Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Ранжування кріопротекторів за ефективністю захисту біологічних структур від ушкоджень при низьких температурах(2024) Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті за результатами експериментальних досліджень науково обґрунтовано доцільність використання і ранжування різних кріопротекторів за 4-ма категоріями та спадним ефектом їх кріозахисту при заморожуванні культивованих сортів плодів і ягід: вишні (кісточкові плоди), малини (ягоди складні), смородини чорної (ягоди справжні). Наведені результати мають наукове і практичне значення і можуть бути використані в навчальному процесі, наукових дослідженнях при індивідуальному підборі найбільш ефективних кріопротекторів, а також для розширення спектру сполук із вираженими кріозахисними властивостямиДокумент Кріоушкодження рослинних структур при заморожуванні і методи кріопротекції: теоретичні аспекти(2022) Сімахіна, Галина ОлександрівнаДосвід зарубіжних і вітчизняних науковців та практиків однозначно показує, що найбільш перспективним шляхом подолання усіх зазначених проблем є швидке заморожування сировини, низькотемпературне зберігання отриманих напівфабрикатів та досконалі способи дефростації. Така увага саме до швидкого заморожування матеріалів визначається особливостями кристалізації води в них при різних швидкостях процесу. І на сьогодні уже класичною стала виявлена закономірність між швидкістю заморожування біооб’єктів та ступенем руйнування їх тканинних структур. Разом з тим, практичний досвід показує, що одного лише швидкого або навіть шокового заморожування матеріалів недостатньо для отримання високоякісної плодово-ягідної продукції, яка після дефростації була б максимально ідентичною за всіма показниками свіжій сировині. The experience of foreign and Ukrainian scientists unambiguously shows that the quick freezing of raw materials, low-temperature storage of obtained half products and improved defrosting techniques are the most perspective trend to overcome all the problems mentioned. Such attention to quick freezing of plant materials is defined by the specifications of water crystallization in them, regarding the different velocity of a certain period of the process. Nowadays, classical is the revealed regularity between the velocity of biological objects freezing and the grade of their tissue ruining. Alongside, the practical experience evidences that only quick or even shock freezing would not be enough to obtain the high-quality fruit and berry products which are planned to be maximally identical to their fresh analogues by all indices.Документ Характеристика плодоовочевої сировини України(Stal', 2011) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаАналіз різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів свідчить, що найефективнішим є консервування заморожуванням.Документ Екологічні та медико- біологічні аспекти отримання сублімованих вуглеводомістких продуктів(Наукові праці НУХТ, 2003) Сімахіна, Галина Олександрівна; Штанько, Олег АнатолійовичУ лабораторних умовах оцінено харчову і біологічну цінності, а також екологічну безпеку отриманих низькотемпературним способом за допомогою рідкого азоту сублімованих продуктів із традиційної і нетрадиційної сировини різних видів. Відповідно до отриманих результатів усі продукти містять важливі біокомпоненти, відповідають санітарним нормам якості харчових продуктів, тому можуть бути використані як для масового споживання, так і для профілактичних цілей.Документ Природні комплекси біологічно активних речовин цукровмісної сировини(2005) Сімахіна, Галина Олександрівна; Чагайда, Андрій ОлеговичВ основу цього матеріалу покладено сучасні відомості з проблеми використання в оздоровчому харчуванні комплексу природних сполук, що містяться у цукрових буряках та тростинній сировині. Поряд з аналізом літературних даних, у роботі представлено результати власних досліджень з визначення біокомпонентів цукрових буряків. The basis of the material placed on the issue of modern information used in health food complex natural compounds found in sugar beets and cane raw materials. Along with analysis of published data, the paper presents the results of their research to determine the bio-components of sugar beet.Документ Пектиновмісні біодобавки з побічних продуктів бурякоцукрового виробництва(2004) Сімахіна, Галина Олександрівна; Штанько, Олег АнатолійовичЗважаючи на надзвичайно важливу роль пектиновмісних продуктів у раціоні харчування населення України, це питання повинно стати одним із пріоритетних завдань харчової промисловості й вирішуватися на державному рівні, щоб забезпечити здоров'я нації, особливо дітей та молоді. Given the crucial role pektynovmisnyh products in the diet of the population of Ukraine, the issue should be a priority food industry and decided at the state level to ensure that the nation's health, especially children and youth.Документ Біоантиоксиданти – необхідні компоненти оздоровчого харчування(2008) Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗ’ясовано сучасні тенденції у системі захисту біологічних структур, передусім тканинних ліпідів, від ушкоджуючої дії вільних радикалів та перекисів і добору природних рослинних компонентів для створення нових оздоровчих продуктів антиоксидантної дії. There are elucidated the main tendencies in the system of biological structures’ (particularly the tissue lipids) protection from the harmful influence of free radicals and peroxides, and in the choice of natural plant components for creating the new healthy foodstuff with antioxidant action.