Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Application of radiation-convective drying method to remove water from gels
    (2021) Kambulova, Yuliia; Overchuk, Nataliya; Dubkovetskyy, Igor; Kokhan, Olena; Yurchak, Vera; Zviahintseva-Semenets, Yuliia; Onofriichuk, Oksana
    В статті наведені результати досліджень по застосуванню інфрачервоного випромінювання в процесі сушіння фруктового мармеладу на основі різних цукрів: сахарози, глюкози, фруктози. Встановлено, що при додатковому застосуванні інфрачервоного випромінювання разом з традиційним конвекційним сушінням тривалість технологічної стадії сушіння може бути скорочений на 4-5 год.The article presents the results of research on the application of infrared radiation in the process of drying fruit marmalade based on various sugars: sucrose, glucose, fructose. It was established that with the additional use of infrared radiation together with traditional convection drying, the duration of the technological stage of drying can be reduced by 4-5 hours.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення основних тепломасообмінних параметрів сушіння культивованих грибів при різних способах енергопідведення
    (2016) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Бурлака, Тетяна Василівна
    Зараз існує велика потреба в зневоднених продуктах тривалого зберігання, у першу чергу з рослинної сировини. Сушіння грибів є однією з найважливіших стадій технологічного процесу виробництва харчових концентратів. Від режиму сушіння грибів залежить харчова цінність і якісні показники готової продукції, що є результатом структурно-механічних, біологічних та фізико-хімічних перетворень речовин. Для ефективної реалізації процесу сушіння грибів необхідно вивчити характер зв'язку вологи з визначенням ділянок, на яких здійснюється перетворення речовин при підвищенні температури. Не менш нагальною стоїть проблема економії електроенергії в будь-яких її аспектах, зокрема під час сушіння харчових продуктів в промисловості, де виробництво готової продукції передбачає значні витрати електроенергії. Механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від форми зв’язку вологи з матеріалом, дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу. В роботі висвітлені фактори, які впливають на якісні і кількісні характеристики сушіння культивованих грибів при різних способах енергопідведення. Now there is a great need for long-term storage of dehydrated products, primarily from vegetable raw materials. Drying mushrooms is one of the most important stages of the production process of food concentrates. From the mode of drying mushrooms depends on the nutritional value and quality indicators of the finished product is the result of structural and mechanical, biological and physico-chemical transformations of substances. For effective implementation of the process of drying mushrooms is necessary to examine the nature of moisture due to the definition of the sites on which the transformation of substances at higher temperatures. No less urgent is the problem of energy saving in all its aspects, in particular during the drying of food products in the industry, where the production of the finished product provides a significant cost of electricity. The mechanism and rate of moisture transport in the material depend on the form of moisture due to material vapor medium diffusion through capillary-porous material. The paper highlights the factors that affect the quality and quantity of dried cultivated mushrooms at various ways energy wrap.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив швидкості теплоносія на основні тепломасообмінні параметри конвективно-терморадіаційного сушіння культивованих грибів
    (2015) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Буpлака, Тетяна Василівна
    Transfer mechanism and intensity of moisture in the material depend on the interconnected complex due process violations moisture from the material vapor diffusion environment through capillary pore structure of the material.The work set depending on the basic characteristics of convective heat and mass-drying termoradiatsiynoho cultivated mushrooms oyster. Механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від взаємопов’язаного комплексу процесів порушення зв’язку вологи з матеріалом та дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу. В даній роботі встановлені залежності основних тепломасообмінних характеристик конвективно-терморадіаційного сушіння культивованих грибів глива від швидкості руху повітря.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення основних тепломасообмінних параметрів сушіння культивованих грибів при різних способах енергопідведення
    (2015) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович
    Зараз існує велика потреба в зневоднених продуктах тривалого зберігання, у першу чергу з рослинної сировини. Не менш нагальною стоїть проблема економії електроенергії в будь-яких її аспектах, зокрема під час сушіння харчових продуктів в промисловості, де виробництво готової продукції передбачає значні витрати електроенергії. Механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від форми зв’язку вологи з матеріалом, дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу. Today there is a great need for long-term storage of dehydrated products, primarily from vegetable raw materials. No less urgent is the problem of energy savings in all its aspects, in particular during drying food industry, where production of finished products involves significant costs of electricity. Transfer mechanism and intensity of moisture in the material depend on the interconnected complex due process violations moisture from the material vapor diffusion environment through capillary pore structure of the material.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу сушіння білків «Соя концентрат», «Белкотон с 95» та їх комбінації конвективно-терморадіаційним способом
    (2015) Стрельченко, Людмила Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Страшинський, Ігор Мирославович; Малежик, Іван Федорович; Пасічний, Василь Миколайович; Коломієць, Роман Анатолійович
    Метою даної статті є дослідження способу сушіння білкових препаратів рослинного «Соєвий концентрат» і тваринного «Белкотон С 95» походження та їх комбінації, які в подальшому передбачається використовувати як наповнювач для м'ясних та м'ясомістких продуктів. Як спосіб сушіння нами було запропоновано комбінацію конвективного та терморадіаційного. The purpose of this article is to study the drying process of protein preparations of vegetable "Soy concentrate" and animal "Belkoton 95" origin, and combinations thereof, which are further to be used as a filler for meat and meat raw materials products. As the drying method we proposed a combination of convection and thermoradiation.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення процесу конвективно-інфрачервоного сушіння білкових композицій
    (2015) Стрельченко, Людмила Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Пасічний, Василь Миколайович; Страшинський, Ігор Мирославович; Коломієць, Роман Анатолійович
    З метою здешевлення м’ясних або м’ясомістких продуктів було запропоновано застосовувати наповнювачі у вигляді білкових композицій рослинного і тваринного походження. Нами було проведено конвективно-інфрачервоне сушіння білкових композицій рослинного та тваринного походження. In order to reduce the cost of meat or meat raw materials products was proposed to use fillers in the form of the protein composition of plant and animal origin. We undertook a convection-infrared drying protein compositions of plant and animal origin.
  • Ескіз
    Документ
    The drying leurotus mushrooms by different types of energy
    (2014) Malezhik, Ivan; Dubkovetskyy, Igor; Burlaka, Tatiana; Strelchenko, Ljudmila
    The most effective method of food preservation today is dry . However , this method is also the most expensive. Therefore, the main objective of the drying process is to achieve the highest quality at a minimum cost of electricity. For dehydrated cultivated mushrooms from the energy point of view, the most appropriate drying by infrared radiation , but this method has not acquired a significant spread through thermal diffusion phenomenon. The paper studies the drying of mushrooms by three methods: convection, infrared light and a combination of these methods.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичне дослідження способів сушіння овочів та фруктів
    (2015) Тарасенко, Тетяна Анатоліївна; Євлаш, Вікторія Владленівна; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Вашека, Оксана Миколаївна; Гавриш, Андрій Володимирович; Кравченко, Олександр Іванович
    Сушіння є оптимальним способом одержання продуктів тривалого зберігання при максимальному збереженні їх вихідної якості, без використання консервантів та харчових добавок. Сушені продукти є перспективною сировиною для закладів ресторанного господарства, особливо швидкого харчування типу бістро, кафе. Споживачами даних видів продуктів є силові структури, харчоконцентратні виробництва, спеціальний контингент (геологи, спортсмени, космонавти) тощо. Тому на основі теоретичних досліджень встановлено переваги сушіння, оскільки максимально зберігаються нативні властивості рослинної сировини, висвітлено сутність фізичних процесів, що відбуваються під час сушіння. Показано, що інтенсивність сушіння залежить від фізико-хімічних властивостей матеріалів і рушійної сили процесу. Перспективними способами сушіння, з точки зору збереження харчової цінності, забезпечення відповідних відновлювальних властивостей сушених овочів, фруктів та енергоємності, є сублімаційне сушіння із кріодеструкцією, сушіння зі змішаним теплопідведенням та холодне розпилювальне сушіння. Drying is the best way to obtain durable products at maximum maintaining their original quality without preservatives and food additives. Dried foods are promising raw material for schools restaurants, especially fast food type bistros and cafes. Consumers of these types of products are power structures, food concentrates production, a special contingent (geologists, athletes, astronauts) and others. Therefore, based on theoretical studies found benefits dry as much as possible remain properties of native plant material, highlights the essence of physical processes occurring during drying. It is shown that the intensity of drying depends on the physical and chemical properties of materials and driving force of the process. Promising methods of drying, in terms of maintaining the nutritional value, ensuring appropriate remedial properties of dried vegetables, fruit and power consumption is freeze drying with cryosurgery, drying mixed heat supply and cold spray drying.
  • Ескіз
    Документ
    Kinetics research of rice flour paste drying with beet colorant combined with energy supply
    (2014) Dubkovetskyy, Igor; Malezhik, Ivan; Pasichnyi, Vasyl; Tymoshenko (Kremeshna), Irina
    The aim of our research was to develop a method of stabilizing the natural pigment of betanine contained in beetroot juice, with its further use as a natural colorant in meat-containing products production. At the same time, to develop a comprehensive mix in dry form containing natural beet colorant with combination of rice flour, used as a cobuilder for mincemeat sausages.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики процесу сушіння груш комбінованим енергопідведенням
    (2014) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Шевчук, Оксана
    Як відомо при конвективному висушуванні повітря є носієм теплоти від електрокалорифера до продукту, що є більш енергозатратним ніж при інфрачервоному при якому повітря не виконує функцію носія теплоти, а лише функцію відведення вологи. Нами запропоновано комбінувати два способи підведення теплоти при сушінні, що дозволить зменшити відносну вологість повітря, а отже збільшити рушійну силу процесу в порівнянні з інфрачервоним сушінням. As is known in convective air drying is the carrier of heat from Electroheaters the product, which is more energy intensive than in the infrared where the air carrier does not perform the function of heat and moisture removal only feature. We suggest to combine the two methods of supplying heat drying, which will reduce the relative humidity, and thus increase the driving force of the process compared with infrared drying.