Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
20 результатів
Результати пошуку
Документ Місце аналізу в системі менеджменту підприємства(2022) Якимчук, Тетяна Володимирівна; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаРозглянуто місце аналізу в системі менеджменту підприємства за допомогою системно-елементного, системно-функціонального та системно-інформаційного підходів. Обґрунтовано, що в системі менеджменту функції можна розглядати як дії на шляху досягнення поставлених цілей. Зазначені основні критерії / індикатори на кожному етапі прийняття та реалізації управлінського рішення, за допомогою аналізу яких інформаційно забезпечується управлінський процес. Узагальнено основні показники, які можуть оцінити ефективність менеджменту підприємства. The place of analysis in the management system of the enterprise with the help of system-element, system-functional and system-information approaches is considered. It is substantiated that in the management system, functions can be considered as actions on the way to achieving set goals. The main criteria/indicators at each stage of making and implementing a management decision are specified, with the help of their analysis, the management process is provided with information. The main indicators that can evaluate the efficiency of the company's management are summarized.Документ Теоретичні аспекти формування складових інтелектуальної інформаційно-аналітичної системи з еколого-економічного моніторингу на підприємствах харчової промисловості в контексті сталого розвитку(2022) Орехівська, Валентина Петрівна; Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаУ статті розглянуто особливості складових інтелектуальної інформаційно-аналітичної системи еколого-економічного моніторингу з формування інформаційного забезпечення підприємств харчової промисловості. Визначено напрямки вдосконалення системи управління в сфері еколого-економічного моніторингу та екологічної модернізації харчових підприємств в контексті сталого розвитку. The article features are considered the features of the components of the intelligent information and analytical system of ecological and economic monitoring for the formation of information support of food industry enterprises. Directions for improving the management system in the sphere of ecological and economic monitoring and ecological modernization of food enterprises in the context of sustainable development have been determined.Документ Система управління потенціалом підприємства(2011) Зеленська, Марина ОлександрівнаРозкрито сутність управління потенціалом підприємства з урахуванням ціле направленості управлінського впливу, запропоновано систему управління з виділенням видів управління потенціалом, методології управління, розроблено загальну структурно-логічну схему управління потенціалом та систематизовано етапи управління з урахуванням складових управління.Документ Застосування концепції кайзен на підприємствах харчової промисловості(2020) Мельник, Оксана Петрівна; Казимірчик, Наталія МиколаївнаУ сучасному мінливому світі та в умовах гострої конкуренції підприємствам харчової промисловості доводиться освоювати різні стратегії управління, які забезпечать виготовлення якісної та безпечної продукції. Однією з таких стратегій є концепція кайзен, яка допомагає вирішувати проблеми, що існують на підприємстві, визначати причини їх виникнення, здійснювати постійний аналіз результатів вжитих заходів і планувати подальші дії поступово завдяки таким крокам: - скорочення витрат за рахунок безперервного підвищення ефективності роботи на виробництві та в управлінні підприємством; - організація роботи, метою якої є досягнення максимально можливого порядку на робочому місці, що дає змогу забезпечити оптимальну продуктивність і ефективність кожного окремого співробітника; - контроль якості, що забезпечує високу якість продукції і найбільш оптимальну продуктивність праці в рамках всієї компанії; - стандартизація, що включає дисципліну та безперервне навчання співробітників і дає змогу підтримувати високий рівень ефективності виробничих та організаційних процесів, а також високу якість вироблених товарів і послуг. Завдання кайзен — створення ефективної комунікації між усіма працівниками, тобто налагодження безперервного зв ’язку для обґрунтування проблем, їх вирішення і розробки рішень, що допоможуть вплинути на виробництво. Сьогодні вважається, що кайзен є загальним терміном для цілого ряду управлінських технологій: гуртки якості, система інноваційних пропозицій, система «нуль дефектів», система «вчасно», трудова дисципліна, розвиток продукту, бережливе виробництво тощо. Концепція не грунтується на фундаментальних змінах у технологіях і виробництві, спрямована на зміну й удосконалення процесу мислення працівників, виконуючи все поступово і маленькими кроками, аналізуючи отриманий результат і будуючи плани на майбутнє для покращення. In modem changing world and in the conditions of intense competition, food companies have to master different management strategies that will ensure the production of qualitative and safe products. One such strategy is the Kaizen concept. It helps to solve problems that exist at the factory, reaching the reasons of their occurrence, carrying out a constant analysis of the results of the taken measures and planning the next steps gradually, through the following steps: - reducing costs by continuously improving the efficiency of production and enterprise management; - organization of work, the purpose of which is to achieve the highest possible order in the workplace for optimal productivity and efficiency of each individual employee; - quality control that ensures high quality products and the most optimal productivity within the company; - standardization, which includes discipline and continuous training of employees, and allows to maintain a high level of efficiency of production and organizational processes, as well as high quality of goods and services. Kaizen’s task is to create effective communication between all employees, that is, to establish continuous communication to justify problems, solve them and develop solutions that will help to influence production. Today, kaizen is considered to be a common term for a number of management technologies: quality circles, innovative proposals, zero defects, just-in-time system, labor discipline, product development, lean production and more. The concept is not based on fundamental changes in technology and production, it aims to change and refine the thinking process of employees, taking everything gradually and in small steps, analyzing the result and making plans for the future improvement.Документ Удосконалення технології процесів здійснення функції планування(2018) Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна; Біліченко, Сергій ІвановичУ статті розглянуто можливості удосконалення технології здійснення функції планування на підприємствах. Представлено результати дослідження організаційного забезпечення розвитку системи управління промислових підприємств, як ключового чинника впливу на результати їх поточної діяльності і досягнення поставлених цілей The article considers the possibilities of improving the technology of implementing the planning function at enterprises. The results of the research of organizational support for the development of the management system of industrial enterprises as a key factor influencing the results of their current activities and achievement of the set goals are presented.Документ Implementation of international standards as way of ensuring the safety of food products(2020) Strashynska, LarysaThe article declares that the implementation of new international standards ISO 22000 on Food Safety Management Systems can help to solve the problem of food safety, which will allow facilitating the integration of HACCP and ISO 9001. The essence, features, and differences of ISO 22000: 2018, which provides the usage of the PDCA cycle, which can be used to manage the quality management system on a systematic basis effectively, are considered. The content of the PDCA methodology is defined, as well as the components of the process improvement cycle are analyzed. У статті визначено, що вирішенню проблеми забезпечення безпеки харчових продуктів може сприяти впровадження на підприємствах нових міжнародних стандартів ІSО 22000 на Системи менеджменту безпеки харчової продукції, що дозволить полегшити інтеграцію НАССР та ІSО 9001. Розглянуто сутність, особливості та відмінності стандарту ІSО 22000:2018, в якому передбачається використання циклу РDCА, при застосуванні якого можна ефективно управляти системою управління якості на системній основі. Визначено зміст методології РDCА, а також проаналізовано складові циклу покращання процесів.Документ Напрями удосконалення інформаційних потоків на підприємстві(2019) Пєтухова, Ольга Михайлівна; Скліфус, Ірина СергіївнаОсновні завдання керівника будь-якого підприємства – забезпечити його ефективну діяльність, конкурентоспроможність на ринку, створити і впровадити працюючу структуру управління, забезпечити високу ефективність роботи персоналу. Кожен відділ підприємства потребує чіткої організації, яка забезпечує надання актуальної та всебічної інформації для управління процесами на виробництві. Отже, підприємство має потребу у впровадженні в процеси управління програм, що забезпечують підвищення вірогідності інформації, швидкості її обробки, документації та даних для прийняття рішень. Однак сьогодні ще далеко не всі організації автоматизували виконання виробничих завдань, пов'язаних зі специфікою їх діяльності. Наявність цих та інших питань обумовлює актуальність теми дослідження. У даній статті розглянуто значення інформаційного забезпечення системи управління підприємством як необхідної умови оптимізації організаційно-управлінських рішень. Розкрито сутність понять інформаційного забезпечення та організації інформаційного забезпечення системи управління підприємством. Розглянуто завдання, які вирішуються шляхом вдосконалення інформаційного забезпечення управління організацією. The main tasks of any manager of the enterprise - to become a competitive company, to be the market leader, to create and implement a working management structure, to ensure high efficiency of staff. Every department of an enterprise needs an absolute organization that provides up-to-date and comprehensive information to manage production processes. Therefore, the enterprise needs to implement programs in management processes that improve the speed of processing and the reliability of information, documentation and data for decision making. However, today, not all organizations have automated the performance of production tasks related to the specifics of their activities. The presence of these and other questions determines the relevance of the research topic. In this article the importance of information support of the enterprise management system is considered as a necessary condition for optimization of organizational and managerial decisions. The essence of concepts of information support and organizations of information support of the enterprise management system is revealed. The tasks that are solved by improving information management of the organization are considered.Документ Концепція формування системи управління майновим потенціалом підприємства(2017) Закревська, Людмила Миколаївна; Дячук, Катерина ВасилівнаСтаття присвячена проблемам формування ефективної системи управління майновим потенціалом підприємства. Визначено ключові елементи майнового потенціалу, до складу якого окремим елементом запропоновано включити нематеріальні активи. На основі узагальнення існуючих наукових положень сформовано систему управління майновим потенціалом, яка повинна функціонувати на основі принципів, підходів, методів щодо формування та використання даного потенціалу, а також пріоритетних напрямів його розвитку. The article is devoted to the problems of forming an effective system for managing the enterprise's property potential. The key elements of the property potential have been identified, including intangible assets. The system of managing the property potential has been formed, which should function on the basis of principles, approaches, methods for the formation and use of this potential.Документ Сучасні концепції управління безпечністю харчових продуктів(2016) Сіднєва, Жанна КостянтинівнаУ статті розглянуті сучасні концепції в сфері управління безпечністю продуктів харчування. Особлива увага приділена системі управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР. The article deals with modern concepts in the management of food safety. Particular attention is paid to the management of food safety system based on HACCP concept.Документ Роль облікової політики в системі управління підприємством(2013) Гейвич, Лілія ВікторівнаВизначено сутність облікової діяльності як фактора впливу на процес управління. Розглянуто основні аспекти формування облікової політики як складової обліково- економічної роботи підприємства. Проаналізовано та визначено важливість підпорядкування елементів облікової політики цілям процесу управління. Essence of accounting as an influence factor on the management process is defined. Basic aspects of formation of accounting policies as a part of accounting and economic operation of the enterprise are considered. Importance of submission of sub-elements of accounting policy to objectives of management process is analyzed and determined.