Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження екологічних проблем в Україні, пов’язаних з використанням атомної енергетики
    (2016) Заєць, Віра Анатоліївна; Нещадим, Лариса Петрівна
    В статті досліджено екологічні проблеми сьогодення, які виникають в Україні при виробництві та використанні ядерної енергії. Обґрунтовані переваги використання атомної енергетики в порівнянні з тепловою. The article examines today’s environmental problems in Ukraine, which the production and use of nuclear energy causes. The advantages of using nuclear power engineeringin comparing to the thermal power engineering are substantiated.
  • Ескіз
    Документ
    Медико-соціальні наслідки аварії на Чорнобильській атомній електростанції
    (2016) Чорна, Тетяна Миколаївна; Слободян, Ольга Петрівна; Нещадим, Лариса Петрівна; Заєць, Віра Анатоліївна
    У статті наведено результати аналізу медико-соціальних наслідків радіоактивного забруднення території України внаслідок катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції У ході дослідження зазначеної теми проаналізовано загальну площу забруднення радіонуклідами території Білорусі, України та Російської Федерації, описано основні впливи іонізуючого випромінювання на навколишнє середовище, а також вплив на живі організми. Вивчено взаємозв’язок стану захворюваності населення України за останні десятиліття з Чорнобильською катастрофою, зміни законодавчої бази, що гарантує пільги постраждалим громадянам і дітям, які проживали на території віднесеній до зони посиленого радіоекологічного контролю до 1 січня 2015 року. The article shows the results of analysis of medical and social consequences of radioactive contamination in Ukraine as an effect of the Chernobyl nuclear power plant accident. The total area of contamination in Belarus, Ukraine and the Russian Federation was analyzed during the study. The main influence of ionizing radiation on the enviromnent and impact on living organisms was described. The relation between the illnesses in Ukraine (population morbidity) over the past decade and the Chernobyl disaster were studied. The changes in the legal framework are studied that guarantee benefits for adults and children living in the territory assigned to the zone of enhanced radiation monitoring before January 1, 2015.
  • Ескіз
    Документ
    Небезпеки, які приховує пластиковий посуд
    (2014) Нещадим, Лариса Петрівна; Слободян, Ольга Петрівна; Заєць, Віра Анатоліївна
    Полімери, з яких виготовляється одноразовий посуд інертні, нетоксичні і не "мігрують" в їжу. Але проміжні речовини, технологічні добавки, розчинники, а також продукти хімічного розпаду здатні проникати в їжу і отруїти людину. В роботі проаналізовано використання пластикової тари, харчові упаковки, одноразовий посуд. Polymers, including disposable tableware made ​​inert, non-toxic and not "migrate" to eat. However, intermediates, processing aids, solvents and chemical decay products are able to penetrate the food and poison humans. In work analyzes the use of plastic packaging, food packaging, disposable tableware.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення безпеки роботи підприємств м’ясо-молочної промисловості
    (2012-02) Слободян, Ольга Петрівна; Заєць, Віра Анатоліївна; Нещадим, Лариса Петрівна; Авдієнко, Світлана Олексіївна
    Підприємства м’ясної та молочної галузі є хімічно небезпечними об’єктами, оскільки оснащені аміачними холодильними установками. Джерелами потенційної небезпеки цих підприємств також є газове господарство, автозаправні станції, склади кисневих і пропан-бутанових балонів, цех сушіння молочної сировини. Тому на підприємствах м'ясо-молочної галузі повинні бути розроблені «Правила улаштування, експлуатації та технічного обслуговування систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення» згідно Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 15.05.2006р № 288. Companies of meat and dairy industry are chemically hazardous objects because they are equipped with ammonia refrigerating systems. The sources of such companies ’potential danger are also: gas facilities, gas stations, storages of oxygen and propane-butane containers, shops for draying milk raw. That is why companies of meat-dairy industry should develop “Regulations for arrangement, operation and maintenance of the systems for early detection of emergency situations and alert of people in case they appear ” according to the Order of the Ministry of Ukraine for Emergency Situations and on Affairs of Protecting Population from the consequence of Chernobyl Catastrophe № 228, dated 15.05.2006.
  • Ескіз
    Документ
    Безаварійна зупинка харчових підприємств у надзвичайних ситуаціях
    (2012) Слободян, Ольга Петрівна; Нещадим, Лариса Петрівна; Заєць, Віра Анатоліївна; Авдієнко, Світлана Олексіївна
    Аналізуються небезпечні фактори, що приводять до порушень в роботі харчових підприємств. Приведена схема безаварійної зупинки підприємств м'ясної галузі. Hazards are analyzed, leading to malfunction of food businesses. Present trouble-free circuit stops the meat industry enterprises.
  • Ескіз
    Документ
    Впровадження програмних комплексів при вивченні дисциплін "Безпека життєдіяльності" та "Цивільна оборона"
    (2004) Слободян, Ольга Петрівна; Пелих, Володимир Максимович; Гуць, Віктор Степанович; Яцюк, Микита Мефодійович; Нещадим, Лариса Петрівна
    Загальновідомо, що використання активних методів навчання у поєднанні з різними технічними засобами значною мірою інтенсифікують навчальний процес. Одним із найперспективніших шляхів у вирішенні цього завдання залишається розробка та впровадження в навчальний процес програмних пакетів на базі персональних комп’ютерів. It is well known that the use of active learning combined with various technical means significantly intensify the educational process. One of the most promising ways of solving this problem is the development and implementation of software packages based on personal computers to the learning process.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості викладання дисципліни «безпека життєдіяльності» в національному університеті харчових технологій
    (2011) Нещадим, Лариса Петрівна; Чорна, Тетяна Миколаївна; Заєць, Віра Анатоліївна; Слободян, Ольга Петрівна
    В статті розглянуто особливості викладання дисципліни «Безпека життєдіяльності» при підготовці фахівців харчової промисловості. Окрім того,розкрито зміст, структуру і послідовність її вивчення із врахуванням специфіки професійної діяльності майбутніх фахівців у сфері харчової промисловості. The article discusses the features of teaching scipline "Life Safety" in the preparation of food industry professionals. In addition, there are disclosed content, structure and sequence of study, taking into account the specific professional activity of future professionals in the food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Проблеми викладання дисциплін циклу безпеки життєдіяльності у вищих навчальних закладах
    (2010) Чорна, Тетяна Миколаївна; Заєць, Віра Анатоліївна; Нещадим, Лариса Петрівна; Слободян, Ольга Петрівна
    В останні роки все частіше постає реальна загроза виникнення стихійних лих, а також надзвичайних ситуацій техногенного походження - на радіаційно-, хімічно-, вибухо- і пожежонебезпечних об’єктах, гідротехнічних спорудах. Як наслідок, через зовсім невеликий проміжок часу в державі може скластися ситуація, коли в економіку виходитимуть фахівці без відповідних знань, умінь та навичок з питань безпеки життєдіяльності, промислової безпеки, охорони праці та у сфері цивільного захисту. Така ситуація є прямою загрозою для національної безпеки України, оскільки рівень безпеки суспільства в значній мірі залежить від якості викладання зазначених спеціальних дисциплін.
  • Ескіз
    Документ
    Підготовка фахівців харчових галузей з питань безпеки
    (2011) Заєць, Віра Анатоліївна; Слободян, Ольга Петрівна; Нещадим, Лариса Петрівна; Авдієнко, Світлана Олексіївна
    В статті розглянуто питання щодо необхідності підвищення рівня підготовки фахівців харчової промисловості з питань безпеки, зокрема прогнозування та визначення основних дій під час аварійної ситуації з викидом сильнодіючих отруйних речовин (СДОР).