Дослідження насіння чорнушки посівної (Nigélla sativa L.), як пряно-смакової сировини для виробництва оздоровчих харчових продуктів
Вантажиться...
Файли
Дата
DOI
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Насіння чорнушки посівної містить ефірну олію (0,5–1,5%), жирну олію – до 40%; моносахариди: глюкоза, рамноза, ксилоза і арабіноза; тритерпенові сапоніни, білки, алкалоїди, гіркі та дубильні речовини; вітаміни групи В, Р, С, β-каротин, мінеральні речовини: Са, Fe, Na, К. Ми дослідили органолептичні показники насіння чорнушки посівної а також вміст вітамінів антиоксидантів – аскорбінової кислоти та рутину. Black cumin seeds contain essential oil (0.5–1.5%), fatty oil – up to 40%; monosaccharides: glucose, rhamnose, xylose and arabinose; triterpene saponins, proteins, alkaloids, bitter and tannins; vitamins of group B, P, C, β-carotene, minerals: Ca, Fe, Na, K. We investigated the organoleptic indicators of black cumin seeds as well as the content of antioxidant vitamins – ascorbic acid and rutin.
Опис
Бібліографічний опис
Дослідження насіння чорнушки посівної (Nigélla sativa L.), як пряно-смакової сировини для виробництва оздоровчих харчових продуктів / Д. Прилипенко, М. Пуник, С. Бажай-Жежерун, Д. Рахметов // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 91-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 7–11 квітня 2025 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2025. – Ч. 1. – C. 24.