Перегляд за Автор "Тракало, Тетяна Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 34
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Амінокислотний склад екструдованих кормових сумішей(2016) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій ВасильовичДосліджено амінокислотний склад екструдованих кормових сумішей із використанням лляного екстракту на основі води. Проведені дослідження показали, що у представлених взірцях екструдованих кормових сумішей для сільськогосподарських тварин присутні всі незамінні амінокислоти, вони є збалансованими за вмістом амінокислотного складу. Розраховано амінокислотний скор і визначено біологічну цінність білка екструдованих кормових сумішей.The amino acid composition of extruded feed mixtures using water-based flaxseed extract was studied. Studies have shown that the presented samples of extruded feed mixtures for farm animals contain all essential amino acids, they are balanced in terms of amino acid composition. The amino acid score was calculated and the biological value of the protein of extruded feed mixtures was determined.Документ Аналіз вмісту сирого жиру у кормових сумішах(2017) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег ІвановичВідомо, що жир є невід'ємним компонентом раціону, без мінімальної кількості якого неможливо отримати не тільки певну продуктивність та забезпечити відтворювальну здатність у тварин, а й підтримувати життєві процеси. Жири широко розповсюджені у природі і мають такі властивості: вони не розчиняються у воді, їх питома маса менше води (0,9-0,98 Н/м³), вони нелеткі, розчиняються в органічних розчинниках. Аналіз даних свідчить, що процес екструдування приводить до зменшення вмісту сирого жиру у всіх сумішах і знаходиться в межах від 4,5 до 5,1 %. Це можна пояснити тим, що в процесі екструдування, під дією високої температури відбувається утворення комплексних сполук з білком та вуглеводами, це перешкоджає повному виділенню жиру з дослідних зразків, тому що жир знаходиться у зв’язаній формі. It is known that fat is an integral part of a diet, without which the minimum quantity can not only produce certain productivity and provide reproductive capacity in animals, but also maintain vital processes. Fats are widespread in nature and have the following properties: they do not dissolve in water, their specific mass is less than water (0.9-0.98 N / m³), they are non-soluble, dissolved in organic solvents. Data analysis shows that the process of extrusion reduces the content of crude fat in all mixtures and ranges from 4.5 to 5.1%. This can be explained by the fact that in the process of extrusion, under the influence of high temperatures, the formation of complex compounds with protein and carbohydrates, it prevents the full allocation of fat from experimental samples, because the fat is in a bound form.Документ Вивчення властивостей зернобобової сировини для отримання функціональних продуктів(2021) Янюк, Тетяна Іванівна; Тракало, Тетяна Олександрівна; Ганзенко, Валентина ВасилівнаВ роботі поставлена проблема, проведено аналіз і спрогнозовано розвиток ринку харчових про-дуктів у найближчий час. Традиційні продукти вже не можуть виконувати функції повного забезпечення потреб сучасної людини, тому виникла необхідність в багатокомпонентних калорійних продуктах різного призначення. Поставлена задача вимагає вивчення фізико-хімічних та технологічних властивостей ком-понентів для створення технології, розробки рецептури та визначення технологічних параметрів обробки сировини. Розроблення нових продуктів може вирішувати цілу низку питань, найбільш актуальними серед яких є збільшення вмісту білків, особливо повноцінних, зменшення жирів та вуглеводів при необхідності.Документ Вивчення технологічних властивостей компонентів горіхової пасти(2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна ІванівнаВажливою складовою ринку продуктів функціонального та вегетаріанського призначення є продукти, до складу яких входить ферментована рослинна сировина. Одними з ексклюзивних і доступних для населення товарів широкого масового споживання є продукти на горіховій основі. An important component of the market for functional and vegetarian products are products that include fermented vegetable raw materials. One of the exclusive and available to the public consumer goods are nut-based products.Документ Використання лляних кормових екстрактів у кормах для тварин(2017) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Ганзенко, Валентина ВасилівнаВ статті наведено результати досліджень хімічного, мінерального складу, мікробіологічних показників і терміну придатності лляних кормових екстрактів на основі води та сироватки. Дослідженнями доведено, що лляні кормові екстракти є цінними побічними продуктами виробництва лляних екстрактів харчового призначення і їх доцільно ви- користовувати при виробництві кормів для сільськогосподарських тварин та птиці. The article presents the results of studies of chemical, mineral composition, microbiological parameters and shelf life of flax feed extracts based on water and whey. Studies have shown that flaxseed feed extracts are valuable by-products of the production of flaxseed extracts for food and they should be used in the production of feed for farm animals and poultry.Документ Виробництво кормових сумішей з використанням нетрадиційної сировини(2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Ганзенко, Валентина ВасилівнаУ реалізації продуктивного потенціалу сільськогосподарських тварин, а також птиці, вирішальне значення належить кормам. Відомо, що їх частка у виробництві тваринницької продукції становить близько 60 %. Окремі господарства недостатньо приділяють уваги розвитку кормовиробництва, вироблення якісних кормів і раціонального їх використання, що негативно впливає на продуктивність тварин і економічні показники виробництва. Основою кормовиробництва є система виробництва, заготівлі та зберігання кормів, яка забезпечує безперебійне постачання тварин якісними та безпечними кормами, створення страхових їх запасів. Лляний екстракт на основі води отримували шляхом обробки в пульсаційному диспергаторі за рахунок впливу процесу кавітації на продукт. Процес проводили під час добування насіння льону при температурі 30 ° С протягом 30 хв. Лляної екстракт на основі води вводили в зернову суміш в кількості 10, 15 і 20 %. Екструдування проводили зі зволоженою до 18% (на загальну масу) зерновою сумішшю без відлежування. Аналіз отриманих даних показує, що в результаті клейстеризації крохмалю, деструкції целюлозно-лігнінового комплексу значно покращується кормова цінність екструдату. Поживні речовини стають доступнішими для перетравлення тваринами. Кількість крохмалю при цьому зменшується на 12 % в порівнянні з вихідною сумішшю і становить 56,41-58,94%. Введення в зернову суміш льняного екстракту на основі води, дозволяє значно підвищити її кормову цінність завдяки високому вмісту жиру і білка.Документ Волого-теплова обробка зернової сировини(2014) Тракало, Тетяна Олександрівна; Улянич, Іван Федорович; Шаповаленко, Олег ІвановичПри екструзії під дією температури і тиску відбувається глибоке перетворення структури і властивостей поживних речовин, що дозволяє виробляти високоякісний продукт. In extrusion under temperature and pressure, the deep transformation of the structure and properties of nutrients to produce a high quality product.Документ Вплив екструдування на показники якості кормової суміші(2014) Шаповаленко, Олег Іванович; Тракало, Тетяна Олександрівна; Улянич, Іван ФедоровичПри виробництві кормів для сільськогосподарських тварин і птиці велике значення має волого-теплове оброблення сировини. Одним з видів волого-теплового оброблення сировини при виробництві кормів є екструдування, яке дозволяє за короткий проміжок часу нагріти обробляєму сировину до температури 130 - 150°С. При цьому відбувається збільшення в екструдаті декстринів і підвищується ступінь його клейстеризації, що підвищує кормову цінність продукту. Також відбувається знищення патогенної мікрофлори продукту. При екструдуванні зерна ячменю, вологістю 13,0 % на загальну масу, який не був розмелений, спостерігалась нестабільна робота екструдера. Тому доцільним було підвищення вологості зерна за рахунок його зволожування водою або введення до складу, що екструдується, овочевої сировини. Це дозволило довести вологість кормової суміші до показника, при якому відбувається стабільна робота екструдера. Подрібнення зернової сировини на дробарці з діаметром отворів 6,0 мм і наступним зволоженням кормової суміші овочевою сировиною дозволило стабілізувати роботу екструдера і покращити показники якості екструдату. В той же час спостерігалося зниження кількості вітамінів в екструдованій кормовій суміші із зернової та овочевої сировини. The production of feed for livestock and poultry great importance to wet-heat treatment of raw materials. One type of moisture heat treatment of raw materials in the manufacture of feed is extrusion, which allows a short time to heat up to a temperature of raw obroblyayemu 130 - 150 ° C. This results in an increase in extrudate dextrins and increases its degree kleysteryzatsiyi that increases feed value of the product. There is destruction of pathogenic microorganisms product. In extrusion of barley, 13.0% of humidity on the total weight, which was not mealy, observed unstable work extruder. Therefore, it seems reasonable increase grain moisture due to its humidification water or the introduction of composition, extruded, raw materials. It proves humidity feed mixture to a value at which the stable operation of the extruder. Flowing grain raw material to mill with a diameter of 6.0 mm holes and subsequent moisture feedstuffs raw materials allowed to stabilize work extruder and the extrudate improve your Quality Scores. At the same time there was reduction of vitamins in extruded feed mixtures with grain and vegetable raw materials.Документ Вплив лляного екстракту на хімічний склад гранульованих кормових сумішей(2015) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Євтушенко, Олег Олександрович; Тракало, Тетяна ОлександрівнаВ статті наведено результати дослідження хімічного складу кормових сумішей до та після гранулювання. Аналіз даних представлених в роботі показує, що введення лляного екстракту приводить до зміни стану біополімерів: крохмалю, білків, жирів і значно покращує кормову цінність кормових сумішей. The article presents the results of the study of the chemical composition of feed mixtures before and after granulation. Analysis of the data presented in the paper shows that the introduction of flaxseed extract leads to changes in the state of biopolymers, starch, protein, fat and significantly improves the feeding value of feed mixtures.Документ Вуглеводний комплекс екструдованих кормових сумішей(2016) Тракало, Тетяна ОлександрівнаВуглеводи – найпоширеніший клас органічних сполук у світі, що входять до складу всіх організмів і необхідних для життєдіяльності людини і тварин, рослин і мікроорганізмів. Проведені дослідження показали, що в процесі екструзії у кормових сумішах зменшується кількість крохмалю майже на 20 %, проте загальна кількість декстринів збільшується від 35-40 %., що підвищує доступність поживних речовин для перетравлення організмом тварин. Великі втрати крохмалю спостерігаються у зразках з високим вмістом його до екструдування.Carbohydrates - the most widespread class of organic compounds in the world, which are part of all organisms and necessary for the life of humans and animals, plants and microorganisms. Studies have shown that in the process of extrusion in feed mixtures, the amount of starch is reduced by almost 20%, but the total amount of dextrin is increased from 35-40%, which increases the availability of nutrients for digestion of the organism of animals. Large losses of starch are observed in specimens with high content of it before extrudingДокумент Гранульований кормовий продукт (Патент на винахід № 114019)(2017) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Євтушенко, Олег Олександрович; Тракало, Тетяна ОлександрівнаПатент на винахід. Винахід стосується гранульованого кормового продукту, що містить подрібнене зерно кукурудзи та пшеничні висівки, причому кормовий продукт додатково містить лляний екстракт на основі сироватки. Patent for invention. The invention relates to a granular feed product comprising crushed corn and wheat grains, the feed product further comprising a serum-based flax extract.Документ Гранульований кормовий продукт (Патент на корисну модель № 104338)(2016) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Євтушенко, Олег Олександрович; Тракало, Тетяна ОлександрівнаГранульований кормовий продукт складається з подрібненого зерна кукурудзи та пшеничних висівок, лляного екстракту на основі сироватки. Granulated feed product consists of crushed corn and wheat grains bran, flaxseed extract based on serum.Документ Дослідження впливу кавітаційного механізму при пульсаційному екстрагуванні рослинної сировини(2014) Іваницький, Георгій Костянтинович; Шурчкова, Юлія Олександрівна; Ганзенко, Валентина Василівна; Гоженко, Любов Петрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Тракало, Тетяна Олександрівна; Бондар, Ольга ЮріївнаГоловна особливість процесу екстрагування харчової та рослинної сировини полягає в тому, що фі- зичні властивості сировини значно змінюються в процесі екстрагування, і це суттєво впливає на всі стадії технологічного процесу. Технологія переробки рослинної сировини потребує максимального збереження біоактивних компонентів, що може забезпечити проведення екстрагування при невисоких температурах. При цьому рекомендується попереднє замочування, тривалість якого залежить від швидкості витіснення повітря з клітини. Використовуючи ультразвук, а саме утворений звукокапілярний ефект, досягається не тільки прискорення витіснення бульбашок повітря, але і спричинюються умови для його розчинення у воді. Під дією ультразвукових коливань відбувається активний вплив на тканини сировини, що забезпечує більш швидкий перехід біоактивних компонентів з клітини в екстрагент і приводить до інтенсифікації процесу екстрагування.Процес екстрагування проводили паралельно в диспергаторах ударного та кавітаційного типу. При проведенні експериментальних досліджень впливу кавітаційних ефектів на сировину в пульсаційних ди- спергаторах взято за об’єкти досліджень: насіння льону ціле та розмелене, екструдат бобів сої, окремо екструдат бобів сої з цілим насінням льону (для визначення впливу на структурно-механічні властивості після обробки). Гідромодуль складав 1:7. Температура екстрагента була 30 С, яка підтримувалась протя- гом дослідження. В якості екстрагента використовували воду. Після екстрагування в одержаних зразках визначали: вміст сухих речовин згідно ГОСТ 28561-90, крохмаль за ГОСТ 10845-98, кислотність за ГОСТ 10844-74, кількість білка за нефелометричним методом, реологічні показники екстракту за допо- могою ротаційного віскозиметра «Реотест-2».The main feature of the process of extraction of food and vegetable raw materials is that the physical properties of raw materials change significantly during the extraction process, and this significantly affects all stages of the technological process. The technology of processing vegetable raw materials requires the maximum preservation of bioactive components, which can provide extraction at low temperatures. Pre-soaking is recommended, the duration of which depends on the rate of air displacement from the cell. Using ultrasound, namely the formed sound-capillary effect, not only accelerates the displacement of air bubbles, but also causes the conditions for its dissolution in water. Under the action of ultrasonic vibrations there is an active effect on the tissues of the raw material, which provides a faster transition of bioactive components from the cell to the extractant and leads to an intensification of the extraction process.The extraction process was performed in parallel in shock and cavitation type dispersants. In experimental studies of the effect of cavitation effects on raw materials in pulsating dispersants taken as the objects of study: whole and ground flax seeds, soybean extrudate, soybean bean extrudate with whole flax seeds (to determine the impact on structural and mechanical properties after processing ). The hydraulic module was 1: 7. The temperature of the extractant was 30 C, which was maintained during the study. Water was used as an extractant. After extraction in the obtained samples were determined: dry matter content according to GOST 28561-90, starch according to GOST 10845-98, acidity according to GOST 10844-74, the amount of protein by nephelometric method, rheological parameters of the extract using a rotary viscometer "Reotest-2" .Документ Дослідження мікробіологічних показників якості цукерок на основі насіння нуту(2021) Сущенко, Ярослава Володимирівна; Тракало, Тетяна ОлександрівнаХарчування є досить активним способом впливу на живий організм. Ось чому розширення асортименту харчових продуктів та покращення їх якості є досить актуальною проблемою. Підвищення якості передбачає покращення споживних та органолептичних властивостей, біологічної цінності продуктів, що в свою чергу потребує збагачення їх легкозасвоюваними вуглеводами та жирами, повноцінними білками, мінеральними речовинами та комплексом фізіологічно активних та незамінних речовин, до яких відносяться не тільки амінокислоти та вітаміни, а також ненасичені жирні кислоти та мікроелементи. Результати дослідження мікробіологічних показників цукерок на основі насіння нуту дають змогу стверджувати, що за кількістю мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, пліснявих грибів та дріжджів дослідні зразки розроблених цукерок є безпечними для вживання. Не містять бактерії групи кишкових паличок та патогенних мікроорганізмів бактерій роду Salmonella. Nutrition is a very active way to affect the living organism. Here why expanding the range of food and improving their quality is enough an urgent problem. Improving quality involves improving consumer and organoleptic properties, biological value of products, which in turn needs to be enriched with easily digestible carbohydrates and fats, complete proteins, minerals and a complex of physiologically active and essential substances, which include not only amino acids and vitamins, but also unsaturated fatty acids and trace elements.Документ Дослідження показників насіння нуту для виробництва функціональних продуктів(2021) Діденко, Марина Вікторівна; Тракало, Тетяна ОлександрівнаВ їжу в основному використовують білонасіннєві сорти нуту. Теплова обробка відбувається значно довше, ніж для сочевиці та гороху. Із нуту виготовляється нутове борошно, яке використовується в індійській кухні. Нут має світло-коричневий колір, смак та запах відповідають здоровому зерну. Не заражене та не пошкоджене шкідниками хлібних запасів. Масова частка вологи становила – 9,7 %. Масова частка золи даного зразка – 0,48 %. За результатами аналізу сировини показники відповідають вимогам, що вказані в ДСТУ 6019:2008 «Нут. Технічні умови», тому дане насіння нуту може надалі використовуватись для виробництва функціональних продуктів. Наведено оздоровчі та фізіологічні особливості продуктів з нуту. White-seeded varieties of chickpeas are mainly used in food. Heat treatment takes much longer than for lentils and peas. From chickpeas made chickpea flour, which is used in Indian cuisine. Chickpeas have light brown color, taste and smell correspond to healthy grain. Not infected and not damaged by pests of grain stocks. The mass fraction of moisture was - 9.7%. The mass fraction of ash of this sample is 0.48%. According to the results of the analysis of raw materials indicators meet the requirements specified in DSTU 6019: 2008 "Nut. Technical conditions ", so this chickpea seeds can be further used for production functional products. The health and physiological features of the products are given of chickpeas.Документ Дослідження показників якості екструдування зернової суміші з додаванням лляного екстракту(2015) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій Васильович; Шаповаленко, Олег ІвановичДослідження біохімічних показників екструдованої зернової суміші з додаванням лляного екстракту на основі води показали, що в результаті клейстеризації крохмалю, деструкції целюлозно-лігнінових утворень значно поліпшується кормова цінність екструдату. Живильні речовини стають доступнішими для перетравлення тваринами. Кількість крохмалю при цьому знаходиться в межах 62,28…64,73%, сирий протеїн в сумішах становить 24,7-25,8%, а кількість сирого жиру – 4,04-4,62%. Теплова обробка практично не впливає на вміст мінеральних компонентів в кормі, проте іноді можливі зміни в їх засвоєнні тваринами. Під дією високої температури і тиску майже повністю знищується патогенна мікрофлора, а також відбувається інактивація інгібіторів ферментів і нейтралізація деяких токсинів. The study of biochemical parameters of an extruded grain mix with the addition of a flax extract based on water has shown that as a result of starch gelling and degradation of cellulose-lignin formations, the feed value of the extrudate is significantly improved. Nutrients become more affordable for animal digestion. The amount of starch in this case is in the range of 62.28 ... 64.73%, crude protein in the mixtures is 24.7-25.8%, and the amount of crude fat is 4.04-4.62%.Thermal treatment practically does not affect the content of mineral components in the feed, but sometimes there may be changes in their assimilation by animals. Under the influence of high temperature and pressure almost completely destroyed pathogenic microflora, as well as inactivation of enzyme inhibitors and neutralization of some toxins.Документ Дослідження режимів екструдування зернової суміші при різних способах підготовки(2015) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег ІвановичУ роботі наведено допустимі режими екструдування зернових сумішей при різних способах підготовки та показники якості готового продукту. The paper presents the permissible modes of extrusion of grain mixtures with different methods of preparation and quality indicators of the finished product.Документ Дослідження сухої кукурудзяної після спиртової барди(2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Левіщенко, Марина МиколаївнаПісляспиртова барда є побічним продуктом спиртового виробництва. Для спиртового виробництва барда є проблемою, тому що це відходи, котрі потрібно утилізувати. Якщо ж розглянути після-спиртову барду як сировину для виробництва кормових сумішей та комбікормів – то вона є вагомою складовою, як з точки зору кормової цінності, так, і з точки зору економічної ефективності. Post-alcoholic bard is a by-product of alcohol production. For Bard's alcohol production is a problem because it is a waste that is needed utilize. If we consider the post-alcohol bard as a raw material for production feed mixtures and compound feeds - it is an important component, both in terms of fodder value, yes, and in terms of economic efficiency.Документ Дослідження якості екструдованих кормових продуктів в процесі зберігання(2017) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаповаленко, Олег ІвановичКомбікорм – є набагато складнішими об'єктом зберігання, ніж зерно, борошно і крупа. Пояснюється це великою кількістю компонентів, які входять у до їхнього складу, і різними фізичними, хімічними і біологічними властивостями кожного компонента. За даними досліджень окиснення більш інтенсивно проходить при температурі 20 °С після 40 діб зберігання. За чинною нормативно-технічною документацією допустимий вміст перекисного числа жиру у кормах для сільськогосподарських тварин та птиці має бути не більше 0,3 % J2 . термін зберігання екструдованих кормових сумішей повинен бути в межах 45-60 діб. Fodder - is a much more complicated storage facility than grain, flour and groats. This is due to the large number of components that are included in their composition, and various physical, chemical and biological properties of each component. According to studies, oxidation is more intense at 20 ° C after 40 days of storage. According to the current normative and technical documentation, the peroxide content of fats in farm animals and poultry should not exceed 0,3% J2. the shelf life of extruded feed mixtures should be within 45-60 days.Документ Екструдовані зернові суміші з лляним екстрактом(2015) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій Васильович; Тракало, Тетяна Олександрівна