Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Study of the effect of electromagnetic field and radiation on the intensification of brewing processes(2021) Sidor, Vasyl; Usatyuk, Svitlana; Tyshchenko (Usatiuk), Olena; Baranovska, IrynaThe object of research is the enzymatic preparations Termamil and San-Super, malt and yeast. One of the most problematic places is that the action of the magnetic field and radiation can both stimulate the amylase activity of barley malt and cause its deactivation. During the study, a certain number of electrophysical factors were used, namely: laser radiation, which was carried out using a helium-neon laser, ultraviolet radiation – using a nitrogen gas laser, X-rays, a constant uniform magnetic field, ultrasound. Results have been obtained that confirm the positive effect of the magnetic field on the activation of the amyloletic activity of concentrated preparations. A study was also conducted in accordance with the effect of electromagnetic waves on the activation of enzymes in barley and wheat malt, which showed a positive effect. This is ensured by the fact that in the course of the study, thanks to experiments, the best duration of irradiation with electromagnetic waves and different types of radiation for enzyme preparations, malt and yeast was found. These methods have a number of features. This is the availability of the appropriate equipment and knowledge of the individual types of rays, magnetic fields and electromagnetic waves, and their potential effects on enzymes, as well as control of the exposure time and magnetic field load. Due to the action of electromagnetic waves and radiation, for a certain amount of time, it is possible to obtain an increased activity of enzymatic preparations. Compared to the fermentative preparations Termamil and San- Super, malt and yeast, which are not susceptible to the load of magnetic fields, electromagnetic waves and various types of radiation, the fermentative preparations Termamil and San-Super, malt and yeast, which were susceptible to the action of electromagnetic waves, as well as radiation show increased activity of action. At the same time, these preparations reduce the amount of costs and increase the yield of finished products, which will serve as a positive aspect for the economic sphere of the enterprise. Об’єктом дослідження є ферментні препарати Термаміл та Сан-Супер, солод та дріжджі. Один з найбільш Проблемними місцями є те, що як дія магнітного поля, так і радіація можуть стимулювати активність амілази ячмінного солоду та викликають його дезактивацію. Під час дослідження було використано певну кількість електрофізичних факторів, а саме: лазерне випромінювання, яке було здійснюється за допомогою гелій-неонового лазера, ультрафіолетового випромінювання – за допомогою азотного лазера, рентгенівського випромінювання, постійного рівномірного магнітне поле, ультразвук. Отримано результати, які підтверджують позитивний вплив магнітного поля на активацію амілолетична активність концентрованих препаратів. Також було проведено дослідження щодо ефекту електромагнітних хвиль на активацію ферментів ячмінного та пшеничного солоду, що показало позитивний ефект. Це забезпечується тим, що в ході дослідження, завдяки експериментам, найкраща тривалість опромінення з електромагнітними хвилями та різними видами випромінювання для ферментних препаратів, солоду та дріжджів. Ці способи мають ряд особливостей. Це наявність відповідного обладнання та знання окремі типи променів, магнітних полів і електромагнітних хвиль, а також їх потенційний вплив на ферменти, а також контроль часу експозиції та навантаження магнітного поля. Завдяки дії електромагнітних хвиль і випромінювання протягом певного часу можна отримати підвищена активність ферментативних препаратів. Порівняно з ферментними препаратами Термаміл і Сан- Супер, солод і дріжджі, які не сприйнятливі до навантаження магнітних полів, електромагнітних хвиль і різного роду види радіації, ферментаційні препарати Термаміл і Сан-Супер, солод і дріжджі, які були чутливі до дії електромагнітних хвиль, а також випромінювання виявляють підвищену активність дії. В той самий час, ці препарати зменшують суму витрат і збільшують вихід готової продукції, яка буде служити позитивний аспект для економічної сфери підприємства.Документ Управління біологічними середовищами(2013) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола СергійовичУ статті описано дослідження впливу електромагнітних хвиль на активацію ферментів ячмінного та пшеничного солоду, пивних дріжджів, на процеси затирання зернопродуктів, освітлення сусла, а також на стійкість готового пива. Проведено детальний аналіз вибраних у процесі досліджень фізичних факторів електромагнітного опромінювання та рекомендоване оптимальне для пивоваріння використання постійного магнітного поля, рентгенівського опромінювання при довжині хвилі λ = 1,542•10-10м, ультрафіолетового випромінювання за допомогою азотного газового лазера при довжині хвилі λ = 3,378•10-7м. Підібрано оптимальні режими електромагнітних коливань для кожного з розглянутих об’єктів (солоду, дріжджів, ферментних препаратів). Дослідження сприятимуть підвищенню екстрактивності та повноті оцукрення заторів, а це, у свою чергу, забезпечить повноту смаку і стійкість пива. The article describes the study of the influence of electromagnetic waves onactivation of enzymes of barley and wheat malt, brewer's yeast, on thegrouting processes grain products, clarification of the wort, as well asstability of the finished beer. It is a detailed analysis of the selected processStudies of physical factors of electromagnetic radiation and recommendedmended for optimal use of permanent magnetic brewingfield, X-ray radiation at a wavelength λ = 1,542 • 10-10m, ultra-rafioletovogo radiation using nitrogen gas laser at lengthwavelength λ = 3,378 • 10-7 M. Optimal electromagnetic modesvibrations for each of the objects under consideration (malt, yeastments, enzymes). The research will contribute to increasedsheniyu extract content and completeness Saccharified congestion, which, in itsturn, will ensure the completeness of taste and stability of beer.Документ Перспективи впливу електромагнітного випромінювання на технологічні середовища(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола Сергійович; Мартинюк, Богданна МиколаївнаДосліджено вплив різноманітних видів опромінювання на біологічну активність технологічних середовищ та наведено результати впливу електромагнітного поля на біотехнологічні процеси. Експериментально підтверджено доцільність використання постійного магнітного поля для активації ферментативних процесів. The influence of different types of radiation on biological activity of technological environments and the results of electromagnetic fields on biotechnological processes. Experimentally verified the feasibility of using a static magnetic field to activate enzymatic processes.Документ Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Прибильський, Віталій Леонідович; Бондар, Микола Васильович; Романов, Микола Сергійович; Харгелія (Карпутіна), Дар'я ДмитрівнаДосліджено вплив рентгенівського опромінення на біологічну активність дріжджових клітин - Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, що використовуються в пивоварінні. Були виявлені позитивні зміни фізико-хімічних показників сусла і біохімічного складу пива. Дослідження доводять, що електромагнітні випромінювання стимулюють біологічні процеси в дріжджовій клітині і в результаті процес зброджування скорочується до 2-х діб. сусла и биохимического состава пива. The effect of X-ray irradiation on the biological acctivity of the yeast cells — Saccharomyses cerevisiae Saflager W 34/70, used in brewing. Were foud positive changes in physical characteristics and chemical composition of the wort of beer. Studies have agrued that electromagnetic radiation stimulates biological processes in yeast cells and as a result of the fermentation process is shortened to 2 days. All experimental results indicate that ECMO to a certain extent capable of stimulating intracellular processes, leading to an increase in the rate of division of organisms and thus to an increase in rates of specific growth rate and cell size.Документ Дослідження впливу електромагнітних опромінень радіочастотного діапазону хвиль на активацію дріжджової культури(2010) Романова, Зоряна Миколаївна; Кобець, І. В.Аналітично та експериментально обґрунтована можливість застосування електромагнітного випромінювання радіочастотного діапазону для активації дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Досліджено вплив електромагнітних опромінень на активність дріжджової культури Saccharomyces cerevisiae Встановлено, що опромінення дріжджів високочастотними та низькочастотними хвилями дозволяє збільшити їх активність.