Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 18
  • Ескіз
    Документ
    Зміна реологічних властивостей суспензії лікарських і косметичних засобів під час подрібнення в бісерних млинах
    (2023) Грінінг, Катерина Робертівна; Губеня, Олексій Олександрович
    Реологічні властивості суспензій рицинової олії та суспензії для косметичних засобів на її основі під час подрібнення в бісерному млині у межах дослідженого діапазону залежно від тривалості вимірювань не змінюються. Залежність вʼязкості від швидкості зсуву під час подрібнення суспензії має степеневий характер і підтверджує неньютонівський характер. В’язкість змінюється логарифмічно для всіх значень температури і становить 1,011 Па‧с для рицинової олії та 2,127 Па‧с для суспензії на її основі. Суспензія має у 2,1 раза більшу в’язкість порівняно з рициновою олією, що пояснюється високим вмістом сухих речовин (40%) та збільшенням новоутвореної площі під час надтонкого подрібнення. Evaluation of rheological characteristics is an integral and important part of research on the creation of soft dosage forms, which affect such technological parameters of the systemas emuls ification, transportation, and also ensure proper consumer properties (spreadability, uniformdistribution and fixation on the surface. The rheological properties of drug and cosmetic s uspensions during grinding in a bead mill were studied. The suspension was prepared according to the recipe: pigment iron oxide red 120 — 40% and castor oil — 60%. The duration of grinding is 45 minutes (2700 s). During grinding, the bead mill chamber was sampled every 5 minutes (300 s) and the shear stress at different values of the shear rate was measured. Rheological characteristics – viscosity and shear stress were studied on a rotary viscometer. The flow curves of castor oil and suspension were constructed and it was established that, based on it, within the studied range, the nature of the flow does not change depending on the duration of the measurements. The analysis of the suspension curve during grin - ding revealed features that explain the formation and the structure formation. The dependence of effective viscosity on the shear rate when grinding the suspension has a power-law character and con - firms the non-Newtonian nature and is defined as a linear plastic body. The temperature dependence of the effective viscosity of castor oil and suspension was compared. The viscosity of both tested substances varies logarithmically for all investigated temperature values and is equal to 1,011 Pa‧s for castor oil, which corresponds to the value in the manufacturerʼs specification, and 2,127 Pa‧s for the suspension based on castor oil. The suspension under study has 2,1 times higher viscosity compared to castor oil, according to the high content of solids (40%) and the increase in the newly formed area during the ultrafine grinding process. The obtained results of research on the rheological properties of the suspension allow us to monitor and adjust the parameters of ultrafine grinding process for achieving the required product quality.
  • Ескіз
    Документ
    Energy parameters of the process of ultrafine grinding og medical and cosmetic components in the bead mill
    (2021) Hrininh, Kateryna; Gubenia, Oleksii; Chepeliuk, Olena
    The process of ultrafine grinding of components of medicines and cosmetics in a laboratory bead mill is considered. The purpose of the study is (1) to determine the energy parameters of the process of ultrafine grinding of medicinal and cosmetic components in a bead mill, as well as (2) to determine the dependences of changes in technological parameters. A suspension of castor oil and cosmetic pigment in a ratio of 60% oil and 40% pigment was used as a model body. A series of experiments was carried out, where the degree of grinding was determined using a microscope with a built-in camera and software, the temperature was measured with ds18b20 temperature sensors, the power was measured with a three-phase CNFAJ Intelligent Power Meter. When grinding the pigment "red 120" for a period of time from 0 to 45 minutes, the power decreases, the temperature of the "beads-product" system increases, and the particle size decreases. This process occurs most intensively in the first 5 minutes. Most of the energy is spent on the work, which is spent on mixing the system "beads-product", and the work, that is spent on heating the structural components of the product and the parts of the mill interacting with them, which, in turn, depend on rheological properties of the suspension.
  • Ескіз
    Документ
    Energy parameters of ultrafine grinding of pharmaceutical and cosmetic ingredients in the bead mill
    (2020) Hrininh, Kateryna; Gubenia, Oleksii
    The energy parameters of the grinding process of the components of pharmaceutical and cosmetic preparations in a bead mill are considered. The purpose of research - to determine the energy parameters of ultrafine grinding of pharmaceutical and cosmetic ingredients in the bead mill. A series of experimenters was conducted where the degree of grinding was measured using USB Digital Microscope and software, the temperature was measured with a TPM-10 electronic thermometer, and the power was measured with a CNFAJ Intelligent Power Meter three-phase wattmeter. As a result of the study, we can conclude that most of the energy is spent on the work of mixing the beadproduct system and the work spent on heating the structural components of the product and the interacting parts of the mill, which, in turn, depend on the rheological properties of the suspension.
  • Ескіз
    Документ
    Formation of suspension structure in the process of grinding in bead mills
    (2020) Hrininh, Kateryna; Gubenia, Oleksii; Telychkun, Yuliia
    It has been investigated the rheological properties of the suspension of farmaceutical and cosmetics preparates during grinding at an experimental laboratory bead mill of periodic action. The rheological characteristics have been investigated on a rotary viscometer Reotest 2. as a result of the research, the flow curve of the suspension during grinding has been constructed and it has been found that within the investigated range the product does not change the character of flow regardless of measurement time and temperature. Analysis of the curve of the suspension during grinding revealed features which explain formation of the structure. The dependence of the effective viscosity on the shear rate during grinding of the suspension is polynomial and confirms the non Newtonian character of the product and is defined as a linear plastic body. The investigated finished product has 6.5 time’s higher viscosity in relation to pure castor oil, which is explained by the high dry matter content (40 %) and the increase in the newly formed area. The viscosity of the suspension varies depending on the temperature: cooled to 20 °C, the finished product has a viscosity of 22.5% higher than immediately after the grinding process with a temperature of 34 °C
  • Ескіз
    Документ
    Ascertainment of the addiction of the temperature of the working bodies on the grinding degrees of pigment suspension on the basis of acetyltributyl citrate on the industrial three-roll mill
    (2018) Hrininh, Kateryna; Hordeichuk, Ruslan
    It was conducted the research for a purpose to determine the dependence of the temperature of the working members of the roll mill on the degree of grinding of the pigment suspension. The degree of grinding was carried out with a "Klin" grindometer, the temperature was measured by a noncontact pyrometer. Than smaller the particle size that needs to be grinded, than greater the energy needed to lead to the process, and the more heat will be released. When the suspension is grinded, its temperature increases from 26.4 to 32.6 С, with the intensive increase in temperature from 29.3 to 32.6 C, and the particle size decreases from more than 90 μm to 10 μm, with the most intensive grinding for the first pass.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation the process of superfine grinding of components of pharmaceutical and cosmetic products on the bead mill
    (2018) Hrininh, Kateryna; Hordeichuk, Ruslan; Gubenia, Oleksii
    The process of grinding the components of pharmaceutical and cosmetic preparations in a bead mill is considered. The degree of grinding was measured with a "Klin" grindometer, the temperature was measured by a contactless pyrometer, the power was measured by current clamps. The smaller the particle size and the higher density of the suspension, the greater the energy required to conduct the process, and the more heat will be released. When grinding titanium dioxide over a period of 0 to 30 minutes, the power increases from 205 to 209 W, with the most intensive increase observed in the interval from 5 to 10 minutes at 2.33 W. In addition, the temperature of the suspension increases from 21.9 to 23.4 °C, the density of the suspension increases from 889 to 1176 kg/m3, and the particle size decreases from more than 100 μm to 10 μm, the most intensive grinding in the first 5 minutes of the process. When the quinacridone red Red 122 is grinded, the power is increased from 205 to 210 W, the slurry temperature is from 22.4 to 24.3 °C, the density is from 870 to 952 kg/m3, and the particle size decreases from more than 60 μm to 2 μm, while the most intensive grinding occurs in the first 5 minutes of the process.
  • Ескіз
    Документ
    Comparative analysis of equipment and research the superfine grinding process of titanium dioxide and quinacridone red suspensions in the bead mill
    (2018-06) Hrininh, Kateryna; Hordeichuk, Ruslan; Gubenia, Oleksii
    Introduction. Analytical and experimental research was conducted to improve the process and equipment for the superfine grinding of medicinal and cosmetic preparations. Materials and methods. On the basis of modern scientific literature and own experience was given a comparative analysis of modern equipment for ultra-fine grinding. In the investigation are used suspensions of titanium dioxide and quinacridone red 122 with the vaseline oil. Results and discussion. Among the recommended installations, the most versatile, productive, compact, energy saving, with high degree for grinding (up to 1 microns), effective in the process of dispersion and homogenization, have a simple constructive solution are bead mills. When grinding titanium dioxide over a period of 0 to 30 minutes, the power increases from 205 to 209 W. The temperature of the suspension is from 21.9 to 23.4 °C, the density increases from 889 to 1176 kg/m3, and the particle size decreases from more than 100 μm to 10 μm. The most intensive grinding in the first 5 minutes of the process. When the quinacridone red 122 is grinded, the power is increased from 205 to 210 W, the temperature of the suspension is from 22.4 to 24.3 °C, the density increases from 870 to 952 kg/m3, and the particle size decreases from more than 60 μm to 2 μm, while the most intensive grinding occurs in the first 5 minutes of the process. Conclusions. Among the recommended installations, the most optimal and productive are bead mills. It is recommended to carry out the grinding process on the bead mills periodically with the circulation of the suspension with the obligatory cooling.
  • Ескіз
    Документ
    Технологія отримання суспензії з насіння льону
    (2016) Янюк, Тетяна Іванівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Тракало, Тетяна Олександрівна; Малюта, Ксенія Сергіївна
    Переробка зернової сировини при виробництві функціональних продуктів харчування належить до складних енергоємних технологічних процесів з підвищеними вимогами до кінцевого продукту, тобто у кожному випадку треба вирішувати проблему збереження нативності сировини та одночасного дотримання критеріїв безпеки, технологічності у подальшому використанні. Цим критеріям відповідає насіння льону.В роботі вивчені властивості і мікроструктура по- дрібнених частинок насіння льону різних розмірів, а та- кож властивості отриманих суспензій, до складу яких входять подрібненні частинки насіння льону і розчинник (вода або молочна сироватка).Якість отриманого подрібненого продукту з насіння льону залежить прямо пропорційно від швидкості обертання ротору і часу дії. Встановлено, що лаборатор- ний млин забезпечує подрібнення насіння льону до час- тинок з розміром: менше 0,56 мм – 5,5%; 0,56 мм – 16,66%; 0,8 мм – 12,25%; 1,0 мм – 39,7%; 1,5 мм – 10,67. Структурно-механічні характеристики подрібнено- го продукту з насіння льону досліджені вперше. Харак- теристики різних фракцій визначено за такими показни- ками, як насипна щільність 392,7 г/см3, дійсна щільність 698,7 г/см3, когезійність 1,70%.Дослідження і визначення хімічного складу порошків показали ефективність безвідходної технології отримання суспензій з зернової сировини, під час якої втра- ти основних інгредієнтів мінімальні і становлять 5…15%. При отриманні рідких суспензій з максимальним вмістом жиру і білку рекомендовано використовува- ти наступні фракції з розміром частинок 0,56 і нижче. При отриманні желеподібних продуктів з максимальним вмістом харчових волокон і вуглеводів, продуктів, що призначаються для використання як компоненти і як носії лікувально-профілактичних і технологічних властивостей, рекомендовано використовувати фракції 1,5 мм і більше. Processing of grain raw materials in the production of functional foods belongs to complex energy-intensive technological processes with high requirements for the final product, ie in each case it is necessary to solve the problem of preserving the nativeness of raw materials and compliance with safety criteria, manufacturability in future use. Flax seeds meet these criteria.The properties and microstructure of crushed flax seed particles of different sizes, as well as the properties of the obtained suspensions, which include crushed flax seed particles and solvent (water or whey), are studied.The quality of the obtained crushed product from seed Flax depends directly on the speed of rotation of the rotor and the time of action. It is established that the laboratory mill provides grinding of flax seeds to particles with the size: less than 0.56 mm - 5.5%; 0.56 mm - 16.66%; 0.8 mm - 12.25%; 1.0 mm - 39.7%; 1.5 mm - 10.67.The structural and mechanical characteristics of the crushed flax seed product were studied for the first time. The characteristics of different fractions were determined by such indicators as bulk density 392.7 g / cm3, actual density 698.7 g / cm3, cohesion 1.70%. Studies and determination of the chemical composition of powders have shown the effectiveness of the waste-free technology of obtaining suspensions from grain raw materials, during which the loss of basic ingredients is minimal and is 5… 15%.In the preparation of liquid suspensions with a maximum fat and protein content, it is recommended to use the following fractions with a particle size of 0.56 and below. When obtaining jelly-like products with the maximum content of dietary fiber and carbohydrates, products intended for use as components and as carriers of therapeutic and prophylactic and technological properties, it is recommended to use fractions of 1.5 mm or more.
  • Ескіз
    Документ
    Мікроструктурний аналіз грибної суспензії на стадії підготовки до ропилювального сушіння
    (2018) Шаркова, Надія Олексіївна; Турчина, Т. Я.; Жукотський, Е. К.; Декуша, Ганна Валеріївна
    Запропоновано нанотехнологічний метод обробки плодового тіла гриба ш иїтаке або його шапинок на стадії підготовки до розпилю вального сушіння. Зокрема, в процесі гом огенізації досягаєт ься гідром еханічна дест рукція високом іцних хіт инглюканових структур з отрим анням високого ступеня дисперсност і часточок нерозчинних фракцій у грибній суспензії, щ о має покращувати її текучі властивості. Проте при Д ІВ Е -обробці плодового т іла ш иїт аке ут ворюються стійкі високов’язкі гетерогенні колоїдні системи, які навіт ь при розведенні водою залиш аю т ься не т екучими і не можу ь подават ись в сушарку, щ о вим агає вивчення природи цих явищ. Проведено дослідження мікроструктури дисперсних часток грибної суспензії, отриманої за різних технологічних умов Д ІВ Е -оброб ки плодового т іла гриба ш иїт аке на ст а д ії підгот овки до розпилю вального сушіння. Мікрост руктурний аналіз показав, щ о ніж ки т а ш апинки гриба шиїтаке відрізняються за будовою та ст руктурою , що визначає їх міцнісні властивост і й ефективніст ь процесів диспергування т а гомогенізації. Так, у суспензії з плодового т іла гриба відбуваєт ься агрегування доволі розвинут их ст руктур гіфів, що погіршує умови її розпилювального сушіння.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження динаміки приводів обладнання для розвантаження збільшених вантажних одиниць з нелінійною системою підвіски
    (2013) Васильківський, Костянтин Вікторович; Лензіон, Валентин Йосипович; Мавроді, Д. В.; Дідик, І. Н.
    Досліджено динаміку приводів машин для розвантаження збільшених вантажних одиниць за умов нелінійної системи підвіски. Складено і розв’язано рівняння руху мас. Дано рекомендації щодо застосування нелінійних моделей. The dynamics of drives of machines for unloading cargo units increased under conditions of nonlinear suspension systems. Done and solved the equations of motion of the masses. The recommendations on the use of nonlinear models.