Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Продовольча безпека України: проблеми та напрями забезпечення
    (2018) Страшинська, Лариса Володимирівна
    У статті обґрунтовано необхідність забезпечення продовольчої безпеки як складової національної безпеки держави, проаналізовано основні підходи до визначення сутності «продовольча безпека» з огляду на особливості трактування цього поняття. Визначено фактори, від яких залежить рівень продовольчої безпеки держави. На основі аналізу показників розвитку вітчизняного агропромислового комплексу досліджено стан національної продовольчої безпеки. Зокрема, проаналізовано динаміку виробництва основних сільськогосподарських культур усіма категоріями господарств протягом 1990—2015 років, а також урожайність основних сільськогосподарських культур з 1 га зібраної площі. Наведено динаміку поголів’я худоби та птиці в Україні в усіх категоріях господарств, а також динаміку виробництва основних видів продукції тваринництва. З’ясовано, що зазначені тенденції безпосередньо вплинули на рівень споживання населенням України основних видів продуктів харчування. Проаналізовано динаміку споживання населенням України основних видів продуктів харчування відповідно до раціональних норм споживання та рівня споживання в країнах Євросоюзу, динаміку споживання населенням основних мікроелементів у складі продуктів харчування, а також рівень продовольчої самозабезпеченості. Наголошено на обмежених можливостях населення України в споживанні продуктів харчування в необхідних обсягах і асортименті. Визначено, що, незважаючи на досить високий рівень продовольчої самозабезпеченості, споживання населенням України основних видів продуктів харчування, а також основних мікроелементів у складі продуктів харчування в цілому залишається досить низьким. Крім того, зазначено, що населення України протягом останніх років не наближається, а віддаляється при споживанні основних видів харчових продуктів (як від раціональних норм споживання, так і від рівня споживання в країнах ЄС). Сучасне харчування населення характеризується розбалансованістю раціону на рівні нижчому за науково обґрунтований. У той час, коли у більшості країн світу забезпечення населення якісними продуктами харчування значно покращилось, в Україні спостерігаються зворотні тенденції. Запропоновано низку заходів, які дають змогу Україні не лише забезпечити власну продовольчу безпеку, а й стати активним гравцем на світовому ринку продовольства. The article is devoted to the substantiation of the necessity of providing food security as an integral part of the national security of the state, the main approaches to the definition of the essence of “food safety” concerning the peculiarities of the interpretation of this concept are analyzed. The factors that determine the level of food security of the state are determined. By analyzing the indicators of the domestic agro-industrial complex development the state of national food security has been investigated. In particular, the dynamics of production of main crops by all categories of farms during the period of 1990—2015, as well as the yield of the main crops from 1 ha of the collected area, was analyzed. The article presents the dynamics of the livestock and poultry population in Ukraine in all categories of farms, as well as the production of the main types of livestock products. It was determined that mentioned tendencies directly influenced on the level of main food types consumption by the population of Ukraine. The consumption dynamics of the main food products’ types by the population of Ukraine according to the rational consumption norms and level of consumption in the EU countries, consumption dynamics of the basic trace elements in the composition of food products by the population, as well as the level of food self-sufficiency are analyzed. The article emphasizes the limited possibilities of the population of Ukraine in the consumption of food in the required volumes and assortment. It has been determined that in spite of the rather high level of self-sufficiency, the consumption of the main types of food products by the population of Ukraine, as well as the main trace elements in the composition of food products as a whole, remains rather low. In addition, it is noted that the population of Ukraine in recent years is not approaching, but is getting away about the consumption of the main types of food products, both from rational consumption norms, and from the level of consumption in the EU countries. Modern nutrition of the population is characterized by an unbalanced diet at a lower level than scientifically substantiated. While in the majority of countries the quality of food supply has improved significantly, there are reverse trends in Ukraine. The article proposes series of measures that will allow Ukraine not only to provide its own food security, but also to become an active player in the global food market.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення орендних відносин
    (1996) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Визначено негативні тенденції в процесі приватизації щодо оцінки орендованого майна та розрахунку орендної плати; запропоновано заходи, які сприятимуть переходу підприємств на орендну форму господарювання. Negative trends identified in the privatization process to evaluate the leased property and the rent calculation, proposed measures that will facilitate the transition of enterprises on the rental form of management.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасний стан, проблеми та стратегія розвитку Харчової промисловості України до 2011 року
    (2003) Дейнеко, Людмила Вікторівна; Страшинська, Лариса Володимирівна; Коваленко, А. О.; Шелудько, Е. І.
    Проаналізовано сучасний стан розвитку харчової промисловості України на сучасному етапі, визначені основні проблеми щодо її функціонування та обґрунтовано стратегічні пріоритети діяльності галузі до 2011 року та індикатори досягнення пріоритетних завдань. The current state of the food industry in Ukraine at present, the basic problems in its functioning and reasonably strategic priorities of the industry by 2011 and Indicator priorities.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості формування різних форм господарювання у харчовій промисловості.
    (1996) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Визначено специфічні особливості харчової промисловості, проаналізовано функціонування підприємств харчової промисловості різних форм господарювання, виявлено основні проблеми та причини гальмування переходу підприємств переробних галузей харчової промисловості доринкових форм господарювання та найбільш перспективні з цих форм. Identified specific features food industry, analyzed the functioning of the food industry enterprises of different forms of management, the main problems and causes inhibition enterprises transition food processing industries to market forms of management and the most promising of these forms.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасний стан та основні напрями стратегічного розвитку харчової промисловості рівненської області
    (2004) Дейнеко, Людмила Вікторівна; Страшинська, Лариса Володимирівна
    Проаналізовано сучасний стан харчової промисловості Рівненської області. На основі SWOT-аналізу обґрунтовано стратегічні напрями розвитку та розроблено прогнозовані показники харчової промисловості регіону на довготривалу перспективу. The current state of the food industry in Rivne region. Based on the SWOT-analysis grounded strategic development and developed projections of the food industry in the region in the long term.
  • Ескіз
    Документ
    Експортний потенціал харчової промисловості: стратегія зростання
    (2005) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Проаналізовано експортний потенціал харчової промисловості на сучасному етапі, обґрунтовано необхідність його прискореного відновлення, визначено пріоритетні галузі та підприємства а також запропоновано першочергові заходи для нарощування експортного потенціалу харчової промисловості.