Перегляд за Ключові слова "absorption"
Зараз показуємо 1 - 20 з 21
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Influence of shungite treatment methods on its absorption properties and on water treatment quality for beverages production(2019) Oliynyk, Svitlana; Melnyk, Lyudmila; Samchenko, Iryna; Melnyk (Tkachuk), Nataliia; Loginova, Olga; Kisterska, LudmylaThe use of shungite activated steam treated and modified by nanosilver provides increased efficiency of cleaning of harmful impurities and stabilization of the redox potential of the prepared water. Використання шунгітової активованої пари та модифікованого срібла забезпечує підвищену ефективність очищення шкідливих домішок та стабілізація окислювально-відновного потенціалу підготовленої води.Документ Intensification of mass transfer processes in gas-liquid media by discrete - pulse energy input method(2016) Bessarab, Alexander; Obodovich, Alexander; Sydorenko, VitaliiThe aim of this study was the intensification of the aeration of culture media in a fermenter by the method of discrete - pulse input of energy, which is being implemented in a rotor - pulsating apparatus. The process of aeration of culture media in the technology of yeast Saccharomyces cerevisiae growing by discrete - pulse energy input. The mass transfer rate of oxygen was determined by the number of yeast biomass grown for cultivation period. Метою даного дослідження була інтенсифікація процесу аерації культуральних середовищ методом дискретно - імпульсного введення енергії, який реалізується в роторно - пульсаційному апараті. Досліджено процес аерації культуральних середовищ в технології вирощування дріжджів Saccharomyces cerevisiae методом дискретно-імпульсного введення енергії. Швидкість масоперенесення кисню визначалася за кількістю біомаси дріжджів, вирощених за період культивування.Документ Research of process of absorption of carbon dioxide with water in capillary-porous elements(2015) Svitlyk, Andriy; Prohorov, AlexanderInvestigated the process of saturation of water carbon dioxide.Mass concentration of carbon dioxide has a linear dependence on the pressure and nonlinear from temperature changes and diameter of capillary. With increasing pressure from 0.4 MPa to 0.6 mass concentration of carbon dioxide in the liquid increases. Mass concentration of the mixture decreases with increasing temperature. With the growth of capillary diameter 10 to 20 mm mass concentration of carbon dioxide in the liquid is reduced. It is connected with the structural formations of water molecules and their oscillating motion. At low temperatures the oscillating motion of the molecular structures of water are not significant and carbon dioxide molecules easily penetrate into these structures without destroying them. The mathematical dependence of the concentration of carbon dioxide in water from pressure, temperature and capillary diameter allows you to adjust the process and determine its rational parameters. Application results in the production of carbonated beverages to increase productivity, reduce the loss of carbon dioxide and increase for foam stability. Досліджувався процес насичення води діоксидом вуглецю. Масова концентрація діоксиду вуглецю має лінійну залежність від тиску і нелінійну від зміни температури та діаметру капіляра. При збільшенні тиску від 0,4 до 0,6 МПа масова концентрація діоксиду вуглецю в рідині зростає. Масова концентрація суміші при зростанні температури знижується. При зростанні діаметру капіляру від 10 до 20 мм масова концентрація діоксиду вуглецю в рідині знижується. Це пов’язане із структурними утвореннями молекул води та їх коливальним рухом. При низьких температурах коливальний рух молекулярних утворень води не значний і молекули діоксиду вуглецю легше проникають в дані структури не руйнуючи їх. Отримана математична залежність концентрації діоксиду вуглецю в воді від тиску, температури та діаметру капіляру дозволяє регулювати процес та визначити його раціональні параметри. Застосування результатів у виробництві газованих напоїв дозволить підвищити продуктивність, зменшити втрати діоксиду вуглецю і підвищити піностійкість.Документ Використання сухої демінералізованої молочної сироватки збагаченої магнієм та марганцем у виробництві січених напівфабрикатів(2018) Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаСтаття присвячена проблемі засвоюваності в організмі та збагачення мінеральними елементами м’ясних січених напівфабрикатів за рахунок додавання до рецептури вказаних напівфабрикатів сухої демінералізованої молочної сироватки, збагаченої Магнієм (Mg) та Марганцем (Mn). Об’єкт дослідження: фізико-хімічні та органолептичні показники готової продукції. Предмет дослідження: січений напівфабрикат (шніцель) до і після додавання в рецептуру сухої демінералізованої молочної сироватки збагаченої Мg та Мn. В результаті досліджень встановлено оптимальний вміст демінералізованої молочної сироватки збагаченої Мg та Мn в рецептурі січеного напівфабрикату (5-7%); отримано покращені структурно-механічні властивості, підвищену біологічну цінність та привабливі органолептичні показники. За рахунок збагачення сироватки мікроелементами забезпечується комплексне використання поживних елементів в технології м’ясних продуктів. One of the promising raw materials containing the complex of bio-effecting agents is the demineralised milk whey. The biological value of milk whey is determined by the content of protein nitrogen compounds (particularly essential amino acids) and the special processing – enrichment with Mg and Mn microelements. It is necessary to note the benefits of this component for the health of population; it promotes to develop muscles, strengthen bones and, by means of the enrichment with magnesium and manganese, improves better vitamin absorption in the human body. Magnesium takes part in more than 350 different biochemical reactions, every of which is needed for the correct body functioning. Manganese is necessary for the correct development of body cells and tissues; it contributes to the complete absorption of vitamin B1, copper and iron. The standard methods were used for the investigation of physicochemical characteristics, in particular: the determination of moisture content, pH, the water-binding capacity of meat and minced meat, as well as the investigation of production output compared to the control. The correspondence of organoleptic characteristics of convenience food was conducted in comparison with those ones indicated in DSTU 4437:2005 “Chopped meat and meat-vegetable convenience food. Specifications.” While investigating, it was produced 5 samples of chopped convenience food, which were added with some demineralised milk whey, more specifically: the first one is the control sample; the second sample – 2%; the third sample – 4%; the fourth sample – 6% and the fifth sample – 8% (the quantity indicated in % of the convenience food mass). The preparation of convenience food was conducted in accordance with the technological scheme.The result of the study reveals the desired content of demineralised milk whey enriched with Mg and Mn (5- 7%). The addition of demineralised milk whey enriched with Mg and Mn in the production of chopped convenience food increases its output. However, it should be noted that the addition of milk whey gives an opportunity to prepare the product additionally high in the content of microelements promoting the correct functioning of human body and better vitamin absorption.Документ Еволюція ринку злиття та поглинання в Україні(2011) Марченко, Валентина МиколаївнаВ статті розглянуті тенденції світового та національного ринку злиттів та поглинань, представлена коротка характеристика періодів розвитку світових процесів злиттів і поглинань компаній та виділені етапи формування національного ринку України.Документ Застосування ежекційних апаратів для абсорбційного очищення промислових викидів(2014) Пономаренко, Віталій Васильович; Люлька, Дмитро Миколайович; Хитрий, Ярослав СергійовичДокумент Застосування первапорації в комбінованих масообмінних процесах харчової й хімічної технології(2013) Мікульонок, Ігор Олегович; Рябцев, Геннадій Леонідович; Тимонін, Олександр Миколайович; Копиленко, Анатолій ВасильовичДокумент Моделювання процессу абсорбції в прохідних пористих капілярах(2014) Світлик, Андрій Миколайович; Прохоров, Олександр МиколайовичРозглянуто процес насичення рідини діоксидом вуглецю в пористих прохідних капілярах. Описано особливості абсорбційних процесів в прохідних капілярах. Запропонована фізична модель руху двофазного середовища в снарядному режимі. Для визначення кількості речовини що перейшла у рідину Q при довжині капіляра x1=L за час t – отримали рівняння: Q=2√((D_1 t)/π) C_2. Дана стаття може бути використана при розробці обладнання для сатурації рідин. The process of liquid carbon dioxide saturation has been studied. It was crriedaut in microcapillaries having capillary porous structure. It was described in detail the peculiarities of gas-liquid absorption processes regime. The scheme of two-phase medium movement in the fast regime has been given. Proposed theoretical basis of the diffusion process in porous capillary. Described mass transfering diffusion process in motion in capillaries. To determine the amount of stuff that came in liquid Q on chopping capillary x1=L at time t - got the equation: Q_3=2√((D_1 t)/π) C_2. This article may be used to develop equipment for fluid saturation.Документ Наукові основи та розроблення високоефективних технологічних процесів очищення дифузійного соку(2006) Логвін, Володимир МатвійовичВ дисертації вирішена науково-прикладна проблема бурякопереробної галузі – підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку та їх апаратурного оформлення з використанням ефектів одночасної вапнокарбонізації, секціювання, масообмінних характеристик прискорення абсорбції хімічною реакцією. Науково обгрунтовано механізм осадження білків під час попереднього вапнування, розроблено нову методику розрахунку питомої швидкості поглинання діоксиду вуглецю лужним соком, розрахована просторова будова цукрозо-карбонатних комплексів кальцію, виконано розрахунок сатуратора як масообмінного апарата. Науково обґрунтовані та розроблені способи очищення дифузійного соку: прогресивне попереднє вапнування; з відокремленням осаду до основного вапнування за умов одночасної вапнокарбонізації зі ступінчатим підвищенням рН соку; спосіб проведення І сатурації за умов прямотечійного руху вапнованого соку і сатураційного газу. Розроблено нові конструкції секційних сатураторів і апарат прогресивного попереднього вапнування, який рекомендовано до серійного виробництва. Наведено результати промислових випробувань розроблених способів та апаратів, обґрунтовано їх технологічну та економічну ефективність. The thesis present the ways to solve scientific and application problems of sugar beet procession, including the increase of efficiency of technological processes of diffusion juice purification and their apparatus equipment with use of effects of simultaneous lime carbonization, sectioning, mass-exchanging characteristics of speeding the absorption by the chemical reaction. There is also given the scientific base of proteins sedimentation mechanism during the preliminary lime procession; presented the new methods of calculating the specific speed of absorption of carbon dioxide by alkali juice; confirmed the spatial construction of sucrose – and – carbonate complexes, and calculated the saturator as a mass exchanging device. There are scientifically based and worked out the ways to purify the diffusion juice: with preliminary progressive lime procession in conditions of simultaneous lime carbonization with gradual increase of pH of juice; 1st saturation in conditions of direct stream of lime-processed juice and saturation gas. We worked out the new constructions of sectional saturators and the device for preliminary progressive lime procession, which are recommended to industrial output. There are presented the results of industrial trials of obtained ways and devices, and proved their technological and economical efficiency.Документ Обгрунтування вибору зерна вівса як сировини для отримання оздоровчих продуктів(2006) Федоренко (Миколів), Тетяна Іванівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Івчук, Надія ПавлівнаПроаналізовано ефекти накопичення мінеральних елементів у різних зернових культурах при пророщуванні зі штучних живильних середовищ. Встановлено, що полісахариди визначають кількість мінеральних елементів, яку поглинають клітинні оболонки зернових культур зі штучних живильних середовищ. Максимальний ефект накопичення мінеральних елементів виявлено для зерна вівса. Збагачене мінеральними речовинами зерно вівса є перспективною сировиною для створення на його основі продуктів оздоровчого призначення.Документ Определение поверхности контакта фаз при абсорбции CO2 водой в капиллярно-пористом элементе(2015) Свитлык, Андрей Николаевич; Прохоров, Александр НиколаевичРассмотрены процессы, происходящие на межфазной поверхности. Выведена формула для определения поверхности контакта фаз абсорбционных массообменных процессов, происходящих в капиллярно-пористом элементе. Увеличение скорости газовой фазы и увеличение относительной скорости фаз уменьшает образование и обновление межфазной поверхности; полученные результаты исследования можно использовать для других массообменных процессов; выявлены пути, приводящие к росту межфазной поверхности контакта фаз. As a result of experimental studies is defined functional dependence of the area of the updated surface from change of hydrodynamic characteristics of gas-liquid system. It is revealed that with increase of speed of a gas phase, irrespective of the size of the capillary channel, the interphase interface of phases decreases, and with increase of speed of the relative movement of phases value of an interphase surface of phases decreases.Документ Промислове дослідження сатураційної установки у циклічному режимі(1995) Копиленко, Анатолій Васильович; Таран, Віталій Михайлович; Усанов, Олександр ІвановичДокумент Результати досліджень сатурації мембранно-капілярного апарату(2014) Світлик, Андрій Миколайович; Прохоров, Олександр МиколайовичНайбільш перспективним способом сатурації напоїв являється насичення напоїв діоксидом вуглецю в тонкому шарі рідини. The most promising way beverage carbonation of beverages is saturation with carbon dioxide in a thin liquid layer.Документ Сорбція важких металів спіруліною(2010) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Бартуш, Надія ВолодимирівнаДослідження здатності спіруліни поглинати іони свинцю, кадмію, кобальту, ртуті та цинку, вплив їх на продуктивність спіруліни та межу її витривалості щодо цих іонів. З усіх досліджених металів спіруліна характеризувалася дуже низькою здатністю до поглинання іонів кобальту, але високою продуктивністю. Максимальне поглинання кобальту на рівні 15,9-16,7% відбувалася при концентраціях цього металу в межах 25,0-35,0 мкМ (1,47-2,06 мхСо2-/л). Investigation of the ability of spirulina to absorb ions of lead, cadmium, cobalt, mercury and zinc, their influence on the performance of spirulina and its endurance limit for these ions. Of all the investigated metals spirulina characterized by a very low ability to absorb cobalt ions, but high performance. Maximum absorption of cobalt at 15,9-16,7% occurred at concentrations of this metal within 25,0-35,0 mkM (1,47-2,06 mxСo2-/l).Документ Сульфітатор(2017) Пономаренко, Віталій Васильович; Хитрий, Ярослав СергійовичСульфітатор, що складається з ежекційного пристрою, який тангенційно підключено до сепаруючої ємності, що виконана у вигляді гідроциклону та має патрубки для видалення відпрацьованого сульфітаційного газу та відводу обробленої рідини в збірник, який відрізняється тим, що в патрубку для видалення відпрацьованого сульфітаційного газу встановлено заслінку.Документ Сучасні аспекти технології іммобілізованих пробіотиків(2012) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаУ роботі висвітлено сучасні аспекти технології іммобілізованих препаратів пробіотиків та пока зано переваги іммобілізованих пробіотиків порівняно з іншими лікарськими формами бактеріотера певтичних препаратів. Описано основні методи й особливості іммобілізації пробіотичних культур. Охарактеризовано основні матеріали носії, що їх використовують у сучасній практиці для іммобілізації пробіотичних культур під час створення нових пробіотиків. Розглянуто речовини, що в перспективі можуть стати ефективними матеріалами носіями у процесі іммобілізації пробіотиків. Показано, що матеріали носії можуть застосовуватись як окремо, так і в комбінаціях один з одним, що дає змогу поліпшувати властивості готових лікарських форм іммобілізованих пробіотиків та збільшує термін їх придатності. Охарактеризовано сучасні іммобілізовані пробіотики, що представ лені на ринку лікарських препаратів України, і описано їхні властивості. Проаналізовано позитивні та негативні сторони деяких іммобілізованих пробіотиків. Розглянуто технологічні аспекти отри мання іммобілізованого пробіотика та обґрунтовано його компонентний склад. Modern aspects of technology of immobilized probiotics were illustrated. Advantages of immobilized probiotics in comparison with other drug forms of bacteriatherapeutic medication were pointed out. Principal methods and charac teristics of immobilization of probiotic cultures were analyzed. Basic carrier materials used in modern practice for immobilization of probiotic cultures during creation of new probiotics were characterized. Substances, which could poten tially be effective carrier materials for immobi lization of probiotics were analyzed. It was shown that carrier materials could be used both separately and in combination with each other that improved properties of prepared medicinal forms of immobilized probiotics and let to increase their shelf life. The characteristic of modern immobilized probiotics of the Ukrainian medicines market is given and their properties are described. Positive and negative sides of some immobilized probiotics were analyzed. Technological aspects for receiving of immobi lized preparation were considered and its compo nent ingredients were proved.Документ Технологічні аспекти підвищення біодоступності основних функціональних нутрієнтів(2013) Сімахіна, Галина ОлександрівнаНа основі літературних та експериментальних досліджень установлено залежність біодоступності вітамінів та мінеральних елементів в організмі людини від форми використаних нутрієнтів, що вимагає науково обґрунтованих підходів при збагаченні ними харчових середовищ. Зокрема, збагачення середовищ аскорбіновою кислотою вимагає її введення у вигляді монопрепарату або у поєднанні з іншими біологічно активними речовинами синергічної дії; ефект накопичення мінеральних елементів в органічній формі у рослинних матеріалах зростає в декілька разів щодо неорганічної. The dependence of vitamins’ and mineral elements’ bioavailability on the form of used ingredients was affirmed on the base of literary and experimental data. There was concluded that this process requires working out the scientifically proves approaches to use the organic substances to enrich the food environments. Particularly, enriching the environments with ascorbic acid foresees its introduction as a mono preparation or in composition with other biologically active substances that have a synergic action. The effect of accumulation of the organic form of mineral elements in plant raw materials grows in several times relatively to those non-organic.Документ Трансформація ксенобіотиків в організмі людини(2017) Ткалун, Юлія Миколаївна; Заєць, Віра АнатоліївнаВ тезах було розглянуто проблему вивчення впливу на організм людини ксенобіотиків (тобто чужорідних сполук) залишається однією з найважливіших для людства. В Україні проблема токсичних ефектів лікарських засобів також набуває гостроти з огляду на широке і, нерідко, безконтрольне застосування лікарських засобів. In theses, the problem of studying the influence on human organism of xenobiotics (ie, foreign compounds) was considered one of the most important for humanity. In Ukraine, the problem of toxic effects of drugs also becomes acute due to the wide and, often, uncontrolled use of drugs.Документ Удосконалення колонних абсорбційних апаратів із ситчастими тарілками(2019) Волошко, Дмитро Олександрович; Марценюк, Олександр СтепановичВ роботі встановлено, що використання насипної насадки підвищує ефективність контакту фаз внаслідок розбивання частинок газорідинної суміші і співударів між тілами насадки і одночасно запобігає провалу рідини під час зниження або припинення подачі парогазової фази.Документ Хинолинатные комплексы меди(1971) Пилипенко, Анатолий Терентьевич; Савранский, Леонид Исакович; Мирошников, Олег Николаевич; Стахов, Д. А.Синтезированы не описанные ранние хинолинатные комплексы меди (І) и меди (ІІ). Интерпретированы электронные спектры поглощения, ИК-спектры и магнитные свойства комплексов. Обсуждено строение полученных соединений.