Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення якості ректифікованого етилового спирту(2021) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолий Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Мукоїд, Роман МиколайовичВ умовах високої конкуренції пріоритетним напрямом є модернізація спиртового виробництва з розробкою та впровадженням високоефективних і безвідходних технологій, що дозволяють отримати товарний спирт високої якості.Документ Підвищення ефективності роботи контактних пристроїв масообмінних апаратів(2019) Василюк, Юлія; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичАвторами запропонована технологія ректифікації з контрольованими циклами затримки та переливу рідни без її перемішування на суміжних тарілках. Для реалізації способу експериментальна колона була оснащена тарілками з рухомими сегментами, з’єднаними з приводними механізмами, дія яких відбувалася відповідно до програми контролера. Для ефективного масообміну в колоні були встановлені лускоподібні тарілки з протилежним напрямом лусок в сусідніх рядах. В процесі роботи відбувалася зміна живого перерізу тарілок від 2,6 % в період масообміну до 51,7 % в момент переливу рідини з верхньої тарілки на нижню завдяки дії рухомих сегментів. Використання тарілок провального типу в умовах циклічної ректифікації дозволило збільшити робочу площу контакту пари та рідини завдяки відсутності переливних карманів, а також забезпечити миттєвий перелив рідини завдяки її одночасному переливу через переливні отвори та щілини лусок. Дослідження ефективності запропонованої технології проводились у виробничих умовах ДП «Чуднівський спиртовий завод» в процесах перегонки спиртової бражки та вилучення етилового спирту із головної фракції. Доведено, що подовження часу перебування бражки на тарілках до 12 с. дозволяє підвищити концентрацію спирту в бражному дистиляті на 28 % в порівнянні з типовими бражними колонами. Запропоноване розташування лусок виключає можливість утворення застійних зон та пригорання зважених частинок бражки, завдяки чому подовжити термін експлуатації бражної колони без її зупинки на профілактику. Питома витрата гріючої пари на перегонку бражки не перевищувала 16 кг/дал абсолютного алкоголю (а.а.) бражки. В процесі розгонки головної фракції в режимі циклічної ректифікації завдяки збільшенню часу затримки рідини на тарілках до 20 с. ступінь вилучення альдегідів, вищих спиртів сивушної олії та метилового спирту зростала в середньому на 30 %, кратність концентрування головних та верхніх проміжних домішок підвищувалась на 32 %. При цьому питома витрата гріючої пари на процес розгонки скорочувалась до 14 кг/дал а.а., введеного на тарілку живлення. Якісні показники ректифікованого спирту відповідали вимогам для категорії «Люкс». The authors propose the technology of rectification with controlled cycles of delay and overflow of relatives without mixing them on adjacent plates. For implementation of the method, the experimental column was equipped with plates with moving segments, connected to the drive mechanisms, the action of which was carried out in accordance with the program controller. For effective mass transfer in the column were installed scale-shaped plates with opposite direction of scales in adjacent rows. In the process of work there was a change in the living section of plates from 2,6 % during theДокумент Визначення нижньої і верхньої межі діапазону роботи провальних сітчастих тарілок(2019) Бойчук, В. В.; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичДослідження проводили на лабораторній установці в системі вода-повітря. Характеристики установки: діаметр колони – 300 мм; кількість тарілок – 5; відстань між тарілками – 300 мм; діаметр барботажних отворів – 2,4 мм; товщина тарілки – 2 мм; живий переріз колони – 2,6 %; висота шару рідини – 35 мм. Витрати повітря змінювали в інтервалі 1-15 дм3/с, що відповідає зміні швидкості в отворах 1,5-10 м/с. Щільність зрошення становила 4-11 м3/м2-год. The research was conducted on a laboratory plant in the water-air system. Installation characteristics: Column diameter - 300 mm; number of dishes - 5; distance between plates - 300 mm; diameter of bubble holes - 2.4 mm; thickness of the plate - 2 mm; live section of the column – 2,6 %; The height of the liquid layer is 35 mm. Air consumption varied in the range of 1-15 dm3/s, which corresponds to a change in speed in the openings of 1,5-10 m/s. The irrigation density was 4-11 m3/m2.Документ Визначення нижньої і верхньої межі діапазону роботи лускоподібних тарілок(2019) Прус, Андрій Олегович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичДослідження проводили на лабораторній установці в системі вода-повітря. Характеристики установки: діаметр колони – 300 мм; кількість тарілок – 5; відстань між тарілками – 300 мм; площа перерізу отвору лусок – 19,42 мм2; товщина тарілки – 2 мм; живий переріз колони – 2,6 %; висота шару рідини – 35 мм. Щільність зрошення становила 5-15 м3/м2ꞏгод. Коаксіальне розташування лусок дозволило виключити односпрямованість потоків пари і рідини і підвищити ефективність масообміну. The research was conducted on a laboratory plant in the water-air system. Installation characteristics: Column diameter - 300 mm; number of dishes - 5; distance between plates - 300 mm; sectional area of the hole of the scales - 19,42 mm2; thickness of the plate - 2 mm; live section of the column – 2,6 %; The height of the liquid layer is 35 mm. The irrigation density was 5-15 m3/m2. The coaxial arrangement of scales has allowed eliminating the unidirectional flow of vapor and fluid and increasing the efficiency of mass transfer. In the first stage of the research, the hydrodynamic modes of the plates and the corresponding values of the air velocity (Vр) in the free section of the column were determined for them: in the bubble mode Vр = 0.5-0.9 m/s, the transition 0,9-1,3 m/s and the jet 1,3-2,0 m/s. It has been experimentally proved that the minimum air velocity (Vmin) in the openings of scales, below which the failure of the liquid occurs, is 6,5-7,0 m/s.Документ Удосконалення технології темного пива з використанням цикорію(2016) Мамон, Ольга Андріївна; Кошова, Валентина Миколаївна; Булій, Юрій ВолодимировичДля приготування темних сортів пива дорогий карамельний солод можна замінити більш дешевою рослинною сировиною – обсмаженим цикорієм (на 60 % можна зменшити витрати на карамельний солод замінюючи його на цикорій при приготуванні сусла). При використанні цикорію можна також зекономити до 35 % гіркого хмелю при приготуванні темних сортів пива. To make dark beers dear caramel malt can be replaced cheaper vegetable raw materials - fried chicory (60% can reduce the cost of replacing its caramel malt in the preparation of chicory mash). When using chicory can also save up to 35% of bitter hops in the preparation of dark beers.