Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Активізація інноваційної діяльності як шлях до підвищення конкурентоспроможності підприємства
    (2020) Ємцев, Віктор Іванович
    Проаналізовано сучасний стан, проблеми та тенденції розвитку економіки України в умовах поширення пандемії та жорсткої конкуренції на світовому ринку. Досліджено рівень конкурентоспроможності економіки країни та стан інноваційно діяльності як основного фактору забезпечення її економічного розвитку.
  • Ескіз
    Документ
    Розвиток конкурентоспроможності підгалузі птахівництва в Україні: сучасний стан, проблеми, перспективи
    (2013) Ємцев, Віктор Іванович
    Нарощування обсягів виробництва м’яса як джерела білків тваринного походження, є однім з факторів забезпечення продовольчої безпеки країни. Проте, не зважаючи на всі зусилля держави та агропідприємств, щодо відновлення втрачених позицій з виробництва м’яса та м’ясопродуктів, рівень забезпечення ними потреб населення не відповідає вимогам сьогодення. В статті розглянуті сучасний стан, проблеми, перспективи птахівництва в Україні як найбільш скоростиглої підгалузі тваринництва та напрями збільшення обсягів та ефективності виробництва м’яса птиці, подальшої інтенсифікації його виробництва, як одного з джерел формування ресурсної бази для підприємств підкомплексу. The increasing of meat production volume is one of the factors of the food security of the country, since meat is a source of animal protein. However, despite the best efforts of the state and enterprizes working in the agricultural sector, trying to recover the state’s respect of recovering lost positions of meat and meat products, the level of the needs of population does not meet the requirements. The article deals with the current status, problems and prospects of poultry in Ukraine as the most quickly developing subsector of the livestock and focuses on the ways of increasing production efficiency of poultry, further intensification of its production as a vehicle for formation of the resource base for companies working in the subcomplex.
  • Ескіз
    Документ
    Ключові суперечності процесу ціноутворення на вітчизняному ринку цукру
    (2015) Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна
    Виявлено основні суперечності процесу ціноутворення в існуючих в умовах функціонування національного ринку цукру й конкурентоформуючого середовища. Визначено, що головними факторами, які впливають на формування цін на ринку цукру, є самоусунення держави від регулювання, встановлення й підтримки цін, цінових пропорцій на продукцію різних сфер АПК, посилення тенденцій до зміни структури виробництва в сільському господарстві, дисбаланс попиту та пропозиції цукрового буряку й цукру, відсутність дієвої системи контролю якості й безпеки цукру, організованих каналів збуту вітчизняного цукру, валютні ризики тощо.
  • Ескіз
    Документ
    Впровадження комплексних систем управління якістю продукції як об’єктивна необхідність розвитку конкурентоспроможності підприємств
    (2015) Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна
    Виявлено проблеми низької конкурентоспроможності вітчизняних молокопереробних підприємств та їх продукції: скорочення обсягів виробництва молока та його низька якість, невідповідність вітчизняної молочної продукції вимогам і стандартам ЄС щодо її якості й безпеки, невідповідність організації контролю якості продукції на підприємствах стандартам ШО та НACCP, низька продуктивність худоби, недостатня підтримка державою селекційно-племінної й генетичної роботи, потреба у значних обсягах капіталовкладень у розвиток молочного скотарства тощо. Обґрунтовано пріоритетні напрями вирішення даної проблеми на рівні підприємств молочного підкомплексу АПК України.
  • Ескіз
    Документ
    Напрями реформування молочного підкомплексу АПК України в умовах його адаптації до вимог конкурентоформуючого середовища ринку ЄС
    (2015) Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна
    У статті виявлено основні проблеми виходу підприємств вітчизняної молочної промисловості на ринок ЄС: скорочення обсягів виробництва молока, його низька якість, невідповідність вітчизняної молочної продукції вимогам і стан дартам ЄС щодо її якості й безпеки, низька продуктивність худоби, потреба у значних обсягах капіталовкладень у розвиток молочного скотарства тощо. Обґрунтовано пріоритетні напрями вирішення даної проблеми на рівні під приємств молочного підкомплексу АПК України.
  • Ескіз
    Документ
    Винний туризм Молдови
    (2015) Руднєва, Марина Григорівна; Ємцев, Віктор Іванович; Басюк, Дарія Іванівна
    Здійснено аналіз сучасного стану винного туризму Молдови, розкрито його основні принципи та види, виявлено низку закономірностей та взаємозалежностей, між власне виноробством та туризмом. Розглянуто територіальну структуру галузі, зокрема, визначено провідні центри та туристичні дестинації у чотирьох виноробних регіонах – Бельц, Кодру, Штефан Воде і Троянів Вал. Наведено приклади типових винних турів, а також тих, що спеціалізуються лише на конкретному виді напоїв або лікувальних властивостях вина. Проаналізовано проблеми галузі, включаючи недостатнє просування туристичного продукту, як на рівні окремих фірм, так і на загальнонаціональному. Виявлено перспективи розвитку та можливості їх реалізації, шляхом участі в різноманітних міжнародних програмах, в тому числі і з залучення інвестицій. The current state of the wine tourism in Republic of Moldova was analyzed. Its basic principles, types and spatial structure were described. Potential of wine travel and ways of its development were reviewed.
  • Ескіз
    Документ
    Розвиток інноваційної діяльністі як умова забезпечення конкурентоспроможності підприємств
    (2012) Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, І. В.
    Сучасний стан справ у вітчизняній м'ясній галузі доводить необхідність її реформування, з метою збільшення її конкурентоспроможності в умовах глобалізації світової економіки. В статті розглянуто основні проблеми діяльності м'ясної галузі України, причини, які привели галузь до сучасного стану. Визначено обсяг виробництва та споживання м'яса та м'ясної продукції в Україні, вплив обсягів імпорту м'яса на внутрішні ціни та обсяги її реалізації. Зроблено висновок, що стан справ у м'ясній галузі загрожує продовольчій безпеці країни. The current situation in the domestic meat industry proves the need to reform, in order to increase its competitiveness in a globalized world economy. In the article the basic problems of the meat industry Ukraine, the causes that led to the current state of the industry. Determined volume of production and consumption of meat and meat products in Ukraine, the impact of imports on domestic meat prices and volumes of sales. It is concluded that the situation in the meat industry threatens food security.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація розмірів сировинних зон цукрових заводів як фактор розвитку їх конкурентоспроможності
    (2013) Ємцев, Віктор Іванович
    У статті розглядається сучасний стан і проблеми галузі бурякосіяння України. На основі проведеного аналізу, пропонується обґрунтування розміру посівних площ цукрового буряка проводити з урахуванням рівня концентрації й спеціалізації бурякосійних господарств, на основі застосування моделі оптимізації площі посівів цукрового буряка у сировинних зонах цукрових заводів. The modern state and problems of industry of svekloseyaniya of Ukraine is examined in the article. On the basis of the conducted analysis, the ground of size of sowing areas of sugar beet is offered to conduct concentrations and specializations of economies taking into account a level, on the basis of the use of algorithm of optimization of area of sowing of sugar beet in the raw material areas of sugarhouses.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив цінової політики на стан та розвиток конкурентоспроможності аграрних підприємств
    (2013) Ємцева, Галина Федорівна; Ємцев, Віктор Іванович
    В умовах ринкової економіки успіх будьякого підприємства, незалежно від форм його власності, розміру та підпорядкованості, багато в чому залежить від того, наскільки правильно і обґрунтовано будуть встановлені ціни на продукцію чи послуги. Ціноутворення в умовах ринку являє собою досить складний процес, на який має вплив багато факторів, які необхідно враховувати, щоб мати конкурентні переваги та утримати ринкові позиції. Так як ціна відображає досить складний комплекс економічних відносин та залежить від ефективності цих відносин, процес ціноутворення вимагає ретельного аналізу та практичних рекомендацій по його удосконаленню. In a market economy, the success of any enterprise, regardless of its ownership, size and subordination, largely depends on how the prices for products or services will be set. The pricing in the market is quite a complex process influenced by many factors that should be considered to have a competitive advantage and maintain market position. Since the price reflects a complex set of economic relations and depends on the effectiveness of these relations, pricing requires careful analysis and practical recommendations for its improvement.
  • Ескіз
    Документ
    Шляхи відродження та розвитку конкурентоспроможності підприємств м'ясопродуктового підкомлексу АПК України в умовах конкурентного середовища
    (2013) Ємцев, Віктор Іванович
    Рівень виробництва та споживання м'яса та м'ясопродуктів є важливим показником рівня життя населення країни. Однак, в умовах глобалізації світової економіки, світовий ринок м'яса істотно впливає на вітчизняні м'ясопродуктовий підкомплекс АПК та ринок м'яса. В статті розглянуто світове конкурентне середовище та його вплив на сучасний стан конкурентоспроможності підприємств м 'ясопродуктового підкомплексу АПК країни, визначено місце вітчизняного м'ясопродуктового підкомплексу на світовому ринку, його сильні і слабкі сторони, обґрунтовано основні напрямки його стратегічного розвитку та розв'язання проблеми підвищення його конкурентоспроможності, виходячи з умов глобалізації світової економіки та відкритості національних ринків.