Перегляд за Автор "Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 24
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Використання активованої кремнієвої кислоти для додаткового очищення дифузійного соку(2008) Рева, Леонід Павлович; Пушанко, Микола Миколайович; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаНаведені результати експериментів щодо використання активованої кремнієвої кислоти для підвищення якості очищення дифузійного соку. З'ясовані ефективні концентрації та місця введення реагенту в технологічній схемі цукрового заводу. An experimental result on using of activated silica acid to improve the quality of juice purification has been shown. The effective concentration and points of the reagent entry in the sugar factory technological process has been elucidated.Документ Використання сучасних методів та реагентів для очищення питної води(2024) Кухаренко, Катерина Олександрівна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаНа сьогодні для очищення води застосовують класичні методи. В результаті наукових досліджень винайдені нові високоефективні способи очищення води (адсорбція, пом'якшення, спосіб з використанням різних мембран та ін). Матеріалом дослідження є вода з різних джерел. Основним методом дослідження є комплексний аналіз літературних джерел.Документ Вплив мікробіологічних факторів на якість цукру та цукровмісних продуктів(2024) Салата, Віктор Вікторович; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаЦукор належить до основних продуктів харчування людини і є сировиною для багатьох промислових підприємств. Мікробіологічні фактори суттєво впливають на його якість та безпечність, тому контроль цих факторів є дуже важливим завданням. Матеріалом дослідження є цукор та цукровмісні продукти.Документ Вплив стічних вод цукрових виробництв на екологічну безпеку(2019) Михалевич, Артур Петрович; Скуйбіда, Валерія Віталіївна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаПромислові стічні води цукрових підприємств є найбільш потужними джерелами забруднення природних вод. Промислові стічні води характеризуються як великими об’ємами утворення, так і непостійністю хімічного складу. Крім того, промислові стічні води можуть утворюватись несистематично, що ускладнює проблему їх утилізації. Industrial waste water from sugar factories is the most powerful sources of natural water pollution. Industrial wastewater is characterized by both large volumes of formation and the volatility of the chemical composition. In addition, industrial waste water can be formed unsystematically, which complicates the problem of their utilization.Документ Дослідження ефективності поетапного зворотного осмосу для зменшення кількості ретентату в процесі водопідготовки(2017) Барашовець, Ярослав Олександрович; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Дуденко, Єгор Борисович; Крапивницька, Ірина ОлексіївнаУ статті розглядаються питання зниження кількості стічної води (ретентату) після мембрани зворотного осмосу з використанням поетапної зворотньоосмотичної схеми. Це дозволяє досягнути значної економії витрат питної води та покращення екологічного стану в Україні. This paper deals with the decrease in the number of waste water (retentatе) after the reverse osmosis membranes using reverse osmosis phased scheme. This allows you to achieve significant cost savings drinking water and improvement of ecological situation in Ukraine.Документ Дослідження процесу деманганації та знезалізнення підземних вод шляхом використання сучасних фільтрувальних завантажень(2017) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Заруба, Тетяна СергіївнаУ статті розглядаються питання якості питної води, а саме за вмістом заліза та марганцю, а також методи вирішення цих проблем. The article deals with the quality of drinking water, namely, iron and manganese content, as well as methods for solving these problems.Документ Ефективні методи очищення води як невід`ємна складова стратегії збереження якості водних ресурсів(2024) Тертичний, Михайло Леонідович; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаЗабруднення водних ресурсів на сучасному етапі є серйозною проблемою, яка потребує негайного вирішення. Розвиток ефективних методів водоочищення є критично важливим для збереження якості водних ресурсів і забезпечення здоров'я населення. Матеріалом дослідження є вода з різних природних джерел (річки, озера) та водопровідна вода.Документ Ефективність додаткового очищення соку ІІ сатурації (в процесі його згущення) та сиропу з використанням фільтроперліту(2008) Рева, Леонид Павлович; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Пушанко, Микола Миколайович; Дітлашок, Н. Г.; Шубовська, Ю. А.Досліджено використання фільтроперліту не лише для додаткового очищення дифузійного і переддефекованого соків, але й соку ІІ сатурації в процесі його згущення та сиропу. Запропоновано спосіб безпосереднього очищення сиропу фільтроперлітом, який дає кращі результати в порівнянні з іншими способами використання цього реагенту.Документ Ефективність застосування поліоксихлориду алюмінію для очищення питної води(2022) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаВ статті наведено результати дослідження ефективності алюмовмісних коагулянтів для очищення природної води р. Дніпро. Поверхневі водибасейну річки Дніпро характеризуються високим вмістом органічних сполук природного походження, наявність яких зумовлює кольоровість води та суттєво впливає на перебіг процесів її очищення. У разі використання для очищення такої води реагенту сульфату алюмінію виникає потреба у збільшенні дози реагенту, що може спричинити підвищення вмісту залишкового алюмінію в очищеній воді. Одним з технологічних рішень щодо підвищення ефективності очищення води є заміна традиційного сульфату алюмінію сучасними високоефективними реагентами, зокрема поліоксихлоридом алюмінію (ПОХА). За результатами експериментальних досліджень нами проведено порівняльний аналіз ефективності застосування коагулянтів сульфату алюмінію та поліокисхлоридів алюмінію з різним ступенем основності. Встановлено, що для природної води р. Дніпро, яка характеризується високим вмістом органічних речовин та забарвленості, найкращі результати одержано у разі застосування поліоксихлориду алюмінію зі ступенем основності 35–45 %. Загалом ефективність очищення води поліоксихлоридами у порівнянні з сульфатом алюмінію вища за такими показниками якості: забарвленості на 10–15 %; каламутності – 10 %, вмісту залізу загального – 20–25 %; перманганатної окиснюваності – 15–20 %. Розроблено рівняння регресії, що описують залежності вищезазначених показників якості очищеної води від дозування реагентів. На основі методів оптимізації технологічних процесів встановлено, що раціональне дозування поліоксихлоридів для очищення малокаламутної кольорової природної води річки Дніпро складає порядку 40–50 мг/дм3, а для сульфату алюмінію – 90–100 мг/дм3. Застосування методів математичного моделювання та оптимізації при практичному визначенні раціонального дозування коагулянтів для поверхневих вод різної якості дозволяє ефективно корегувати технологічний процес задля забезпечення високої якості питної води відповідно до нормативних вимог.Документ Ефективність очищення води сучасними матеріалами(2022) Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаЯкість природної води визначається її властивостями, які зумовлюють придатність її для використання. Небажаними компонентами, що містяться у поверхневих та підземних водах, є підвищений вміст сполук заліза та марганцю. Підвищений вміст заліза надає воді буруватого забарвлення, неприємного смаку та запаху. Використання жорсткої води для господарських цілей викликає багато незручностей, що спонукає до пошуку різних способів її пом’якшення.Документ Забезпечення контролю якості та безпечності продукції бурякоцукрового виробництва(2024) Сокол, Єва Віталіївна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаЦукрова промисловість — це одна з найдавніших галузей харчової промисловості. Цукор є важливою складовою харчового раціону людей і використовується у виробництві багатьох продуктів харчування. Його якість і безпечність цукру визначаються відсутністю шкідливих домішок. У дослідженні використано загальнонаукові методи, а також проаналізовано новітні праці науковців у сфері безпечності харчових продуктів у цукровій промисловості.Документ Забезпечення якості крохмалю при зберіганні та транспортуванні(2022) Рубан, Анна Сергіївна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаЯкість харчових продуктів визначається сукупністю характеристик, яка зумовлює їх придатність для задоволення певних потреб. Існує проблема погіршення якості крохмалю через умови його пакування, транспортування та зберігання.Документ Застосування залізовмісних коагулянтів для очищення річкової води у холодну пору року(2023) Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Бабич, Ірина МихайлівнаКласична технологія очищення річкової води ґрунтується на використанні у якості коагулянту сульфату алюмінію. Проте, в результаті підвищення вимог до вмісту залишкового алюмінію у питній воді, виникає питання про заміну алюмовмісних коагулянтів на більш безпечні. Особливо це актуально для холодної пори року, коли різко підвищується гідратація золю гідроксиду алюмінію і підвищується вміст залишкового алюмінію у питній воді. Метою даної роботи стало дослідження застосування для очищення річкової води у холодну пору року кількох варіантів залізовмісних коагулянтів, а також їх комбінування. Аналізуючи одержані результати досліджень очищення води хлоридом заліза (III) FeCl3, за t води +5°C, можна зробити висновки, що найменші значення каламутності і кольоровості досягаються за дозування коагулянту FeCl3 35 мг/дм³ и складають 50 мг/дм³ і 1,0 º ПКШ відповідно. Таким чином, очищена вода за каламутністю не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, а от кольоровість в межах нормативних значень. Експериментальні дослідження показали, що коагулянт хлорид заліза ефективно знебарвлює річкову воду в умовах низьких температур. Очищення води сульфатом заліза (ІІІ) Fe2(SO4)3 за t води +6°C показало, що найменші значення каламутності досягаються при витраті реагенту Fe2(SO4)3 35 мг/дм³ –каламутність при цьому складає 37,5 мг/дм³, що краще, ніж з FeCl3, але суттєво перевищує норму. Мінімальні ж значення кольоровості фіксуються за витрати Fe2(SO4)3 25 мг/дм³ і складають 12º ПКШ, що повністю задовольняє вимогам до питної води. Розрахований ефект коагуляційного очищення води сульфатом заліза (ІІІ) ілюструє кращий результат прояснення води, ніж для хлориду заліза. Ефективність очищення холодної води змішаним коагулянтом Fe2(SO4)3+FeCl3 значно вища, ніж при роботі з кожним з цих коагулянтів окремо. Найменші показники каламутності і кольоровості спостерігалися при кількості використаного коагулянту 25 мг/дм³ та складали: каламутність – 1,08 мг/дм³, кольоровість – 1,85º ПКШ. Виникає синергічний ефект – підсилюються властивості кожного. Окремо хлорид заліза (ІІІ) має кращі знебарвлюючі властивості, а сульфат заліза (ІІІ) ефективніше прояснює воду. Сумісна ж їх дія проявляється в якісному очищенні за обома показниками.Документ Мікробіологічні зміни коренеплодів цукрових буряків при зберіганні та переробленні(2023) Кожем’яко, Світлана Павлівна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаПід час переробки цукрових буряків мають місце невраховані втрати сахарози, величина яких залежить від якості сировини та умов її перероблення. Основним завданням при переробки цукрових буряків є досягнення максимального виходу цукру за рахунок мінімізації втрат сахарози у виробництві.Документ Оптимізація загальних витрат вапна на очищення дифузійного соку при додатковому використанні активованої кремнієвої кислоти та фільтроперліту(2015) Рева, Леонід Павлович; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаПри визначенні оптимальних витрат вапна на очищення дифузійного соку обрано узагальнений критерій оптимізації, в який закладено умову мінімізації загальних витрат вапна. Математичну обробку експериментальних даних здійснювали з використанням методу Харрінгтона, в результаті чого визначено оптимальні загальні витрати вапна для очищення дифузійного соку за типовим способом, а також з додатковим використанням активованої кремнієвої кислоти та фільтроперліту в процесі очищення дифузійного соку. In determining the optimal costs lime juice purification elected general optimization criterion in which the condition laid minimize total costs lime. Mathematical processing of experimental data was performed using the method Harrington, resulting in optimum overall costs for the cleaning of lime juice on a typical way, and with the additional use of activated silicic acid and filtroperlitu in the juice purification.Документ Оптимізація раціональних витрат кремнієвмісних реагентів та визначення найбільш ефективного способу їх застосування для додаткового очищення дифузійного соку та сиропу(2016) Рева, Леонід Павлович; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаПроведено оптимізацію раціональних витрат кремнієвмісних реагентів для додаткового очищення дифузійного соку та сиропу. Для цього з використанням методу Харрінгтона були обрані узагальнені критерії оптимізації, в які було закладено умову мінімізації витрат цих реагентів. Також визначено найбільш ефективні способи використання активованої кремнієвої кислоти та фільтроперліту у бурякоцукровому виробництві. Optimization of rational cost silicon reagents for further purification juice and syrup. To do this, using the method of generalized Harrington were selected optimization criteria, which was a condition laid minimizing the cost of reagents. Also the most effective ways to use activated silica acid and filtroperlit in sugar beet production.Документ Перспективні напрямки виробництва пектину з побічної продукції цукрової промисловості(2022) Доношенко, Ілля Вікторович; Бальчугова, Тетяна Віталіївна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаОдним з основних завдань харчової промисловості країни є збільшення асортименту та об'ємів виробництва високоякісних продуктів. Слід звернути увагу на широке впровадження прогресивних технологій використання вторинної сировини.Документ Проблеми рН-метричної оптимізації процесів очищення дифузійного соку(2007) Рева, Леонід Павлович; Пушанко, Микола Миколайович; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Янченко, О. О.; Бірюкович, М. А.; Галушко, В. Ю.; Мартинов, М. В.; Флайшер, Т. І.рН-метричне регулювання оптимізації процесів очищення дифузійного соку потрібно виконувати лише для ІІ сатурації, переддефекації та І сатурації більш об’єктивний контроль за титрованою лужністю, для чого потрібно створення автоматичного алкаліметра.Документ Рух кремнію в напівпродуктах бурякоцукрового виробництва при використанні кремнієвмісних реагентів для додаткового очищення дифузійного соку(2015) Рева, Леонід Павлович; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаПроводилися дослідження по визначенню вмісту кремнію у соках цукрового виробництва при використанні кремнієвмісних реагентів для додаткового очищення дифузійного соку за допомогою розробленого методу визначення вмісту кремнію у соках бурякоцукрового виробництва. Результати досліджень свідчать про можливість використання цих реагентів для додаткового очищення дифузійного соку з точки зору мінімізації накипоутворення на поверхні нагріву випарної установки. Research was conducted to determine the silicon content in the juice of sugar production using silicon reagents for purification of diffusion juice with the help of the developed method of determining the silicon content in the juice of sugar beet production. The research results indicate the possibility of using these reagents to further purify juice from the standpoint of minimizing scale formation on the surface of the heating evaporator.Документ Спосіб очищення сиропу(2017) Рева, Леонід Павлович; Береза, Юрій; Шульга (Замура), Світлана Анатоліївна; Головіна, Олена ВалеріївнаСпосіб очищення сиропу включає, сульфітацію, введення в сироп адсорбенту, перемішування фільтрування. Як адсорбент використовується природний мінерал сорбент – палигорськіт у кількості 2,5…3% до маси сиропу з переміщуванням протягом 15…20хв. Method of purification of syrup includes sulphitation, insertion of adsorbent to syrup, mixing, filtration. Natural mineral sorbent palygorskite is used as adsorbent. The weight of palygorskite is 2,5…3% of the weight of syrup and the mixing takes place for 15-20 minutes.