Перегляд за Автор "Даниленко, Світлана Григорівна"
Зараз показуємо 1 - 9 з 9
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Використання багатокритеріальної оптимізації поживного середовища для накопичення біомаси молочнокислих бактерій(2020) Хоньків, Мирослав Олександрович; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Даниленко, Світлана Григорівна; Потемська, О. І.Найважливішою стадією у виробництві бактеріальних препаратів на основі молочнокислих бактерій є отримання максимального виходу біомаси за мінімальний термін культивування. Культивування молочнокислих бактерій ускладнено особливостями поживних потреб цих мікроорганізмів. Для цих бактерій необхідна наявність у поживному середовищі факторів росту — амінокислот, вітамінів, мікроелементів тощо, тому питання оптимізаціїумов культивування бактерій є актуальніш. У статті проведено оптимізацію складу поживного середовища для вирощування бактеріальної композиції Lactobacillus, buchneri 3806, L. plantarum 3796, Enterococcus faecium C-8-12. Загальновживаним середовищем для вирощування бактеріальних композицій на основі молочнокислих бактерій є середовище МРС (Ман, Рогоза, Шарп), яке містить усі необхідні для їхнього розвитку поживні речовини й фактори росту. В промислових умовах застосування такого середовища є недоцільним через його високу вартість. Для оптимізації складу поживного середовища використовували методротатабельного центрально-композиційного планування, який дав змогу проаналізувати відгук росту молочнокислих бактерій залежно від концентрації глюкози, кукурудзяного і дріжджового екстрактів, пептону, ацетату та цитрату натрію. Критерієм оптимальності було обрано оптичну густину культуральноїрідини. У результаті оптимізовано поживне середовище такого складу, г/л: основа (гідролізоване протосубтиліном молоко з додаванням таких солей: калій фосфорнокислий однозаміщений — 2 г/л; марганець сірчанокислий 5-водний — 0,05 г/л; магній сірчанокислий 7-водний — 0,2 г/л, твін-80 — 1,0); глюкоза —19,7; дріжджовий екстракт — 7,8; кукурудзяний екстракт — 23,6; пептон — 9,1; цитрат натрію — 6,6; ацетат натрію — 3,4. Нарощування бактеріальної композиції дало змогу отримати максимальний вихід біомаси, за якого показник оптичної густини становив 2,01 од., що практично вдвічі більше, ніж значення, яке було одержано при культивуванні тієї ж композиції в середовищі МРС. Оптимізоване середовище рекомендовано для культивування бактеріальної композиції в промислових умовах. The most important stage in the production of bacterial preparations based on lactic acid bacteria is to obtain the maximum yield of biomass in the minimum cultivation time. Cultivation of lactic acid bacteria is complicated by the nutritional needs of these microorganisms. For these bacteria requires a nutrient medium growth factors — amino acids, vitamins, minerals and others. Therefore, the issue of optimizing the conditions for culturing bacteria is relevant. The aim of this study was to establish the composition of the nutrient medium for growing the bacterial composition Lactobacillus buchneri 3806, L. plantarum 3796, Enterococcus faecium C-8-12. A commonly used medium for growing bacterial compositions based on lactic acid bacteria is MRS medium (Mann, Rogoza, Sharpe), which contains all the essential nutrients and growth factors for their development. In industrial conditions, the use of this medium is impractical due to its high cost. To optimize the composition of the nutrient medium the method rotatable central composition planning (RCKP) was used, that allowed to parse the growth of lactic acid bacteria according to six selected factors, such as concentration of glucose, com and yeast extracts, peptone, acetate and sodium citrate. The optical density of the culture fluid was chosen as the criterion of optimality.As a result, the nutrient medium of the following composition was optimized, g/1: base (protosubtilin-hydrolyzed milk with the addition of the following salts: monosubstituted potassium phosphate — 2 g/1; manganese sulfate 5-aqueous — 0.05 g/1; magnesium sulfate 7-aqueous — 0.2 g/1, twin-80 — 1.0); glucose — 19.7; yeast extract — 7.8; com extract — 23.6; peptone — 9.1; sodium citrate — 6.6; and sodium acetate — 3,4. Increasing the bacterial composition allowed to obtain the maximum yield of biomass where the optical density was 2.01 units, which is almost twice the value obtained by culturing the same composition in MRS medium. The optimized medium is recommended for culturing the bacterial composition under industrial conditions.Документ Дослідження якісного та кількісного складу мікрофлори розсолів(2013) Даниленко, Світлана Григорівна; Коваленко, Людмила; Недорізанюк, Ліана Павлівна; Панасюк, Ірина ВолодимирівнаВивчено якісний та кількісний склад мікрофлори розсолів. Досліджено мікрофлору 6 зразків промислових розсолів. Встановлено, що чисельність бактерій досягає 107 КУО/см3, основну частку складають роди Lactobacillus, Micrococcus, Staphylococcus. За сукупністю біологічних та технологічних ознак було відібрано 2 високопродуктивних штами стафілококів та 5 штамів молочнокислих бактерій. The qualitative and quantitative composition of microflora brine was studed. Six samples of industrial brine microflora have been explored. It was determined that the number of bacteria in 1 cm3 reaches 106 CFU, the main part is a genera Lactobacillus, Micrococcus, Staphylococcus. The most common genera in brine, used for preserving fruits and vegetables, is Lactobacillus, and in brain for meat, Lactobacillus, Micrococcus and Staphylococcus. Two highly productive staphylococci and five strains of lactic acid bacteria were selected by both biological and technological characteristics. The presence оf nitrate reducing, catalase and aroma forming activities were discovered in selected strains of bacteria, so they are promising for the manufacture of fermented meat products.Документ Зберігання культур молочнокислих мікроорганізмів(2015) Даниленко, Світлана ГригорівнаУ статті досліджено вплив різних за складом захисних середовищ на збереження молочнокислих мікроорганізмів різних видів за ліофілізації й тривалого зберігання. Показано необхідність підбору захисного середовища для кож-ного виду, а не лише для роду мікроорганізму.Документ Наукове забезпечення технологій виробництва заквашувальних препаратів для ферментованих молочних продуктів(2006) Науменко, Оксана Василівна; Даниленко, Світлана Григорівна; Кігель, Наталя ФедорівнаСтворено банк промислово цінних культур, які перспективні для використання у біотехнологіях ферментованих молочних продуктів. Розглянуто питання технологічних особливостей промислового виробництва заквашувальних культур для кисломолочних продуктів. The bank of industrial cultures which promising for use in biotechnology of fermented dairy products are created.The questions of technological features of industrial production of starter cultures for dairy products are considered.Документ Наукове обгрунтування нових технологічних прийомів створення біопрепаратів для заготівлі силосованих кормів(2020) Даниленко, Світлана Григорівна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Хоньків, Мирослав ОлександровичВ країнах з вологим кліматом та суворими зимами, впродовж яких або неможливо одержати зелені корми, або складно зберігати висушені корми, такі як сіно, потреба у забезпеченні поживними речовинами та енергією тварин задовольняється здійсненням заготівлі силосу. До таких регіонів відносять Європу (зокрема Україну), Північну Америку та тропічні регіони (зокрема, Бразилію). Ринок сучасних біопрепаратів для силосування характеризується переважним використанням багатокомпонентних бактеріальних складів. Проте, попри розвиток біотехнології, і наявний досвід в області силосування, досі залишається актуальним питання раціонального вибору складу комбінованих бактеріальних препаратів від необхідного профілю бродіння в сировині. Метою роботи було визначити основні передумови, та фактори, від яких залежить вибір складу біопрепарату для силосування, а також охарактеризувати основну мікробіоту, що використовується для створення бактеріальних композицій та описати механізми їх консервувального впливу. В ході дослідження використовувалися такі загальнонаукові методи дослідження, як аналіз, синтез, узагальнення, індукція та дедукція. Для відображення процесу формування знань в питанні бактеріальних препаратів використовувався історичний метод. Для висвітлення впливу вмісту сухих речовин на хімічні показники силосу було застосовано графічний метод. Джерелом літературних матеріалів були загальнодоступні науково-інформаційні ресурси: бази даних, наукові журнали та періодичні видання. В ході дослідження було охарактеризовано основну рослинну сировину, для одержання силосу і визначено найбільш універсальну рослинну культуру. Визначено основні параметри, що впливають на хімічний та мікробіологічний склад готового силосу. Наведено склад мікробіоти препаратів залежно від типу метаболізму, описано їх консервувальні властивості тощо. Результати направлені на застосування наведених у статті характеристик сировини та властивостей біологічних агентів в якості теоретичної основи для експериментальних досліджень при розробці біопрепаратів для силосування, та рекомендацій щодо раціонального вибору ефективних комерційних силосних препаратів в розрізі технології заготівлі кормів для тваринництва.Документ Особливості технології бактеріального препарату для ферментованих м’ясних продуктів(2005) Король, Цвітана Олександрівна; Даниленко, Світлана ГригорівнаРозроблено технологію виробництва бактеріального препарату “Лакмік” до складу якого увійшли культури видів Lactobacillus casei ssp. сasei, Lactobacillus casei ssp. rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Micrococcus varians. Препарат є заквашувальною культурою прямого внесення при виробництві ферментованих м’ясних продуктів і під час застосування не потребує попередньої активізації. The technology of production of the bacterial drug "Lakmik" have been developed, which included cultures of the species Lactobacillus casei ssp. сasei, Lactobacillus casei ssp. rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Micrococcus varians. The preparation is the starter culture of direct application in the production of fermented meat products and does not require prior activation when applied.Документ Підбір поживного середовища для нагромадження лактобактерій(2014) Коваленко, Людмила; Гарда, Світлана Олександрівна; Даниленко, Світлана ГригорівнаБагаторічна практика культивування молочнокислих бактерій в монокультурі або в композиції із іншими молочнокислими бактеріями показала, що найкращою основою поживних середовищ є МПЦ. Our practice cultivation of lactic acid bacteria in monoculture or in composition with other lactic acid bacteria showed that the best means of growth media are MPTS.Документ Скринінг молочнокислих мікроорганізмів за нітритредукувальною активністю(2014) Даниленко, Світлана ГригорівнаA screening of lactic acid microorganisms for determining the nitrite reducing activity was conducted. Six promising strains of LAB were determined. The dynamics of nitrite reduction while cultivating LAB in a medium with the addition of nitrite salt in concentration which is twice higher than the concentration in the recipe of fermented sausages was investigated in the laboratory. У статті проведено скринінг молочнокислих мікроорганізмів за нітритредукувальною активністю. Отримано шість перспективних штамів МКБ. У лабораторних умовах досліджено динаміку зниження нітриту за культивування у середовищі МРС з додаванням нітритної солі концентрацією, яка вдвічі перевищує концентрацію за рецептурою на ферментовані ковбаси.Документ Створення заквашувальної композиції для функціональних продуктів(2014) Келлер, Анна; Даниленко, Світлана Григорівна; Панасюк, Ірина ВолодимирівнаВ останні два десятиліття деякі теорії щодо виняткової ролі кисломолочних продуктів в оздоровленні людей отримали наукове підтвердження, і окремі ферментовані молочні продукти стали відносити до функціональних, з високою біологічною активністю, спеціального призначення. In the last two decades several theories about the exceptional role of dairy products in the rehabilitation of people have scientific evidence, and some fermented milk products were classified into functional, high biological activity, a special purpose.