Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Очищення топінамбурового екстракту вапняним молоком
    (2015) Жеплінська, Марія Михайлівна; Бессараб, Олександр Семенович; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Лазарів, Ігор Романович
    В статті наведено результати з очищення екстракту з топінамбуру за допомогою вапняного молока, визначено оптимальну кількість цього реагенту та температурний діапазон, при якому найефективніше працювати з метою очищення екстракту від високомолекулярних сполук та органічних кислот задля отримання в ньому максимально можливої кількості інуліну. Використані методи і методики для визначення певних показників є загальноприйнятими, а отримані результати достовірними.
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність очищення вовномийної води комплексом ферментів
    (2016) Сабадаш (Гордійчук), Наталія Іванівна; Пасічний, Василь Миколайович; Маринін, Андрій Іванович; Бахмут, Жанетта Олексіївна
    У статті розглянуто можливість застосування комплексу ферментів — nпродуцентів Bacillus subtilis та Candida lipolytica для очищення вовномийної води, отриманої методом високоенергетичної дискретної обробки вовни. nОтримано кінетичні криві процесу очищення. Встановлено, що оптимальними витратами комплексу ферментів є використання 5-відсоткового розчину заданої активності, тривалість процесу — 14…15 год. Отриманий вовняний жир може застосовуватись при виробництві косметичних засобів. The article considers the possibility of using enzyme complexes (Bacillus subtilis and Candida lipolytica) for cleaning wool-wax water obtained afret high-energy discrete wool processing. The kinetic graphs of the cleaning process have been calculated. It has been found that the optimal usage of enzyme complex of the given activity is 5% and the duration of the process is 14—15 hours. The obtained nlanolin can be used in the production of cosmetics.
  • Ескіз
    Документ
    Technological advancement of sorption water purification for alcoholic beverage industry
    (2014) Oliynyk, Svitlana; Prybylskyi, Vitalii; Chuprina, Natalia; Dovgun, Irina
    The topicality of technological advancement of water conditioning by means of sorption water purification for alcoholic beverage industry is shown. Показано актуальність технологічного прогресу підготовки води за допомогою сорбційної очистки для лікеро-горілчаної промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання процесу розкладання редукувальних речовин при очищенні клеровки тростинного цукру-сирцю
    (2014) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Романченко, Наталія Миколаївна
    Під час перероблення тростинного цукру-сирцю на бурякоцукрових заводах важливим завданням є максимальне розкладання редукувальних речовин за умови найменшого розкладання сахарози, що вимагає уточнення оптимальних параметрів процесу гарячого вапнування залежно від початкового вмісту редуку-вальних речовин у вихідній клеровці. З цією метою, а також для прогнозування ефективності процесу розроблена математична модель з урахуванням температури, тривалості та рН2о процесу вапнування. Проведено експериментальні дослідження шляхом моделювання процесу розкладання редукувальних речовин в умовах оброблення гідроксидом кальцію клеровки тростинного цукру-сирцю. Одержано рівняння регресії вмісту редукувальних речовин у клеровці та ступеня їх розкладання від температури, тривалості та рН2о процесу вапнування. During the processing of cane raw sugar to sugar beet plants an important objective is to maximize the decomposition of degenerated substances providing the slightest decomposition of sucrose, which requires specification of optimal process parameters of hot lime, depending on the initial content of degenerated substances in source melt liquor. To this end, and in order to predict the process effectiveness, a mathematical model has been developed considering temperature, duration and pH20 of the liming process. Experimental research which consisted in modeling the process of degenerated substances decomposition in terms of handling cane raw sugar melt liq-uor with calcium hydroxide has been conducted. The equation of regression of degenerated substances content in melt liquor and degree of decomposition temperature, duration and pH20 of the liming process have been obtained.
  • Ескіз
    Документ
    Пробіотичні бактерії в очищенні питної води від нітратів
    (2014) Сапура, Олена Валеріївна; Гвоздяк, Петро Ілліч
    У статті встановлено, що пробіотичні бактерії родів Bacillus, Streptococcus і Lactobacillus, які входять до складу лікарських препаратів, здійснюють процес денітрифікації питної води з понаднормованим вмістом нітратів. Очищення води здійснюється шляхом повільного фільтрування крізь зернисті (пісок, активоване вугілля) загрузки з іммобілізованими на них пробіотичними бактеріями. Концентрація нітратів у воді зменшується з 500...800 мг/дм3 до 2,5 мг/дм3 і нижче. We have investigated the purification of potable water from nitrate by means of the probiotic bacteria Bacillus subtilis, B. licheniformis as well as Lactobacillus acidophilus, L. bifidus, L. bulgaricus and Streptococcus thermophilus, which form part of corresponding medical preparations. It was shown that slow (0.1 m*h-l) filtration of water, with contents 300 ... 500 mg*l-l of nitrate, through the grain of sand and activated carbon, the chemical fiber under the pretext of carrier «VIYA» with immobilized probiotic bacteria on than, led to the reduction of nitrate concentration below 2,5 mg*l-l. Ethanol (0.1 ml to each 100 mg KN03) was added to treated water for support of microbial growth. The denitrification gas consisted of95 — 97% of N2, 0,1 ... 0.3% — C02, sometimes C2H4 (<1%), and (2 ... 3%) — H20 and did not contained H2, CH4, H2S. The biotests showed high quality and carelessness of obtained water
  • Ескіз
    Документ
    Промислові випробування способу очистки дифузійного соку з проміжним відділенням осаду нецукрів у раціональній зоні рН прогресивної переддефекації
    (1997) Рева, Леонід Павлович; Загородній, Петро Павлович; Чагайда, Андрій Олегович; Фоломеєва, В. В.
    Представлено результати дослідження очищення дифузійного соку за способом із проміжним відділенням осаду нецукрів у раціональній зоні рН переддефекації. The research results of purification of diffusion juice by the method with intermediate separation of sediment of nonsugars in the area of progressive pH of predefecation have been presented.
  • Ескіз
    Документ
    Без застосування додаткових реагентів розроблено спосіб очистки дифузійного соку з відділенням осаду нецукрів до основної дефекації
    (1997) Чагайда, Андрій Олегович
    Розроблено спосіб очистки дифузійного соку з відділенням осаду нецукрів до основної дефекації без використання додаткових реагентів. It has been developed a method of purification of diffusion juice with separation of non-sugar to the main defecation without the use of additional reagents.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення очищення густих напівпродуктів цукрового виробництва з застосуванням вітчизняної целюлози
    (2013) Молодницька, Олена Миколаївна; Клименко, Лариса Степанівна; Штангеєва, Надія Іванівна
    В статті розглянуто проблему додаткового очищення сиропу та клеровки бурякоиукрового виробництва. Наведені результати порівняльних досліджень ефективності очищення сиропу після ПІ корпусу випарної станції та клеровки жовтого цукру целюлозою різних марок. Показано ефективність розробленого комбінованого способу очищення сиропу і клеровки бурякоцукрового виробництва з використанням катіонного поліелектроліту полігексаметиленгуанідину гідрохлориду (ПГМГХ) та сорбційноактивної целюлози марки Армоцель вітчизняного виробництва, який дозволяє підвищити ефект знебарвлення до 44 %, чистоту сироту на 0,9…1,8 од., ефект зниження каламутності сиропу та клеровки до 93…96%. The article deals wth the problem of syrup additional purification and the refining of sugar beet production. The results of the comparative studies of syrup purification effectiveness after III evaporating station corp and the refining of yellow sugar with the use of cellulcise of various brands are presented. The efficiency of the developed combined method of syrup purification and the refining of sugar beet production with the use of polyelectrolyte polyhexamethyleneguanidine hydrochloride (PGMGH) and sorpticn-active cellulose of Armotsel brand of home production which affords to increase the effect of bleaching to 44 % syrup purity by 0.9…1.8 un the effect of reducing syrup turbidity and refining to 93…96 % is shown.
  • Ескіз
    Документ
    Использование нейстонных форм бацилл для очистки и обезззараживания водоемов
    (1993) Cтабникова, Елена Всеволодовна; Иванов, Владимир Николаевич; Грегирчак, Наталья Николаевна; Дульгерев, А. Н.
    Показана возможность селекции нейстонных, т. е. концентрирующихся на поверхности раздела вода-атмосфера, бактериальных форм. Препарат на основе нейстонной формы Bacillus megaterium эффективнее при очистке поверхностных слоев воды от углеводородов нефти, чем препарат на основе планктонной формы той же культуры. Препарат на основе нейстонной формы аэробных спорообразующих бактерий эффективен при биологическом обезвреживании очищенных традиционными методами сточных вод. Применение нейстонных форм бактерий позволяет интенсифицировать микробиологические процессы в тонком (15—40 мкм) поверхностном слое водоемов.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання нового азотного добрива пролонгованоi дiї при повторному використанні бiлкових компонентiв стiчних вод харчових виробництв
    (1998) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Ямковий, О. О.; Іванов, Володимир Миколайович
    Дослiджено можливiсть використання залiзо-амонiйного осаду (ЗАО), утвореного після модифiкованого бiлологiчного очищення модельних бiлоквмiстних стiчних вод. Вивчено хiмiчнi властивостi осаду, швидкiсть його деградацii в аеробних та анаеробних умовах. Показано перспективнiсть застосування ЗАО як ефективного та екологiчно безпечного азотного добрива пролонгованоi дiї.