Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Електрохімічна активація води як альтернативний безреагентний спосіб підготовки води у виробництві пива(2018) Українець, Анатолій Іванович; Мукоїд, Роман Миколайович; Большак, Юрій Васильович; Нижник, Наталія Володимирівна; Мартиненко, Тетяна АндріївнаДосліджено вплив хімічного складу води на технологічні особливості виробництва пива. Запропоновано використання електрохімічної активації води як безреагентний спосіб підготовки, що забезпечує отримання питної води високої якості – основної сировини у виробництві пива. Исследовано влияние химического состава воды на технологические особенности производства пива. Предложено использование электрохимической активации воды как безреагентный способ подготовки, который обеспечивает получение питьевой воды высокого качества – основного сырья в производстве пива.Документ Reducing ability of infusions from waste of spicy-aromatic raw materials in the technology of alcoholic beverages(2020) Kuzmin, Oleg; Isaienko, Volodymyr; Koretska, Iryna; Rakhmetov, Dzhamal; Guts, Viktor; Oliynyk, SvitlanaМетою дослідження є вивчення відновної здатності водно-спиртових настоїв з відходів пряно-ароматичної сировини у технології алкогольних напоїв. The aim of the research is to study the reducing ability of aqueous-alcoholic infusions from waste of aromatic raw materials in the technology of alcoholic beverages.Документ Antioxidant characteristics of tea-herbal compositions(2021) Kuzmin, Oleg; Stukalska (Ivanova), Nataliia; Mykhonik, Larysa; Koval, Olga; Polyovyk, Volodymyr; Berezova, GannaIntroduction. The aim of the study was to determine the antioxidant capacity of herbal infusions and evaluate the possibility of using them to create herbal tea compositions. Materials and methods.Antioxidant capacity of tea-herbal compositions was determined by redoxmetry and pH-metry; sensory indicators were evaluated by expert method; results of mathematical and statistical processing were assessed by the method of linear Pearson correlation. Results and discussion.The рН for water infusions from raw materials has a value of 2.35 for Hibiscus sabdariffa and 6.55 for Calamintha nepeta. The minimum theoretical value of RP (Ehmin) for plant water infusions was obtained, which has a value from 267.0 mV for Calamintha nepeta to 519.0 mV for Hibiscus sabdariffa. The actual measured RP of infusions (Ehact) was established as 37.0 mV for Daucus carota and 203.0 mV for Hibiscus sabdariffa. Water infusions from vegetable raw materials have the value of regenerative capacity (recovery energy, REinf) in the range from REinf 150.8 mV for Vitis vinifera) to REinf 316.0 mV for Hibiscus sabdariffa. For the restaurant business in the manufacture of beverages are promising water infusions of Hibiscus sabdariffa and Citrus limonum, which received increased antioxidant characteristics REinf 316.0 mV and 298.0 mV, respectively, and positive sensory evaluation. It is proved that the energy of reduction/oxidation of vegetable raw materials (REplant) relative to the solvent – prepared water is in the range of values from 45.8 mV for Vitis vinifera to 211.0 mV for Hibiscus sabdariffa. Based on mathematical and statistical analysis, it was found that physicochemical parameters in the range of values with very high correlation (r 0.9–1.0) includes the following indicators: pH, Ehmin, REinf, REplant. Rational composition of tea-herbal composition was found: Hibiscus sabdariffa, 30 %; Matricaria chamomilla, 20 %; Ilex paraguariensis, 10 %; Rosae fructus, 10 %; Mentha piperita, 10 %; Citrus sinensis, 8 %; Citrus limonum, 7 %; Calendulae flores, 5 %. Conclusions.For the technology of the restaurant industry, the use of tea-herbal compositions from plant materials Hibiscus sabdariffa, Matricaria chamomilla, Ilex paraguariensis, Rosae fructus, Mentha piperita, Citrus sinensis, Citrus limonum, Calendulae flores, which have increased antioxidant characteristics, is proposed.Документ Antioxidant capacity of alcoholic beverages based on infusions from non-traditional spicy-aromatic vegetable raw materials(2020) Kuzmin, Oleg; Kucherenko, Volodymyr; Sylka, Iryna; Isaienko, Volodymyr; Furmanova, Yuliia; Pavliuchenko, Elena; Hubenia, VyacheslavAntioxidant ability of infusions of spicy-aromatic plants: Perilla frutescens; Elsholtzia stauntonii Benth; Artemisia abrotanum; Monarda didyma; Agastache foeniculum; Satureja hortensis; Ruta graveolens; Nepeta transcaucasica Grossch was determined by redoxmetry and pHmetry; sensory evaluation – by expert method; the results of mathematical and statistical processing – by the method of linear Pearson correlation. Results and discussion. The minimum theoretical value of redox potential (RP) for plant aqueous-alcoholic infusions was obtained, which has a value from 228.0 mV (Satureja hortensis) to 260.4 mV (Agastache foeniculum). The actual measured RP of infusions was established – from 117 mV (Elsholtzia stauntonii Benth) to 134 mV (Nepeta transcaucasica Grossch). The hydrogen index for aqueous-alcoholic infusions from spicy-aromatic raw materials has a value of 6.66 units pH (Agastache foeniculum) to 7.20 units pH (Satureja hortensis). Aqueous-alcoholic infusions from vegetable raw materials and a volume fraction of ethanol of 40% have the value of recovery energy (RE) in the range from 100.0 mV (Nepeta transcaucasica Grossch) to 138.2 mV (Ruta graveolens). Aqueous-alcoholic infusions from spicy-aromatic raw materials have values of sensory evaluation (S.e.) from 9.50 to 9.69 points. The highest value of S.e. 9.69 points is characteristic of Nepeta transcaucasica Grossch: color – light brown; taste – mint; aroma – soft, pleasant, sweet. Conclusion. It is proposed for the technology of alcoholic beverages the use of aqueous-alcoholic infusions from Ruta Gravelens and Nepeta transcaucasica Grossch, which received increased antioxidant characteristics RE 138.2 mV and RE 100.0 mV, respectively, and positive S.e. 9.57 and S.e. 9.69 points on a 10-point scale.Антиоксидантну здатність настоїв з пряно-ароматичних рослин: Perilla frutescens; Elsholtzia stauntonii Benth; Artemisia abrotanum; Monarda didyma; Agastache foeniculum; Satureja hortensis; Ruta graveolens; Nepeta transcaucasica Grossch визначали за методом редоксметрії та рН-метрії; сенсорні показники – за експертним методом; результати математико-статистичної обробки – за методом лінійної кореляції Пірсона. Результати. Отримано мінімальне теоретичне значення окисно-відновного потенціалу для рослинних водно-спиртових настоїв, яке змінюється від 228.0 мВ (Satureja hortensis) до 260.4 мВ (Agastache foeniculum). Встановлено фактичний виміряний окисно-відновний потенціал настоїв – від 117.0 мВ (Elsholtzia stauntonii Benth) до 134.0 мВ (Nepeta transcaucasica Grossch). Водневий показник для водно-спиртових настоїв з пряно-ароматичної сировини має значення від 6.66 од. рН (Agastache foeniculum) до 7.20 од. рН (Satureja hortensis). Водно-спиртові настої з рослинної сировини та об’ємною часткою етанолу 40% мають величину енергії відновлення (ЕВ) в межах від 100.0 мВ (Nepeta transcaucasica Grossch) до 138.2 мВ (Ruta graveolens). Водно-спиртові настої з пряно-ароматичної сировини мають значення сенсорних показників (S.e.) від 9.50 до 9.69 балів. Найбільше значення S.e. – 9,69 балів характерне для Nepeta transcaucasica Grossch: колір – світло-коричневий; смак – м'ятний; аромат – м'який, приємний, солодкуватий Висновки. Запропоновано для технології алкогольних напоїв застосування водноспиртових настоїв з Ruta graveolens та Nepeta transcaucasica Grossch, які отримали підвищені антиоксидантні характеристики ЕВ – 138.2 мВ та ЕВ – 100.0 мВ відповідно, та позитивні сенсорні показники S.e. – 9.57 та S.e. – 9.69 балів за 10-бальною шкалою.Документ Оцінка перспективності використання кумквата у технології соусів(2019) Кузьмін, Олег Володимирович; Богомол, Анна Віталіївна; Кузьмін, Антон ОлеговичВ роботі проведено оцінку перспективності використання кумквата у технології соусів The paper assesses the prospects for the use of kumquat technology saucesДокумент Удосконалення технології алкогольних коктейлів в закладах ресторанного господарства(2018) Кузьмін, Олег Володимирович; Естрін, Олексій СергійовичДосліджена антиокислювальна здатність настоїв з рослинної сировини для удосконалення технології алкогольних коктейлів. Antioxidant ability of infusions from vegetable raw materials for improvement of technology of alcoholic cocktails is investigated.Документ Розробка технології кремів для закладів ресторанного господарства(2018) Кузьмін, Олег Володимирович; Ліпко, Катерина Вікторівна; Очеретна, Альона Василівна; Дідоша, Анна ІванівнаДосліджено антиоксидантну активність рослинної сировини для технології кремів у закладах ресторанного господарства. The antioxidant activity of plant raw materials in the technology of cream for restaurants.Документ Розробка технології водно-спиртових настоїв для закладів ресторанного господарства(2018) Кузьмін, Олег Володимирович; Очеретна, Альона Василівна; Дідоша, Анна Іванівна; Рагулін, Олександр ДмитровичДосліджено антиоксидантну активність рослинної сировини у технології водно-спиртових настоїв для закладів ресторанного господарства. The antioxidant activity of plant raw materials in the technology of water-alcohol infusions for restaurants.Документ Використання сорбційних матеріалів при підготовці води для виробництва хлібного квасу(2015) Дулька, Ольга Степанівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Олійник, Світлана ІванівнаРобота присвячена удосконаленню способу механічного фільтрування води із застосуванням сорбційних матеріалів, які мають здатність покращувати показники якості хлібного квасу та забезпечувати структурування води, що збільшує оздоровчий ефект готового продукту. Доведено, що вода, оброблена сорбційними матеріалами у послідовності клиноптилоліт, активне вугілля, гірський кришталь з швидкістю фільтрування 10 см3/хв і готовий квас має найнижчі значення показника окисно-відновного потенціалу та найвищу органолептичну оцінку. The work is dedicated to improve water treatment technologies using sorption materials which have the ability to improve the quality indicators of the bread kvass and provide structuring of water, which increases the healing effect of the finished product. The beneficial effects on the human body is its natural importantance. The biological activity of drinks is largely dependent on the redox potential. Redox potential of the internal environment of a healthy person is within -100 mV, so the effect of a health drink as a stimulator of biological processes, due to a negative value of Redox-potential. It is proved that the water treated by the sorption materials in order: clinoptilolite, active coal, rock crystal with speed filtering 10 cm3 / min and the ready brew has the lowest values of the redox potential and the highest organoleptic evaluation. The advanced water treatment technology makes it possible to intensify the technology of bread kvass and improve its health properties.Документ Перспективи використання дикорослої сировини для одержання безалкогольних напоїв антиоксидантної дії(2014) Гойко, Ірина Юріївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті обґрунтовано доцільність використання дикорослої лікарської сировини (глоду криваво-червоного, чорноплідної горобини, плодів шипшини) для виробництва безалкогольного напою оздоровчого призначення, вивчено хімічний склад і проаналізовано вплив основних біокомпонентів на функціонування організму людини. Показано, що дикорослі ягоди є багатим джерелом вітамінів, пектинових речовин, вуглеводів, органічних кислот, мінеральних речовин. Визначено кількісний склад сполук-синергістів (поліфенольних речовин та аскорбінової кислоти). З 'ясовано оптимальні значення параметрів процесу екстрагування досліджуваної сировини. На основі визначення окисновідновного потенціалу встановлено антиоксидантні властивості біокомпонентів екстрактів. Розроблено рецептуру безалкогольного напою антиоксидантної дії, вивчено його органолептичні та фізико-хімічні показники. The article represents the results of studying the feasibility of using wild medical plant raw materials such as blood-red haws, chokeberry, eglantine berries, for production of a soft drink with revitalizing purposes. The chemical composition and the influence of the main components of raw material on the functions of human organism were analyzed. The authors showed that wild berries are the rich source of vitamins, pectin substances, carbohydrates, organic acids, and mineral elements. The quantitative compound of synergist substances (particularly, polyphenols and ascorbic acid) was defined and the optimal indices for the parameters of extraction process of the studied raw materials were elucidated. After determining oxidation and reduction potential, the authors have established the antioxidant properties for biocomponents contained in an extract. Finally, the authors have proposed the recipe for a soft drink with antioxidant action and studied its organoleptic and physico-chemical indices.