Перегляд за Автор "Ельперін, Ігор Володимирович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 92
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ 55 років підготовки фахівців з автоматизації виробництва в НУХТ (сучасність)(2014) Ладанюк, Анатолій Петрович; Ельперін, Ігор ВолодимировичУ публікації описано історію підготовки фахівців з автоматизації виробництва в НУХТ.Документ 55 років підготовки фахівців з автоматизації виробництва в НУХТ (історія)(2014) Ладанюк, Анатолій Петрович; Ельперін, Ігор ВолодимировичУ публікації описано історію підготовки фахівців з автоматизації виробництва в НУХТ.Документ Автоматизація бізнес-процесів підприємства(2002) Ельперін, Ігор Володимирович; Ладанюк, Анатолій Петрович; Мостенська, Тетяна ЛеонідівнаАвтоматизація бізнес–процесів підприємства на сьогодні сформувалась як один з напрямків науково–технічного прогресу в промисловості. Існує об‘єктивна необхідність підготовки фахівців в цій галузі. Automation business processes, enterprises today sformyrovalas As one direction of Science and Technology in the process industry. The need exists obъektyvnaya training of professionals in this area.Документ Автоматизація технологічних процесів виробництва хліба на основі структурного аналізу для розробки функціональної моделі виробництва(2010) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор Володимирович; Ладанюк, Анатолій ПетровичВ даній статті висвітлюється використання методу структурного аналізу для розробки функціональної структури моделі виробництва хліба. Розглядається метод використання SA-діаграм Д. Росса для аналізу як всього виробництва, так і окремих його ділянок, що дозволяє з'ясувати основні моменти окремих операцій, їх узагальнені характеристики і при необхідності поглиблене представлення основних частин, що важливе при аналізі відомих технологічних процесів і розробці новостворюваних. This article highlights the use of the method of structural analysis to develop functional structure model of bread. A method using SA-diagrams D. Ross for analysis as all production and its individual parts, allowing figure highlights some operations, their generalized characteristics and, if necessary, in-depth presentation of the main parts, which is important in the analysis of known processes and newly developing.Документ Автоматизована система прийняття рішень в системі управління дифузійної станції для корекції показників роботи(2012) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор ВолодимировичВ результаті розробки та аналізу узагальненої функціональної структури процесу прийняття рішень можна відзначити, що: для використання правил бази знань необхідна інформація з декількох джерел: системи автоматичного контролю, даних заводської лабораторії та результатів візуального обстеження обладнання; стан стружки впливає на вибір та зміну кожного із параметрів; процес прийняття рішень являє собою складну структуру взаємопов‘язаних параметрів. As a result, the development and analysis of a generalized functional structure of the decision-making process can be noted that: the rules for the knowledge base necessary information from several sources: the automatic control, factory laboratory data and results of visual inspection equipment, the state of the chip influences the choice and change each of the parameters , decision-making is a complex structure of interrelated parameters.Документ Автоматизована система управління процесом приготування хліба(2012) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор ВолодимировичТехнологічний процес приготування хліба можна представити як складну динамічну систему в якій кінцевий результат залежить від результатів кожної стадії виробництва, а результат кожної наступної стадії залежить від показників, які отримані на попередній стадії. Цей процес має всі ознаки слабко формалізованого, а саме: унікальність процесу; якісна природа параметрів предметної області; неоднорідність (різнотипність) шкал вимірювання параметрів; нелінійний характер взаємозв’язку характеристик; різноманітність можливих форм взаємодії підпроцесів між собою. The process of making bread can be represented as a complex dynamic system in which the outcome depends on the outcome of each stage of production, and the result of each subsequent stage depends on the parameters obtained in the previous stage. This process has all the signs of weakly formalized, namely the uniqueness of the process, qualitative nature of the domain parameters; heterogeneous (diverse nature) scales of measurement parameters, nonlinear relationship characteristics, the variety of forms of interaction subprocesses together.Документ Автоматизована система управління хлібопекарським виробництвом(2013) Ельперін, Ігор Володимирович; Швед, Сергій МиколайовичРозглянуті питання розробки сучасної системи автоматизованого управління технологічним процесом виготовлення хліба з використанням інтелектуальних підсистем підтримки прийняття рішень. Підсистема підтримки прийняття рішення при виборі спеціальних добавок розроблена методами нечіткої логіки. Система оперативної корекции технологічних параметрів розроблена з використанням прогнозуючих моделей з використанням штучних нейронних мереж. The problems of the development of a modern system of process control production of bread using intelligent decision support subsystem. Subsystem for decision-making when choosing special additives developed methods of fuzzy logic. The system of surgical correction of process parameters is developed using predictive models using artificial neural networks.Документ Автоматизоване управління колонним дифузійним апаратом(2010) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор Володимирович; Ладанюк, Анатолій ПетровичРозроблена система автоматизованого управління колонним дифузійним апаратом з підсистемою підтримки прийняття рішень, на основі даних з заводської та сировинної лабораторій, системи автоматичного контролю та результатів візуального огляду обладнання виробляє рекомендації для управляючих дій оператора, направлених на покращення показників роботи дифузійного відділення. The system of the automated management is worked out by a columnar diffuse apparat with the subsystem of support of making decision on the basis of data with a plant and raw material laboratories, produces ATSS and results of visual examination of equipment to recommendation for the managing actions of operator, indexes of work of diffusive separation sent to the improvement.Документ Автоматизовані системи управління технологічними процесами(2008) Ельперін, Ігор Володимирович; Швед, Сергій МиколайовичРозглянуті питання розробки автоматизованих систем управління технологічними процесами: системи автоматичного контролю, системи автоматичного управління, промислові контролери. Reviewed by the development of automated process control systems: systems of automatic control, automatic control systems, industrial controllers.Документ Автоматична система вибору рекомандованого рішення в системі упраління дифузійного станцією цукрового заводу(2012) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор Володимирович; Пупена, Олександр Миколайович; Ладанюк, Анатолій ПетровичПоказана реалізація системи. вибору рекомендованого рішення направлених на усунення відхилень технологічного режиму та на покращення показників роботи дифузійного відділення, при цьому виділяються найбільш вагомі рекомендації. Shows the implementation of the system. choice of the recommended solutions to address the deviations of technological regime and to improve the performance of diffusive separation, with the most distinguished tangible recommendations.Документ Автоматична система прогнозування та багатокритеріального вибору в системі управління дифузійною станцією цукрового заводу(2011) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор ВолодимировичНаводиться реалізація системи прогнозування параметрів роботи дифузійної станції цукровогозаводу та вибору рекомендованого рішення направленого на усунення відхилень технологічного режиму та на покращення показників роботи дифузійного відділення що включає в себе моделі розрахунку. Shows the implementation of the system of forecasting the parameters of the diffusion plant sugar factory and the choice of the recommended solutions aimed at eliminating the deviations of technological regime and to improve the performance of diffusive separation.Документ Автоматична система прогнозування та багатокритеріального вибору в системі управління дифузійною станцією цукрового заводу(2012) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор ВолодимировичДіючі системи автоматизації дифузійної станції цукрового заводу забезпечують підтримання на заданому рівні технологічних параметрів, які дозволяють вести процес в межах регламентованих значень і працюють досить надійно. Але, як показує практичний досвід роботи з такими системами, нерідко виникають ситуації, при яких технологічний режим порушується, а система автоматизації на них не реагує, або реагує з досить великим запізнюванням. Це пояснюється тим, що система автоматизації не може інструментальними методами контролювати якість сировини і стан стружки, процеси переміщення стружки в ошпарювані і колоні, втрати цукру і інше. Крім того, для одних і тих же значень параметрів технологічного процесу можна отримати різні значення показників роботи дифузійної станції, які у деяких випадках можуть бути ще й суперечливими. Existing automation diffusion plant sugar factory provide support for a given level of technological options that allow you to keep the process within regulated values and work reliably. But as the practical experience with such systems, there are often situations in which technological regime is broken and automation system they did not respond, or responds with a rather large delay. This is because the automation system may not instrumental methods to control the quality of raw materials and state of shavings, chips transfer processes in oshparyuvani and column loss of sugar and more. Furthermore, for the same values of the parameters of the process can get different values of the diffusion of the station, which in some cases may be even contradictory.Документ Алгоритми сигналізації на контролері типу Ломіконт(1993) Ельперін, Ігор Володимирович; Календро, Євгеній ЛюдвіговичОписана програма реалізації алгоритму сигналізації реалізованого на контролері типу Ломіконт. Описана программа реализации алгоритма сигналізации реалізованного на контролере типа Ломиконт. Described a program implementing the algorithm signalіzatsii realіzovannogo on the controller type Lomikont.Документ Аналіз не вимірювальних параметрів на рівні розподіленого керування для автоматизованої системи, об’єктів і комплексів харчової промисловості(2016) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор Володимирович; Полупан, Володимир ВолодимировичУ статті наведено підходи, що реалізуються для розподіленого рівня керування технологічними процесами. Висвітлення цих підходів необхідне для кращого розуміння процесів, які відбуваються при формуванні керуючої дії, особливо для випадків, коли розробники програмного забезпечення промислових АСУ застосовують для налаштування системи велику кількість параметрів. Такий підхід доцільний при роботі кваліфікованих вузькоспеціалізованих фахівців із значним стажем роботи, але й для них знання внутрішніх процесів дасть змогу структурувати дані для більш гнучкої роботи. This study presents some approaches used for the distributed level of technological processes control. The elucidation of these approaches is useful for better understanding of the processes occuring during the formation of control action, especially in cases when the software developers for industrial ACS use the big amount of settings for system customatization. This approach is reasonable only for the qualified specialists with significant work experience. However, knowledge of the inte rnal processes by such specialists can also provide more flexible work when structuring the data.Документ Аналіз системи автоматизації випарної установки з нейромережевим регулятором(2020) Грама, Михайло Петрович; Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор ВолодимировичУ статті проведено порівняння між ПІ і нейромережевим регулятором. Визначено, який тип регулювання дасть змогу досягти найкращих показників контролю якості для регулювання першого корпусу випарної станції. Недотримання необхідних технологічних параметрів може призвести до забиття фільтрів і перешкоджати надходженню соку на випарну станцію. Крім того, необхідно забезпечувати оптимальні показники роботи випарної станції для отримання найбільш високих показників продуктивності та стабілізації рівнів соку в корпусах випарних апаратів. Саме тому, з метою запобігання перегріву та перетримці цукрового сиропу, необхідно застосовувати інтелектуальні засоби регулювання, оскільки це призводить до підвищення параметрів якості процесу порівняно із системами з іншими типами регуляторів. Здійснено регулювання таких відповідальних параметрів, як рівні концентрованого соку в корпусах випарної станції, які безпосередньо впливають на якість і вартість виробленої продукції задля забезпечення таких преваг у роботі випарної станції: зменшення часу перебування соку в зонах високих температур унаслідок переносу відборів пари з перших корпусів в останні; зниження чутливості до змін витрати та конденсації соку, який поступає на випарювання; зменшення тривалості варки концентрованого соку у вакуум-апаратах шляхом підвищення температури гріючої пари. Усі дослідження проводено із застосуванням середовища Matlab. Параметри налаштування регуляторів розраховано за допомогою вбудованих засобів середовища Matlab. У ході досліджень визначено, що нейромережевий регулятор має більш високі якісні характеристики перехідних процесів порівняно з ПІ-регулятором, проте в ході його застосування виникає статична похибка. Для подальшого використання нейромережевого регулятора в розробленій системі автоматизації необхідно розробити механізм компенсації цієї похибки. In this paper, a comparison is made between PI and neural network regulator. The purpose of the study was to determine which type of regulation will achieve the best quality control for first corps of evaporation station control. Failure to comply with the required technological parameters can clog the filters and prevent the flow of juice to the evaporator station. In addition, it is necessary to ensure optimal performance of the evaporator sta- tion to obtain the highest performance and stabilization of juice levels in the bodies of the evaporators. Therefore, in order to pre- vent overheating and overexposuring of sugar syrup, it is nece- ssary to use intelligent means of regulation, as this leads to higher process quality parameters compared to systems with other types of regulators. The regulation of such important parameters as the levels of concentrated juice in the evaporator bodies, which directly affect the quality and cost of production in order to ensure the following advantages in the evaporator station was carried out: reduction of time of juice at high temperatures due to transfer of steam samples; reduction of sensitivity to changes in consumption and condensation of juice entering the evaporation; reducing the du- ration of cooking concentrated juice in vacuum devices by incre- asing the temperature of the heating steam. All studies are performed using Matlab medium. Controller settings were also calculated using Matlabʼs built-in tools. In the course of research, it was determined that the neural network regulator had higher qualitative characteristics of transients in comparison with the PI regulator, but during its application there was a static error. Therefore, it can be concluded that for the further use of the neural network regulator in this automation system it is necessary to develop a mechanism for compen- sation for this error.Документ Аналіз хлібопекарського виробництва як динамічної системи(2012) Шаруда, Світлана Сергіївна; Ельперін, Ігор ВолодимировичОсобливістю хлібопекрського виробництва як об'єкта системного аналізу є функція не лише вироблення продукцїї, а й поставки її в роздрібну мережу за графіком і в заданій кількоєті та асортименті. Від динаміки реалізації хліба залежить добова програма хлібокомбінату, що впливає на структуру управління.Виникає необхідність створювати моделі технологічного процесу з метою його оптіімізації, які б враховувши динамічний характер взаємодії різних підсистем. Feature a bakery production facility system analysis is a function not only of production, but also its delivery to retailers on time and in a specified quantity and range. The dynamics of the implementation depends on the daily bread bakery program, which affects the structure of governance. There is a need to create a model of the process in order to optimize it, which would take into account the dynamic nature of the interaction of different subsystems.Документ Антимікробна та антиадгезивна активність поверхнево-активних речовин, синтезованих Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на технічному гліцерині(2018) Пирог, Тетяна Павлівна; Луцай, Дар’я Андріївна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Іутинська, Галина Олександрівна; Ельперін, Ігор ВолодимировичМета. Порівняння біологічних властивостей (антимікробної та антиадгезивної активності, у тому числі й роль у руйнуванні біоплівки) поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241, синтезованих на очищеному та технічному гліцерині (відходи виробництва біодизелю). Методи. Поверхнево-активні речовини екстрагували з супернатанту культуральної рідини сумішшю хлороформу і метанолу (2:1). Кількість адгезованих клітин і ступінь руйнування біоплівки визначали спектрофотометричним методом, антимікробні властивості − за показником мінімальної інгібуючої концентрації. Результати. Антимікробна активність поверхнево-активних речовин A. calcoaceticus ІМВ В-7241, синтезованих на технічному гліцерині, була на 1−2 порядки нижчою, адгезія тест-культур на абіотичних матеріалах, оброблених такими препаратами – в 1,2−4 рази нижчою, а ступінь руйнування бактеріальних біоплівок – в 1,3−4 рази меншою порівняно з показниками, встановленими для поверхнево-активних речовин, одержаних на середовищі з еквімолярною за вуглецем концентрацією очищеного гліцерину. Зниження антимікробної та антиадгезивної активності поверхнево-активних речовин може бути зумовлене інгібуючим впливом надлишкової концентрації К+ та Na+ (складових технічного гліцерину) на активність НАДФ+-залежної глутаматдегідрогенази: за наявності в реакційній суміші 50–100 мМ катіонів калію та натрію ферментативна активність знижувалась в 1,2–1,8 рази. Висновки. Незважаючи на нижчу антимікробну та антиадгезивну активність поверхнево-активних речовин, синтезованих A. calcoaceticus ІМВ В-7241 на відходах виробництва біодизелю, ці показники (мінімальні інгібуючі концентрації 0,96–15,2 мкг/мл, руйнування 50 % біоплівки при концентрації 124 мкг/мл) є співставимими із визначеними для відомих мікробних поверхнево-активних аміноліпідів. Aim. Comparison of biological properties (antimicrobial and anti-adhesive activity, including role in biofilms destruction) of surfactants Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241, synthesized on purified and technical glycerol (waste of biodiesel production). Methods. The surfactants were extracted from supernatant of cultural liquid with a mixture of chloroform and methanol (2:1). The number of adherent cells and the degree of biofilm destruction were determined by the spectrophotometric method, the antimicrobial properties of the surfactants were analyzed by the minimum inhibitory concentration. Results. The antimicrobial activity of A. calcoaceticus IMV B-7241 surfactants synthesized on technical glycerol was 1−2 orders lower, adhesion of test cultures on abiotic materials treated with such preparations was 1.2−4 times lower and degree of bacterial biofilms destruction − in 1,3−4 times less in comparison with the parameters established for surfactants, obtained on medium with equimolar by carbon concentration of purified glycerol.The decreasing antimicrobial and anti-adhesive activity of the surfactants may be due to the inhibitory effect of K+ and Na+ excess concentration (components of technical glycerol) on the activity of NADP+-dependent glutamate dehydrogenase: in the presence of 50‒100 mM of potassium and sodium cations enzymatic activity decreased in 1,2−1,8 times. Conclusions. Despite the lower antimicrobial and anti-adhesive activity of surfactants synthesized by A. calcoaceticus IMV B-7241 on waste of biodiesel production, these values (minimum inhibitory concentrations 0.96−15.2 μg/ml, degree of biofilms destruction by 50% at surfactants concentration of 124 μg/ml) are comparable with those established for known microbial surface-active aminolipids.Документ Вдосконалення системи автоматизації брагоректифікаційної установки(2010) Пупена, Олександр Миколайович; Ельперін, Ігор ВолодимировичНаведені можливі шляхи вдосконалення існуючих автоматизованих систем управління БРУ, зокрема контурів управління епюраційною колоною, для забезпечення стабільно високої якості спирту при змінній якості бражки. Запропонований новий принцип управління епюраційною колоною, який базується безпосередньо на підтримці показників якості епюрату. Presents possible ways to improve the existing control systems BRU, including control loops epyuratsionnoy column, to ensure consistently high quality alcohol at changing the quality brew. A new management principle epyuratsionnoy column, based directly on supporting performance as epyurata.Документ Вдосконалення системи керування дифузійної станції цукрового заводу(2009) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор ВолодимировичОсновним завданням системи автоматизації дифузійної установки є підтримання матеріального балансу, що забезпечує не тільки мінімальні умови нормального функціонування обладнання дифузійної станції, але і отримання оптимальних для конкретних умов концентрації сухих речовин у дифузійному соку і втрат цукру у жомі. The main task of the automation system installation diffusion is to maintain financial balance, which not only provides minimum conditions for the normal functioning of equipment diffusion plant, but getting the best for the specific conditions of the concentration of solids in the juice and sugar losses in the bagasse.Документ Вдосконалення системи управління відділенням сокодобування(2011) Сідлецький, Віктор Михайлович; Ельперін, Ігор ВолодимировичПоказана реалізація системи автоматизованого управління з підсистемою підтримки прийняття рішень, яка дозволяє отримувати рекомендації направлені на усунення порушень технологічного режиму. The realization of automated management decision support subsystem, which allows you to get recommendations aimed at addressing violations of technological regime.