Перегляд за Ключові слова "essential oil"
Зараз показуємо 1 - 20 з 36
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Antimicrobial activity of a mixture of surfactants produced by Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 with antifungal drugs and essential oils(2022) Pirog, Tatiana; Kliuchka, Igor; Kliuchka (Nykytyuk), LiliaIntroduction. The aim of the work was to study the effect of a mixture of surfactants synthesized by Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 under various cultivation conditions with antifungal drugs (clotrimazole and fluconazole) and essential oils (cinnamon and lemongrass) on yeast of genus Candida. Material and methods. The cultivation of A. calcoaceticus IMV B-7241 was carried out in a basic medium that did not contain NaCl (medium 1), contained NaCl, 2.0 g/l (medium 2), contained NaCl, 2.0 g/l, and KCl, 1.0 g/l (medium 3). The surfactants were extracted from supernatant of cultural liquid by modified Folch mixture. Antimicrobial properties of the surfactants, antifungal drugs and essential oils were determined by index of the minimum inhibitory concentration (MIC). To assess the synergistic effect of a mixture of surfactants with antifungal drugs or essential oils the fractional inhibitory concentration index was used. Results and discussion. Surfactants synthesized by A. calcoaceticus IMV B-7241 on the basic medium were the most effective antimicrobial agents against the yeasts strains Candida albicans D-6, C. tropicalis RE-2 and C. utilis BVS-65 with MIC 22.5–45 μg/ml that were 2.6–17 times lower than the values determined for surfactants synthesized on modified media. At the same time, regardless of the strain cultivation in different media, all surfactants showed synergism of antifungal activity with clotrimazole, fluconazole, cinnamon or lemongrass essential oils. Thus, in the presence of surfactants synthesized on basic and modified media in a mixture with antifungal drugs, MIC of clotrimazole and fluconazole against the studied yeast test cultures decreased by 4–32 times. The use of a mixture of essential oils with surfactants synthesized by A. calcoaceticus IMV B-7241 growing in different media made it possible to reduce MIC of cinnamon and lemongrass oils against yeasts of Candida genus 4–18 and 8–32 times, respectively. At the same time, the index of fractional inhibitory concentration did not exceed 0.5, which indicates the synergism of anifungal activity between the studied compounds. Conclusion. The results confirm the possibility to reduce the minimum inhibitory concentrations of antifungal drugs or essential oils against members of genus Candida by their mixture with microbial surfactants.Документ Investigation of isolation methods of key components out of essential oils(2012) Naumenko, Ksenia; Tyshchenko (Usatiuk), Olena; Frolova, Natalia; Chepel, NataliaThe results of theoretical and experimental researches concerning the development of the isolation method of key aromatic components out of essential oils are presented. High purity key components out of the essential oils of caraway and dill have been obtained. Представлено результати теоретичних і експериментальних досліджень щодо розроблення способу виділення ключових ароматичних компонентів ефірних олій. Отримано ключові компоненти ефірних олій кмину і кропу високого ступеню чистоти.Документ Investigation of separation method for aromatic substances out of essential oils(2013) Frolova, Natalia; Chepel, Natalia; Naumenko, Ksenia; Tyshchenko (Usatiuk), OlenaThe paper presents the research on the development of isolation method for aromatic components out of essential oils. У роботі наведено наукові дослідження щодо розроблення способу виділення ароматичних компонентів ефірних олій.Документ Plants of Nepeta cataria var. Citriodora Beck. and essential oils from them for food industry(2019) Frolova, Natalia; Ukrainets, Anatoliy; Korablova, Olga; Voitsekhivskyi, VolodymyrNepeta cataria var. citriodoraBeck. (котяча м'ята) є джерелом промислового виробництва цитралю та привабливою сировиною для харчової промисловості та кулінарії. Надземна частина характеризується високою протимікробною та фунгіцидною дією проти пліснявих грибів, використовується в народній медицині, як компонент рецептур ковбасних виробів, лікерів і безалкогольних напоїв, овочевих і фруктових консервів, при виготовленні вермутів. Український сорт «Мелодія» створений спеціально для вирощування в зоні Лісостепу, а сорт «Переможець» – у зоні Степу. Визначено дані про врожайність надземної частини та ефірної олії м’яти котячої. Суху надземну частину рослин N. catariawe використовують для створення сухої пряної суміші для солодких десертних страв. У статті наведено кількісний та якісний склад ефірної олії рослин за органами та фазами вегетації. У наших дослідженнях використовували ефірні олії, отримані методом гідродистиляції протягом 2 год на апараті типу Клевенджера з квіткових частин рослин N. cataria «Переможець» і «Мелодія». Проведено дослідження компонентів за допомогою високоефективної газової хроматографії з хроматографом HP 6890 у поєднанні з мас-селективним детектором HP 5972. Найбільш поширеними компонентами ефірної олії Nepeta є цитраль, гераніол, а також нерол, цитронелол, цитронеллаль, карвакрол, камфора, евгенол. Нами запропоновано фракційну дистиляцію ефірних олій для отримання лінійки ароматизаторів зі стабільними сенсорними та фізико-хімічними показниками для харчової промисловості. Поділ ефірних олій на фракції проводили на дослідній установці фракційної дистиляції DFD (Device of Fractional Distillation). Проведено розрахунки параметрів контрольованого диспергування ефірних олій (залишковий тиск, температурні режими, кількість теоретичних тарілок, флегмове число). Під час фракціонування ефірної олії N. catariaf отримано чотири фракції з вмістом 96 ±0,5 % до загальної маси проб. Сенсорний та фізико-хімічний аналіз ароматичних фракцій оголошує їх перспективними ароматизаторами для харчової промисловості.Документ Preparative simulated distillation in the technological process management of natural flavor obtaining(2013) Frolova, Natalia; Ivanova, Victoria; Karputina, MargaritaResearchers are actual in flavor technologies, quality control of raw material with predicting of its perspective and trends of use in flavored products. Актуальні дослідження в технології аромату, контролю якості сировини з прогнозуванням його перспективи та тенденції використання в ароматизованих продуктах.Документ Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори(2017) Силка, Ірина Миколаївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Українець, Анатолій Іванович; Науменко, Ксенія Андріївна; Чепель, Наталія ВасилівнаВ основу наукового дослідження покладено необхідність і доцільність розроблення високоефективних комплексних технологій переробки рослинної сировини з отриманням якісних кінцевих продуктів з мінімальними втратами, оскільки харчова промисловість потребує розширення асортименту продукції з використанням натуральних ароматизаторів на заміну їх синтетичних аналогів. Одним із основних джерел ароматоформуючих компонентів для ароматизації харчових продуктів є пряно-ароматична сировина. Виділені концентрати ароматичних речовин — ефірні олії надають продуктам специфічного аромату натуральної сировини, підвищують їх харчову цінність, збагачують біологічно-активними речовинами. Для раціонального використання сировини та забезпечення різних технологій харчових продуктів натуральними ароматичними речовинами на основі ефірних олій доцільно використовувати інноваційні способи їх переробки з отриманням натуральних ароматизаторів із заданими ароматичними властивостями. Ключові слова: натуральні ароматизатори, ефіроолійна сировина, ефірна олія, імітована дистиляція, фракції, фракційна перегонка. The scientific work is based on necessity and feasibility of developing highly complex technology of herbal raw material for obtaining quality finished products with minimal losses of raw materials. Food industry needs to expand the range of products using natural flavors to replace their synthetic analogues. One of the main sources of aroma-forming components for the flavoring of food products is spicyaromatic raw materials, which are in sufficient quantities on the territory of Ukraine. Allocated concentrates of aromatic substances — essential oils — give products a specific aroma of natural raw materials, increase their nutritional value, enrich the biologically active substances. For rational use of raw materials and provision of various technologies of food products with natural aromatic substances on the basis of essential oils it is expedient to use innovative methods of their processing to obtain natural flavors with given aromatic properties.Документ Аналіз способів отримання ефірного масла з пряних рослин(2022) Іванишина, Катерина Миколаївна; Рубанка, Катерина ВолодимирівнаРобота присвячена опису передових методів отримання ефірної олії з пряних рослин. Описано ефективність застосування зріджених газів в процесі екстрагування, а саме використання СО2. Проаналізовано доцільність застосування екстракції протитечійної, циркуляційної, вихрової, ультразвукової, імпульсної обробки накладення низько- або високо- і надвисокочастотних коливань, віброекстракціі, витягання за допомогою кульових млинів, роторно-пульсаційного апарату, що призводить до інтенсифікації процесу масообмін. У висновках представлені проблеми даного напрямку. The work is devoted to the description of advanced methods of obtaining essential oil from spicy plants. The effectiveness of the use of liquefied gases in the extraction process, namely the use of CO2, is described. The expediency of using countercurrent, circulation, vortex, ultrasonic, pulse processing of low- or high- and ultra-high-frequency oscillations, vibration extraction, extraction using ball mills, rotary-pulsation apparatus, which leads to the intensification of the mass transfer process, was analyzed. The conclusions present the problems of this direction.Документ Базилік у технологіях ресторанної продукції(2014) Бідзюра, Ангеліна Михайлівна; Тищенко (Усатюк), Олена МихайлівнаБазилік запашний (Ocimum basilicum L.) - це однорічна трав'яниста рослина, яка належить до сімейства м'ятних трав, або ж губоцвітних. Базилік з солодким пряним ароматом і солодкувато-гіркуватим смаком використовують як у свіжому, так і сушеному вигляді у технологіях продукції ресторанного господарства. Sweet basil (Ocimum basilicum L.) - is an annual herb, which belongs to the family of peppermint herbs or hubotsvitnyh. With sweet basil slightly spicy and sweet-bitter taste used as fresh, and dried in technology products restaurants.Документ Визначення показників якості натурального ароматизатора ''М'ята''(2018) Багінська, Оксана Вікторівна; Подобій, Олена ВалеріївнаДокумент Вплив ефірної олії акації, рослинних олій обліпихи та шипшини на стабільність емульсії типу М-В(2013) Федоренко, Д. В.; Топольський, В. А.; Бондарєва, Вікторія; Макаренко, Олександр ГригоровичДокумент Гірчична олія(2014) Радзієвська, Ірина ГіронтіївнаГірчична олія – цінний висококалорійний продукт з насіння гірчиці. Для одержання цієї олії проводять пресування за температури 40-50°С, що унеможливлює її розкладання і зберігає цінні жиророзчинні вітаміни. Вміст ефірної олії у насінні коливається в межах від 0,81 до 0,88% залежно від року та зони вирощування. За рахунок цього, термін зберігання гірчичної олії у 2,5 рази перевищує терміни зберігання інших нерафінованих олій. Mustard oil - a valuable high-calorie foods with mustard seeds. For this oil pressing is carried out at a temperature of 40-50 ° C, which prevents its decomposition and preserves valuable fat-soluble vitamins. Essential oil content in seeds varies from 0.81 to 0.88 % depending on the year and the growing area . Due to this , the shelf life of mustard oil 2.5 times the shelf life of other crude oils.Документ Дослідження ефірної олії полину лимонного як перспективної сировини для виробництва натуральних ароматизаторів(2010) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Іванова, Вікторія Джанівна; Усенко, Віталій ОлександровичВ статті показано результати дослідження якісного і кількісного основного компонентного складу ефірної олії полину лимонного, за яким прогнозовано пріоритетні напрямки одержання її фракцій вакуумного фракціонування із заздалегідь спланованими ароматичними властивостями, комбінування яких в різних масових співвідношеннях дозволить одержати харчові натуральні ароматизатори на основі однієї ефірної олії. On the basis of National University of food technologies was processing of essence oils by way fractions vacuum with allocation of fractions of in advance planned aromatic properties is offered. For the task in view decision it is necessary to choose raw materials from which probably to receive fractions of various aromatic properties. The qualitative and quantitative basic componential structure of essence oils from a wormwood lemon has been investigated. Possible aromatic fractions vacuum of essence oils from a wormwood lemon are defined.Документ Дослідження насіння кропу в період молочної стиглості як ароматичної складової аюрведичної кулінарії(2020) Фролова, Наталія Епінетівна; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Вальчук, Андрій Олегович; Бабенко, ОксанаДокумент Дослідження характеристик оптичних ізомерів (енантіомерів) Carvone після виділення з ефірних олій(2014) Фролова, Наталія Епінетівна; Колядич, Олександр ПетровичУ статті представлено дослідження способу виділення оптичних ізомерів Carvone в чистому вигляді з ефірних олій кропу, кмину, м'яти Mentha spicata препаративною газовою хроматографією і порівняння їх приналежності до «dR» або «IS» оптичного ряду, значення кута обертання, а також сенсорних характеристик. Отримані дані надають можливість розширити використання компонентів дорогої природної сировини у різних галузях промисловості, визначити справжність пропонованих на ринку ефірних олій, отримувати реактиви і стандарти високої чистоти. The article presents the study of extraction methods of pure Carvone isomers from essential oils of dill, caraway and Mentha spicata mint by preparative gas chromatography. They are classified according to the following parameters: falling into dR or IS optical range; value of rotation angle; sensory characteristics. The acquired data facilitate the use of expensive components of natural raw materials in different industries and enable to determine the authenticity of essential oils and receive reagents of high purity.Документ Застосування ефірної олії троянди та грінделії в емульсіях прямого типу та вивчення їх консервуючих властивостей(2013) Бондарєва, Вікторія; Макаренко, Олександр Григорович; Мірошников, Олег Миколайович; Гоцуляк, Я. Н.; Попова, Антоніна ВалеріївнаУ даній роботі з допомогою тест-культур дріжджів Candida albicans та грибів роду Malassezia визначалась можливість використання в емульсійних системах в якості консервую чого засобу нативних ефірних олій.Документ Использование тминного эфирного масла в технологии пищевых ароматизаторов(2012) Тищенко (Усатюк), Елена Михайловна; Чепель, Наталья Васильевна; Фролова, Наталья ЭпинетовнаПредставлены результаты экспериментальных исследований разделение эфирного масла тмина на фракции и ароматические вещества, которые предлагаются для использования в технологии пищевых ароматизаторов. The results of experimental investigations concerning fractionation of caraway essential oil into fractions and flavouring substances that proposed for use in the technology of food flavorings are presented.Документ Исследование выделения ароматических компонентов эфирных масел препаративной хроматографией(2013) Фролова, Наталья Эпинетовна; Чепель, Наталья Васильевна; Науменко, Ксения Андреевна; Тищенко (Усатюк), Елена МихайловнаВ статье приведены научные исследования относительно разработки способа выделения ароматических компонентов эфирных масел препаративной хроматографией, которые предусматривали научное обоснование и подбор твердого носителя, неподвижной фазы, способа нанесения неподвижной фазы, а также определение условий газохроматографического препаративного разделения. The article presents the research on the development of isolation method for aromatic components out of essential oils by preparative chromatography. Scientific justification and selection of the solid support, stationary phase, the method of application of the stationary phase were provided. The conditions for gas chromatographic preparative separation were determined.Документ Методика контроля чистоты ароматических веществ эфирных масел как составляющих натуральных ароматизаторов(2013) Тищенко (Усатюк), Елена Михайловна; Фролова, Наталья ЭпинетовнаРазработана газохроматографическая методика контроля чистоты ароматических веществ, выделенных из эфирных масел. Установлены оптимальные условия анализа. Подтверждено высокую степень чистоты ароматических веществ, которые рекомендуются использовать как составляющие натуральных ароматизаторов для пищевой промышленности. Gas chromatographic method of testing for purity of aromatic substances separated from essential oils has been developed. The optimal conditions have been determined. The high purity of aromatic substances that are recommended for using as components of natural flavourings for the food industry has been proved.Документ Моделювання ароматичних композицій з ефірної олії лаванди (lavandula) для інкапсулювання гуміарабіком(2015) Чепель, Наталія ВасилівнаЗ метою стабілізації хімічного складу ефірних олій (ЕО) проводять їх інкапсулювання, що передбачає нанесення на гідрофільні адсорбенти та утворення плівки навкруги краплин ефірної олії з одержанням сухого розчинного порошку або мікрокапсул. Це дає змогу зберігати хімічну структуру ароматичних сполук різних органічних класів ЕО, зменшувати швидкість їх випаровування і контролювати швидкість виділення при нанесенні на гідрофільні адсорбенти, що забезпечує подовження біологічної активності. In order to stabilize the chemical composition of essential oils (EO) spend their Inkapsulyuvannya that involves coating the hydrophilic adsorbents and film formation around drops of essential oil to form a soluble dry powder or microcapsules. This allows you to keep the chemical structure of organic aromatic compounds of different classes EA reduce their rate of evaporation and control release rate when applied to the hydrophilic adsorbents, providing extension of biological activity.Документ Новые возможности в переработке эфиромасличного сырья для пищевых технологий(2010) Фролова, Наталья Эпинетовна; Сылка, Ирина Николаевна; Науменко, Ксения Андреевна; Украинец, Анатолий ИвановичПредложен новый метод переработки растительного сырья с получением натуральных ароматических концентратов для пищевой технологии. Эфирное масло змееголовника молдавского фракционировали на экспериментальной установке. Получено 3 концентрированых ароматизатора (аромаконцентрата) с запланированым заранее ароматом, которые могут быть широко использованы в пищевой технологии. Innovative and lesser essential oil plants have a great interest in Ukraine. A new method for processing plant raw materials with production of the natural aromatic concentrates is offered for food technology. The essential oil of Dracocephalum moldavika was fractionated at the pilot plant. We received 3 aromatic concentrates with planned in advance flavor, which can be widely used in food technology.