Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 13
  • Ескіз
    Документ
    Застосування електрофізичних методів обробки харчової рослинної сировини в сучасних технологіях установках та пристроях
    (2024-04) Шевченко, Андрій Олександрович; Прасол, Світлана Володимирівна; Михайлов, Богдан Валерійович; Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна
    У статті наведено аналіз застосування електрофізичних методів обробки харчової рослинної сировини в сучасних технологіях, установках та пристроях. Встановлено, що серед електрофізичних методів надвисокочастотна (НВЧ) обробка та електроконтактне нагрівання (ЕКН) є перспективними електрофізичними методами, які можуть вдосконалити процеси жарення, замочування, сушіння та концентрування. Отримання комплексів даних з метою оптимізації методів з ЕКН та НВЧ вимагає впровадження технічних засобів для проведення експериментальних досліджень, що передбачає розробку сучасних лабораторних установок. Розроблено установку для вивчення процесів НВЧ-концентрування та НВЧ-сушіння харчової рослинної сировини за умов вакуумування з перемішуванням. Визначено ефект скорочення тривалості досліджуваних процесів, що виникає внаслідок здійснення перемішування сировини під час НВЧ-обробки. На підставі цього розроблено установку для концентрування (сушіння) харчових систем з використанням НВЧ-нагріву і вакуумування. Для вивчення процесів жарення з ЕКН розроблено установку, що дозволяє здійснювати процеси різним за типом, формою та частотою електричного струму; а також установку для комбінованого жарення. За допомогою цих установок досліджено зміну температури зразків із фаршевих мас на основі рослинної сировини під час їх обробки методом ЕКН та комбінування різних способів нагрівання. При цьому відзначається суттєве зменшення нерівномірності температурного поля за об’ємом зразка, що є перевагою порівняно з традиційними способами нагрівання. Більш інтенсивне нагрівання здійснюється комбінованим способом жарення з ЕКН. На підставі проведених досліджень розроблено багатофункційний пристрій теплової обробки харчових продуктів ПТО-0,1. Розроблено установку для дослідження замочування квасолі за умов теплового методу з ЕКН. Вона дозволяє досліджувати процес замочування бобів квасолі холодним способом, гарячим способом з нагріванням теплопередачею та гарячим способом з ЕКН. Доведено, що найменш енерговитратним, але тривалим є холодний метод. Для гарячого методу, що є ефективним для енергозбереження та зменшення тривалості, доцільним є застосування замочування за умов ЕКН.
  • Ескіз
    Документ
    Модернізований пристрій для визначення показника розпливання тіста
    (2020) Махинько, Роман Андрійович
    Важлива роль у забезпеченні якості хлібобулочних виробів належить правильній організації технохімічного контролю сировини та напівфабрикатів. Більшість традиційних методик мають недостатню точність, зумовлену впливом людського фактору. На прикладі методики і пристрою для визначення показника розпливання пшеничного тіста чи клейковини розглянуто основні недоліки класичного методу та їх причини. Запропоновано модернізований пристрій, оснащений оптичними сенсорами зміщення і блоком керування та індикації, наведено його схему і спосіб використання. Впровадження розробленого пристрою у лабораторну практику хлібопечення не потребує зміни традиційної методики, водночас забезпечуючи високу точність і достовірність одержаних результатів. Proper organization of technochemical control of raw materials and semi-finished products plays important role in ensuring the quality of bakery products. Most traditional methods have insufficient accuracy due to the human factor. The paper showed the main shortcomings of the classical method and their causes using the method and the device for measurement of wheat dough or gluten running as an example. The upgraded device was proposed, equipped with optical displacement sensors and control and display unit, its diagram and method of application are shown. Introduction of the device into laboratory bread baking practice does not require changing the traditional method while ensures high accuracy and reliability of the results.
  • Ескіз
    Документ
    Номограф для визначення добової потреби людини в енергії та білку
    (2017) Махинько, Валерій Миколайович
    Харчування є однією з найважливіших складових підтримання життя і здоров’я. Існують фізіологічні норми потреб людини в основних поживних речовинах і енергії для різних груп споживачів, залежно від статі, віку та рівня фізичної активності. Ці дані наведено у табличному вигляді, що ускладнює роботу з ними непідготовленого користувача. Доцільним є розроблення номографа, що представлятиме зазначені норми у графічному вигляді. Запропоновано конструкцію номографа у вигляді куба, на чотирьох бічних гранях якого міститься інформація про білково-енергетичні потреби різних груп споживачів. Проста конструкція приладу без рухомих деталей підвищить надійність і довговічність його роботи, а графічне представлення даних робить номограф легким для самостійного використання різними групами користувачів. Nourishment is one of the most important components of life and health maintenance. There are physiological standards of human requirements for the main nutrients and energy for various consumer groups depending on gender, age and physical activity level. These data are given in tabular form which complicates their use for an unprepared user. Development of a nomograph which represents the above standards in graphical form would be a practical step. It is proposed to make the nomograph as a cube, four sides of which contain information about protein and energy requirements of various consumer groups. Simple structure of the device without moving parts will increase its reliability and durability, and graphical data representation will make the nomograph easy for independent use by various groups of users.
  • Ескіз
    Документ
    Обладнання для механічної переробки сировини і напівфабрикатів формуванням
    (2001) Литовченко, Ігор Миколайович
    Розглянуті основи технологічних процесів в харчовій і переробній промисловості. Приведені будова, призначення, принцип дії та основні розрахункові залежності типового обладнання, згрупійованого за технологічними ознаками.
  • Ескіз
    Документ
    Определения параметров устройств безударной укладки бутылок
    (1995) Соколенко, Анатолий Иванович; Резник, Виталий Григорьевич; Юхно, Михаил Иванович; Валиуллин, Геннадий Раифович
    Рассматриваются вопросы ограничения нагрузок ударного взаимодействия бутылок в устройствах для укладки и выемки бутылок при работе с транспортной тарой. Разработанная теория дает возможность осуществить оптимальный выбор параметров системы. Consider the questions of limit loads of shock interaction of bottles in devices for laying and seizure bottles when working with transport container. The developed theory allows to make the optimal choice of parameters of the system.
  • Ескіз
    Документ
    Устройство для горизонтальной укладки бутылок в тару-оборудование
    (1985) Юхно, Михаил Иванович; Соколенко, Анатолий Иванович; Кондратенко, П. Г.
    Использование укладчика бутылок позволило значительно увеличить объем контейнерных перевозок готовой продукции. В настоящее время на заводе ведется подготовка к монтажу еще двух таких устройств. Using stacker bottles allowed to increase volume of container transportation of the finished product. Currently, the plant is preparing for the installation of two more such devices.
  • Ескіз
    Документ
    Гидродомкраты повышенной точности для измерения больших усилий
    (1983) Беляев, Юрий Борисович
    В Киевском институте автоматики им. XXV съезда КПСС разработаны оригинальные короткоходовые мембранные гидродомкраты ограниченных габаритов для воспроизведения и точного измерения больших усилий порядка 5-50 МН. In Kiev Institute of Automatics. XXV Congress of the CPSU Short-developed original membrane hydraulic jacks limited dimensions for playback and accurate measurement of the order of 5-50 big efforts MN.
  • Ескіз
    Документ
    Расчет мембраны измерительного гидродомкрата
    (Москва, 1984) Беляев, Юрий Борисович; Медведенко, Н. Ф.
    При создании АСУТП на прокатных станах одна из важнейших задач получение объективней информации о величине усилий прокатки металла. эта задача усложняется ввиду того, что, как известно, показания преобразователей усилий, встроенных в клеть, существенно зависят от места их установки. When you create a control system for rolling mills, one of the most important problems obtaining objective information about the magnitude of the rolling forces metal. This task is complicated by the fact that, as is known, the readings effort transducers embedded in a cage substantially depend on the place of installation.
  • Ескіз
    Документ
    Тенденции развития приборного обеспечения мясной промышленности
    (1984) Бабанов, Игорь Геннадиевич; Солнцева, Г. Л.; Суханова, Светлана Ильинична; Хламова, Р. И.; Черенев, И. В.
    В последние годы с целью осуществления комплексного контроля производства и качества продукции во многих странах с развитой мясной промышленностью разрабатывают специальные программы контроля качества, которые объединяют службы производственного и ветеринарно-санитарного контроля. In recent years, in order to implement a comprehensive production and quality control of products in many countries with developed meat industry develop special quality control programs that combine service and manufacturing veterinary and sanitary control.
  • Ескіз
    Документ
    Електрометричне визначення якості
    (1998) Ромоданова, Валентина Олександрівна; Смірнов, Вадим Семенович; Гуляєв-Зайцев, Сергій Сергійович; Мазуренко, Олександр Григорович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Пухляк, Анастасія Григорівна
    Розроблено спосіб визначення ступеня розведення молока водою шляхом вимірювання його електропровідності.