стабильность, защитные и тиксотропные свойства и т.п., что нужно учитывать при разработке подобных смазок. Наиболее эффективными по трибологичним свойствам из исследуемых добавок являются соли неорганических солей меди. Соли меди органических кислот и азометановие комплексы меди, как противозадирные добавки, малоэффективны. Порошки меди и ее окислы занимают промежуточное положение.. We have investigated the effect of the addition of soft metal powders and their derivatives on the rheological properties of the oils and tribologichni. Found that their use increases the number of anti-wear and extreme pressure properties of oils. However, it is much worse to colloid and oxidation stability, security and thixotropic properties, etc., that must be considered when developing such oils. The most effective on tribologichnim properties of the studied additives are inorganic salts of copper salts. Copper salts of organic acids and azometanovi copper complexes as extreme pressure additives are ineffective. Powders of copper and its oxides are intermediate.
  • Ескіз
    Документ
    Принципи регуляції складу і фізико-хімічних властивостей екзополісахаридів, синтезованих Acinetobacter sp.
    (1999) Пирог, Тетяна Павлівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія. – Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К.Заболотного НАН України, Київ, 1999. Дисертацію присвячено дослідженню регуляції синтезу мікробних екзополісахаридів (ЕПС) та розробці наукових основ одержання ЕПС зі стабільними заданими властивостями. В дисертації на основі підходів до регуляції складу, фізико-хімічних властивостей і інтенсифікації синтезу комплексного полісахаридного препарату етаполану (продуцент Acinetobacter sp.) визначена наукова стратегія розробки технології біосинтезу мікробних ЕПС сталого складу з очікуваними властивостями. Встановлена залежність реологічних властивостей етаполану від співвідношення в його складі ацильованого і неацильованого компонентів, а також від вмісту жирних кислот в ацильованому полісахариді. Показана можливість регулювання спрямованості процесів синтезу ЕПС Acinetobacter sp. на С2-сполуках за допомогою інтермедіатів їх метаболізму та регуляції вмісту жирних кислот в ЕПС шляхом змінення концентрації одновалентних катіонів в середовищі культивування продуцента. Розроблена технологія одержання етаполану, яка дозволяє одночасно збільшити в 4-5 разів кількість синтезованих ЕПС та регулювати їх склад і властивості в залежності від області практичного використання. Встановлена можливість регуляції реологічних властивостей етаполану за рахунок підвищення ефективності його захисних функцій по відношенню до клітин продуцента, яка була реалізована при розробці двостадійного процесу одержання етаполану з покращеними реологічними характеристиками. Розроблені наукові основи створення керованих мікробних асоціацій – продуцентів етаполану з стабільними властивостями. значимость. Thesis for a doctor’s degree by speciality 03.00.20 – biotechnology. – The Institute of Microbiology and Virology of National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, 1999. The dissertation represents the investigation of the regulation of the microbial exopolysaccharides (EPS) synthesis and development of the scientific bases of obtaining EPS possessing stable and definite properties. Basing on the approaches to the regulation of composition, physico-chemical properties and synthesis intensification of the complex preparation ethapolan (producer Acinetobacter sp.) the scientific strategy of developing the biosynthesis technology of microbial EPS with stable composition and properties has been determined. Rheological properties of the ethapolan solutions were established to be determined by the ratio of acylated and nonacylated EPS in its composition as well as by the content of fatty acids in acylated EPS. The possibility of regulation of the Acinetobacter sp. EPS synthesis from C2-compounds by the intermediates of their metabolism and regulation of the fatty acid content in the EPS composition by changing the monovalent cation concentration in the growth medium has been shown. The technology of the ethapolan production has been developed which allows to increase the EPS quantity of 4-5 fold and to control simultaneously its composition and properties necessary for a definite field of the ethapolan application. The possibility of the ethapolan rheological properties regulation by increasing its protective functions efficiency has been established. Basing on these investigations a two-stage process of obtaining ethapolan with improved rheological properties has been developed.The scientific bases of composing controled microbial associations producing ethapolan with stable properties have been determined.
  • Ескіз
    Документ
    Совершенствование процесса и оборудования для сушки пищевых кристаллических материалов
    (1992) Литвиненко, Анатолий Михайлович
    На основании физико-химических исследований дифференцирована поверхностная и кристаллизационная вода в лимонной кислоте, рафинированной лактозе и глюкозе, определены температурные интервалы удаления каждого вида влаги. Установлено, что значения энргии связи влаги с материалом примерно на 20% превышают удельную теплоту испарения свободной воды. Проведена оценка исследуемых материалов как объектов сушки и рекомендован эффективный способ их обезвоживания в кипящем слое с конвективным подводом тепла и механическим перемешиванием. Предложена замкнутая система уравнений для рассчёта кинетики непрерывного процесса сушки кристаллических дисперсных материалов в псевдоожиженном слое, при решении которой однозначно определяются все параметры процесса. Установлены рациональные режимы сушки лимонной кислоты и рафинированной лактозы в кипящем слое с конвективным подводом тепла и механическим перемешиванием. Разработаны методики расчёта процесса сушки и проектного расчёта сушилок кипящего слоя непрерывного действия. Расчитан, спроектирован и изготовлен на Донецком заводе «Продмаш» сушильно-охладительный апарат кипящего слоя лимонной кислоты. На базе аппарата внедрена на Скидальском сахкомбинате (Республика Беларусь) поточная линия для сушки и упаковки лимонной кислоты производительностью 450-500 кг/час. On the basis of physical and chemical researches superficial and crystallizational water is differentiated in lemon acid, refined lactose and glucose, the temperature intervals of delete of every type of moisture are certain. It is set that the values of energy connection of moisture with material approximately on 20% exceed the specific warmth of evaporation of free-drying. The estimation of the probed materials is conducted as objects of drying and the effective method of their dehydration is recommended in a boiling layer with admission of heat and mechanical interfusion. The closed system of equalizations is offered for calculation kinetics of continuous process of drying of crystalline dispersible materials in the pseudofluidized layer, at the decision of which all of parameters of process are simply determined. The rational modes of drying of lemon acid and refined lactose are set in a boiling layer with convection admission of heat and mechanical interfusion. The methods of calculation of process of drying and project calculation of dryers of boiling layer of continuous action are developed. Raschitan, projected and made at the Donetsk plant of «Prodmash» drying-cool vehicle of boiling layer of lemon acid. On the base of vehicle inculcated on Skidal'skom sugar-house (Republic Byelorussia) production line for drying and packing of lemon acid the productivity 450-500 kg/hour.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технології солоду гороху
    (1998) Хіврич, Борис Іванович
    Дисертація присвячена питанням розробки технології солоду гороху з метою широкого використання його в харчуванні людей. Розроблено нову ефективну технологію солоду гороху і продуктів харчування широкого вжитку на його основі, яка дає можливість покращити органолептичні показники та підвищити харчову і фізіологічну цінність продуктів за рахунок зменшення в зерні гороху антихарчових речовин, збільшення вмісту вітамінів, моно- і дицукрів, амінного азоту та інших біологічно-активних речовин. Запропоновано практичні напрями використання солоду гороху в виробництві продуктів харчування, в тому числі і для дитячого харчування, ефективність яких обгрунтована теоретично і підтверджена практично на основі комплексних медико-біологічних досліджень. Результати роботи впроваджені в промисловість.