Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
44 результатів
Результати пошуку
Документ Отримання біогенних наночасток срібла з використанням дріжджів та перспективи їх застосування у протимікробній терапії(2021) Харченко, Євген Іванович; Лазюка, Юлія Володимирівна; Скроцька, Оксана Ігорівна; Пенчук, Юрій МиколайовичНаноматеріали використовуються в багатьох галузях промисловості. При цьому існують різні способи їх отримання – хімічні, фізичні та біологічні. Саме біологічний метод синтезу наночасток, що передбачає використання клітин рослин, бактерій, грибів та дріжджів є екологічно чистим та економічно вигідним, оскільки при даному способі синтезу відпадає необхідність у використанні токсичних та дорогих матеріалів. Вказаний метод дозволяє отримувати наночастки з різною формою та розмірами, що досягається різними умовами, такими як зміна температури, pH, часу культивування тощо. Також, на відміну від наночасток, отриманих хімічним чи фізичним методом, біогенні наночастки містять на поверхні біомолекули, що робить їх біосумісними і дозволяє використовувати у медицині та суміжних галузях. Наночастки, що синтезовані з використанням мікроорганізмів, проявляють ряд біологічних властивостей – антибактеріальну, протигрибкову, антивірусну та протиракову активність. Серед наночасток металів особливу увагу приділяють наночасткам срібла, які мають антимікробну дію щодо стійких до антибіотиків штамів бактерій, а також показали противірусну активність, зокрема при лікуванні коронавірусної інфекції. Що стосується механізму дії наночасток срібла є літературні дані, що вказують на принципово різні шляхи їх біологічної дії. Найбільш поширений механізм протибактеріальної дії – безпосередня взаємодія наночасток з пептидогліканом і порушення структури клітинної стінки, що призводить до руйнування клітини. Найбільш ймовірним механізмом противірусної дії наночастинок є блокування етапів прикріплення вірусу до чутливих клітин. У статті наведено інформацію щодо можливості використання наночасток срібла при лікуванні коронавірусної інфекції та здійснено аналіз препаратів, що містять наночастки срібла і реалізуються на території України. Показані різні варіанти синтезу наночасток срібла з використанням дріжджів роду Saccharomyces, Candida, Cryptococcus, Rhodotorula, Yarrowia. Наведено форму та розмір, а також біологічну дію даних наночасток. Наведені розрахунки, що стосуються виробництва наночасток срібла з використанням Saccharomyces cerevisiae. Описано різні механізми антимікробної дії наночасток.Документ Хлібопекарські властивості зерна пшениці м’якої з добавлянням пшениці спельти(2020) Єремеєва, Олена Анатоліївна; Харченко, Євген Іванович; Ткаченко, Геннадій Володимирович; Любич, Віталій ВолодимировичВивчити питання щодо формування хлібопекарських властивостей зерна пшениці м’якої з добавлянням пшениці спельти. Лабораторні, математично-статистичні, органолептичні, експертальні. Результати дослідження процесу подрібнення помельних партій з відсотковим вмістом спельти 5 %, 10, 15, 20, 25 %, вказують, що в третьому та п’ятому зразках високий вміст клейковини – 29,6 % і 29,04 %. Найменша кількість у четвертому зразкові – 24,8 %. За білизною всі зразки отриманого борошна відносяться до вищого сорту. Результати пробної випічки хліба показали добрі результати. Найкращими борошномельними та хлібопекарськими властивостями характеризувались зразки з відсотковим вмістом спельти у кількості 15, 20 і 25 %. Отримані результати досліджень науково обґрунтовують доцільність добавляння пшениці спельти у помельні партії пшениці м`якої в кількості 15 % для покращення борошномельних та хлібопекарських властивостей. При добавлянні 15 % пшениці спельти до помельної партії пшениці м’якої отримано найвищу якість борошна. Хлібопекарські властивості зерна пшениці спельти подібні пшениці м’якій. Зерно дослідженого сорту пшениці спельти поступається за об’ємом хліба. Встановлено, що добавляння 15–20 % зерна пшениці спельти до пшениці м’якої не знижує хлібопекарських властивостей борошна останньої. Вміст клейковини при цьому знаходиться на рівні пшениці м’якої. Об’єм хліба становить 495–506 см3. Пористість становить 73,0–74,1 %, формостійкість подового хліба – 0,30–0,32. Investigate the formation of baking properties of soft wheat grain with the addition of spelt wheat. Laboratory, mathematical and statistical, organoleptic, expert. The research results of the grinding process of crushing batches with a percentage of spelt content of 5 %, 10, 15, 20, 25 %, indicate that in the third and fifth samples there is high gluten content – 29.6 % and 29.0 %. The lowest number in the fourth sample is 24.8 %. By colour, all samples of the obtained flour is of the highest quality. The results of trial bread baking performed good results. The best flour milling and baking properties were characterized by samples with a percentage of spelt in the amount of 15, 20 and 25 %. The obtained research results scientifically substantiate the expediency of adding spelt wheat to the crushing batches of soft wheat in the amount of 15 % to improve the milling and baking properties. It is when adding 15 % of spelt wheat to the crushing batch of soft wheat that the greatest extraction of flour was obtained, which as a result of trial bread baking showed its high quality. The baking properties of spelt wheat are similar to soft one. The grain of the studied variety of spelt wheat is inferior in volume of bread. It has been found that the adding of 15–20 % of spelt wheat to soft one does not reduce the baking properties of the latter flour. The gluten content is at the level of soft wheat. The volume of bread is 495–506 cm3. The porosity is 73.0–74.1 %, the persistent shape of hearth bread is 0.32–0.33.Документ Застосування електронних таблиць для розрахунку кута нахилу самопливного транспорту(2017) Харченко, Євген Іванович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Листопад, Володимир ВасильовичВ статті наведено математичний апарат розрахунку фактичного кута нахилу самопливного транспорту та приклад його застосування для програмного забезпечення MS Excel. The article presents a mathematical device for calculating the actual angle of inclination of a self-powered vehicle and an example of its use for MS Excel software.Документ Лущення зерна ячменю(2017) Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій ВасильовичВ статті наведено результати досліджень процесу лущення зерна ячменю. Показано вплив вологості та швидкості обертання робочого органу лущильника на індекс лущення; зміну зольності ядра та оболонок під час лущення. Навдено результати дослідження впливу навантаження на лущильник та індексу лущення. The article presents the results of the investigation of the process of peeling of barley grain. The influence of humidity and speed of rotation of the debris body on the peeling index is shown; changes in the ash content of the core and shells during peeling. The results of the study of the influence of the load on the peeler and the index of peeling are presented.Документ Зволожування лущеного зерна пшениці(2017) Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій Васильович; Терещенко, Тетяна ОлексіївнаВ статті наведено результати дослідження змін вологості лущеного та нелущеного зерна пшениці під час його відлежування. Показано кінетику лущення зерна, поглинання вологи зерном та зміни його вологості в залежності від індексу лущення. The article presents the results of a study of the change in the moisture content of the husk and non-peeled wheat grain during its retention. The kinetics of grain peeling, moisture absorption by grain and its moisture change depending on the peeling index are shown.Документ Гранулометричний склад проміжних продуктів подрібнення при двоетапному подрібнення зерна пшениці в лабораторних умовах(2015) Харченко, Євген Іванович; Перегуда, Микола Антонович; Шніпко, Іван ПетровичВ статті наведено методику та результати дослідження двох способів подрібнення зерна пшениці у вальцьовому верстаті. За даними досліджень показано, що сумарний добуток проміжних продуктів при двоетапному подрібненні менше ніж за схемою із проміжним просіюванням продуктів подрібнення. In clause the technique and results of research of two ways of crushing of grain of wheat in roller mill tool are resulted. According to researches it is shown, that сummulative the output of intermediate products at doublestage milling is less than at the scheme with intermediate sifting products of crushing.Документ Розрахунок та підбір фільтрів-циклонів(2016) Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій ВасильовичВ статті наведено методику розрахунку та підбору фільтрів-циклонів на чистому повітрі. Запропоновано нову залежність для визначення аеродинамічного опору фільтрів-циклонів. Наведено порівняльний аналіз експериментальних та розрахункових даних. The article describes the method of calculation and selection of filter-cyclones in clean air. A new relationship to determine aerodynamic drag of filter-cyclones. A comparative analysis of the experimental and calculated data.Документ Технологічні властивості зерна пшениці різної крупності(2017) Бачинська, Павлина Сергіївна; Харченко, Євген Іванович; Ноздрюхіна (Козюля), Інна ВолодимирівнаВ статті наведено результати досліджень залежностей технологічних властивостей зерна двох партій зерна пшениці від крупності зерен. Встановлено взаємозв’язок маси 1000 зерен та крупності. Показано залежності зміни натури, вологості, зольності та кількості і якості клейковини кожної окремій фракції крупності зерна пшениці. The results of research of laws technological properties of the grain of wheat between the two parties on the size of the grains. The connection mass 1000 seeds and grain size. Flashy patterns of change in nature, moisture, ash content, quantity and quality of gluten from the size of grains of wheat.Документ Плющення зерна пшениці в лабораторних умовах(2016) Харченко, Євген Іванович; Перегуда, Микола Антонович; Рубан, Ірина СергіївнаВ статті наведено результати досліджень плющення зерна пшениці різної вологості та скловидності у лабораторному плющильному верстаті при різних величинах зазору між вальцями. Показано вплив вологості та скловидності на режими плющення пшениці. Доведено, що вихід продуктів плющення можна описати експоненціальним рівнянням. The results of the study of different crushing wheat grain moisture and vitreous laboratory flaking machine at different values of the gap between the rollers. The influence of humidity and vitreous regimes crushing wheat. It is proved that the yield of products can be described flattening eksponents equation.Документ Технологічні прийоми виділення зерна, охопленого фузаріозом(2015) Верещинський, Олександр Павлович; Ільчук, Віктор Борисович; Дмитрук, Євген Адамович; Євтушенко, Олег Олександрович; Харченко, Євген ІвановичВ статті наведено характеристику грибів роду Fusarium, їх вплив на організм людини. Вказано норми вмісту фузаріозних зерен у зерновій масі, яка подається у переробку. Наведено результати досліджень сепарування зернової маси із вмістом фузаріозних зерен. Доведено, що найбільший вміст фузаріозних зерен міститься у дрібній фракції зерна, яку рекомендується вилучати із зернової маси, яка подається на переробку. This article describes characteristics of fungus (the genus of Fusarium) as well as their influence on the human organism. The norms of containing Fusarium grains in the grain mass that is submitted for processing are indicated. The research results of separation the grain mass with Fusarium grain inside is shown. It is determined that the highest content of Fusarium grain is contained in the fine faction of grain, which is recommended to remove from the grain mass that is submitted for processing.