05.18.05 - Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7363
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Розроблення технології пектину з вторинної картопляної сировини(2018) Пастух, Ганна СтепанівнаДисертаційна робота присвячена розробленню технології пектину з картопляної мезги – відходу картоплекрохмального виробництва. Реалізація технології дозволить покращити екологічну ситуацію в регіоні, підвищити рентабельність виробництва і отримати цінні продукти, виробництво яких в Україні відсутнє. На основі оптимізації експериментальних даних встановлено параметри оптимального технологічного режиму вилучення пектину з картопляної мезги. Досліджено фізико-хімічні властивості картопляного пектину, отриманого різними способами. Розглянуто можливість покращення фізико-хімічних властивостей картопляного пектину шляхом комплексної переробки сумішей картопляної мезги та іншої рослинної вторинної сировини. Диссертация посвящена разработке технологии картофельного пектина из отходов картофелекрахмального производства, что позволяет получить пектин с высокими технологическими показателями, уменьшить долю импортного пектина и увеличить рентабельность производства. The thesis is devoted to the development of pectin technology from potato pulp – waste of potato starch production. The implementation of the technology will improve the environmental situation in the region, increase the profitability of production and obtain valuable products, the production of which in Ukraine is not available. On the basis of optimization of experimental data, parameters of the optimal technological regime for pectin extraction from potato pulp are established. The physico-chemical properties of potato pectin obtained by using different methods have been investigated. The possibility of improving the physico-chemical properties of potato pectin by means of complex processing of mixtures of potato pulp and other vegetable secondary raw materials is considered. A hardware-technological scheme for processing potato pulp for pectin and potato powder has been developed. The technology of potato pectin was tested at the enterprise “VIMAL” in Chernigiv. The economic effect from the introduction of technology is calculated.Документ Підвищення ефективності очищення дифузійного соку шляхом удосконалення І карбонізації(2017) Наконечна (Мартинюк), Аліна СергіївнаДисертація присвячена удосконаленню технології очищення дифузійного соку карбонатом кальцію. Встановлено тенденцію вилучення забарвлених речовин за умов періодичної карбонізації. Описано результати досліджень впливу температури і витрат вапна на утворення та руйнування комплексних сполук. Встановлено межі рН (11,8…11,6), за яких відбувається руйнування комплексних сполук та кристалізація карбонату кальцію. Визначено зміни якісного та гранулометричного складу твердої фази при проведенні карбонізації. Досліджено участь комплексних сполук в очищенні соку. На основі детального аналізу літератури та отриманих експериментальних даних запропоновано уточнений механізм для періодичної та ступеневої карбонізації. Встановлено локалізацію несахарозних речовин у твердій фазі карбонату кальцію. На основі пошарового розмивання кристалів СаСО3 виявлено, що основна кількість несахарозних речовин знаходиться в центральній частині кристалів карбонату кальцію. В очищенні соку карбонатом кальцію має місце співосадження барвних речовин з карбонатом кальцію. Вперше виведено рівняння швидкості очищення соку карбонатом кальцію на основі вивчення механізму адсорбції несахарозних речовин та проведених експериментальних досліджень. Розроблено удосконалений спосіб очищення дифузійного соку СаСО3 та отримано патент на корисну модель запропонованого способу. Запропонований спосіб апробовано на пілотній установці на Крижопільському цукровому заводі «ПрАТ «ПК «Поділля». Впровадження запропонованого способу сприяє підвищенню чистоти соку на 0,6%, а загальний ефект очищення при цьому складає 39,73%. The dissertation is devoted to the improvement of the technology of purification of the diffusion juice with calcium carbonate. The tendency of withdrawal of colored substances in conditions of periodic carbonization is established. The results of studies of the effect of temperature and lime consumption on the formation and degradation of complex compounds are described. The pH range (11,8…11,6) is established at which the complex compounds are destroyed and the calcium carbonate crystallizes. The qualitative and granulometric composition of the solid phase during the carbonization is determined. The participation of complex compounds in purified juice was investigated. Based on a detailed analysis of literature and obtained experimental data, an improved mechanism is proposed for periodic and stepwise carbonization. The localization of non-sucrose compounds substances in the solid phase of calcium carbonate is established. It was discovered that the majority of non-sucrose compounds substances are in the central part of crystals of calcium carbonate by the layer-by-layer blurring of CaCO3 crystals. In the purification of the juice by calcium carbonate there is a coprecipitation of coloring matters with calcium carbonate. For the first time, the equation of the rate of purification of the juice with calcium carbonate was derived on the basis of the mechanism study adsorption of non-sucrose compounds substances and сonducted experimental research. An improved method for purifying CaCO3 diffusion juice has been developed and a patent has been obtained for a useful model of the proposed method. The proposed method was tested on the pilot installation of the Kryzhopolsky sugar factory «LLC «PC «Podilya». Implementation of the proposed method increases the purity of juice by 0,6%, and the overall cleaning effect is 39,73%.Документ Наукове обґрунтування та розроблення способів очищення дифузійного соку(2003) Хомічак, Любомир МихайловичДисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003. В дисертації представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень підвищення ефективності вапняно- вуглекислотного очищення дифузійного соку шляхом використання ефектів кавітації, рециркуляції і активації та додаткового хімічного оброблення. Науково обґрунтовано та розроблено високоефективні способи очищення дифузійного соку з використанням одночасної дії на сік ефектів пароконденсаційної кавітації та активованої різними способами суспензії соку ІІ сатурації і обладнання для їх реалізації. Розроблено новий спосіб активації вапняного молока із застосуванням ефектів пароконденсаційної кавітації та спосіб проведення попередньої дефекації з використанням на заключних стадіях процесу хлорного вапна та дифузійного соку як флокулянта. Розроблено способи проведення І та ІІ сатурацій в одно- і двоступеневому режимах з використанням ефектів рециркуляції і маятникової сатурації та їх апаратурне оформлення. Розроблено спосіб очищення клеровки жовтих цукрів з використанням суміші активованого та неактивованого осаду соку ІІ сатурації і моноамонійфосфату. Наведено результати промислових досліджень та впроваджень запропонованих способів, обґрунтовано їх економічну ефективність. Thesis for a Doctor’s degree of technical sciences on a speciality 05.18.05 - Technology of Sugary Substances, National University of Food Technologies, Kyiv, 2003. Results of theoretical and experimental researches have been presented in the thesis concerning increase of efficiency of raw juice purification with milk of lime and carbon dioxide by means of effects of cavitation, recirculation and activation as well as additional chemical treatment. Highperformance raw juice purification methods have been scientifically based and developed using simultaneous impact of vapor-condensation cavitation and 2nd carbonation slurry, activated by different methods, new method of milk of lime activation with the use of effects of vapor-condensation cavitation and method of preliming carrying out with the utilization of chlorinated lime and raw juice as a flocculant at the last stages of the process. Methods of carrying out of the 1st and 2nd carbonation have been developed in one- and two-stages regimes with use of effects of recirculation and pendulum carbonation as well as their hardware implementation.Документ Удосконалення попередньої вапнокарбонізації дифузійного соку(2010) Резніченко, Юрій МиколайовичДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2010. Робота присвячена підвищенню ефективності очищення соків шляхом використання попередньої ступінчастої вапнокарбонізації дифузійного соку з подальшим відокремленням осаду до основного вапнування. Розроблено новий спосіб очищення дифузійного соку з відокремленням осаду після ступінчастої вапнокарбонізації в сукупності з додаванням флокулянту Magnaflok LT-27 та карбонізації вапнованого соку зі ступінчастим зниженням лужності на І та ІІ карбонізаціях, який дозволяє одержати високий ефект очищення соку та зменшити загальні витрати вапна. Встановлено значне покращення технологічних показників очищеного соку за умов повертання всієї кількості суспензії соку І та ІІ карбонізацій на ступінчасту вапнокарбонізацію дифузійного соку за витрат вапна на вапнокарбонізацію 0,6…0,7% до маси соку та в сукупності з додаванням флокулянту Magnaflok LT-27 у кількості 0,5×10-4 до маси соку. Визначено, що найбільш ефективною точкою вводу суспензій соку І та ІІ карбонізацій є дифузійний сік. Розроблено апарат для проведення попередньої ступінчастої вапнокарбонізації дифузійного соку (деклараційний патент на корисну модель № 37536, 2008 р.). Використання попередньої ступінчастої вапнокарбонізації дифузійного соку з подальшим відокремленням осаду до основного вапнування надає можливість зменшити загальні витрати вапна відповідно на 0,6…0,7%СаО до маси соку при зберіганні високих якісних показників очищеного соку. Встановлено, що спосіб очищення дифузійного соку з відокремленням осаду до основного вапнування, не надає можливості карбонізувати сік основного вапнування до кінцевої лужності ІІ карбонізації без проміжної фільтрації. Використання в способі очищення дифузійного соку відокремлення осаду до основного вапнування і карбонізації вапнованого соку зі ступінчастим зниженням лужності на І карбонізації сприяє значному підвищенню ефекту очищення – чистота очищеного соку підвищується на 1,1 %, а загальний ефект очищення складає 39,68%. Thesis for a candidate of science degree on a speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2010. This work is devoted to the raise of juice purification efficiency by means of using preliminary stepwise liming-carbonation of raw juice with subsequent sediment separation before the main liming. New raw juice purification method has been developed with sediment separation after the stepwise liming-carbonation in the aggregate with addition of flocculant Magnaflok LT-27 and carbonation of limed juice with stepwise alkalinity decrease at the 1st and 2nd carbonation. This method permits to obtain high juice purification effect and to reduce total lime consumption. Considerable improvement of purified juice technological characteristics has been determined provided recycling the total amount of the 1st and 2nd carbonation slurry to the stepwise limingcarbonation of raw juice and lime consumption for the liming-carbonation of 0.6-0.7 % on juice weight together with the flocculant Magnaflok LT-27 addition of 0,5×10-4 on juice weight. It was determined that raw juice is the most efficient point for the 1st and 2nd carbonation slurry input. Apparatus has been developed for carrying out of the preliminary stepwise liming-carbonation of raw juice (declaration Patent for useful model No. 37536, 2008). Employment of the stepwise liming-carbonation of raw juice with subsequent sediment separation before the main liming gives possibility to decrease total lime consumption up to 0.6-0.7 % on juice weight, maintaining high quality characteristics of purified juice. It was determined that the method of raw juice purification with sediment separation before the main liming does not give possibility to carbonate main liming juice up to the end alkalinity of the 2nd carbonation without interim filtration. Use in the method of raw juice purification with sediment separation before the main liming and carbonation of limed juice with stepwise alkalinity decrease at the 1st carbonation facilitate considerable increase of the purification effect. Purified juice purity rises by 1.1 % and the total purification effect is 39.68 %.Документ Удосконалення технології бутильованих питних вод(2008) Остапенко, Валентина ВасилівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2008. Робота присвячена вирішенню актуальних питань в технології бутильованих питних вод і направлена на розроблення способів водоготування, що забезпечують збереження або покращення основних природних характеристик води, зокрема збалансованість хімічного складу, органолептичні показники, безпечність, фізіологічну повноцінність і біологічну стабільність протягом строку придатності. На основі проведених теоретичних та експериментальних досліджень розроблено способи геомагнітного і магнітно-механічного оброблення води та комплексного застосування УФ-випромінювання для знезараження води в потоці та препаратів на основі солей полігексаметиленгуанідину для обробки тари, що при збереженні основних характеристик води дозволило знизити тимчасову жорсткість та збільшити біологічну стійкість готової продукції від 6 місяців до одного року. Удосконалену технологію впроваджено у виробництво. Соціально- економічна ефективність полягає у виключенні з технологічного процесу енерго- та матеріаломістких стадій пом’якшення води, розширення асортименту готової продукції, збільшення терміну придатності до споживання готової продукції та збереження природного балансу мінеральних речовин. The Thesis is presented to acquire the Candidate of Technological Sciences in Engineering Sciences, speciality 05.18.05 – sweeteners and fermentation products technology. National University of Food Technologies, Kyiv, 2008. The dissertation is devoted to the solution of topical questions in bottled drinking-water technology and is referred to the development of water preparation methods, which provide the preservation of the main natural water characteristics, in particular, the balance of the chemical constitution, organoleptic indice, safety, physiological value and biological stability during the time of preservation. On the base of theoretical and experimental researches there were developed the methods of magnetic and mechanical conversion of water and multiple use of ultraviolet emission and preparations on the basis of the polyhexamethylenguanidine salts. This made possible the reduction of temporary hardness and increase of the biological stability of ready-made products from 6 months to one year. Improved technology is implemented into the industry. Socioeconomic efficiency can be defined as the removal of energy- and material-intensive phases of water softening from the process, increase of suitability for use of ready-made products term and preservation of the natural balance of the mineral substances.Документ Удосконалення технологій ферментативного розріджування крохмалю та мальтодекстринів(2005) Деменюк (Майданець), Оксана МиколаївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2005. Робота присвячена проблемі удосконалення процесу ферментативного розріджування крохмалю та розроблення технологій нових крохмалепродуктів шляхом застосування ферментних препаратів на початковому етапі гідролізу. Встановлено, що інтенсифікація процесу ферментативного розріджування крохмалю із застосуванням механічного чи мікрохвильового впливу дозволить зробити цей процес максимально ефективним. Визначено оптимальні технологічні умови процесу ферментативного розріджування кукурудзяного та картопляного крохмалів та способів його інтенсифікації. Запропоновано дві технології ферментативного розріджування крохмалю: шляхом застосування електромагнітного поля надвисокої частоти та шляхом клейстеризації і гомогенізації з подальшим розріджуванням крохмальної суспензії за допомогою термостабільної α-амілази. Розроблено технологію драглеутворюючих мальтодекстринів із застосуванням поля НВЧ, удосконалено і випробувано у виробничих умовах технологію виробництва драглеутворюючих мальтодекстринів з низьким глюкозним еквівалентом шляхом спрощення температурного режиму. The dissertation is presented to acquire a scientific degree of the candidate of technical science in the specialty 05.18.05 - Technology of sugary substances. - National University of Food Technologies, Kyiv, 2005. This work is devoted to a problem of developing the technologies of new starch products with the set properties by the usage of enzyme preparations at the initial stage of hydrolysis - liquefaction of starch. There is established that the intensification of enzymatic liquefaction process of starch with the usage of mechanical or microwave influence would allow to make this process simple and maximally effective to enwiden its usage in production of various starch products. Optimal technological conditions of enzymatic liquefaction process for corn and potato starches, and the ways of its intensification are determined. We offered two technologies of enzymatic liquefaction of starch: the usage of an electromagnetic field of ultrahigh frequency to intensify the process and obtain the high quality hydrolyzate, and gelatinization and homogenization with the subsequent liquefaction of starch suspensions with a help of termostable enzyme. The gel-forming maltodextrins - products of starch enzymatic liquefaction - with low glucose equivalent has been advanced and tested in industrial conditions by simplification of a temperature mode. There is also developed technology of the gel-forming maltodextrins with the usage of microwave radiation with ultrahigh frequency.Документ Наукові основи та розроблення високоефективних технологічних процесів очищення дифузійного соку(2006) Логвін, Володимир МатвійовичВ дисертації вирішена науково-прикладна проблема бурякопереробної галузі – підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку та їх апаратурного оформлення з використанням ефектів одночасної вапнокарбонізації, секціювання, масообмінних характеристик прискорення абсорбції хімічною реакцією. Науково обгрунтовано механізм осадження білків під час попереднього вапнування, розроблено нову методику розрахунку питомої швидкості поглинання діоксиду вуглецю лужним соком, розрахована просторова будова цукрозо-карбонатних комплексів кальцію, виконано розрахунок сатуратора як масообмінного апарата. Науково обґрунтовані та розроблені способи очищення дифузійного соку: прогресивне попереднє вапнування; з відокремленням осаду до основного вапнування за умов одночасної вапнокарбонізації зі ступінчатим підвищенням рН соку; спосіб проведення І сатурації за умов прямотечійного руху вапнованого соку і сатураційного газу. Розроблено нові конструкції секційних сатураторів і апарат прогресивного попереднього вапнування, який рекомендовано до серійного виробництва. Наведено результати промислових випробувань розроблених способів та апаратів, обґрунтовано їх технологічну та економічну ефективність. The thesis present the ways to solve scientific and application problems of sugar beet procession, including the increase of efficiency of technological processes of diffusion juice purification and their apparatus equipment with use of effects of simultaneous lime carbonization, sectioning, mass-exchanging characteristics of speeding the absorption by the chemical reaction. There is also given the scientific base of proteins sedimentation mechanism during the preliminary lime procession; presented the new methods of calculating the specific speed of absorption of carbon dioxide by alkali juice; confirmed the spatial construction of sucrose – and – carbonate complexes, and calculated the saturator as a mass exchanging device. There are scientifically based and worked out the ways to purify the diffusion juice: with preliminary progressive lime procession in conditions of simultaneous lime carbonization with gradual increase of pH of juice; 1st saturation in conditions of direct stream of lime-processed juice and saturation gas. We worked out the new constructions of sectional saturators and the device for preliminary progressive lime procession, which are recommended to industrial output. There are presented the results of industrial trials of obtained ways and devices, and proved their technological and economical efficiency.Документ Розроблення технології фруктозовмісного харчового сиропу із пшеничної сировини(2010) Карпович, Інна ВіталіївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2010. Дисертаційна робота присвячена питанню розроблення технології фруктозовмісного харчового сиропу із найбільш дешевої в умовах України крохмалевмісної сировини – пшениці 6 класу. В роботі на основі літературних даних аналізуються способи і схеми одержання харчових сиропів, шляхи їх використання при виробництві різних харчових продуктів. Встановлені оптимальні параметри процесів розрідження та зцукрювання крохмалю, а також ізомеризації глюкози з використанням високоефективних ферментних препаратів, знебарвлення глюкозного і глюкозно-фруктозного розчинів природними сорбентами та активним вугіллям. Розроблені спосіб та технологічна схема одержання фруктозовмісного харчового сиропу із пшеничної сировини з вмістом фруктози 32...35 % до маси сухих речовин продукту. Харчові сиропи широко застосовуються у виробництві харчових продуктів, зокрема, консервних, кондитерських, хлібобулочних виробах, напоях з метою повної або часткової заміни цукру. В цих же продуктах використовують різні харчові добавки, як структуроутворювачі харчових технологічних середовищ, до яких відноситься пектин. Тому, пектин використовують як самостійну дієтичну добавку, а також у складі харчових продуктів профілактичного та оздоровчого призначення. Нами розроблено напої з високим вмістом пектинових речовин «Нектари пектиновмісні» (ТУ У 199-020709038-001:2005). До складу пектиновмісних нектарів входять овочеві пюре з яблук, абрикос, персиків, смородини, вишні, пектиновий концентрат або пектин, цукор або фруктозовмісний сироп, лимонна кислота, настої рослинної сировини (меліси, м‘яти), що забезпечують прекрасні смакові властивості, високу харчову і біологічну цінність. Продукт багатий харчовими волокнами, легкозасвоюваними вуглеводами, органічними кислотами, вітамінами, мікро-, макро елементами. Очікуваний річний економічний ефект підприємства потужністю 70 т сиропу на добу при тривалості виробничого сезону 280 діб в рік складе 4,5 млн.грн. This qualification work of a master’s degree is dedicated to the problem of elaborating technology of produsing fructose contenning food syrup from the cheapest in the conditions of Ukraine starch containing raw material-wheat of 6 th class. In the work on the basis of published data the means and techniques of obtaining fructose contenning food syrups are analysed along with ways of their use during production of different foodstuffs. Optimum parameters for the processes of starch rarefaction and sugaring, for glucose isomerization with the use of highly efficient ferment preparations , and for decoloration of glucose and fructose contenning food syrup solutions by natural sorbents and activated charcoal have been determined. Method and technological scheme of obtaining fructose contenning food syrup from wheat with fructose content up to 32...35 % of the product’s mass of dry matter have been elaborated. Full cost price of fructose contenning food syrup has been calculated and makes up 4,5 mln. hryvnas for a ton, which is much cheaper than the full cost price of granulated sugar.Документ Наукове обґрунтування та розроблення фізико- хімічних методів інтенсифікації вилучення сахарози з цукрових буряків(2008) Гусятинська, Наталія АльфредівнаДисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2008. В дисертаційній роботі вирішена науково-прикладна задача – підвищення ефективності вилучення сахарози з бурякової сировини з одночасним очищенням дифузійного соку на основі застосування фізико-хімічних методів інтенсифікації технологічного процесу. Науково обґрунтовано механізм дії коагулянту основного сульфату алюмінію та катіонного флокулянту ПГМГХ на пектинові речовини під час екстрагування сахарози з бурякової стружки. Удосконалено технологію екстрагування сахарози із застосуванням зазначених реагентів. Визначено ефективність біоцидної дії ряду препаратів, розроблено способи дезінфекції сокостружкової суміші та затверджено 3 галузеві технологічні інструкції для застосування дезінфікуючих засобів у цукровому виробництві. Удосконалено технологію дифузійно-пресового вилучення сахарози. Розроблено технологію вилучення сахарози із застосуванням механічного розкриття бурякових клітин та хімічного впливу коагулянту чи флокулянту. Наведено результати промислових випробувань розроблених способів. The dissertation is presented to acquire the scientific degree of Doctor of Technical Sciences on the specialty 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and fermentation products. – National University of Food Technologies, Kiev, 2008.43 In the dissertation the scientific applied problem of increase of efficiency of extraction of saccharose from beet cossettes with simultaneous clearing diffusion juice is solved on the basis of application of physical and chemical methods. The mechanism of sedimentation of pectinaceous substances in process of extraction saccharoses from beet cossettes is scientifically proved at use coagoulent the hydroksosulfate of aluminium (ОСА) and a polymeric antiseptic preparation of complex action - polyhexamethylene guanidine gidrohloride (PGMGH). Efficiency of disinfectant action of some chemical means is determined. Ways of disinfection diffusion juice are scientifically proved and developed. The 3 branch technological instructions for use of disinfectants are approved. The technology of diffusion-pressing extraction of sucrose from the sugar-beet cossettes is improved. The technology of processing of fragments of sugar beet and root crops of sugar beet with use of mechanical disclosing cells and chemical action coagoulent or flocculent is evolved. Results of industrial tests of an intensification of extraction of saccharose from beet are given.Документ Удосконалення технології очищення густих напівпродуктів цукрового виробництва(2013) Молодницька, Олена МиколаївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2013. Проведені дослідження по підвищенню очищення густих напівпродуктів, в результаті яких обрані нетоксичні реагенти: ПГМГХ, активне вугілля марки СКН-3 та целюлоза марок Diacel-150 та Армоцель. Розроблено новий спосіб очищення сиропу з використання ПГМГX і активного вугілля або ПГМГХ і целюлози, який дозволяє одержати високий ефект очищення сиропу, збільшити ефект знебарвлення і зменшити кала-мутність. Встановлено значне покращення технологічних показників очище-ного сиропу за умов застосування зазначених реагентів: за витрат ПГМГХ 7,5∙10-3% до маси сиропу в сукупності з додаванням активного вугілля марки СКН-3 у кількості 2,5% або целюлози у кількості 1,5% до маси СР сиропу. Використання удосконаленої технології очищення сиропу після ІІІ корпусу випарної станції надає можливість отримати сироп з високими якісними показниками: збільшити ефект знебарвлення на 46%, зменшити каламутність на 62...93% і збільшити чистоту на 0,9...1,8%, що сприятиме збільшенню виходу білого цукру на 0,37% . Розроблено комплексний реагент для освітлення цукровмісних розчинів при поляриметричному визначенні вмісту сахарози у густих напівпродуктах цукрового виробництва. Встановлено, що комплексний реагент не розкладає сахарозу при поляриметричних визначеннях. Удосконалена методика визна¬чення масової частки сахарози із застосуванням комплексного реагенту відзначаються зручністю використання в ході проведення лабораторних аналізів та нескладністю приготування комплексного реагенту. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products – National University of Food Technologies, Kyiv, 2013. The work is devoted the increase of efficiency of cleaning of thick produkts in the sugar production by the use of modern untoxic reagents, such as PGMGH active coal of brand of SKN-3 and cellulose of brands of Diacel-150 and Armocel. The new method of cleaning of syrup is developed from the use of PGMGH and active coal or PGMGH and cellulose, what allows to get the high effect of cleaning of syrup and increase the effect of discolouring and effect of decline of turbidity. Use of the improved technology of cleaning of syrup after third frame of the evaporation station gives possibility of receipt of syrup with high-quality indexes, increase of effect of discolouring on 46%, to the effect decline of turbidity on 62...93%, increase of cleanness on 0,9...1,8%, that can prognostication in the increase of output of white sugar on 0,37% . A complex reagent is developed for provide high quality of clarification of solutions and accordingly the developed methods of determination mass part of saccharose of thick produkts in the sugar production. It is set that using of untoxic complex reagent for determination of mass part of saccharose in thick produkts will allow to get compact not hydrophilic sediment of filtrate with good filtration properties. It is tested as a result of researches, that a complex reagent does not decompose a saccharose at determinations in analysable solutions.