Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Оцінка якості екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини(2015) Науменко, Ксенія Андріївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Петруша, Оксана Олександрівна; Федоренко, Ольга ВалеріївнаВ статті наведено результати визначення органолептичних, фізико-хімічних показників якості та показників безпечності водно-спиртових екстрактів гілочок чорної смородини та горобини звичайної. Визначено вміст фенольних і ароматичних речовин в отриманих екстрактах та встановлено їх безпечність за вмістом токсичних елементів. Обґрунтовано перспективи використання екстрактів у технологіях харчових продуктів. The results of determination of organoleptic, physicochemical indicators of quality and safety indices of water-alcohol extracts of black currant and ashberry are given in the article. The content of phenolic and aromatic substances in the extracts obtained is determined and their safety in terms of the content of toxic elements is established. The prospects for the use of extracts in food technology have been grounded.Документ Разработка способа экстрагирования пряно-ароматического сырья. 1. Установление оптимальных параметров измельченного сырья и выбор промышленного измельчителя(1992) Усенко, Виталий Александрович; Баленко, Татьяна Леонидовна; Сапронова, Любовь Григорьевна; Куц, Анатолий Михайлович; Суходол, Виктория ФоминичнаИзложен способ измельчения сухого пряно-ароматического сырья и рекомендован измельчитель «Украинка», который позволяет получить помол, содержащий более 80% частиц размером 150-250 мкм. The paper presents a method of dry grinding aromatic raw materials and recommended chopper "Ukrainka", which allows you to grind, containing more than 80% of the size of the particles 150-250 mkm.Документ Оптимизация режимов упаривания при концентрировании экстрактов из пряно-ароматического сырья(1990) Усенко, Виталий Александрович; Баленко, Татьяна Леонидовна; Сапронова, Любовь Григорьевна; Куц, Анатолий Михайлович; Суходол, Виктория ФоминичнаОптимизация режимов упаривания спиртованных настоев при получении концентрированных экстрактов из пряно-ароматического сырья. Использовали спиртованные настои «Старка», «Старокиевская» и «Зверобой», которые представляют собой водно-этанольную вытяжку из сушеного пряно-ароматического сырья. Optimization mode stripping spirited infusions in obtaining concentrated extracts of aromatic raw materials. We used spirited infusions "Stark", "Starokievskaya" and "St. John's wort," which are water-ethanol extract of dried aromatic raw materials.Документ Дослідження гідродинаміки і кінетики тепло-масообмінних процесів розпилювального сушіння екстрактів із вмістом пектину(2002) Овчарук, Володимир Олексійович; Бодров, Віктор Семенович; Малежик, Іван Федорович; Зав'ялов, Володимир ЛеонідовичПроаналізовано результати експериментального дослідження гідродинаміки та кінетики тепломасообміну та запропоновані математичні моделі розпилювального сушіння пектиновмісніх екстрактів . The results of an experimental study of hydrodynamics and heat and mass transfer kinetics and proposed mathematical model spray drying pektynovmisnih extracts.Документ Біологічно активні комплекси ліпідів та екстрактів(2003) Осейко, Микола Іванович; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Пешук, Людмила ВасилівнаУ статті наведено створення ресурсозберігаючих технологій оптимального вилучення та збереження в кінцевих продуктах біологічно активних речовин для використання концентратів ліпідів і екстрактів у продуктах лікувально-профілактичного та функціонального призначення. saving technologies create an optimum extraction and storage of final products, biologically active compounds for use concentrates and extracts lipids in prokduktah health care and functionality.Документ Экстракты специй. Перспективы использования в пищевой промышленности(2005) Пасечный, Василий НиколаевичВ статье раскрыты перспективы использования в пищевой промышленности экстрактов специй и пряно-ароматических композиций в сочетании с жидкими специями на основе эфирных масел. Также, как перспективное направление, рассматривается купажирование специй с эфирными маслами, полученными на основе отечественных сырьевых ресурсов. This article deals with the prospects using of the food industry the extracts of spices and aromatic compositions in combination with liquid spices from essential oils. Also, as a promising direction, is mixing spices with essential oils derived from domestic raw materials.Документ Antioxidant activity of extracts from plants growing in Ukraine(2013) Ivanova, Victoria; Yasinska, IrynaRaw materials of some plants growing in Ukraine – the roots of Arctium lappa L., Glycyrrhíza glabra L., Sanguisorba officinalis L., the fruits of Rosa cinnamomea L.- were been used to investigation of its antioxidant properties. The total phenolic content of prepared aqueous extracts was determined using Folin-Ciocalteu reagent; it ranged from 43.2±2.09 to 98.5±4.01 mg GAE per 100 ml of the extract. The highest vitamin C content was found in the extracts from the rose hips and the great burnet roots - 8.94±0.234 and 7,68±0.341 mg / 100 ml of extract, respectively. Free radical scavenging capacity of the extracts was evaluated using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). It ranged from 0.60± 0.0178 to 8.45± 0.26 mM of the ascorbic acid equivalent (AAE) antioxidant capacity per 100 ml of the extract. The highest antioxidant activity was determined for the extract of great burnet roots. The results showed that tested extracts possess potent antioxidant activity and may be considered as natural source of antioxidants.Документ Влияние условий экстрагирования на выход фенольных соединений и антиоксидантные свойства вытяжек из нетрадиционного растительного сырья(2012) Иванова, Виктория Джановна; Каряка, Н. С.Экстракты являются вытяжками из сырья,содержат широкий спектр биологически активніх веществ с различной физиологической активностью. При их получении основной задачей является максимальное извлечение соединений и сохранение их биологической активности. Extracts from raw materials contain a wide range of biologically aktivnіh substances with different physiological activity. With their main objective is to obtain maximum recovery of compounds and the preservation of their biological activity.Документ Використання екстрактів з нетрадційної рослинної сировини як харчових барвників(2011) Іванова, Вікторія Джанівна; Каряка, Н. С.Останнім часом у всьому світі спостерігається тенденція до розроблення функціональних харчових продуктів. Надання продуктам профілактичних властивостей стає можливим за рахунок зменшення вмісту харчових добавок штучного походження та/або введення до їх складу натуральних компонентів протекторної дії. Джерелом біологічно активних речовин (БАР) для створення такої продукції можуть бути рослини. Метою роботи було вивчення можливостей максимального вилучення БАР з лікарських рослин, що розповсюджені в Україні, та використання екстрактів як харчових барвників при створенні продуктів функціонального призначення. Recently, the worldwide trend towards the development of functional food products. Providing products prophylactic properties becomes possible due to the reduction of artificial food additives and / or the introduction of their natural ingredients protector action. The source of biologically active substances (BAS) to create such products can be plants. The aim of the work was to study the possibilities maximum extraction BAR from medicinal plants common in Ukraine, and the use of extracts as food coloring to create products functionality.Документ Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини(2011) Іванова, Вікторія Джанівна; Каряка, Н. С.Складено композиції з квітів бузини та липи, пагонів чорниці, листя меліси, малини, суниці, чорної смородини, що є джерелами біологічно активних сполук антиоксидантної дії. Підібрано оптимальні умови одержання екстрактів, визначено вміст в них фенольних сполук, катехінів, дубильних речовин та їх активність у тесті з 2,2-дифеніл-1-пікрилгідразилом.