Інституційний репозитарій
Національного університету харчових технологій
ISSN 2310-8282

Розділи
Виберіть розділ, щоб переглянути його колекції.
Нові надходження
Стан інтелектуального капіталу харчової промисловості: інноваційна діяльність
(2023) Левченко, Юлія Григорівна; Макаревич, Ольга Вікторівна
У статті автори описують стан інноваційної діяльності шляхом аналізу динаміки та структури організацій, які здійснюють наукову та дослідницьку діяльність. Це було зроблено для того, щоб виявити один із компонентів інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості та загалом. Інтелектуальний капітал харчової промисловості безпосередньо залежить від рівня інновацій та стимуляції для створення інновацій у цій галузі. Держава, сприятлива для розвитку інноваційної діяльності, характеризується наявністю науково -дослідних установ та лабораторій, наукових організацій та підприємств, які мають інноваційні продукти або беруть участь у інноваціях. Бажання з’ясувати реальну кількість організацій та підприємств харчової промисловості, які здійснюють інноваційну діяльність як компонент інтелектуального капіталу, викликало дослідження та аналіз держави, описаної у статті. А також з урахуванням тенденцій, щоб дізнатися про кількість дослідників та працівників, які здійснюють наукову та дослідницьку діяльність з метою створення нових інноваційних продуктів та вирішення сучасних технічних та технологічних проблем через призму наукового та технологічного прогресу.Ця інформація сприяє подальшому більш широкому та всебічному аналізі структури, держави та перспектив формування інтелектуального капіталу підприємств харчової промисловості; дозволяє зрозуміти та виділити основні вузькі місця в стані інноваційної діяльності, які впливають на стан інтелектуального капіталу; Простежити зв’язок між створенням мотивації для працівників у галузі науки та інновацій та обсягом продажів інноваційних товарів, збільшуючи активність економіки. Автори висвітлюють основні проблеми, які, на їхню думку, мають суттєвий вплив на стан інтелектуального капіталу харчової промисловості за допомогою інноваційного складу. Які враховують нереалізацію частини очікувань, передбачених Національною стратегією розвитку, саме через певну негативну динаміку значень параметрів, що характеризують стан інноваційної діяльності.
Вплив інноваційних бізнес рішень на формування стратегічного потенціалу підприємств харчової промисловості
(2024) Слободян, Наталія Ярославівна; Левченко, Юлія Григорівна; Іванюта, Тетяна Миколаївна
Метою дослідження є аналіз сучасних тенденцій і визначення впливу інноваційних бізнес-рішень на формування стратегічного потенціалу підприємств харчової промисловості. Зазначено, що українська економіка не має високого потенціалу розвитку через низьку інноваційну активність підприємств, про що свідчать результати Global Innovation Index, де за 2018-2020 рр. Україна погіршила своє положення на кілька позицій у загальному інноваційному рейтингу, зайнявши 45 місце. Доведено, що розвиток інноваційної активності напряму пов’язаний з політичною й економічною ситуацією в країні. Через запровадження обмежень, пов’язаних з Covid-19, інноваційна активність підприємств харчової промисловості знизилася у 3,5 разу упродовж 2016-2020 рр. Попри це, загальний обсяг реалізації інноваційної продукції продемонстрував ріст у 6,5%, досягши 7071,9 млн грн за 2020 р. Однак частка такої продукції щодо загального обсягу реалізованої продукції становила всього 2,7%. Із загального обсягу реалізованої інноваційної продукції частка нової продукції для ринку становила всього 13,7%, інша частка припадала на продукцію, що є новою лише для підприємства. Досліджено, що витрати на інновації за 2018-2020 рр. зросли у 2,4 разу, однак більша їх частина припадає на франчайзинг та ліцензії, а не на НДР, виконані власними силами. Як показано у дослідженні, підприємства харчової промисловості намагаються використовувати різноманітні фінансові, зокрема боргові, інструменти для інноваційної діяльності, віддаючи при цьому перевагу власним коштам. Оскільки рівень стратегічного розвитку інноваційної діяльності затверджується Верховною Радою строком до 10 років, то й аналогічний горизонт планування використовується й підприємствами. Політика українського уряду є непоступовою й неефективною, оскільки рівень підтримки інноваційності на підприємствах становить всього 3-4% від коштів місцевих і Державного бюджетів. Стратегічними ж пріоритетами розвитку інноваційності бізнес-рішень підприємств харчової промисловості мають стати: енергоощадні, енергоефективні та поновлювальні джерела енергії; новітні технології виробництва, використання матеріалів й оновлення асортименту продукції; оновлення та модернізація наявної виробничо-технічної бази підприємств; впровадження екологічно чистих технологій і позитивний вплив на навколишнє природне середовище; застосування інформаційно-комунікаційних технологій і пов’язаних з ними процесів автоматизації та роботизації.
Application of ultraviolet led systems in the grain processing and compound feed industries
(2023) Yeryganov, Kyrylo; Iegorov, Bogdan; Yakymenko, Andrii
The materials of the article outline the features of the use of ultraviolet LED systems in industry, and propose a solution for their use in the grain processing and compound feed industry. Ultraviolet light (UV) is a well-researched and widely used means of decontamination and disinfection of surfaces, air, water, and food. Usually, far ultraviolet radiation (or ultraviolet C, UVC) with a wavelength of 254 nm is used, which corresponds to the peak absorption of wave energy by the DNA of a living cell. There is a mathematical mechanism for calculating the parameters of radiation in relation to its effect on microorganisms: a curve describing the microbial death depending on the increase in the radiation dose received by the bacteria and formulae for the relationship between the three main parameters (dose, radiation flux and exposure duration). Ultraviolet lamps (tubes) are commonly used, on the basis of which a large number of emitters have been developed for different needs. There are also emitters for grain and feed disinfection in use, but only outside of industrial production lines. Ultraviolet irradiation is not used directly on manufacturing lines so far. However, it can be used to reduce the microbial burden of a feed or food product prior to packaging the finished product. For this purpose, ultraviolet light-emitting diodes (LEDs) available on the world market today can be used. However, their use faces difficulties: ultraviolet LEDs emit wavelengths longer than lamps (at about 275 nm or more), which requires an increase in the duration of irradiation, which is undesirable for industrial processing of products directly on the line. However, the small size of the UVC LEDs will allow them to be installed in grain processing and feed mills inside equipment (magnetic separators, gravity feeders, etc.) with appropriate protection against damage by moving material. In addition, suspended emitters of any configuration can be placed above belt conveyors that move material at a certain speed. This approach will require certain measures to control the efficiency of irradiation (requires microbiological studies) and to protect personnel from the harmful effects of ultraviolet rays (means of personal and collective protection, measurement of radiation intensity).
Залучення студентів до здорового способу життя в закладі вищої освіти
(2025) Павлюк, Ірина Сергіївна; Гирич, Дмитро Іванович; Кульгук, Дмитро Вікторович
Сучасне суспільство стикається з низкою викликів, пов’язаних із збереженням та зміцненням здоров’я молоді. Здоров’я студентів є важливим чинником успішного розвитку особистості, професійного становлення та соціальної активності. Однак низький рівень фізичної активності, неправильне харчування, стреси та шкідливі звички значно погіршують стан здоров’я молоді. У зв’язку з цим виникає необхідність розробки ефективної системи розвитку основ здорового способу життя у закладах вищої освіти.
Позитивний вплив фізичних вправ на психічне здоров’я здобувачів освіти
(2025) Топчієва, Ганна Олександрівна
Висвітлено вплив фізичних вправ на психічне здоров’я здобувачів освіти. Проаналізовано вплив фізичних навантажень на процес навчання.