Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження процесів ферментації для стабілізації стійкості пива(2023) Романова, Зоряна Миколаївна; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Олійник, Світлана ІванівнаОдним із основних споживчих показників готового пива є його стійкість. Під час зберігання пива з часом у ньому відбуваються окисні процеси. Завдяки кисню, який вступає в хімічні реакції з жирними кислотами, вітамінами, амінокислотами та ароматичними речовинами, утворюються сполуки, що змінюють колір, смак і фізико-хімічні показники. Одночасно з фізико-хімічними процесами, що відбуваються під час зберігання пива, можуть протікати і мікробіологічні процеси, які сприяють мікробіологічному забрудненню готового пива.Документ Управління біологічними середовищами(2013) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола СергійовичУ статті описано дослідження впливу електромагнітних хвиль на активацію ферментів ячмінного та пшеничного солоду, пивних дріжджів, на процеси затирання зернопродуктів, освітлення сусла, а також на стійкість готового пива. Проведено детальний аналіз вибраних у процесі досліджень фізичних факторів електромагнітного опромінювання та рекомендоване оптимальне для пивоваріння використання постійного магнітного поля, рентгенівського опромінювання при довжині хвилі λ = 1,542•10-10м, ультрафіолетового випромінювання за допомогою азотного газового лазера при довжині хвилі λ = 3,378•10-7м. Підібрано оптимальні режими електромагнітних коливань для кожного з розглянутих об’єктів (солоду, дріжджів, ферментних препаратів). Дослідження сприятимуть підвищенню екстрактивності та повноті оцукрення заторів, а це, у свою чергу, забезпечить повноту смаку і стійкість пива. The article describes the study of the influence of electromagnetic waves onactivation of enzymes of barley and wheat malt, brewer's yeast, on thegrouting processes grain products, clarification of the wort, as well asstability of the finished beer. It is a detailed analysis of the selected processStudies of physical factors of electromagnetic radiation and recommendedmended for optimal use of permanent magnetic brewingfield, X-ray radiation at a wavelength λ = 1,542 • 10-10m, ultra-rafioletovogo radiation using nitrogen gas laser at lengthwavelength λ = 3,378 • 10-7 M. Optimal electromagnetic modesvibrations for each of the objects under consideration (malt, yeastments, enzymes). The research will contribute to increasedsheniyu extract content and completeness Saccharified congestion, which, in itsturn, will ensure the completeness of taste and stability of beer.Документ Перспективи використання рослинної сировини у пивоварінні(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Романов, Микола СергійовичВажливою характеристикою пива є збалансованість органолептичних і фізико-хімічних показників, їх гармонійне поєднання, проте пиво – живий продукт, у якому продовжуються біохімічні процеси, що сприяють погіршенню смакових властивостей. Саме вивченню цих процесів, а також збалансуванню рецептурного складу пива присвячені дослідження. An important characteristic of beer is balanced organoleptic and physicochemical parameters, their harmonious combination, but the beer is organic product with continued biochemical processes that contribute to the deterioration of taste properties. This research is dedicated to studying these processes, as well as obtaining balanced recipe of beer.Документ Дослідження пивних дріжджів, які застосовують при зброджуванні у ЦКБА(2008) Романова, Зоряна Миколаївна; Прибильський, Віталій Леонідович; Дарменко, Ю.Сучасне виробництво, оснащене прогресивною технікою добивається, щоб при рентабельному використанні обладнання, процеси бродіння і доброджування проходили як можна швидше, отриманий продукт – пиво - був рекрасної якості. Для цього використовують різноманітні раси дріжджів. Нами досліджені раси 11, F -чеська, 8 а (М). Modern production equipped with advanced technology tends to use the equipment at a cost-effective processes of fermentation and maturation took place as soon as possible, the resulting product - beer - was of excellent quality. For this purpose, various yeast races. We have studied the race 11, F-Czech, and 8 (M).Документ Перспективи впливу електромагнітного випромінювання на технологічні середовища(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола Сергійович; Мартинюк, Богданна МиколаївнаДосліджено вплив різноманітних видів опромінювання на біологічну активність технологічних середовищ та наведено результати впливу електромагнітного поля на біотехнологічні процеси. Експериментально підтверджено доцільність використання постійного магнітного поля для активації ферментативних процесів. The influence of different types of radiation on biological activity of technological environments and the results of electromagnetic fields on biotechnological processes. Experimentally verified the feasibility of using a static magnetic field to activate enzymatic processes.Документ Дослідження ефективності впливу магнітного поля на процеси зброджування(2011) Строй, Олег; Романова, Зоряна Миколаївна; Бондар, Микола ВасильовичЗа останні роки відбулися значні зміни в процесах виробництва пива. Великого поширення набули різні способи, що інтенсифікують процеси бродіння і дозрівання пива, наприклад модифікація традиційних технологій( аерація сусла, аерація дріжджів, іммобілізація дріжджів, рециркуляція сусла), використання хімічних чинників активації дріжджів ( ферментів, вітамінів, мікроелементів) застосування фізичних методів активації дріжджів (дія ультразвуком, лазерне опромінювання, високочастотна обробка, фотоактивація тощо).Документ Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Прибильський, Віталій Леонідович; Бондар, Микола Васильович; Романов, Микола Сергійович; Харгелія (Карпутіна), Дар'я ДмитрівнаДосліджено вплив рентгенівського опромінення на біологічну активність дріжджових клітин - Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, що використовуються в пивоварінні. Були виявлені позитивні зміни фізико-хімічних показників сусла і біохімічного складу пива. Дослідження доводять, що електромагнітні випромінювання стимулюють біологічні процеси в дріжджовій клітині і в результаті процес зброджування скорочується до 2-х діб. сусла и биохимического состава пива. The effect of X-ray irradiation on the biological acctivity of the yeast cells — Saccharomyses cerevisiae Saflager W 34/70, used in brewing. Were foud positive changes in physical characteristics and chemical composition of the wort of beer. Studies have agrued that electromagnetic radiation stimulates biological processes in yeast cells and as a result of the fermentation process is shortened to 2 days. All experimental results indicate that ECMO to a certain extent capable of stimulating intracellular processes, leading to an increase in the rate of division of organisms and thus to an increase in rates of specific growth rate and cell size.Документ Дослідження впливу електромагнітних опромінень радіочастотного діапазону хвиль на активацію дріжджової культури(2010) Романова, Зоряна Миколаївна; Кобець, І. В.Аналітично та експериментально обґрунтована можливість застосування електромагнітного випромінювання радіочастотного діапазону для активації дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Досліджено вплив електромагнітних опромінень на активність дріжджової культури Saccharomyces cerevisiae Встановлено, що опромінення дріжджів високочастотними та низькочастотними хвилями дозволяє збільшити їх активність.Документ Інтенсифікація процесу зброджування сусла магнітними полями(2011) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Стасюк, В. В.Проведена оброблення дослідних зразків пивного сусла з дріжджами впродовж 10 хвилин магнітним полем перед початком та під час бродіння. Оптимальний час обробки магнітним полем 20кА/м впродовж 10 хв.