Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні засади оцінки фінансових результатів господарської діяльності аграрних підприємств
    (2011) Стегней, Маріанна Іванівна
    У статті розглянуто актуальність сучасних наукових підходів до формування комплексної оцінки фінансового стану суб’єктів господарювання аграрної сфери. Узагальнено систему категорій: фінанси, фінансів підприємств та фінансовий стан. Продемонстровано можливість розширення джерел інформації для оцінки результатів діяльності сільськогосподарських підприємств. Показано необхідність використання статистичних методів дослідження впливу зовнішніх та внутрішніх факторів на результати роботи аграрних підприємств.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення фінансової стратегії підприємства кондитерської промисловості в рамках аналізу його фінансової стійкості
    (2021) Роганова, Ганна Олександрівна; Ярина, Валентина Валеріївна
    Метою статті є застосування матриці Франшона та Романе на підприємстві харчової промисловості в рамках комплексного аналізу його фінансової стійкості та рівноваги. Аналізуючи та систематизуючи наукові праці багатьох вчених, було розглянуто еволюцію підходів до фінансової стратегії підприємства та з’ясовано, що побудова саме матриці стратегій Франшона та Романе дає можливість вчасно реагувати на необхідність зміни фінансової стратегії залежно від зміни умов його діяльності. У дослідженні для досягнення мети було вирішено такі завдання: визначення алгоритму розрахунку фінансових показників матриці; їх розрахунок за останні п’ять років діяльності досліджуваного підприємства; на їх основі – визначення типу фінансової стратегії; визначення факторів впливу на фінансові стратегії; розробка заходів щодо покращення фінансового стану за рахунок зміни фінансової стратегії. Об’єктом дослідження виступає ПрАТ «Вінницька кондитерська фабрика». Матричній аналіз діяльності підприємства за 2015–2019 рр. дозволив визначити подальшу траєкторію його розвитку. Показники господарської діяльності підприємства привели до зростання фінансового потенціалу, але водночас є очевидним обмеження поточної стратегії розвитку. Одержані результати щодо визначення фінансової стратегії підтверджуються попередньо проведеним аналізом фінансового стану . Застосування матриці стратегій дає можливість підприємству своєчасно приймати правильні рішення щодо комплексного використання всіх фінансових ресурсів, спрямованих на досягнення поточних і стратегічних цілей. Перспективи подальших досліджень полягають у визначенні впливу якості управління грошовими потоками підприємства на його ліквідність і платоспроможність. The article is aimed at applying the Franchon and Romane matrix at the food industry enterprise within the terms of a comprehensive analysis of the enter- prise’s financial sustainability and equilibrium. Analyzing and systematizing the scientific works of many scholars, the evolution of approaches to the financial strategy of enterprise was considered and it was specified that the construction of the matrix of strategies according to Franchon and Romane makes it possible to respond timely to the need to change the financial strategy depending on the change in the conditions of its activities. To achieve the goal, the research had to solve the following tasks: determining the algorithm for calculating the financial indicators of the matrix; their calculation for the last five years of activities of the researched enterprise; determining on their basis the type of financial strategy; determination of factors influencing financial strategies; development of measures to improve the financial condition by changing the financial strategy. The object of research is PrJSC «Vinnytsia confectionery factory». The matrix analysis of the company’s activities for 2015–2019 allowed to determine the further trajectory of the enterprise’s development. The indicators of economic activity of the enterprise led to an increase in financial potential, but at the same time there is an obvious limitation of the current development strategy. The obtained results as to determining the financial strategy are justified by a preliminary analysis of the financial condition. The application of the strategy matrix enables the enterprise to make the right decisions on the complex use of all financial resources aimed at achieving both the current and the strategic goals in a timely manner. Prospects for further research are to determine the impact of the quality of the company’s cash flow management on its liquidity and solvency.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка конкурентоспроможності підприємства на прикладі ПрАТ “Оболонь”
    (2021) Роганова, Ганна Олександрівна; Ковальчук, Володимир Юрійович
    У роботі досліджено трактування терміну «конкурентоспроможність підприємства». Виявлено відмінності у тлумаченні поняття конкурентоспроможності підприємства різними вченими, з’ясовано основні методи оцінки конкурентоспроможності підприємства та параметри конкурентних переваг. Метою статті є дослідження рівня конкурентоспроможності сучасного підприємства харчової промисловості, з’ясовування його конкурентних переваг на ринку, визначення використовуваної конкурентної стратегії. Під час дослідження було застосовано кластерний аналіз, SPACE-аналіз та SWOT-аналіз. Діагностика конкурентоспроможності підприємства була здійснена для підприємства харчової промисловості ПрАТ «Оболонь» за даними консолідованої фінансової звітності станом на кінець 2019 року. Кластерний аналіз восьми підприємств харчової галузі дозволив їх класифікувати у три кластери за результатами розрахунку таких показників фінансової стійкості: коефіцієнт автономії, коефіцієнт фінансового ризику, коефіцієнт маневреності власного капіталу, коефіцієнт фінансового левериджу. Основний об’єкт дослідження ПрАТ «Оболонь» знаходіться в одному (другому) кластері з ПрАТ “Опілля”. Результати SPACE-аналізу за факторами стабільності середовища, промислового та фінансового потенціалу, конкурентних переваг дозволили визначити конкуренту стратегію ПрАТ «Оболонь» як захисну. SWOT-аналіз допоміг виявити основні конкурентні переваги (сильні сторони, можливості) та слабкі сторони та загрози для з’ясування перспектив ефективного функціонування підприємства. Визначено основні фактори впливу на формування конкурентоспроможності об’єкта дослідження та запропоновано заходи щодо покращення фінансового стану та підвищення його конкурентоспроможності. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці заходів щодо оптимізації структури капіталу з метою підвищення рентабельності та інвестиційної привабливості методом моделювання структури капіталу. The interpretation of the term "enterprise competitiveness" is investigated in the work. Differences in the interpretation of the concept of enterprise competitiveness by different scientists are revealed, the main methods of assessing the competitiveness of the enterprise and the parameters of competitive advantage are clarified. The purpose of the article is to study the level of competitiveness of the modern food industry, to clarify its competitive advantages in the market, to determine the competitive strategy used. Cluster analysis, SPACE analysis and SWOT analysis were used during the study. Diagnosis of the company's competitiveness was carried out for the food industry company PJSC "Obolon" according to the consolidated financial statements as of the end of 2019. Cluster analysis of eight food companies allowed them to be classified into three clusters based on the results of calculating the following indicators of financial stability: autonomy ratio, financial risk ratio, equity maneuverability ratio, financial leverage ratio. The main object of research of PJSC "Obolon" is in one (second) cluster with PJSC "Opillya". The results of SPACE-analysis on the factors of environmental stability, industrial and financial potential, competitive advantages allowed to define the competitor's strategy of Obolon PJSC as protective. The SWOT analysis helped to identify the main competitive advantages (strengths, opportunities) and weaknesses and threats to determine the prospects for effective operation of the enterprise. The main factors influencing the formation of the competitiveness of the object of study are identified and measures are proposed to improve the financial condition and increase its competitiveness. Prospects for further research are to develop measures to optimize the capital structure in order to increase profitability and investment attractiveness by modeling the capital structure.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства на прикладі кондитерської фабрики ПАТ "Ласощі"
    (2020) Роганова, Ганна Олександрівна; Кравченко, Інна Валеріївна
    Одними з головних критеріїв стабільного фінансового стану підприємств є платоспроможність і ліквідність, які визначають здатність розрахуватися за своїми зобов’язаннями в поточному і майбутніх періодах. У роботі досліджено «ліквідність» та «платоспроможність» як категорію фінансів підприємств. Виявлено відмінності у тлумаченні понять ліквідності та платоспроможності, а також суперечливості взаємозв’язків між ними та іншими показниками фінансового стану підприємств. Постановка проблеми. На сьогодні існує проблема відсутності якісної методики оцінки ліквідності та платоспроможності українських підприємств, яка б дозволяла би фінансовим аналітикам на її основі приймати ефективні управлінські рішення. Метою статті є з’ясування ступеня ліквідності та платоспроможності об’єкта дослідження за допомогою різних методів дослідження (коефіцієнтного аналізу, аналізу балансу підприємства та матриці збалансування ліквідності) та розробка заходів, що дозволять покращити ліквідність та платоспроможність підприємства кондитерської промисловості. Теоретично-методологічною основою статті є фундаментальні положення фінансової науки у сфері управління ліквідністю та платоспроможністю підприємств. Під час виконання дослідження застосовано наступні загальнонаукові та спеціальні методи: аналізу та синтезу; аналогій та порівняльного співставлення; графічний метод; критичного аналізу існуючих методів аналізу; метод декомпозиції. Результати. Розраховано показники платоспроможності та ліквідності для «Виробничо-торгової кондитерської фірми «Ласощі» за період 2016–2018 років. Визначено, що ступінь платоспроможності суб’єктів підприємництва виражається через ліквідність їх балансу. Досліджено класифікацію активів балансу підприємства залежно від ступеня ліквідності та пасивів балансу залежно від термінів їх погашення. З’ясовано, що протягом дослідженого періоду ліквідність балансу підприємства не була абсолютною, спостерігався дефіцит абсолютно ліквідних оборотних активів, недостатність обсягів запасів і готової продукції, значне перевищення сум дебіторської заборгованості над кредиторською, та, як наслідок, неспроможність підприємства сплачувати свої поточні зобов'язання. З’ясовано, що оптимальним методом здійснення дослідження можливого ризику незбалансованої ліквідності є побудова матриці її балансування. Результати проведено аналізу підтверджують незбалансовану ліквідність, а саме, нестачу власних ліквідних ресурсів і виникнення стану неплатоспроможності підприємства. Практичне значення. Визначено основні фактори впливу на ліквідність та платоспроможність підприємства та запропоновані заходи щодо вдосконалення управління платоспроможністю та ліквідністю. Найкращим варіантом покращення фінансового стану підприємства можуть бути оптимізація величин і структури оборотних активів та підвищення якості управління короткостроковими зобов’язаннями. Отримані у статті результати можуть використовуватися фінансовими аналітиками під час здійснення практичної роботи з діагностики ліквідності підприємств. Перспективи подальших досліджень полягають в розробці заходів щодо підвищення ліквідності і платоспроможності досліджуваного підприємства. In the paper liquidity and solvency as a category of corporate finance have been researched. The differences in interpreting the concepts of liquidity and solvency, as well as the inconsistencies between them and other indicators of the financial state of enterprises have been revealed.The aim of the article is to determine the degree of liquidity and solvency of the object under study by using various research methods (the ratio analysis, the analysis of the balance sheet and liquidity balancing matrix) and to develop the measures to improve liquidity and solvency of the confectionery industry. Solvency and liquidity indicators for Lasoshchi Confectionery Factory for 2016-2018 have been calculated. It has been determined that the solvency of business entities is expressed through the liquidity of their balance sheet. The classification of balance sheet assets of the enterprise depending on the liquidity and liabilities of the balance sheet according to their repayment period has been studied. It has been defined that during the period under study the liquidity of the balance sheet was not absolute, there was a deficit of absolutely liquid working assets, the lack of volumes of stocks and finished products, and significant excess of receivables over accounts payable, and, consequently, the company could not pay its current liabilities. It has been determined that the best way to study the possible risk of unbalanced liquidity is to make a matrix of its balancing. The results of the analysis confirm the unbalanced liquidity, namely, the lack of own liquid resources and the insolvency of the enterprise. The main factors that have an impact on the liquidity and solvency of the enterprise have been identified, and the measures to improve the solvency and liquidity management have been suggested.
  • Ескіз
    Документ
    Прогнозування забезпеченості оборотним капіталом підприємства
    (2020) Роганова, Ганна Олександрівна; Кравченко, Ірина Валерівна
    Мета статті полягає у визначення впливу внутрішніх факторів на формування оборотного капіталу та прогнозування рівня забезпеченості ним конкретного підприємства. Досліджено розвиток методологічних підходів до прогнозування оборотного капіталу підприємств. За допомогою аналізу трендів визначено напрями динаміки для складових оборотного капіталу підприємства та визначено прогнозні показники загального його розміру на наступні два роки. Проведено кореляційно-регресійний аналіз оборотного капіталу підприємства та побудовано модель з чотирьома факторними ознаками: чистий фінансовий результат; загальна вартість активів; власний капітал; дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги. Обґрунтовано головне завдання управління оборотним капіталом підприємства: забезпечення достатнього обсягу та оптимальної структури оборотного капіталу у контексті дотримання ліквідності та платоспроможності підприємства. Потенційними загрозами ефективного управління оборотним капіталом підприємства ідентифіковано зменшення залишку грошових коштів та їх еквівалентів та збільшення дефіциту абсолютно ліквідних активів та швидко реалізованих активів. Перспективи подальших досліджень полягають у визначенні потреби в необхідних оборотних активах, які плануються до використання в операційному процесі підприємства, оптимізації співвідношення окремих їх видів і залучення найбільш ефективних їх різновидів з позиції рівня продуктивності та потенційної прибутковості використання у майбутньому.
  • Ескіз
    Документ
    Імітаційне моделювання структури капіталу підприємства: метод Монте-Карло
    (2020) Роганова, Ганна Олександрівна; Підвисоцький, Віталій Васильович
    Стаття присвячена дослідження проблем оптимізації структури капіталу підприємства харчової промисловості. Головним завданням формування оптимальної структури капіталу підприємства є максимізація рівня рентабельності власного капіталу при певному рівні фінансового ризику. У статті розглянуто модель формування ефективної структури капіталу підприємства, визначено оптимальні частки залученого та власного капіталу для підприємства з позицій підвищення рівня рентабельності та мінімізації фінансових ризиків. Здійснено 100 імітацій структури капіталу підприємства з метою утворення балансу між часткою власних та позичкових коштів для забезпечення розвитку підприємства на довгострокову перспективу. Показником, який відображає згенерований прибуток підприємства при різній мірі використання запозичених ресурсів, є ефект фінансового левериджу (ЕФЛ). Вибір варіантів можливих структур капіталу було здійснено за критерієм мінімізації фінансових ризиків, тобто нами було обрано ті випадки, де значення ЕФЛ знаходиться у діапазоні його граничних меж. За результатами моделювання обрано оптимальний варіант структури капіталу підприємства з використанням декількох критеріїв вибору та визначення допустимих меж її коливання.
  • Ескіз
    Документ
    Фактори впливу на вільний грошовий потік підприємства: кореляційно-регресійний аналіз
    (2020) Роганова, Ганна Олександрівна
    Специфічним інформативним показником, який дозволяє судити про здатність підприємства до розвитку, є вільний грошовий потік – Free Cash Flow (FCF). Відмінності у розумінні визначення FCF суттєво відбиваються на методах його розрахунку та подальшому аналізу. Саме тому постає проблема формалізації алгоритму визначення розміру FCF. Також потреба сьогодення в застосуванні на практиці конкретних прикладних аспектів щодо управління FCF підприємства обумовила проблематику дослідження та актуальність роботи. Мета – виявлення негативних та позитивних факторів впливу на FCF кондитерських підприємств за допомогою кореляційно-регресійного аналізу, перевірка статистичної значущості обраних факторів впливу та адекватності моделі у цілому. У статті використано кореляційно-регресійний аналіз FCF. Це дозволило перейти від функціонального зв’язку між факторами та результативним показником до стохастичної залежності. Кореляційно-регресійний аналіз дозволяє розв’язати завдання: з’ясувати аналітичну форму зв’язку між результативним і факторними показниками та встановити рівень його щільності. Проведено кореляційний аналіз у першому випадку між розміром FCF 15 кондитерських підприємств за 2002-2018 рр. та 85 фінансовими показниками звітності. За результатами кореляційного аналізу обрано 10 факторів впливу, які мають щільний зв’язок із розміром FCF. Необхідність присутності в регресійній моделі незалежних факторів призвела до скорочення їх кількості до 5. Найбільший зворотній вплив здійснюють надходження підприємства від продажу капітальних та фінансових інвестицій, де коефіцієнт кореляції становить -0,76. Інші фактори мають значення коефіцієнта кореляції на помітному та високому рівні. Отримане емпіричне рівняння лінійної регресії має множинний коефіцієнт кореляції на рівні 0,9. Підтверджено гіпотезу про відсутність гетероскедастичності моделі. Модель, отримана за результатами кореляційно-регресійного аналізу, є адекватною, статистично значущою. Застосування запропонованої моделі дозволяє прогнозувати загальну величину показника FCF підприємств кондитерської промисловості, визначати тенденції у майбутньому та в цілому здійснювати управління ним.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка інвестиційної привабливості кондитерських підприємств
    (2019) Роганова, Ганна Олександрівна; Ярина, Валентина Валеріївна
    Summary. The research subject is confectionary enterprises investment attraction evaluation in Ukraine as a re- quired prerequisite of the further increase of their competitiveness level. One of the most burning issues is detection and identification of factors influencing the investment attraction and selection of its evaluation and optimization method. A review of modern Ukrainian methods and foreign evaluation methods of investment attraction of business entities is conducted. The main characteristics of investment attraction evaluation method are defined by the indexes (IAE–1, IAE–2, IAE–3). According to this methodology the investment targets are the following: 1) investment with a view to receive a profit from financial and operational activities (IAE–1); 2) with the purpose of the investment object further sale (IAE– 2); 3) with the purpose of vertical or horizontal business integration (IAE–3). On the grounds of the conducted calculations it should be stated that the researched six confectionary enterprises occupy the leading market positions and were not investment attractive during 2013-2017 from all the evaluation posi- tions according to IAE-1, IAE-2, IAE-3 indexes. Анотація. Об’єктом дослідження є інвестиційна привабливість підприємств кондитерської промисловості України як необхідна передумова подальшого підвищення рівня їх конкурентоспроможності. Одним з найбільш проблемних місць є виявлення та ідентифікація факторів, що впливають на інвестиційну привабливість, та вибір методу її оцінки та оптимізації. Проведено огляд існуючих сучасних вітчизняних методів та зарубіжних спосо- бів оцінки інвестиційної привабливості суб’єктів підприємницької діяльності. Визначено основні характерис- тики методу оцінки інвестиційної привабливості за допомогою індексів (IAE–1, IAE–2, IAE–3). Цілями інвесту- вання за такою методикою є: 1) інвестування з точки зору отримання доходів від фінансово-господарської дія- льності (IAE–1); 2) з метою подальшого продажу об`єкта інвестування (IAE–2); 3) з метою вертикальної або горизонтальної інтеграції бізнесу (IAE–3). На підставі здійснених розрахунків слід констатувати, що на цей час шість досліджуваних кондитерських підприємств, що займають лідируючі позиції на ринку виробництва кон- дитерських виробів, не є інвестиційно привабливими протягом 2013-2017 років з усіх позиції оцінки за індек- сами IAE-1, IAE-2, IAE-3.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості функціонування криптовалюти «біткоін»
    (2018) Шірінян, Лада Василівна; Роганова, Ганна Олександрівна
    Досліджено особливості функціонування цифрової валюти «біткойн» у різних країнах світу, методи видобутку та зберігання. Біткойн – це інноваційний приклад форми грошей, що пройшов етап експериментування і став сучасним засобом розрахунку. Розглянуто можливість використання біткойна українськими споживачами послуг. Виявлено переваги та недоліки його використання порівняно з фіатними грошима. Обґрунтовано можливість відтоку фіатних грошей з реального сектора економіки у тіньовий сектор внаслідок взаємодії і обміну фіатних грошей на нефіатні гроші. Розкрито динаміку вартості біткойна та капіталізації криптовалютного ринку по роках в інтервалі 2015–2018 рр. Виконано прогнозування вартості біткойна за допомогою поліноміальної функції тренду третього порядку. Отримано прогнозне значення вартості біткойна у вересні 2018 р. на рівні 7528–8285 дол. США. The features of functioning of the innovative currency «bitcoin» in different world countries, methods of its extraction and storage are researched. The possibility of using bitcoin by Ukrainian consumers of services is considered. Advantages and disadvantages of its use in comparison with fiat money are identified. The possibility of outflow of fiat money from the real sector of economy into the shadow sector due to interaction and exchange of fiat money for non-fiat money is substantiated. The dynamics of value of bitcoin and capitalization of the market by years in the timespan of 2015–2018 are disclosed. The value of bitcoin is predicted using the polynomial function of the fifth order trend. The forecast value of the value of bitcoin as to Septem- ber 2018 is received at the level of 7528–8285 USD.
  • Ескіз
    Документ
    Фінансова думка України як навчальна дисципліна та складова формування професійної компетентності майбутніх фінансистів
    (2015) Бойко, Світлана Василівна
    У статті розглянуто питання необхідності підвищення якості підготовки студентів у напрямі посилення уваги до еволюції фінансового господарства, становлення та розвитку фінансової думки в Україні. Показано значення навчальної дисципліни «Фінансова думка України» у формуванні професійної компетентності майбутніх фінансистів, обґрунтовано мету, завдання та змістовне наповнення дисципліни. Метою дисципліни «Фінансова думка України» є вивчення та творче осмислення основних етапів становлення, розвитку та особливостей сучасного стану фінансової думки України в контексті критичного аналізу наукового доробку українських учених-фінансистів. The article discusses issues of the necessary improvement of quality of training students in the direction of greater attention to the evolution of the financial economy in Ukraine, the formation and development of financial thought in Ukraine. Importance of the academic discipline «Financial thought in Ukraine» for the formation of professional competence of future financiers has been displayed, objectives, tasks and content of the discipline have been substantiated. Objective of the academic discipline «Financial thought in Ukraine» contains studying and creative interpretation, which are directed at the basic stages of formation, development and features of current status of financial thought in Ukraine in the context of a critical analysis of the scientific heritage of Ukrainian scientists-financiers.