Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Saccharomycetes as biological agents for the mediated biosynthesis of silver nanoparticles
    (2021) Kharchenko, Yevgen; Skrotska, Oksana
    The most commonly used are chemical and physical methods of silver nanoparticles (AgNPs) synthesis, but there is also biological synthesis, which is a promising and more environmentally friendly method. Synthesized using the supernatant Saccharomycescerevisiae M437 AgNPs had a spherical shape. AgNPs that were obtained using a cell-free aqueous extract of S. cerevisiae M437 had an oval shape.
  • Ескіз
    Документ
    Властивості наночастинок
    (2021) Пастушенко, Ігор Миколайович; Марценюк, Олександр Степанович
    Використання наночастинок, як практично не відомих раніше технологічних об’єктів, повинно базуватись на знанні їх властивостей. До нанорозмірних об’єктів відносяться атоми, молекули і їх асоціати, частинки різної форми, наноматеріали, наноприлади і нанопристрої розміром менше 100 нм (1 нм = 10-9 м) хоча б в одному вимірі. Наночастинки надмалі, надміцні і надактивні, внаслідок чого їх властивості під дією квантових ефектів можуть різко змінюватись: малотоксичні речовини можуть стати дуже токсичними, частинки не руйнуються, можуть легко проникати крізь клітинні мембрани і руйнувати майже будь-які молекули, з якими вони контактують, порушуючи роботу клітин живого організму. Для з’ясування впливу кожного окремого типу наночастинок на живі організми впродовж тривалого терміну їх дії доцільно обмежити або навіть заборонити їх впровадження у промислове виробництво.
  • Ескіз
    Документ
    Фулерени і шунгіт
    (2021) Пастушенко, Ігор Миколайович; Марценюк, Олександр Степанович
    Фулерени і споріднені з ними за структурною будовою і властивостями наночастинки знаходять все ширше впровадження у різних технологіях. Вперше фулерени були синтезовані штучно у 1985 р. колективом учених у складі англійського астрофізика Г.Крота і американських хіміків Р.Крела, Д.Хіта і О’Брайєра під керівництвом Р.Смоллі у створеній лазерним пучком вугільній плазмі в результаті вибуху графітової мішені під впливом лазерного випромінювання. Молекула фулерену складається з 60 атомів вуглецю (С60) і має вигляд футбольного м’яча, зшитого з 20 майже ідеальних правильних шестикутників і 12 п’ятикутників. Назву фулерен отримав від прізвища американського архітектора Річарда Фуллера (1895-1983), який сконструював купол павільйона США на виставці у Монреалі у вигляді з’єднаних п’яти і шестигранників. Відкриття фулерену стало важливим етапом у розвитку нанохімії. За відкриття і дослідження фулерену колективу вчених була присуджена Нобелівська премія у 1996 р. Сучасна наука виконується колективами учених різних спеціальностей з використанням новітнього обладнання і високочутливих приладів.
  • Ескіз
    Документ
    Наночастинки кремнію, фулерену і срібла
    (2021) Пастушенко, Ігор Миколайович; Михієнко, Яна Анатоліївна; Марценюк, Олександр Степанович
    Глибоке вивчення властивостей наночастинок, серед яких можуть бути як шкідливі, так і корисні для організму людини, дозволить обґрунтувати доцільність їх отримання і використання. Відомі штучні і природні наночастинки кремнію, фулерену, срібла. Двоокис кремнію (пісок) найпоширеніший мінерал на планеті і людина в процесі еволюції пристосувалась до випромінювань води, яка пройшла крізь його товщі, і збагатилась наночастинками кремнію. Така природна вода необхідна для здорового існування людини і сприяє лікуванню захворювань. Навпаки, вода що пройшла крізь товщі мінералів важких і радіоактивних металів, шкодить організму. Настояна на шунгіті вода має певні лікувальні властивості, але спектр її електромагнітних випромінювань не відповідає необхідному для людини. Використання нанокапсул значно знижує попадання в організм наночастинок срібла і зменшує іх побічні ефекти. Природна вода з наночастинками кремнію корисна для організму, а настояну на шунгіті і осріблену воду доцільно використовувати для лікування, а не як добавки до продуктів харчування постійного вживання.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив розмірів наночастин емульсій на якість напоїв
    (2013) Луговська, Оксана Андріївна; Сидор, Василь Михайлович
    Метою роботи було дослідження впливу розмірів часток на стабільність емульсій в процесі зберігання і використанні у виробництві напоїв і їх стійкості протягом 180 діб. The aim was to study the influence of particle size on the stability of emulsions during storage and use in the production of beverages and their stability within 180 days.