Перегляд за Автор "Шевчик, Василь Іванович"
Зараз показуємо 1 - 11 з 11
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Амарантова олія - моніторинг фітостерину сквалену(2015) Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Осейко, Микола Іванович; Шевчик, Василь ІвановичАмарант це культура, яка останнім часом привертає до себе величезну увагу вчених. Проведені дослідження виявили великий потенціал для використання амаранту не тільки для профілактики, але і для лікування найрізноманітніших захворювань. Amaranth is a culture that has recently attracted much attention of scientists. Studies revealed a great potential for use amaranth not only for prevention, but also for the treatment of various diseases.Документ Білкововмісні харчові продукти(2022) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Шевчик, Василь ІвановичРозробка рецептур виготовлення харчових продуктів з використанням як інгредієнта концентратів білків зернових та ізолятів олійних культур базується на визначенні оптимального внесення даних компонентів для поліпшення в’язкості та структурно-механічних характеристик продукту та його органолептичних показників. The development of recipes for the manufacture of food products using grain protein concentrates and oilseed isolates as an ingredient is based on determining the optimal application of these components to improve the viscosity and structural-mechanical characteristics of the product and its organoleptic indicators.Документ Восковмісні харчові продукти(2022) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Шевчик, Василь ІвановичВіск є структуроутворювачем олійновмісних харчових продуктів та дозволяє, зменшивши у харчовому раціоні твердоплавких ненасичених транс-ізомерних жирних кислот та насичених жирних кислот у складі жировмісного харчового продукту, поліпшити структурно-механічні властивості продукту та зменшити вміст компонентів, що підвищують вміст холестеролу у крові. Wax is a structure-builder of oil-containing food products and, by reducing the amount of hard-melting unsaturated trans-isomeric fatty acids and saturated fatty acids in the fat-containing food product in the diet, improves the structural and mechanical properties of the product and reduces the content of components that increase blood cholesterol.Документ Дослідження модельних зразків купажованих олій в системі КТІОЛ(2014) Ковальова, Ольга; Осейко, Микола Іванович; Шевчик, Василь ІвановичУ сучасних умовах є актуальним поглиблення знань і виявлення нових даних щодо показників складу і якості функціональних оліє-жирових продуктів у тому числі і купажованих олій. Важливо виявити раціональний склад купажованих олій, уточнити комплекс їх фізико- хімічних та органолептичних характеристик. In modern conditions is important to deepen the knowledge and the discovery of new data indicators on the composition and quality of functional oil and fat products including kupazhovanyh oils. It is important to identify the rational composition kupazhovanyh oils, clarify their complex physical, chemical and organoleptic characteristics.Документ Зміни амінокислотого складу продуктів переробки соняшнику(2020) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Шевчик, Василь ІвановичПід час фракціонування соняшникового борошна зі збільшенням вмісту загального білка відбувається збагачення дрібнодисперсної фракції гідрофобними замінними та незамінними амінокислотами. Збільшення вмісту гідрофобних амінокислот поліпшує технологічні властивості борошна та розширює області його використання у дієтичних і функціональних харчових продуктів. During the fractionation of sunflower flour, with an increase in the total protein content, the finely dispersed fraction is enriched with hydrophobic replaceable and non-replaceable amino acids. Increasing the content of hydrophobic amino acids improves the technological properties of flour and expands the areas of its use in dietary and functional food products.Документ Мінеральні макро- і мікроелементи фосфоліпіди их продуктів(2014) Осейко, Микола Іванович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Шевчик, Василь ІвановичУ статті досліджено проблему контролю складу фосфоліпідних продуктів, їхньої якості і безпечності. У результаті аналітичного дослідження виявлено, що вміст мінеральних і токсичних елементів у фосфоліпідних продуктах вивчено недостатньо. Елементний склад мінеральних речовин визначено методом оптико-емісійндї спектрометрії. Наведено результати експериментальних досліджень складу макро- і мікроелементів фосфоліпідних продуктів. Встановлено високу зольність фосфатидних концентратів (5,0...6.4 %), що корелюється з високим вмістом металів У складі золи виявлено підвищений вміст металів перемінної валентності — заліза і міді, які є каталізаторами процесів окиснення в ліпідовмісних продуктах і добавках. Співвідношення іонів міді і заліза у досліджених зразках склало від 1:11 до 1:49. Також наведено гігієнічну характеристику хімічних елементів. У фосфоліпідній сировині виявлено підвищений вміст алюмінію, бору, марганцю, титану. На ці елементи гранично допустимі рівні ще не встановлено. Забрудненість токсичними елементами фосфатидних концентратів не перевищувала гранично допустимих норм. The article is devoted to the problem of control of phospholipid products composition, their quality and safety. The analytical study revealed that the content of mineral and toxic elements in phospholipid products has been insufficiently studied. The elemental composition of minerals was determined by optical emission spectrometry. The results of experimental investiga-tions of macro and microelements of phospholipid products are presented in this article. The mineral composition of tested products is described as macro- (calcium, magnesium, sodium, potassium), and trace elements (iron, zinc, copper, manganese, chromium, molybdenum, etc.), including essential ones. It is determined that the high ash-content of phosphatide concen-trates (5.0— 6.4 %) correlates with high maintenance of metals in the ash. The presence of metals of variable valency (iron and copper) is investigated. These metals are the catalysts of oxidi-zation processes of lipid- containing products and additives. The ratio of copper and iron in the studied samples varies from 1:11 to 1:49. A hygienic characteristic of chemical elements is also presented in this papa-. The increased content of alumi-num, boron, manganese, and titanium was found in the phosp-holipid raw material. Limit values for these elements are not yet established. Contamination of phosphatide concentrate by toxic elements does not exceed the maximum allowable limits.Документ Наукові основи екоолій, ліпідовмісних композицій, біодобавок і препаратів в системі профілактики захворювань та оздоровлення населення в дитячому і дорослому віці(2021) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Шевчик, Василь Іванович; Покришко, Олена; Сова, НаталіяФункціональні продукти і препарати покращують фізіологічний стан і резис-тентність організму дітей та людей різних вікових груп. Запропоновано систем-ну концепцію здоров'я (Система KTIOL®) для профілактики захворювань та оздоровлення населення в дитячому і дорослому віці. З використанням КТІОЛ-БФ обґрунтовано композицію КТІОЛ-ЛС2. Розроблено функціональний продукт КТІОЛ-БІО для холестеринової, без лактозної дієти та оздоровчо-лікувального харчування. Подальші дослідження спрямовані на нейтралізацію критичних точок у терапії офтальмологічної профілактики і лікування з ви-користанням нанопроцесів у технології функціональних і безпечних продуктів і препаратів. Functional products and preparations to improve the physiological state and resistance of the organism of children and people of different age groups. A system-well concept of health (KTIOL® System) was proposed for the prevention of illness and health improvement of the population in the child and adult age. The KTIOL-LS2 composition was primed to the KTIOL-BF selections. A functional product KTIOL-BIO for cholesterol, lactose-free diets and health-improving and luscious eating has been developed. Further studies directing the neutralization of critical points in the therapy of ophthalmic prophylaxis and the treatment of victorious nanoprocesses in the technology of functional and safe products and preparations.Документ Профілактика, здоров'я, екопродукти і препарати в системі КТІОЛ(2020) Осейко, Микола Іванович; Шевчик, Василь Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Покришко, Олена; Сова, НаталіяПредаставлено системну концепцію здоров'я (Систему KTIOL®) для резистентності до захворювань, профілактики, лікування і реабілітації організму. A system concept of health (KTIOL® System) for disease resistance, prevention, treatment and rehabilitation of the body is presented.Документ Функціональний продукт в концепції ендоекології здоров’я(2017) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Шевчик, Василь ІвановичСтаття присвячена концепції ендоекології здоров'я і функціональним продуктам. Створення функціональних продуктів і препаратів геронтологічного напрямку щодо виникнення вікових патологій є важливим напрямком проблеми продовження активного та творчого життя населення. Вирішення цієї проблеми можливе при спільній роботі науковців, фізико-хіміків, дієтологів і технологів. Проаналізовано роль жирних кислот омега-З і холестерину в функціональних продуктах. Розглянуто концепцію ендоекології здоров'я з використанням системи КТІОЛ. Врахована реабілітаційна функція їжі і води за рахунок лікувально-профілактичної дії есенціальних нутрієнтів. Враховано також необхідність індивідуального і комплексного підходу до організму людини. Вперше запропонована концепція техне з використанням системи КТІОЛ-II для геронтологічної профілактики офтальмологічних захворювань. На основі теоретичних і експериментальних досліджень обгрунтовано масляну композицію КТІОЛ-СЛ2. Розроблено новий функціональний продукт КТІОЛ - БІО для використання в холестериновій дієті і оздоровчо-лікувальному харчуванні. The article is devoted to the concept of the Health Endoecology and functional products. Creation of functional foods and drugs of Gerontological direction regarding occurrence of age-related pathologies is an important area of the problem of extending the active and creative life of the population. The solution to this problem can be solved in co-operation of scientists, physical chemists, nutritionists and engineers. The role of omega-3 and cholesterol in functional foods has been analysed. Health Endoecology concept based on KTIOL system is covered. Rehabilitative function of food and water due to the therapeutic and prophylactic action of essential nutrients is noted. The need for individual and integrated approach to the human body is also noted. The concept of Techne using KTIOL-II system for gerontological prevention of ophthalmic diseases is proposed for the first time. KTIOL-SL2 oil composition has been substuntinated on the basis of theoretical and experimental studies. New functional product KTIOL-BIO has been created - for use in cholesterol diet, health improvement and clinical nutrition.Документ Харчові добавки в антихолестериновій дієті для нейтралізації постковідного синдрому(2021) Шевчик, Василь Іванович; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна ІванівнаОрганізму для боротьби з вірусним захворюванням SARS−CoV−2, COVID−19 та постковідним синдромом необхідно вживати ліпідні продукти з вмістом фосфоліпідів, фітостеролів, стеролів, флавоноїдів, жиророзчинних вітамінів, а також омега-3 і омега-6 жирних кислот. To fight against viral infections SARS-CoV-2, COVID-19 and post-covid syndrome, it is necessary for the body to take in lipid products containing phospholipids, phytosterols, sterols, flavonoids, fat-producing vitamins, as well as omega-3 fatty acids.Документ Якість і безпечність харчових продуктів, дієтичних добавок і препаратів у системній профілактиці здоров’я і відновленні організму в умовах пандемії(2021) Шевчик, Василь Іванович; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна ІванівнаДотримання вимог умовної стерильності виробництва, контролювання стану здоров’я персоналу та піклування про конкретно кожного працівника є запорукою забезпечення виробництва якісних і безпечних харчових продуктів, дієтичних добавок і препаратів. I could help mental sterility of the production, control the health of the staff and the specifics of the skin doctor, guarantee the safety of the production of sour and non-health food products, dietary supplements and preparations.