Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 28
  • Ескіз
    Документ
    Комплекс засобів автоматизації управління охороною праці для підприємств харчової промисловості
    (2015) Євтушенко, Ольга Володимирівна
    Запропонований комплекс засобів автоматизації управління охороною праці для підприємств харчової промисловості може бути використаний при вдосконаленні проектів управлінських рішень щодо оперативного аналізу стану умов праці на підприємстві, визначення раціональних напрямків профілактики виробничого травматизму й обґрунтування організаційних заходів з охорони праці. Практична цінність дослідження полягає в тому, що розроблено алгоритм функціонування програмного комплексу «Analysisofaccidents 1.0» для моніторингу й аналізу причин і обставин, які призводять до виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості, та алгоритм функціонування програмного комплексу «Контроль знань з охорони праці виробничого персоналу» для формування інформаційного забезпечення навчання з актуальних питань охорони праці та контролю знань виробничого персоналу підприємств харчової промисловості у цій сфері. Результати дослідження є внеском у розвиток прикладних основ охорони праці у частині, що стосується діагностування, моделювання екстремальних ситуа цій та оцінки їх наслідків.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of causes, circumstances and consequences of occupational traumatic injuries at the food beverage enterprises
    (2019) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Zomchak, Viktoriya
    The article analyzes the dynamics of occupational injuries in the food industry in the production of beverages for the period from 2010 to 2018. It was found that organizational factors lead to 80% of occupational injuries. Violations were mainly due to employees' poor knowledge of occupational safety rules. В статті проаналізовано динаміку виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості при виробництві напоїв за період з 2010 по 2018 роки. Було встановлено, що організаційні фактори призводять до 80% виробничого травматизму. В основному порушення відбувалися через слабкі знання працівниками правил безпеки праці.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of reasons, circumstances and consequences of manufacturing traumatism during production of main pharmaceutical products and pharmaceutical preparations
    (2020) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Zomchak, Viktoriya
    In the article there is analyzed statistics on the causes, consequences and circumstances of occupational injuries at the pharmaceutical products and pharmaceuticals for the period from 2013 to 2018, and is found that organizational factors lead to 80% of industrial injuries. The results of the study of the accident are presented in distribution by profession, age, general work experience, and experience in the specialty of the victims. Prophylactic measures are proposed to prevent occupational injuries in the production of basic pharmaceutical products and pharmaceuticals. В статті проаналізовано статистичні дані щодо причин, наслідків та обставин виробничого травматизму при виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів за період з 2013 по 2018 роки. Під час проведення дослідження застосовано прикладний статистичний аналіз даних про нещасні випадки, метод головних компонент. Було проведене дослідження трендів часових рядів виробничого травматизму, що базується на даних Державної служби статистики України. Наведено результати дослідження розподілу нещасних випадків за професією, віком, загальним стажем роботи, стажем за спеціальністю потерпілих. Запропоновано профілактичні заходи щодо запобігання виробничого травматизму при виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів.
  • Ескіз
    Документ
    Сутність інформаційного забезпечення управлінських рішень з охорони праці у закладах вищої освіти
    (2020) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна
    У статті проаналізовано сутність інформаційного забезпечення закладів вищої освіти в галузі охорони праці: функції управління, координації та контролю фахівців з охорони праці у закладах вищої освіти. Визначено розподіл інформаційних потоків у структурі вищого навчального закладу. Запропоновано загальний підхід для вдосконалення системи управління інформаційними технологіями з урахуванням чіткої взаємодії начальника служби охорони праці з керівниками всіх структурних підрозділів вищого навчального закладу, для адекватного та постійного управління з урахуванням усіх факторів що впливають на стан охорони праці, для передачі начальнику структурних підрозділів оптимального комплексу заходів забезпечення безпеки праці. The study analyzed in detail the essence of information support of higher educational institutions in the occupational safety and health: the functions of management, coordination and control of labor protection specialists in higher education institutions. One of the most important tools of conducting labor protection policy in institutions of higher education is the modern information support of departments (services) of labor protection.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості при виробництві напоїв
    (2017) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна; Породько, Петро Вікторович; Ковбич, Владислав Олегович
    У статті аналізується стан промислового травматизму на підприємствах харчової промисловості у виробництві напоїв у період з 2010 по 2015 роки. Виявлено, що організаційні причини призводять до 80% травм. Результати аналізу аварій з фатальним результатом надані в залежності від віку потерпілих співробітників та їхнього стажу роботи у професії. Результати є значними, їх слід враховувати при розробці організаційно-технічних заходів, вони є основою для застосування невідкладних заходів, спрямованих на усунення виявлених недоліків. Отримані результати можуть бути використані для покращення прийняття управлінських рішень щодо забезпечення безпечних умов роботи підприємств харчової промисловості та підприємств інших галузей промисловості України. The article analyses the condition of industrial traumatism at the enterprises of the food industry in the manufacture of beverages for the period 2010—2015, found that the organizational causes lead to 80% of injuries. The results of the analysis of accidents with a fatal outcome depending on the age of the affected employees and seniority in the profession, with training and briefings on labor protection. The results are significant, which should be considered in the development of organizational and technical measures and is the basis for the application of urgent measures aimed at addressing the identified deficiencies. The results obtained can be used in the improvement of project management decisions to ensure safe working conditions of food industry enterprises and enterprises of other industries of Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз випадків травматизму з працівниками внаслідок порушень вимог законодавства про охорону праці іншими особами
    (2017) Романенко, Наталія Володимирівна; Володченкова, Наталія Валеріївна; Сліпачук, Олександр Анатолійович
    В роботі представлено результати спеціальних розслідувань за 2006–2015 рр. (за матеріалами спеціальних розслідувань) та визначено, що в середньому 10,8 % нещасних випадків виробничого характеру трапились внаслідок допущення порушень самим потерпілим. Приблизно 10 % складають випадки не пов’язані з порушеннями законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Винуватцями більше 40 % нещасних випадків на виробництві є як сам потерпілий так і інша особа. Під іншою особою розуміється інший працівник (керівник) підприємства, де стався нещасний випадок чи іншого підприємства або особа яка зовсім не причетна до виробничої діяльності - стороння особа. Проведений аналіз таких випадків виявив поступове збільшення питомої ваги нещасних випадків, що сталися з вини інших осіб. Ідивідуальний аналіз кожного випадку дає змогу розробити заходи підвищення ефективності профілактики виробничого травматизму. В работе представлены результаты специальных расследований в период с 2006 по 2015 гг. (по материалам специальных расследований) и определено, что в среднем 10,8% несчастных случаев производственного характера произошли вследствие допущения нарушений самим потерпевшим. Примерно 10% составляют случаи не связаны с нарушениями законодательных и нормативно-правовых актов по охране труда. Виновниками более 40% несчастных случаев на производстве является как сам пострадавший так и другое лицо. Под другим лицом понимается другой работник (руководитель) предприятия, где произошел несчастный случай или иного предприятия или лицо, которое совсем не имеет отношения к производственной деятельности - постороннее лицо. Проведенный анализ таких случаев обнаружил постепенное увеличение удельного веса несчастных случаев, произошедших по вине других лиц. Идивидуальным анализ каждого случая позволяет разработать мероприятия по повышению эффективности профилактики производственного травматизма. The paper presents the results of special investigations for 2006-2015 (based on the materials of special investigations) and it has been determined that on average, 10.8% of industrial accidents occurred as a result of perpetrators' perceived violations. Approximately 10% comprise cases not related to violations of legislative and regulatory legal acts on occupational safety. The perpetrators of more than 40% of accidents at work are both the victim and another person. Another person means another employee (manager) of an enterprise where an accident occurred or another enterprise, or a person who is not at all involved in the production activity, is an outsider. An analysis of such cases has revealed a gradual increase in the proportion of accidents that occurred with the fault of others. An individual analysis of each case enables the development of measures to increase the effectiveness of prevention of occupational injuries.
  • Ескіз
    Документ
    Нічого не порушив, а травмувався
    (2017) Романенко, Наталія Володимирівна
    Проведено аналіз нещасних випадків на виробництві за матеріалами спеціальних розслідувань. Здійснено розподіл нещасних випадків з урахуванням порушників нормативно-правових актів з охорони праці. Проаналізовано основні види порушень. Розглянуто типові нещасні випадки, по’вязані з небезпечними діями сторонніх осіб. Розроблено рекомендації щодо запобігання травматизму з вини сторонніх осіб. The analysis of accidents at work is carried out on the basis of materials of special investigations. The distribution of accidents was carried out taking into account violators of regulatory and legal acts on labor protection. The main types of violations are analyzed. Typical accidents are considered, which are connected with dangerous actions of unauthorized persons. Recommendations for the prevention of injuries through the fault of unauthorized persons have been developed.
  • Ескіз
    Документ
    Oprogramowanie systemuzarządzania ochroną pracy dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
    (2016) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Porodko, Petro; Biloshapka, Alona
    Zaproponowany kompleks środków automatyzacji zarządznia ochroną pracy dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego może zostać wykorzystany do udoskonalenia projektów decyzji kierowniczych dotyczących operatywnej analizy stanu warunków pracy w przedsiębiorstwie, określenia racjonalnych kierunków profilaktyki traumatyzmu przemysłowego i uzasadnienia przedsięwzięć organizacyjnych w zakresie ochrony pracy. Wyniki pracy są wkładem do rozwoju stosowanych podstaw ochrony pracy w części dotyczącej diagnostowania, modelowania sytuacji ekstremalnych i oceny ich skutków. Пропонована програмна система управління охороною праці для підприємств харчової промисловості може бути використана для поліпшення рішень з управління проектами операційного аналізу умов праці на підприємстві, визначення областей щодо попередження виробничого травматизму та організаційних заходів з основ охорони праці. Результати роботи сприяють принципу розробки додатків безпеки праці, діагностики та моделювання надзвичайних ситуацій та оцінки їх наслідків. The proposed software system of labour protection management for companies in food industry can be used to improve project management decisions on operational analysis of working conditions in the enterprise, definition of areas to prevent occupational injuries and organizational measures for the protection of labor basis. The results of work contribute to the principle application development of occupational safety as far as the diagnosis and modeling of extreme situations and evaluate their consequences.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення моделі ризику виробничого травматизму на підприємстві
    (2014) Євтушенко, Ольга Володимирівна
    В роботі проаналізовано зв’язок ризику травмування із заходами попередження нещасних випадків на підприємстві. Представлена схема дії на ризик травмування профілактичних заходів і засобів з охорони праці. Запропоновано загальні рекомендації щодо вибору профілактичних заходів, які можуть бути використані при вдосконаленні проектів управлінських рішень щодо забезпечення безпечних умов праці працівників підприємств різних галузей промисловості України. In order to optimize of prevention activities in the field of occupational safety is necessary to have quantitative characteristics and risk assessment by type, sources of hazards and causes of industrial accidents and measures to minimize or neutralize them. As the state of injury or risk of accidents at work is a random with a high degree of uncertainty, then for the purposes of Health and Safety management most commonly used approach based on logical analysis. In research analyzes the relationship of risk of injury with the prevention measures at the enterprises. The presented scheme of the risk of injury prevention activities and facilities for safety. Set quantitative characteristics for use in the practice of planning and forecasting — an extremely difficult task. From a formal point of view, this is because of the three main reasons: lack of reliable statistical data, the inability of conduction the experiments, the unpredictability of human behavior. It was suggested general advices on choosing preventive measures that can be used to improve project management decisions to ensure safe working conditions of employees enterprises Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення економічної ефективності заходів з поліпшення умов праці на підприємстві харчової промисловості
    (2015) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна; Породько, Петро Вікторович
    У статті на основі статистичних даних визначено економічну ефективності від впровадження автоматизованої системи управління охороною праці для підприємства харчової промисловості, за рахунокреалізації можливостей щодо прогнозування кількості днів непрацездатності від травматизму та професійних захворювань. Отримані результати можуть бути використані при вдосконаленні проектів управлінських рішень щодо забезпечення безпечних умов праці робітників підприємств харчової промисловості, а також підприємств інших галузей промисловості України. In the article, based on the statistics, economic effectiveness was defined as the implementation of the automated system management by occupational safety for the food industry enterprise due to the implementation of capacities to predict the amount of days of disability from injuries and occupational diseases. The research for the average meat-processing enterprise (slaughterhouse) of Ukraine was done, based on statistics of 2013 — 2014. Therefore was estimated: savings from reduction of occupational morbidity; savings due to the transfer of workers, payment of which was given at the rate of work in hazardous working conditions; damage to the company due to occupational diseases and injuries. The results can be used in improving projects of management decisions to ensure safe working conditions of the employees of the food industry enterprises as well as of enterprises of other industries of Ukraine