Перегляд за Автор "Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 59
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Адсорбційна спроможність шунгіта щодо альдегідів водно- спиртової суміші(2014) Турчун, Олег Вікторович; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила МиколаївнаПроведено дослідження спроможності шунгіта адсорбувати альдегіди з водно-спиртових сумішей. Дослідження підтвердили ефективність очищення водно-спиртової суміші від альдегідів природним сорбентом шунгітом. Раціональна тривалість його взаємодії із розчином становить 20 хв.Документ Адсорбційне зневоднення морденітом рідиних водно-спиртових розчинів(2006) Малежик, Іван Федорович; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджено процес зневоднення рідинних спиртових розчинів модернітом. Встановлено, що досягти повної дегідратації водно-спиртових розчинів цеолітом – неможливо. Проведено аналіз активностей молекул води та спирту при різних концентраціях розчину. The process of dehydration of alcohol solutions of liquid modernity. Found that to achieve complete dehydration of aqueous alcohol solutions zeolite - is impossible. The analysis of the activities of molecules of water and alcohol solution at different concentrations.Документ Адсорбційне очищення водно-спиртових розчинів від альдегідів вуглецевим та природним сорбентами(2005) Малежик, Іван Федорович; Біла, Галина Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій ВеніаміновичРобота присвячена очищенню водно-спиртових розчинів від альдегідів вуглецевим сорбентом БАВ-4 та природним мінералом палигорськітом. Доведена ефективність дії природного мінерала палигорськіта в адсорбційному очищенні водно-спиртових розчинів та доцільність створення комбінованого сорбенту з оптимальним вмістом активного вугілля в ньому – 10%. The work is dedicated to clean water-alcohol solution of aldehyde carbon sorbent and PAH-4 natural mineral palygorskite. The efficiency of a natural mineral palygorskite in adsorption purification of water-alcohol solutions and the feasibility of establishing a combined sorbent with optimal content of activated carbon in it - 10%.Документ Адсорбційне очищення водно-спиртових розчинів глауконітом(2008) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій ВеніаміновичДосліджена можливість використання природних дисперсних мінералів глауконіта, сапоніта, монтмориллоніта Черкаського для адсорбційної очистки водно-спиртових розчинів. The possibility of using natural dispersal mineral glauconite, saponite, montmoryllonita Cherkasky for adsorption purification of water-alcohol solutions.Документ Адсорбція альдегідів із водно-спиртових розчинів шунгітом(2014) Турчун, Олег Вікторович; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджено адсорбційну спроможність шунгіта щодо альдегідів водно-спиртових розчинів, концентрацією 40 та 50% об. Встановлена раціональна тривалість взаємодії адсорбент:водно-спиртовий розчин при адсорбції ацетальдегіда і кротонового альдегіда. Доведено, що кротоновий альдегід краще адсорбується шунгітом із розчинів, концентрацією 40 % об, ацетальдегід - із 50% об. спиртових розчинів.Документ Адсорбція амонійного азоту з питної води природними адсорбентами(2008) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Марценюк, Олександр Степанович; Мельник, Зіновій ПетровичВ статті наведено результати досліджень адсорбційного очищення питної води від амонійного азоту вітчизняними мінералами з досягненням високих органолептичних показників води. Розроблено і досліджено комбіновані адсорбенти, які оптимізовані по складу та застосування яких дозволяє зменшити вміст амонійного азоту у воді в 7 разів і знизити гідравлічний опір при фільтруванні питної води.Документ Аналіз фракційного складу хмельової сировини(2023) Кравцова, Юлія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаУ сучасному світі хміль є важливою складовою для виробництва пива та інших напоїв. Дослідження фракційного складу хмельової сировини є важливим етапом для забезпечення якості та стабільності продукту. У даному дослідженні буде проаналізовано фракційний склад хмельової сировини з метою з’ясування її складових та визначення їх впливу на якість кінцевого продуктуДокумент Використання глауконіта для адсорбції домішок із сортівок(2011) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Зоткіна, Лариса ВасилівнаУстановлено покомпонентну вибіркову спроможність глауконіту відносно домішок сортівки і визначено технологічні параметри адсорбції альдегідів, естерів, вищих спиртів, ацетону, метилкетону, оцтової кислоти природним мінералом. Обгрунтовано механізм адсорбції домішок із бортівок глауконітом. Given by selective component relative ability glauconite sortovki impurities and process parameters determined adsorption of aldehydes, esters, higher alcohols, acetone, methyl ketone, acetic acid, a natural mineral. The mechanism of adsorption of impurities from sortivok glauconite.Документ Динаміка і енергетична рекуперація в технологічних машинах(2017) Степанець, Олег Іванович; Пригодій, Денис Віталійович; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаУ статті здійснено оцінку перспектив обмеження динамічних навантажень у перехідних процесах приводів технологічних машин з об ’єднанням завдань зниження енерговитрат. Наведені матеріали стосуються циклічно діючого обладнання, до складу приводів якого введено керовані фрикційні муфти, що поділяють систему на дві частини. Перша з них відноситься до ведучої маси, яка знаходиться в безперервному русі, а друга — ведена маса — здійснює циклічні переміщення. Запропоновано алгоритм розрахунку перехідних процесів з визначенням кінематичних параметрів переміщення мас і навантажень пружних зв ’язків. Показано, що в загальній структурі подібних математичних формалізацій загальний результат помітно залежить від співвідношень інерційних мас. This article provides an assessment of the prospects of limiting dynamic loads in the transient processes of drives of technological machines with a combination of issues to reduce energy consumption. These materials refer to cyclically operating equipment driven by operated friction clutches, dividing the system into two parts. The first of them refers to the leading mass, which is in a continuous motion, and the second — the driven mass — carries out cyclic displacements. The algorithm of calculating transition processes alongside with the definition of kinematic parameters of displacement of masses and loads of elastic bonds is proposed. It is shown that in the general structure of such mathematical formalizations, the overall result is appreciably dependent on the ratios of inertial masses.Документ Дослідження ефективності попередньої обробки сировини перед віброекстрагуванням(2020) Свинтак, Валерія Олегівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаДосліджено попередню обробку сировини електро-іскровими розрядами з подальшим екстрагуванням водою у безперервнодіючому віброекстракторі та встановлено, що даний спосіб дає можливість скоротити час екстрагування при незмінних якісних показниках екстракту. Процес екстрагування відноситься до масообмінних процесів і протікає за рахунок дифузії із зони з високою концентрацією в зону з низькою концентрацією до досягнення стану, коли швидкості переходу цільової речовини з рослинної сировини в екстрагент і навпаки є рівнимиДокумент Дослідження змін в овочевій сировині в процесі ферментування(2020) Матко, Світлана Василівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Зоткіна, Лариса ВасилівнаДосліджено процес ферментування буряку столового, моркви, гарбуза, перцю гіркого стручкового. Визначено органолептичні показники ферментованого продукту при температурі ферментації 20±2 °С, веденні процесу до моменту накопичення кислотності розсолу до 0,7-0,8 % (у перерахунку на молочну кислоту) та подальшому витримуванні готових овочів за температури 1-3 °С до накопичення молочної кислоти ()на рівні 1,2-1,4%. Спостерігали появу 0,2 % молочної кислоти(МК) при ферментуванні буряка столового лише на третій день, на 4-й та 5-й день відбувається накопичення відразу 0,4 % та 0,6 % МК, відповідно, а на 7-й день – 1,2%.Схожа тенденцію властива ферментуванню моркви, проте появу МК відмічено вже на 2-й день, а на 3-й день її кількість досягає 0,3%. Ферментування гарбуза проходить дещо швидше, на 6-й день було досягнуто 1,2 % МК. Найдовше зброджувався перець гострий, вміст МК 1,2% досягнуто лише на 8 день, ймовірно, за рахунок фітонцидів сировини, що могли пригнічувати діяльність молочно-кислих бактерій. Показано, що максимальне накопичення молочної кислоти при квашенні буряка столового, моркви, гарбуза, перцю гострого відбувається за 6-8 днів. Дослідні зразки набули необхідних смакових властивостей через 7-8 діб, що було встановлено визначенням їх органолептичних та фізико-хімічних показників: вміст розчинних сухих речовин, вітаміну С і β-каротину. Органолептичні показники досліджуваних овочів в процесі ферментування не погіршуються: квашена продукція зберігає пружну, хрустку консистенцію та приємні типові смак і аромат, за винятком гарбуза та перцю, що пояснюється структурою вихідної сировини,. Відзначено деяку мутність заливи, ймовірно за рахунок накопичення продуктів життєдіяльності молочнокислих бактерій. Вміст аскорбінової кислоти в досліджуваних овочах до і після ферментації практично не змінюється, що свідчить про високу біологічну цінність ферментованих продуктів. Встановлено, що молочнокисле бродіння є енергоощадним, економічно-вигідним, екологічно безпечним різновидом консервування. Молочна кислота надає продукції специфічного приємного присмаку, захищає її від псування, а молочнокислі бактерії Lactobacillus acidophilus, після її споживання збільшують кількість корисної мікрофлори у кишківнику людини. The fermentation process of table beet, carrot, pumpkin, bitter pepper was investigated. The organoleptic parameters of the fermented product at the fermentation temperature of 20 ± 2 °C, the process leading up to the moment of accumulation of 0.7-0.8% acidity (on lactic acid) and the subsequent vegetables keeping at a temperature of 1-3 °C to accumulation of 1.2-1.4% lactic acid were determined. The appearance of 0.2% lactic acid (LA) in the table beet fermentation was observed on the third day only, there are accumulation 0.4% and 0.6% LA on the 4th and 5th day, respectively, and - 1,2% on the 7th day. A similar tendency is characteristic for carrot fermentation, however, the appearance of LA was noted on day 2, and we reached 0.3% on day 3. The fermentation of the pumpkin was somewhat faster, on the 6th day 1.2% lactic acid was reached. The fermented pepper was the longest, the content of 1.2% LA was reached only on 8th day, probably due to the volatile raw materials that could inhibit the activity of lactic acid bacteria. It is shown that the maximum lactic acid accumulation on table beet, carrot, pumpkin, hot pepper fermentation occured in 6-8 days. The experimental variants acquired the necessary taste properties after 7-8 days, then their organoleptic and physicochemical parameters were determined: soluble solids, vitamin C and β-carotene content. The organoleptic characteristics of the studied vegetables in the fermentation process do not deteriorate: the fermented produce retains its elastic, crispy consistency, except for the pumpkin and pepper, which is explained by the structure of the raw material, and pleasant typical taste and aroma. Some turbidity of the gulf was observed, probably due to the accumulation of lactic acid bacteria activity products. The content of ascorbic acid in the studied vegetables before and after fermentation are practically unchanged, which indicates the high biological value of the fermented products. It has been determined that lactic acid fermentation is an energy-saving, cost-effective, environmentally friendly type of canning. Lactic acid gives the products a specific sweet taste, protects it from damage, and lactic acid bacteria Lactobacillus acidophilus, after consuming these products, increase the amount of beneficial microflora in the human intestine.Документ Дослідження та обґрунтування процесу адсорбції домішок спирту природними сорбентами(2007) Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Зіновій Петрович; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Шейко, Таміла ВолодимирівнаВ статті досліджено адсорбційні властивості природних глинистих мінералів палигорськіта й гідрослюди щодо домішок етилового спирту. Обгрунтовано механізм фізичної адсорбції за допомогою важливої характеристики цих сорбентів, поруватої структури та загального об’єму пор.Документ Закуска із баклажанів (Патент на корисну модель № 89594)(2014) Матко, Світлана Василівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаЗакуска із баклажанів містить баклажани, сіль, чорний мелений перець. Баклажани використовують печені, додатково вноситься кунжутна паста, лимонна кислота, часник, червоний мелений перець при наступному співвідношенні компонентів, мас.%: Баклажани печені – 60…73 Кунжутна паста – 17,5…38 Лимонна кислота – 0,5…1,5 Сіль – 0,5…1,5 Часник – 0,1…0,3 Прянощі (чорний і червоний мелений перець) – 0,025…0,075.Документ Застосування палигорськіту для очищення мийних вод у виноробстві(2009) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Суходол, Вікторія Хомівна; Марценюк, Олександр СтепановичДосліджена можливість очищення води після її багаторазового використання для ополіскування пляшок у виноробстві природним дисперсним мінералом – палигорськітом, який є безпечним, має низьку собівартість, добувається з українських родовищ.Документ Математичне моделювання процесів адсорбції домішок в системах із нерухомим шаром адсорбенту(2010) Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаВ роботі на основі дифузійної моделі побудована математична модель процесу адсорбції домішок із водно-спиртових розчинів в нерухомому шарі адсорбенту. Авторами підібрана програма для розв’язку запропонованої математичної моделі та проведена перевірка її на адекватність. In this paper, based on the diffusion model the mathematical model of the process of adsorption of impurities from water-alcohol solutions in fixed bed of adsorbent. The authors selected a program for solving the proposed mathematical model and inspected it for adequacy.Документ Методика розрахунку оптимальних параметрів валкового розкачування(2018) Стадник, І. Я.; Федак, С. І.; Пащенко, Богдан Сергійович; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаУ статті проведено аналітичний аналіз дії валків на середовище при деформаційних впливах. Запропоновано шляхи вибору оптимального варіанта процесу для забезпечення максимального або мінімального значення параметрів (критерію). Розглянуто фізичну сутність рівняння енергетичних потоків інтенсивності деформації маси середовища, що залежить від способу прикладання механічних сил, ступеня його попередньої дисперсності (рецептура) і фізико-механічних властивостей. Для більшої наглядності і розуміння загального виконання досліджень запропоновано схему причинно-наслідкових зв ’язків між середовищем і валком, що визначають зміну температури процесу нагнітання тіста. Відмічено, що визначення температурних потоків при проходженні процесу нагнітання середовища валковими робочими органами відіграє важливу роль для розрахунків конструювання формувального, розкочувального, змішувального обладнання. Одержані дані дають відповідь на ряд запитань про можливість терморегулювання процесу дії робочих органів на середовище.Документ Моделювання процесу масообміну періодичної адсорбції домішок із питної води в нерухомому шарі адсорбента(2011) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Криворотько, Володимир МихайловичРозроблена математична модель процесу масообміну періодичної адсорбції домішок із питної води в нерухомому шарі адсорбента, яка побудована на основі дифузійної моделі. Визначено фізичні константи і кінетичні характеристики масопереносу домішок в порах адсорбенту.Документ Моделювання та оптимізація процесу адсорбції альдегідів із водно-спиртових розчинів(2012) Криворотько, Володимир Михайлович; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаРозроблено математичну модель процесу адсорбції альдегідів із водно-спиртових розчинів глауконітом та перевірено її на адекватність. На її основі встановлено оптимальні параметри адсорбційного очищення водно-спиртових розчинів глауконітом.Документ Моделювання фазової рівноваги при ректифікації суміші етанол-вода і розрахунок кількості контактних пристроїв у ректифікаційній колоні залежно від значення флегмового числа(2002) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Малежик, Іван Федорович; Мельник, Людмила Миколаївна; Смітюх, Ярослав ВолодимировичЗапропоновано аналітичні рівняння, які з великою точністю описують криву фазової рівноваги бінарної суміші етанол-вода. Дано методику розрахунку кількості контактних пристроїв «від тарілки до тарілки». The analytical equations that describe very accurately the curve of phase equilibrium of a binary mixture of ethanol and water. Given the method of calculating the amount of contact devices "from the plate to the plate."Документ Оптимізація процесу очищення водно-спиртових розчинів(2011) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила МиколаївнаВикористовуючи програму пошуку максимального значення функції і її параметрів за значенням індексів, було встановлено оптимальні параметри адсорбційного очищення водно-спиртових розчинів глауконітом. By using the search function and the maximum value of its parameters by value indices, the optimal parameters of adsorption of water-alcohol solutions of glauconite.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »