Екологічно безпечне виробництво молоковмісної продукції дитячого харчування
Файли
Дата
2021
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
На підприємствах із виробництва молочного дитячого харчування утворюються стоки, які доцільно очищати біологічними способами. Для їх інтенсифікації використовують носії, на яких закріплюють організми активного мулу. Проведені дослідження дозволяють зробити висновки, що використання іммобілізованої мікрофлори є доцільним та ефективним – прикріплена мікрофлора очисної споруди виявляла набагато більшу біохімічну активність, ніж вільно плаваючі пластівці активного мулу в рідкому середовищі; в стандартних умовах (без застосування нерозчинного носія) процес повного очищення завершувався за 48 год, ефективність очищення становила приблизно 95 – 97 %; при малій концентрації адсорбенту (1 г/дм3) швидкість очищення прискорюється на 25 %, тобто аеробна ферментація скорочувалась до 36 год; велика концентрація жовтого сапоніту (4 г/дм3) призводила до повного очищення стоків за 24 год.
Опис
Ключові слова
дитяче харчування, стічні води, біологічне очищення, інтенсифікація очищення, іммобілізація активного мулу, baby food, sewage, biological treatment, intensification of treatment, immobilization of activated sludge, кафедра екології та екоменеджменту
Бібліографічний опис
Сулейко, Т. Л. Екологічно безпечне виробництво молоковмісної продукції дитячого харчування / Т. Л. Сулейко, О. І. Семенова, Н. О. Бублієнко // Здорове харчування дітей в Україні – запорука майбутнього нації: стан і перспективи : програма та тези матеріалів ІХ-ї Міжнародної науково-практичної конференції, 29 вересня 2021 р. – Київ : НУХТ, 2021. – С. 113–115.