Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Інтелектуальні системи управління складними технологічними процесами(2014) Ельперін, Ігор Володимирович; Швед, Сергій МиколайовичУ статті розглянуто питання використання сучасних комп 'ютерно-інтегрованих методів і алгоритмів в інтелектуальних системах підтримки прийняття рішень при управлінні складними слабко формалізованими техно-логічними процесами з використанням прогнозуючих моделей, створених на базі штучних нейронных мереж і генетичних алгоритмів. The article reviews questions of the use of modern computer-integrated methods and algorithms in the intelligent systems of the support of decision making while controlling complex weakly formalized technological processes with the use of forecasting models created on the base of artificial neuron networks and genetic algorithms.Документ Системний аналіз технологічного процесу виробництва хлібобулочних виробів(Інформаційні технології, 2012) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор ВолодимировичТехнологічні процеси хлібопекарського виробництва характеризуються багатокомпонентністю сировини, високим ступенем невизначеності на різних етанах перебігу процесу виробництва хліба, нелінійними залежностями між параметрами, високими вимогами до якості готової продукції, відсутністю математичного опису багатьох явищ, які характеризують перетворення сировини та напівфабрикатів у готову продукцію існуючі системи автоматизації доцільно доповнити підсистемами підтримки прийняття рішень з використанням методів і алгоритмів нечіткої логіки. Technological processes of bakery production are characterized by multicomponent raw materials, a high degree of uncertainty at different stages of the bread production process, nonlinear relationships between parameters, high requirements for the quality of finished products, lack of mathematical description of many phenomena that characterize the transformation of raw materials and finished products into finished products, existing automation systems should be supplemented with decision support logic.Документ Автоматизована система управління хлібопекарським виробництвом(2013) Ельперін, Ігор Володимирович; Швед, Сергій МиколайовичРозглянуті питання розробки сучасної системи автоматизованого управління технологічним процесом виготовлення хліба з використанням інтелектуальних підсистем підтримки прийняття рішень. Підсистема підтримки прийняття рішення при виборі спеціальних добавок розроблена методами нечіткої логіки. Система оперативної корекции технологічних параметрів розроблена з використанням прогнозуючих моделей з використанням штучних нейронних мереж. The problems of the development of a modern system of process control production of bread using intelligent decision support subsystem. Subsystem for decision-making when choosing special additives developed methods of fuzzy logic. The system of surgical correction of process parameters is developed using predictive models using artificial neural networks.Документ Автоматизація технологічних процесів виробництва хліба на основі структурного аналізу для розробки функціональної моделі виробництва(2010) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор Володимирович; Ладанюк, Анатолій ПетровичВ даній статті висвітлюється використання методу структурного аналізу для розробки функціональної структури моделі виробництва хліба. Розглядається метод використання SA-діаграм Д. Росса для аналізу як всього виробництва, так і окремих його ділянок, що дозволяє з'ясувати основні моменти окремих операцій, їх узагальнені характеристики і при необхідності поглиблене представлення основних частин, що важливе при аналізі відомих технологічних процесів і розробці новостворюваних. This article highlights the use of the method of structural analysis to develop functional structure model of bread. A method using SA-diagrams D. Ross for analysis as all production and its individual parts, allowing figure highlights some operations, their generalized characteristics and, if necessary, in-depth presentation of the main parts, which is important in the analysis of known processes and newly developing.Документ Розробка прогнозуючої моделі в системі управління процесом приготування хліба з використанням нейронних мереж(2012) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор ВолодимировичПроведений аналіз технологічного процесу хлібопекарського виробництва як складної динамічної системи з слабко формалізованими параметрам. Розроблені параметричні схеми окремих стадій процесу. На основі методів нейронних мереж розроблена прогнозуюча модель технологічного процесу приготування хлібобулочних виробів, яка призначена для використання її в підсистемі оперативної корекції системи управління. The analysis of the process of baking as a complex dynamic system with weakly formalized requirements. Designed parametric scheme of separate stages of the process. The methods of neural networks developed a model predicting the process making bakery products, which is designed for use in surgical correction subsystem management.Документ Система підтримки прийняття рішення при виборі поліпшувачів для покращення показників якості борошна(2012) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор ВолодимировичРозроблено алгоритмічне, математичне і програмне забезпечення автоматизованої системи підтримки прийняття рішення, яка на основі аналізу і обробки інформації про показники якості борошна формує рішення рекомендації оператору технологу про доцільність використання того чи іншого поліпшувачів в залежності від хлібопекарських властивостей борошна, яке планується переробляти під час виготовлення хлібобулочних виробів. Developed algorithmic, mathematical and software automated decision support, which by analyzing and processing information about the quality of flour forming solution recommendations operator technologist whether the use of a improvers depending on the baking properties of flour, which will alter the manufacture of bakery products.Документ Автоматизована система управління процесом приготування хліба(2012) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор ВолодимировичТехнологічний процес приготування хліба можна представити як складну динамічну систему в якій кінцевий результат залежить від результатів кожної стадії виробництва, а результат кожної наступної стадії залежить від показників, які отримані на попередній стадії. Цей процес має всі ознаки слабко формалізованого, а саме: унікальність процесу; якісна природа параметрів предметної області; неоднорідність (різнотипність) шкал вимірювання параметрів; нелінійний характер взаємозв’язку характеристик; різноманітність можливих форм взаємодії підпроцесів між собою. The process of making bread can be represented as a complex dynamic system in which the outcome depends on the outcome of each stage of production, and the result of each subsequent stage depends on the parameters obtained in the previous stage. This process has all the signs of weakly formalized, namely the uniqueness of the process, qualitative nature of the domain parameters; heterogeneous (diverse nature) scales of measurement parameters, nonlinear relationship characteristics, the variety of forms of interaction subprocesses together.Документ Комп'ютерно-інтегроване керування хлібопекарським виробництвом(2012) Шаруда, Світлана Сергіївна; Кишенько, Василь Дмитрович; Швед, Сергій МиколайовичХлібопекарська промисловість, як одна із провідних галузей харчових виробництв, пов'язана із задоволенням попиту населення на хлібобулочні вироби, вирішує комплекс задач у застосуванні передових технологій та сучасного обладнання. Основна увага приділяється поліпшенню якості продукції, раціональному використанню ресурсів і сировини,підвищенню продуктивності технологічних ліній. Розв'язання таких задач неможливе без автоматизації виробництва на основі сучасних інформаційних технологій, передових досягнень в теорії та практиці автоматичного керування. Baking industry as one of the leading sectors of the food industry associated with pleasure demand for bakery products, solve complex problems in the application of advanced technology and modern equipment. The focus is on improving product quality, rational use of resources and raw materials, increase the productivity of production lines. Solving such problems is impossible without automation based on modern information technology, advanced achievements in the theory and practice of automatic control.Документ Підходи до автоматичного управління якістю хлібобулочних виробів(2011) Швед, Сергій Миколайович; Ельперін, Ігор ВолодимировичНаведено основні якісні характеристики борошна та параметри технологічних процесів, які вплитвають на якість готового продукту. Розглянуто необхідність прогнозування результатів виконання основних технологічних процесів. The basic qualitative characteristics of flour and technological parameters that vplytvayut the quality of the finished product. The necessity of forecasting results of core processes.