Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
24 результатів
Результати пошуку
Документ Удосконалення технології кексів з продуктами переробки насіння конопель(2023) Єсауленко, Анастасія; Мамченко, Людмила Євгенівна; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Кузьмін, Олег Володимирович; Матиящук, Олена ВолодимирівнаРобота присвячена удосконаленню технології кексів шляхом введення до їх рецептури продуктів переробки конопляного насіння ненаркотичних сортів, а саме частково знежиреного борошна з макухи конопель і конопляної пресової олії. Виявлено, що конопляна олія з насіння ненаркотичних конопель сортів Глесія та Глухівські 51 має співвідношення лінолевої до альфа-лiноленової кислоти 3,03:1 ... 3,21:1, що відповідає вимогам Всесвітньої організації охорони здоров’я Організації Об’єднаних Націй для забезпечення організму людини поліненасиченими жирними кислотами. Встановлено, що білки борошна конопель характеризуються високим вмістом незамінних амінокислот (валін,ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін), всі вони наявні в насінні конопель та сипких конопляних продуктах.Документ Chemical resistance of sunflower oil enriched with cumin oil(2020) Podobiy, Olena; Kovaleva, Svetlana; Zhytnetskyi, Ihor; Mayboroda, ElenaАнтиоксидантні властивості олії кмину використовуються для гальмування руйнівних процесів в соняшниковій олії. Досліджено хімічну стійкість соняшникової олії та суміші соняшникової олії та олії кмину. Йодне число олій знижується під час смаження, що означає руйнування подвійних С-С зв’язків залишку жирних кислот у молекулах тригліцеридів. Природні антиоксиданти в олії кмину гальмують утворення вторинних продуктів окиснення під час смаження. Змішування соняшникової олії з олією кмину позитивно впливає на хімічну стійкість масляних композицій в умовах нагрівання. The antioxidant properties ofcumin oil are used to inhibit destructive processes in sunflower oil. The chemical resistanse of sunflower oil and f mixtures of sunflower oil and cumin seed oil was studied. The iodine value of oils decreases during frying, that means a destruction double C-C bonds of fatty acids residue in triglyceride molecules. Natural antioxidants in cumin oil have an inhibitory effect on the formation of secondary oxidation products during frying terms. Blending sunflower oil with cumin oil leads to a positive effect on the chemical resistance of oil compositions under heating conditions.Документ Comparative characteristics of ethapolan and xanthan exopolysaccharides as agents for the increasing secondary oil extraction(2018) Ivahniuk, Mykola; Pirog, TatianaThe purpose of research – to compare the cost of nutrient mediums for obtaining culture fluids of Acinetobacter sp. IMB B-7005 and Xanthomonas campestris strains (xanthan gum producers) for its using in the secondary oil extraction. Materials and methods. Calculation of the culture fluid amount and the cost of nutrients for the ethapolan (producer – Acinetobacter sp. IMB B-7005) and xanthan (producers of Xanthomonas campestris strains) exopolysaccharides production as oil extraction agents for 262 oil wells of Oil and Gas Production Administration “Okhtyrkanaftogas” of JSC “Ukrnafta” was carried out taking into account the following parameters:4 times treatment per year of wells with the 15 m3 of EPS solution with its concentration 0,05%). Results and discussions. On the basis of the data on the concentration of synthesized polysaccharides by strainsproducer, the annual need for a culture fluid (545–1849 m3) was calculated for the treatment of wells of the OGPA “Okhtyrkanaftogas” and the amount of product per fermentation cycle according to selected technologies. Theoretical calculations have shown that costs for the nutrient medium preparing for Acinetobacter sp. IMB B-7005 culture fluid obtaining on waste sunflower oil after frying meat, necessary for increasing secondary oil extraction at “Okhtyrkanaftogas” wells in 1.8–5.4 times less than in the case of ethapolan obtaining on C2-C6 substrates, molasses or their mixtures. Comparison of nutrient medium cost for the preparation of ethapolan and the most famous polysaccharide xanthan obtained on molasses on technical glycerine was made. The cost of polysaccharide xanthan obtaining (in amount that would provide oil extraction in equivalent quantity like in case of ethapolan using) in 12.7–16.7 times higher compared to the ethapolan obtaining. Conclusion. Obtained results confirm the economic feasibility of the ethapolan synthesis on waste oil for the polysaccharide using in secondary oil production in comparison with the technologies for xanthan obtaining. Мета дослідження – порівняти вартість поживних середовищ для отримання культуральних рідин Acinetobacter sp. IMB B-7005 і штами Xanthomonas campestris (продуценти ксантанової камеді) для використання у вторинній екстракції олії. Матеріали та методи. Розрахунок кількості культуральної рідини та вартості поживних речовин для виробництва екзополісахаридів етаполану (продуцент – Acinetobacter sp. IMB B-7005) та ксантану (продуценти штамів Xanthomonas campestris) як нафтовидобувних агентів для 262 нафтових свердловин Нафтогазовидобувного управління. «Охтирканафтогаз» ВАТ «Укрнафта» проводилась з урахуванням наступних параметрів: 4-разова обробка на рік свердловин 15 м3 розчину ЕПС з концентрацією 0,05%). Результати та обговорення. На підставі даних про концентрацію синтезованих полісахаридів за штамами-продуцентами розраховано річну потребу культуральної рідини (545–1849 м3) для обробки свердловин НГПА «Охтирканафтогаз» та кількість продукту за цикл бродіння за до обраних технологій. Теоретичні розрахунки показали, що витрати на приготування живильного середовища для Acinetobacter sp. Отримання культуральної рідини ІМБ В-7005 на відпрацьованій соняшниковій олії після смаження м’яса, необхідної для збільшення вторинного видобутку нафти на свердловинах «Охтирканафтогаз» в 1,8–5,4 рази менше, ніж при отриманні етаполану на субстратах С2-С6, мелясі або їх сумішах. Проведено порівняння вартості живильного середовища для приготування етаполану та найвідомішого полісахариду ксантану, отриманого на мелясі на технічному гліцерині. Вартість одержання полісахариду ксантану (у кількості, яка б забезпечила екстрагування нафти в еквівалентній кількості, як при використанні етаполану) у 12,7–16,7 разів вища порівняно з одержанням етаполану. Висновок. Отримані результати підтверджують економічну доцільність синтезу етаполану на відпрацьованих оліях для використання полісахариду у вторинному виробництві олії порівняно з технологіями отримання ксантану.Документ Impact of vegetable oils on the fatty acid composition of a milk-containing curd product(2021) Belemets, Tatiana; Radzievska, Irina; Yushchenko (Gonchar), Natalia; Bandura (Kuzmyk), Uliana; Pasichnyi, Vasyl; Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Frolova, Natalia; Mykoliv, Ivan; Korablova, OlgaIt was determined that the proposed 50% replacement of the mass fraction of milk fat of milk-containing curd product allows to sufficiently increase the content of monounsaturated and olyunsaturated fatty acids, as well as bring the fatty acid composition of milk-containing product to the theoretical “ideal fat” recommended by nutritionists.Документ Антиокислювальні властивості олій, отриманих з різних сортів виноградного насіння(2019) Котляр, Євген Олександрович; Ткаченко, Наталія Андріївна; Здоренко, Катерина Сергіївна; Радзієвська, Ірина ГіронтіївнаНині перспективною сировиною для харчової, фармацевтичної та косметичної промисловостей є олія з насіння винограду. Її висока біологічна цінність визначається комплексом біологічно активних речовин, серед яких найважливішими є біофлавоноїди, група вітамінів. Крім того, до складу цього цінного сировинного джерела входять жирні кислоти. На основі літературного огляду встановлено, що проаналізовані сорти винограду — джерело сировини для отримання олії з виноградного насіння, а склад ліпідного комплексу у ній залежить від способу добування з виноградного насіння і сорту винограду. Також доведено, що перспективними є дослідження виноградного насіння, отриманого з вирощеного в Одеському регіоні таких сортів винограду, як Каберне, Молдова, Мускат Білий і Лідія, тому що ці сорти найчастіше використовуються у виноробній промисловості регіону. Це ще й вирішить проблеми у виноробній галузі з відходами власного виробництва. Вивчено технологію отримання з насіння винограду олійно-жирової продукції та її застосування. Отримано літературні дані щодо сенсорних характеристик олії з виноградного насіння, кількості виходу з кожного сорту виноградного насіння та ідентифікації якості олій з виноградного насіння за жирнокислотним складом і фенольними сполуками. Завдяки високому вмісту в оліях з виноградного насіння фенольних сполук встановлено наявність у них антиокислювальних і бактерицидних властивостей. Вивчено вплив олій з антиоксидантними властивостями на фізикохімічні показники та окислювальні процеси, динаміку мікробіологічних процесів, характерних для різних продуктів, і подовження терміну зберігання м ’ясних продуктів. Today, a prospective raw material for the food, pharmaceutical, and beauty industries is grapeseed oil. Its high biological value is due to a complex of biologically active agents. The most important of these are bioflavonoids and a vitamin group. Besides, this valuable raw materials source contains fatty acids. The review of literature allowed to establish that analysed grape varieties are a source of raw materials for grapeseed oil, and that the composition of its lipid complex depends on the method of obtaining oil from grapeseeds and on the grape variety. Besides, it has been proved that it is prospective to study the grapeseeds from grapes grown in Odessa Region, of the following varieties: Cabernet, Moldova, Muscat Blanc, and Isabella (Lydia), as these are the varieties most commonly used in the region’s wine industry. Besides, using them is going to help to solve the problem of utilising the wine industry’s wastes. The technology of obtaining fat-and-oil products from grapeseeds has been studied, as well as the ways of using them. Data from literature has been obtained about the sensory characteristics of grapeseed oil, about its output from each grape variety, and about determining the quality of grapeseed oil by their fatty acid content and phenolic compounds. As grapeseed oil is rich in phenolic compounds, it has been established that it has antioxidant and bactericidal properties. It has been studied how oils with antioxidant properties effect on physical and chemical parameters and oxidation, on the dynamics of microbiological processes typical for certain products, and on extension of meat products shelf life.Документ Effect of hydrolytic enzymes pretreatment on the oil extraction from pumpkin seeds(2019) Nosenko, Tamara; Vovk, Hanna O.; Korolyuk, TamaraIntroduction. Enzyme assisted technologies were proposed for oil seeds processing. Currently there are no reports about pumpkin seeds oil recovering using enzyme assisted pretreatment. The aim of the present study was to evaluate the effect of enzyme mixture on the cell integrity, oil yield of cold-pressing and dynamics of solvent extraction of pumpkin seeds oil. Materials and Methods. Protolad, Alkaline, acid proteases and Cellulad (ENZIME, Ukraine) were used for pumpkin seeds pretreatment. The cells integrity was evaluated by the method of immediate "shaking". The cold pressing was carried out on the laboratory screw press. The solvent oil extraction rate was estimated using a Soxhlet extractor as oil quantity extracted after one extraction cycle. Results and discussion. It was detected that main increase of pumpkin seed cells integrity destruction comparing with a control sample had been happened after 2-hour of enzyme pretreatment. Further incubation of ground seeds with enzymes did not lead to significant increase of "open" cells content in the mixture. It was shown that using of different kind of proteolitic enzymes for pumpkin seeds pretreatment resulted in increase of destroyed cells quantity from 3 to 10.4 %. Using of proteases and cellulase mixture for pumpkin seeds pretreatment had resulted in further increase of level of pumpkin seed cells "revealing" by 10 %. The oil yield of cold pressed pumpkin oil after enzyme pretreatment with protease (70 %) and cellulase (30 %) mixture was increased from 62.3 (control sample) to 70.0 % from total oil content of seeds. The rate of solvent extraction of oil from pumpkin seeds had increased after enzyme pretreatment, that means 25.4 and 17.7 % of oil were extracted after 80 min extraction from mass of enzyme pretreated and control seeds, respectively. There was no difference of peroxide content between enzyme pretreated sample and control. Conclusions. Using of proteases and cellulases mixture for pumpkin seeds pretreatment had resulted in increase of destroyed cells quantity, following by increase of cold pressed pumpkin oil as well as rate of solvent extraction of oil from pumpkin seeds.Документ Антирадикальна активність гірчичної олії в умовах автоокиснення(2018) Українець, Анатолій Іванович; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Мельник, Оксана Петрівна; Пасічний, Василь МиколайовичПроблема підвищення стійкості олієжирових продуктів пов’язана з дослідженням активності і механізму дії природних антиоксидантів, що входять до їх складу. З метою прогнозування окиснювальної стабільності олієжирових продуктів при зберіганні визначено антиоксидантну активність і стійкість до окиснення ряду рослинних олій. Перебіг вільнорадикального окиснення досліджено за температури 22±2°С і доступі світла. Кінетичним методом Цепалова встановлено сумарну ефективну концентрацію антиоксидантів соняшникової, горіхової, гірчичної, ріпакової, оливкової, кукурудзяної олій та їх антирадикальну активність. Показано, що сумарна концентрація антиоксидантів рослинних олій корелює з сумарним вмістом токоферолів, які виконують роль інгібіторів ланцюгових процесів. Визначено залежність параметрів k2 і k7 реакції окиснення молекулярним киснем, яка характеризує антиоксидантну активність досліджуваних олій. Встановлено, що гірчична олія повільно накопичує гідропероксиди в реакції автоокиснення та відзначається високою сумарною концентрацією антиоксидантів на рівні 25,6·103 моль/г. Показано, що за величиною антиоксидантної активності пресова гірчична олія переважає решту досліджуваних олій незалежно від ступеня їх попереднього рафінування. Віднайдено пояснення антирадикальних властивостей гірчичної олії через присутність антиоксидантів фенольної природи: α-пінену та 1, 8-цинеолу. Ці антиоксиданти належать до класу біологічно активних речовин, які зв'язують вільні радикали, перешкоджають прискореному окисненню ліпідів і утворенню небажаних продуктів окиснення. Встановлені значення сумарної ефективної концентрації антиоксидантів можуть бути використані з метою прогнозування окиснювальної стабільності олій при зберіганні.The problem of increasing the stability fat-and-oil products is associated with the study of the activity and action mechanism of natural antioxidants which are part of their composition. In order to predict the oxidative stability of fat-and-oil products during storage, antioxidant activity and resistance to oxidation number of oils are determined. The flow of free radical oxidation was investigated at a temperature of 22 ± 2 ° C and light access. In order to study the stability of mustard oil (in comparison with other vegetable oils), the free radical oxidation course is studied at a temperature of 22 ± 2 ° С and light access. The Tsepalov kinetic method has determined the total effective antioxidants concentration in sunflower, nut, mustard, rapeseed, olive, corn oils and their antiradical activity. It is shown that the total antioxidants concentration in oils correlates with the total content of tocopherols, which act as inhibitors of chain processes. The dependence of the parameters k2 and k7 of the oxidation reaction with molecular oxygen, which characterizes the antioxidant activity of the oils, is determined. It is established that the mustard oil slowly accumulates hydroperoxides in the auto-oxidation reaction and has a high total concentration of antioxidants at a level of 25,6·103 mol/g. It is shown that the amount of antioxidant activity in pressed mustard oil predominates over the investigated oils, regardless of their previous refining degree . The anti-radical properties of mustard oil are explained by the presence of antioxidants of the phenolic nature: α-pinene and 1, 8-cineole. These antioxidants belong to the class of biologically active substances that bind free radicals, prevent the accelerated oxidation of lipids, and the formation of undesirable oxidation products. The established values of the total effective concentration of antioxidants can be used to predict the oxidative stability of the oils during storage.Документ Microbial surfactants in environmental technologies(2015) Pirog, Tatiana; Konon, Anastasia; Savenko, IngaIn the review the literature and own experimental data on the use of microbial surface active glycolipids (rhamno-, sophoro- and trehalose lipids) and lipopeptides for water and soil purification from oil and other hydrocarbons, removing toxic heavy metals (Cu2+, Cd2+, Ni2+, Pb2+), degradation of complex pollution (oil and other hydrocarbons with heavy metals), and the role of microbial surfactants in phytoremediation processes was shown. The factors that limit the use of microbial surfactants in environmental technologies are discussed. Thus, at certain concentrations biosurfactant can exhibit antimicrobial properties and inhibit microorganisms destructing xenobiotics. Microbial biodegradability of surfactants may also reduce the effectiveness of bioremediation.Документ Кінетичні характеристики природних антиоксидантів рослинних олій(2014) Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Мельник, Оксана ПетрівнаВ роботі проведено визначення показників окиснюваності соняшникової, кукурудзяної, горіхової, пальмової та пальмоядрової олій графічним методом Цепалова та методом з DPPH. Показано вплив природних антиоксидантів олій та ступеня ненасиченості жирних кислот на швидкість процесу окиснення. Методи можуть бути використані з метою прогнозування окиснювальної стабільності олій при зберіганні. At work the determination of the oxidation of sunflower , corn , nut , palm and palm kernel oils Tsepalova graphical method and method of DPPH. The influence of natural oils and antioxidants unsaturation degree of fatty acids on the rate of oxidation. Methods can be used to predict oxidative stability of oil in storage.Документ Вилучення жиру з відпрацьованої відбільної глини(2011) Романовська, Тетяна Іванівна; Солеймані Алігударзі, М. В.; Романовський, Іван ЯкимовичВизначено доцільний та економічно вигідний спосіб переробки відпрацьованої відбільної глини з отриманням технічного жиру, екстрагованого гексаном. Determined feasible and cost-effective way of processing waste vidbilnoyi clay to obtain technical oil extracted with hexane.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »