Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ «Кислі» сорти пива: розвиток та перспективи виготовлення(2023) Романова, Зоряна Миколаївна; Косоголова, Людмила Олексіївна; Жеплінська, Марія МихайлівнаУ результаті симбіозу молочнокислих бактерій та дріжджів під час бродіння в пиві утворюється молочна кислота, що надає напою специфічного кислого смаку. Таке пиво має своїх поціновувачів, тому виробництво кислих сортів пива, яке швидко стає все більш популярним, потребує надійних і послідовних методів досліджень, і розроблення бажаного смакового профілю дуже важливе. Різноманітність видів Lactobacillus значна з погляду продуктивності, температурної чутливості й оптимальних умов. Характеристика і розуміння, як працюють ці підвиди і які методи для «скисання» найбільше придатні для кожного з них, найкраще сприятиме продовженню досліджень і розробці простих в обігу високопродуктивних бактеріальних культур, які можуть принести користь пивоварам у виробництві «кислого пива».Документ Очищення топінамбурового екстракту вапняним молоком(2015) Жеплінська, Марія Михайлівна; Бессараб, Олександр Семенович; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Лазарів, Ігор РомановичВ статті наведено результати з очищення екстракту з топінамбуру за допомогою вапняного молока, визначено оптимальну кількість цього реагенту та температурний діапазон, при якому найефективніше працювати з метою очищення екстракту від високомолекулярних сполук та органічних кислот задля отримання в ньому максимально можливої кількості інуліну. Використані методи і методики для визначення певних показників є загальноприйнятими, а отримані результати достовірними.Документ Очищення яблучного соку з використанням пароконденсаційної кавітації(2018) Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Баль-Прилипко, Лариса ВацлавівнаНаведено результати досліджень процесу очищення яблучного соку за допомогою вдування відкритої пари. Представлено дані динаміки вмісту сухих речовин, забарвленості, прозорості від збільшення температури при різних потенціалах пари. Проведені експерименти допомогли встановити покращення седиментаційних властивостей соку та збільшення продуктивності відстійників для очищення яблучного соку. The article deals with the study of the process of apple juice cleaning by injecting an open pair. The results of the dynamics of the content of dry matter, color, and transparency from the Increase In juice temperature at different vapor potentials are presented. The obtained results allowed to establish an improvement in the sedimentation properties of juice and increase the productivity of the settling tanks for the purification of apple juice.Документ Дія ультразвукової кавітації та НВЧ випромінювання на мікроорганізми морквяного соку(2004) Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Матко, Світлана ВасилівнаВивчено можливість підвищення якості непастеризованого морквяного соку фізичними діями, в першу чергу за допомогою ультразвукової кавітації і СВЧ випромінювання. Встановлено, що під впливом ультразвуку при деяких режимах обробки соку в ньому різко зменшується кількість мікроорганізмів.Документ Екстрагування біологічно активних домішок із зародків пшениці(2011) Зоткіна, Лариса Василівна; Жеплінська, Марія Михайлівна; Копиленко, Анатолій Васильович; Тимонін, Олександр МиколайовичДосліджено екстрагування олією біологічно активних домішок із зародків пшениці, а також можливість застосування цього екстракту як натуральної добавки до олії з метою підвищення вмісту вітаміну Е й цінних речовин, профілактики багатьох захворювань, у виробництві лікувальних кремів, вітамінізованих маргаринів і майонезу.Документ Вилучення біологічних активних речовин із рослинної сировини екстрагуванням(2009) Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Копиленко, Анатолій Васильович; Тимонін, Олександр МиколайовичВ статті наведені дослідження екстрагування біологічно активних речовин зі сухого і замороженого гарбуза, регресійні рівняння залежності вмісту сухих речовин від температури, тривалості екстрагування, ступеня подрібнення та співвідношення кількості екстрагенту до кількості сировини, що підтверджує доцільність використання екстракту в харчовій промисловості.Документ Новий напрямок в роботі ІІ сатурації(2002) Хомічак, Любомир Михайлович; Виговський, Валерій Юрійович; Петриченко, Ігор Борисович; Олійник, С. О.; Бєлостоцький, Леонід Георгієвич; Жеплінська, Марія Михайлівна; Самчук, О. Г.; Пишняк, П. В.Пропонується спосіб проведення процесу ІІ сатурації, який відрізняється від типового частковою карбонізацією змішаного з вапняним молоком фільтрованого соку І сатурації перед дефекацією за рахунок його контакту з “відпрацьованим” сатураційним газом у верхній частині апарату ІІ сатурації, та наводяться результати досліджень в умовах цукрового заводу ім. Цюрупи.Документ Вилучення біологічно активних речовин з лікарських трав шляхом екстрагування та настоювання(2012) Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Біла, Галина Миколаївна; Іщенко, Микола ВолодимировичВ статті наведені результати досліджень з визначення оптимальних параметрів процесів екстрагування та настоювання з лікарських трав біологічно активних речовин, які можна використовувати як компоненти при виробництві напоїв профілактичного призначення.Документ Застосування ефектів гідродинамічної і пароконденсаційної кавітації у цукровій промисловості(2012) Марценюк, Олександр Степанович; Немирович, Петро Михайлович; Жеплінська, Марія Михайлівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Пастушенко, Ігор Миколайович; Матиящук, Андрій МиколайовичПроаналізована можливість застосування гідродинамічної і пароконденсаційної кавітації в цукровій промисловості з поясненням фізико-хімічних ефектів, які виникають під час кавітації і сприяють очищенню дифузійних соків і клеровок, підвищенню реакційної здатності водно-вапняних суспензій, прискорення процесів відстоювання, фільтрування, деамонізації конденсатів.Документ Екстрагування цільових компонентів із лікарської сировини(2012) Жеплінська, Марія Михайлівна; Немирович, Петро Михайлович; Копиленко, Анатолій ВасильовичВ статті наведено результати досліджень із вилучення розчинних сухих речовин із календули та меліси шляхом екстрагування і настоювання, визначено вплив температури й тривалості процесів на вміст вилучених цільових компонентів. Одержано залежності, які можна використовувати для експрес-визначення ймовірного вмісту вмісту розчинних сухих речовин від тривалості і температури процесу.