Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Навігатор матричної оцінки талантів підприємства
    (2024) Шеремет, Олег Олексійович; Гринюк, Юлія Михайлівна; Ісмакаєв, Філіпп Леонідович
    У війні за таланти виграють компанії, які постійно відстежують потенціал талановитих співробітників, їх внесок у результати діяльності компанії-роботодавця та вміють пов’язувати їх воєдино, для чого в статті розглянуто популярну в світовій практиці матрицю (модель) 9 Box Grid. Встановлено перелік показників, якими може бути виміряна її горизонталь – продуктивність роботи, а також методики психометричної оцінки особистості, які в поєднанні з методом 180 або 360 градусів можуть бути використані в якості інструментів оцінки вертикалі матриці – потенціалу росту працівника. На підставі аналізу причин потрапляння співробітників у блоки матриці та інтересу роботодавця до кожного з них, запропоновано перелік відповідних цільових заходів з управління талантами різних категорій. У такий спосіб сформовано систему навігації для матричної моделі 9 Box Grid від моменту оцінки до прийняття управлінських рішень.
  • Ескіз
    Документ
    Розвиток відповідальних практик управління підприємством та персоналом в олійній індустрії України
    (2022) Шеремет, Олег Олексійович; Березянко, Тамара Володимирівна; Галиця, Ігор Олександрович; Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна
    Публікацію присвячено висвітленню напрямків розвитку корпоративної соціальної у процесах управління виробничою сферою та стосункам із персоналом. Актуальність статті обґрунтовується тим, що національне виробництво перебуває у стані зближення напрямків розвитку виробничого сектору із стратегіями та процесами, що відбуваються в європейському економічному просторі. The publication is devoted to the areas of corporate social development in the processes of production management and personnel relations. The relevance of the article is justified by the fact that national production is in a state of convergence of directions of development of the manufacturing sector with the strategies and processes taking place in the European economic space.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні підходи до визначення рівня продовольчої безпеки держави
    (2023) Страшинська, Лариса Володимирівна; Шеремет, Олег Олексійович; Михайлик, Ольга Михайлівна
    У статті досліджено теоретико-методологічні підходи до визначення поняття «продовольча безпека», проте зауважено, що на законодавчому рівні відсутнє офіційне трактування цього поняття. Обґрунтовано низку критеріїв оцінки рівня продовольчої безпеки, використання яких передбачено в сукупності, при цьому рівень продовольчої безпеки може оцінюватись як задовільний на основі сукупного позитивного результату віх оціночних критеріїв. Досліджено рівень самозабезпеченості основними видами продовольства в Україні. Визначено, що незважаючи на досить високий рівень самозабезпеченості України на сучасному етапі розвитку, при наближенні споживання до раціонально рекомендованих норм, держава може стикнутися з проблемами значного нарощування виробництва продовольства. Проаналізовано рівень достатності продовольчого споживання. З'ясовано значне відставання України у 2020 р. як від раціонально рекомендованих норм споживання, так і від рівня споживання економічно розвинених країн світу. Запропоновано показник недостатності (неповноцінності) харчування, який доцільно називати дефіцитом продовольчого споживання і обчислювати його як різницю між фактичним і раціональним рівнями продовольчого споживання як для всього набору продуктів харчування, так і для окремих його складових. Досліджено, що недоспоживання висококалорійних продуктів таких як м'ясо та м'ясні продукти, молоко та молочні продукти, риба та рибні продукти заміщувалось в основному продуктами низької калорійності, а саме картоплею, овочами та баштанними продовольчими культурами. Запропоновано розподіл країн на групи в залежності від рівня калорійності продовольчого споживання. Проаналізовано рівень доступності продовольчого споживання. Визначено низьку цінову доступність для населення висококалорійних харчових продуктів, а також значний відсоток витрат у структурі доходів домогосподарств на харчові продукти, що свідчить про бідність нашої країни порівняно з європейськими державами. The article examines theoretical and methodological approaches to the definition of the concept of "food security", but it is noted that there is no official interpretation of this concept at the legislative level. A number of criteria for assessing the level of food security are substantiated, the use of which is provided in aggregate, while the level of food security can be assessed as satisfactory based on the overall positive result of the evaluation criteria. The level of self-sufficiency in the main types of food in Ukraine was studied. It was determined that despite the fairly high level of self-sufficiency of Ukraine at the current stage of development, when consumption approaches rationally recommended norms, the state may face problems of significantly increasing food production. The level of sufficiency of food consumption was analyzed. It was found that Ukraine is significantly behind in 2020 both from rationally recommended consumption norms and from the level of consumption of economically developed countries of the world. An indicator of insufficiency (inferiority) of nutrition is proposed, which should be called the deficit of food consumption and calculated as the difference between the actual and rational levels of food consumption both for the entire set of food products and for its individual components. It has been studied that the lack of consumption of high-calorie products such as meat and meat products, milk and dairy products, fish and fish products was mainly replaced by low-calorie products, namely potatoes, vegetables and melon food crops. It is proposed to divide countries into groups depending on the level of caloric content of food consumption. The level of availability of food consumption was analyzed. The low price availability for the population of high-calorie food products was determined, as well as a significant percentage of expenses in the structure of household incomes for food products, which indicates the poverty of our country compared to European countries.
  • Ескіз
    Документ
    Прогнозування діяльності підприємств харчової промисловості в умовах ризику
    (2016) Багацька, Катерина Володимирівна; Шеремет, Олег Олексійович; Розіна, Яна Едуардівна
    Діяльність підприємств в умовах невизначеності і ризику важко піддається прогнозуванню. Підприємства харчової промисловості, як і інших галузей, відчувають значний вплив зовнішніх макроекономічних факторів, які можуть суттєво вплинути на внутрішні плани і прогнози. Тому кількісна оцінка впливу макроекономічних факторів на галузь сприятиме розробці прогнозів і планів на мікроекономічному рівні. Мета. Розробка моделі впливу макроекономічних факторів на обсяги реалізації підприємств харчової промисловості. Метод. В роботі використані такі методи як: трендовий аналіз, кореляційно-регресійний аналіз і моделювання, використання формалізованих моделей, графічний метод дослідження. Результати. Запропоновано ключові фактори впливу на обсяги реалізації підприємствами харчової промисловості, здійснено їх перевірку на можливість застосування у моделі. Побудовано лінійну регресійну модель впливу макроекономічних факторів на обсяги реалізації продукції харчової промисловості та розроблено прогноз обсягу реалізації галуззю до 2020 року. Introduction. Business activities under uncertainty and risk are complicate for prediction. The Food Industry like other industries are experienced significant macroeconomic impact of external factors. Such factors can greatly affect to internal plans and forecasts. So, quantification of industry’s macroeconomic factors impact will promote the development of forecasts and plans at the microeconomic level. Goal. The purpose of the article is developing a model of the macroeconomic factors impact on sales volumes of the food industry. The Methods. Such techniques as trend analysis, correlation and regression analysis and modeling, formal models application, graphical method of investigation were used in the article. Results. The key impacts on the sales of the food industry were proposed. Verification on their applicability of the model was carried out. We constructed the linear regression model of macroeconomic factors impact on sales of foods. Also forecast of industry sales was made by 2020. Keywords: risk; prognostication; Food Industry; factors; regression model; sales.
  • Ескіз
    Документ
    Взаємозв'язок та взаємовплив конкурентоспроможності підприємства та його ефективності функціонування
    (2010) Русин, Дмитро Омелянович; Шеремет, Олег Олексійович
    Проведено дослідження взаємозв'язку та взаємовпливу категорій «конкурентоспроможність підприємства» та «ефективність функціонування», на основі якого було доведено, що підвищення конкурентоспроможності є головним результатом росту ефективності функціонування підприємства.Проведено дослідження взаємозв'язку та взаємовпливу категорій «конкурентоспроможність підприємства» та «ефективність функціонування», на основі якого було доведено, що підвищення конкурентоспроможності є головним результатом росту ефективності функціонування підприємства. A study of the relationship and mutual categories of "competitiveness" and "effective functioning" on which it was shown that improving competitiveness is primarily the result of growth efficiency of the enterprise.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретико-методологічні аспекти стратегічного управління
    (2004) Шеремет, Олег Олексійович; Гусєва, Юлія Михайлівна
    Розглянуто значення і основи стратегічного управління, підходи провідних вчених та розробки авторів статті щодо мети, завдань, об’єкта і предмета, етапів процесу стратегічного управління. The role and the foundations of strategic management approaches leading scientists and authors on developing goals, objectives, object and subject, the stages of strategic management.
  • Ескіз
    Документ
    Функціонування ринку соків в Україні
    (2004) Шеремет, Олег Олексійович
    Нині подолання харчового дефіциту в Україні вже не є першочерговим завданням. Але з’явилися нові завдання – виробництво продуктів для підтримання здоров’я споживачів. Ставлення до таких продуктів стає поміркованішим, висуваються нові вимоги до гармонійного збалансованого смаку і вмісту корисних речовин. Тобто спостерігається тенденція споживчого попиту, яка характеризується прагненням до натуральності та корисності. Саме соки й соковмісні напої займають в цьому провідні позиції. Зміни в харчовому раціоні споживачів призводять до значного споживання безалкогольних напоїв, диктують нові вимоги до міжнародних ринків соків. У всьому світі також змінюється структура харчування споживачів – зростає споживання безалкогольних напоїв, зокрема соків. Спостерігається закономірність: чим розвинутіша економіка країни, тим більше її населення споживає натуральних соків. Today overcome food shortages in Ukraine is no longer a priority. However, new tasks - production of products for the health of consumers. Cigarette following product becomes softer, put forward new requirements for harmonious taste and a balanced content of nutrients. That is the trend in consumer demand, which is characterized by the desire for naturalness and usefulness. It juices and juice drinks occupy a leading position in this. Changes in the diet of consumers lead to significant consumption of soft drinks, dictates new requirements for international markets juices. Worldwide also changing structure of power consumers - increasing consumption of soft drinks, including juices. There is a pattern: the more advanced the economy, the greater its population consumes natural juices.
  • Ескіз
    Документ
    Податковий потенціал підприємств та можливості його підвищення в Україні
    (2013) Шеремет, Олег Олексійович; Гордійчук, Ю. О.
    В статті розглянуто основні підходи до визначення поняття податкового потенціалу підприємства та проаналізовано основні фактори впливу на нього. Виділені основні напрями та рекомендації щодо підвищення податкового потенціалу підприємств України. The article deals with the main approaches to the definition of the tax potential of the company and analyzes the main factors of influence on him. Were identified the basic directions and recommendations for improving tax potential of enterprises in Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Екологічно-економічна ефективність переробки вторинної сировини харчової промисловості
    (2010) Кривчун, Олександр Миколайович; Шеремет, Олег Олексійович
    Стаття розглядає економічний механізм комплексної переробки вторинної сировини з урахуванням екологічних факторів. Необхідність поєднання екологічних, економічних та правових аспектів у вирішенні проблеми ресурсозбереження, що дасть можливість переходу підприємствам харчової промисловості на безвідходну технологію виробництва.
  • Ескіз
    Документ
    Організаційно-економічний механізм ресурсозбереження на підприємствах харчової промисловості
    (2011) Шеремет, Олег Олексійович; Кривчун, Олександр Миколайович
    Розглянуто проблема розвитку підприємств харчової промисловості і, зокрема, організації раціонального використання виробничих ресурсів. Проаналізовано основні форми організаційно-економічного механізму ресурсозбереження, процес підготовки й розробки плану заходів ресурсозбереження на підприємстві, фактори раціонального споживання виробничих ресурсів, що визначають причини й умови реалізації резервів ресурсозбереження. It is considered problem of development of enterprises of food industry, in particular, organizations of the rational use of production resources. Basic forms are analysed organizationally economic to the mechanism of resursozberezhennya, process of preparation and development of plan of measures of resursozberezhennya on an enterprise, factors of rational consumption of production resources which determine reasons and terms of realization of backlogs of resursozberezhennya.