Перегляд за Автор "Біла, Галина Миколаївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 23
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Адсорбційне очищення водно-спиртових розчинів від альдегідів вуглецевим та природним сорбентами(2005) Малежик, Іван Федорович; Біла, Галина Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій ВеніаміновичРобота присвячена очищенню водно-спиртових розчинів від альдегідів вуглецевим сорбентом БАВ-4 та природним мінералом палигорськітом. Доведена ефективність дії природного мінерала палигорськіта в адсорбційному очищенні водно-спиртових розчинів та доцільність створення комбінованого сорбенту з оптимальним вмістом активного вугілля в ньому – 10%. The work is dedicated to clean water-alcohol solution of aldehyde carbon sorbent and PAH-4 natural mineral palygorskite. The efficiency of a natural mineral palygorskite in adsorption purification of water-alcohol solutions and the feasibility of establishing a combined sorbent with optimal content of activated carbon in it - 10%.Документ Аналітична хімiя. Метал-індикаторний метод дослідження комплексів у розчині(2010) Штокало, Мирослава Йосипівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Біла, Галина МиколаївнаПоказано широкі можливості метал-індикаторного методу для вивчення безбарвних комплексів, які широко застосовуються в аналізі для розподілу, маскування та визначення мікрокількостей металів. Для студентів, магістрантів, аспірантів вищих закладів освіти, а також хіміків-аналітиків і викладачів, які застосовують фотометричний аналіз у наукових дослідженнях. Displaying broad metal indicator method for studying colorless complexes, which are widely used in the analysis for distribution, masking and determination of trace metals. For students, undergraduates, graduates of higher education institutions, as well as analytical chemists and teachers who used photometric analysis in research.Документ Визначення нітратів і нітритів у харчових продуктах(2012) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Біла, Галина Миколаївна; Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Христіансен, Маргарита ГеоргіївнаПредставлені результати іонометричного визначення нітратів у овочах та фруктах, що вирощені в 2011 році в різних районах України. Представлені результати фотометричного визначення нітритів у ковбасних виробах від різних товаровиробників. The Presented results ionometric determinations nitrate in vegetable and fruit, which have grown in 2011 in different region of the Ukraine. The Presented results photometric determinations nitrite in sausage product from different producers.Документ Використання аналітичних методів аналізу для вивчення якості молока(2014) Терещенко, Анна Олександрівна; Біла, Галина Миколаївна; Дасевич, ІванДля вивчення якості молока та його ціннісних характеристик використовують різноманітні аналітичні методи аналізу, що дають можливість оцінити якість і безпечність вживання молока. To study the quality of milk and its value characteristics using various analytical methods of analysis which enable to evaluate the quality and safety of drinking milk.Документ Використання методу компексонометрії для визначення якості води(2014) Біла, Галина Миколаївна; Бадрук, Юлія Володимирівна; Гетьман, Інна Анатоліївна; Більська, Руслана Миколаївна; Олещенко, Яна РоманівнаУ харчовій промисловості первинним питанням при будь-якому технологічному процесові є питання вивчення якості води та її підготовка. In the food industry the primary issue in any of Technology The process is the study of water quality and its preparation.Документ Вилучення біологічно активних речовин з лікарських трав шляхом екстрагування та настоювання(2012) Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Біла, Галина Миколаївна; Іщенко, Микола ВолодимировичВ статті наведені результати досліджень з визначення оптимальних параметрів процесів екстрагування та настоювання з лікарських трав біологічно активних речовин, які можна використовувати як компоненти при виробництві напоїв профілактичного призначення.Документ Дисперсійні взаємодії наночастинок SiO2 при очистці забруднених вод(2003) Біла, Галина Миколаївна; Булава, Марія; Петканчин, Івана; Стоїлов, Стоїл; Манк, Валерій ВеніаміновичВивчено взаємодії різних дисперсних частинок між собою, що дозволяють вирішувати задачі видалення високодисперсних колоїдних часток з митних розчинів. Проведено вимірювання в'язкості розчинів і електрофоретичної рухливості частинок, візуальні спостереження структури агрегатів, а також отримано їх залежності від величини R. Запропоновано механізм взаємодії наночастинок SiO2 з -FeOOH, що дозволяє пояснити електрофоретичної поведінку дисперсій. Показано, що для очищення забруднених дрібними дисперсних частинок вод можна використовувати більші частки, які утворюють між собою стійкі композити та можуть бути легко видалені з розчинів осадженням або фільтрацією.Документ Дослідження впливу концентрації хімічних добавок на освітлення стічних вод(2008) Біла, Галина Миколаївна; Сліпенюк, Т. С.; Шевчук, А. О.Розглянуто питання, пов’язані з вивченням впливу концентрації водорозчинних полімерів на зменшення седиментаційної стійкості системи нітриду кремнію. Запропоновані та описані у статті методи можна використати для моделювання процесів очищення забруднених вод твердими частинками.Документ Дослідження екстракту гарбуза для отримання консервів профілактичного призначення(2010) Жеплінська, Марія Михайлівна; Біла, Галина Миколаївна; Іщенко, Віра Миколаївна; Іщенко, Микола ВолодимировичВ статті наведені результати досліджень з визначення біологічно активних речовин, що містяться в екстракті гарбуза, який використовується як один з компонентів при виробництві фруктових консервів профілактичного призначення. In the article the resulted results of researches are from determination biologically of active matters, which are contained in the extract of pumpkin, which is used as one of components at the production of fruit can food of the prophylactic setting.Документ Дослідження комплексоутворення деяких металів з амінокислотами метал-індикаторним методом(2010) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Біла, Галина МиколаївнаВстановлені оптимальні умови комплексоутворення, склад комплексів, розраховані константи стійкості. Запропонована схема взаємодії в системі. The optimum conditions of the reaction and the composition of complexs that is formed were found. The complexformation constants were calculated. The Offered scheme of the interaction in systems.Документ Дослідження комплексоутворення плюмбуму (II) з валіном(2010) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта Альбертівна; Біла, Галина Миколаївна; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Боднар, А. В.; Шкіль, О. В.Досліджено комплексоутворення плюмбуму з валіном. Встановлений склад і стійкість комплексної сполуки.Документ Дослідження комплексоутворення плюмбуму (II) з метіоніном(2010) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Біла, Галина Миколаївна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта Альбертівна; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Боднар, А. В.Досліджено комплексоутворення плюмбуму з метионіном. Встановлений склад і стійкість комплексної сполуки.Документ Дослідження процесу екстракції макроелементів при виробництві продуктів на основі чаю зеленого(2014) Рубанка, Катерина Володимирівна; Терлецька, Віта Альбертівна; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Біла, Галина МиколаївнаВ статті досліджено якість чаю зеленого та вплив різних технологічних параметрів (температури, тривалості екстрагування, співвідношення компонентів системи) на перехід макроелементів та екстрактивних речовин в екстрагент. Встановлено та обґрунтовано вибір оптимальних умов виробництва чайного екстракту з високим вмістом екстрактивних речовин в т.ч. мікроелементів. This paper describes the study of the effect of various technological parameters (temperature, duration of the extraction process and the ratio of the components of the system) to shift macroelements and extractives in the extract. It was established and justified the choice of optimal conditions for the production of tea concentrate with a high content of macronutrients.Документ Моніторинг вмісту нітратів у харчових продуктах(2016) Дятлов, Дмитро Олегович; Ключко, Олександра Ігорівна; Біла, Галина МиколаївнаУ природі немає абсолютно чистих продуктів харчування. Нітрати у навколишньому середовищі можуть потрапляти різними шляхами. Від якості продуктів харчування залежить і якість нашого життя, тому щорічний моніторинг вмісту нітратів у продуктах харчування є важливим фактором якості нашого життя. In nature, there is absolutely clean food. Nitrates in the environment will be exposed in different ways. The quality of food depends on the quality of our lives as annual monitoring nitrates in food is an important factor in our quality of life.Документ Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції(2012) Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Бутенко, Олена Миколаївна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Біла, Галина Миколаївна; Дроков, Вісаріон ГригоровичМетою та основним завданням дослідження був моніторинг нітратів у рослинній продукції і розробка заходів щодо їх зменшення та відповідні рекомендації споживачам цієї продукції. Нітрати в досліджуваних зразках визначали стандартним іонометричним методом. Межа виявлення NO3 – іонів – 6 мг/кг. Моніторинг показав, що різні овочі та плоди мають неоднакову здатність накопичувати нітрати. Інформація щодо динаміки нітратів у соці зі столового буряку та моркви при їх зберіганні упродовж 2 – ох годин. Також підтверджується, що видалення поверхневого шару у овочів та плодів (шкірки) є ефективним заходом зменшення нітратів у червоному буряці, моркві, огірках та бананах. The aim of this work is to monitor fruit and vegetables to determine the content of nitrates and to workout the recommendations to reduce their quantity. The authors show the results of determining the contest of nitrates in the most common fruit and vegetables in Ukraine. The monitoring was done by potentiometry method with the help of nitraselective electrode on ionometer I-160. The dynamics of NO3- containing in red beet, carrot and other vegetable products juice and marc was studied. The monitoring showed that different fruit and vegetables have different ability to accumulate this substance.Документ Науковий гурток як база для підвищення якості освіти(2017) Біла, Галина Миколаївна; Антрапцева, Надія Михайлівна; Солод, Надія ВолодимирівнаПоказано, що науковий гурток є основою і базою для навчання та удосконалення знань, умінь і практичних навичок для студентів-хіміків та студентів-технологів. Науковий гурток як одна із форм організації поза аудиторного навчання має свої переваги і недоліки та широко може використовуватися і поєднуватися для студентів різних спеціальностей. Доведено, щочлени наукових гуртків показують кращі результати на предметних олімпіадах, наукових конференціях, що дозволяє збільшити успішність студентів та суттєво спливає на зростання якості освіти. It is shown that the scientific circle is the basis and basis for training and improvement of knowledge, skills and practical skills for students of chemists and technologists. A scientific circle as one of the forms of organization outside of classroom education has its advantages and disadvantages and can be widely used and combined for students of different specialties. It is proved that members of scientific circles show better results on subject competitions, scientific conferences, which allows to increase students' success and substantially increases the quality of education.Документ Про умови керованого синтезу кобальт(ІІ)-магній фосфатів октагідратів(2014) Антрапцева, Надія Михайлівна; Біла, Галина МиколаївнаНа основі кореляцій, встановлених між умовами осадження, складом, виходом і фізико-хімічними властивостями синтезованих кобальт(ІІ)-магній фосфатів Co3_xMgx(P04)2'4H20 (0Документ Регенерація природного морденіту і синтетичного цеоліту NAX для повторного використання в зневодненні водно-спиртових розчинів(2005) Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій Веніамінович; Біла, Галина Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаДосліджено можливість багаторазового використання морденту для зневоднення водно-спиртових розчинів регенерацією водяною парою або діоксидом вуглецю. Встановлено оптимальні параметри регенерації морденту. Проведено порівняння адсорбційних властивостей морденту і синтетичного цеоліту NAX після багаторазового використання у зневодненні спиртових розчинів. Доведено перевагу механічної стійкості морденту над стійкістю синтетичного цеоліту NAX. Of research opportunity iterative Using mordenyta for dehydration of water-spyrtovыh of solutions reheneratsyey vodyanыm steam ili carbon dioxide. Ustanovlenы Optimal Settings reheneratsyy mordenyta. A Comparison adsorbtsyonnыh properties mordenyta and synthetic tseolyta NAX after dehydration in iterative Using spyrtovыh solutions. Proved Benefits mehanycheskoy Stability mordenyta over ustoychyvostyu synthetic tseolyta NAX.Документ Розвиток інтелектуальних можливостей студентів при навчанні хімії у вузі(2015) Біла, Галина Миколаївна; Антрапцева, Надія Михайлівна; Турко, Ольга ВасилівнаПроаналізовано різноманітні принципи, засоби, прийоми й методики навчання, що активізують процес розвитку розумових та інтелектуальних можливостей студентів. Different principles, means, methods and methods of teaching, which activate the process of development of intellectual and intellectual capabilities of students, are analyzed.Документ Склад та хімічна природа продуктів взаємодії розчинів солей кальцію і кобальту(ІІ) з амоній гідрофосфатом(2017) Антрапцева, Надія Михайлівна; Жила, Роман Сергійович; Біла, Галина МиколаївнаДосліджено склад та хімічну природу продуктів взаємодії водних розчинів солей кальцію і кобальту(ІІ) з амоній гідрофосфатом. Склад продуктів взаємодії водних розчинів у системі СаС12 – СоС12 – (NH4)2HPO4 – Н2О визначається співвідношенням катіонів k = Со/Са, мольне, у складі вихідних розчинів. Зміна значень k в межах 0 1.00 осаджується індивідуальний середній кобальт(ІІ) фосфат складу Со3(РО4)2•8Н2О. Утворення подвійних середніх кальцій-кобальт(ІІ) фосфатів в умовах даного експерименту не відбувається. The composition and chemical nature of the products of the interaction of aqueous solutions of calcium and cobalt salts (II) with ammonium hydrophosphate are investigated. The composition of the products of the interaction of aqueous solutions in the system SaC12 - CoC12 - (NH4) 2HPO4 - H2O is determined by the ratio of cations, k = Co / Ca, molar, in the initial solutions. The change in the values of k in the range 0 1.00, the individual average cobalt (II) is deposited with the phosphate composition of Co3 (PO4)2•8H2O. The formation of double middle calcium-cobalt (II) phosphates does not occur in the conditions of this experiment.