Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
25 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження процесу настоювання плодів кизилу(2017) Степанчук, Марина Сергіївна; Лапіна, Надія Володимирівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаМетою дослідницької роботи передбачено дослідження процесу вилучення цільових компонентів під час настоювання рослинної сировини із передбаченням подрібнення матеріалу перед його переробкою. Відомо, що подрібнення застосовують для інтенсифікації процесів масоперенесення за рахунок збільшення сумарної поверхні фази. Запропоновано використання отриманих настоїв в технології безалкогольних напоїв при приготуванні цукрових сиропів. Визначено доцільність використання настоїв з сировини, яка має привабливі органолептичні показники та в змозі надати продукту функціонального значення. Для проведення експериментів взято сушені поди кизилу, як сировина, що здатна задовольнити потреби якості настою. В якості екстрагенту обрано воду з погляду на її подальше використання в приготуванні сиропу. Прийнято найвпливовіші фактори, якими передбачається управляти процесом. Рівні варіювання цих факторів обрано з розрахунку на попередній огляд літератури. Настоювання проводилось в колбах на водяній бані, яка дозволяла управляти температурою середовища. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в настої, що визначався рефрактометричним методом. Показник, який відображав якісну характеристику готових настоїв була масова частка аскорбінової кислоти, що визначалася йодометричним методом. Отримано результати експериментів,на основі яких побудовані поверхні відгуку та розроблено математичні моделі процесу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із плодів кизилу має різну величину та якісний склад, а саме вміст вітаміну С. На основі результатів математично- статистичної обробки знайдено оптимальні режими настоювання.Документ Дослідження процесу настоювання плодів журавлини(2017) Бараловська, Оксана Володимирівна; Прищепа, Юлія Юріївна; Чорний, Валентин Миколайович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас ГригоровичМетою дослідницької роботи передбачено дослідження процесу вилучення цільових компонентів під час настоювання рослинної сировини із передбаченням подрібнення матеріалу перед його переробкою. Відомо, що подрібнення застосовують для інтенсифікації процесів масоперенесення за рахунок збільшення сумарної поверхні фази. Запропоновано використання отриманих настоїв в технології безалкогольних напоїв при приготуванні цукрових сиропів. Визначено доцільність використання настоїв з сировини, яка має привабливі органолептичні показники та в змозі надати продукту функціонального значення. Для проведення експериментів взято свіжі поди журавлини, як сировина, що здатна задовольнити потреби якості настою. В якості екстрагенту обрано воду з погляду на її подальше використання в приготуванні сиропу. Прийнято найвпливовіші фактори, якими передбачається управляти процесом. Рівні варіювання цих факторів обрано з розрахунку на попередній огляд літератури. Настоювання проводилось в колбах на водяній бані, яка дозволяла управляти температурою середовища. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в настої, що визначався рефрактометричним методом. Показник, який відображав якісну характеристику готових настоїв була масова частка аскорбінової кислоти, що визначалася йодометричним методом. Отримано результати експериментів,на основі яких побудовані поверхні відгуку та розроблено математичні моделі процесу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із плодів журавлини має різну величину та якісний склад, а саме вміст вітаміну С. На основі результатів математично-статистичної обробки знайдено оптимальні режими настоювання.Документ Кінетика процесу екстрагування плодів кінського каштану(2017) Омелянчук, Ілля Миколайович; Овакімян, Лаура Арменівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас ГригоровичЗа отриманими результатами можна прийти до висновку, що при екстрагуванні плодів кінського каштану водою, найбільша швидкість процесу є при: вищій температурі; більшому гідромодулі; дрібнішій фракції, при цьому такі параметри дозволяють отримати екстракти із вищим вмістом екстрактивних речовин. Під час екстрагування спиртовим розчинником швидше виснаження сировини спостерігається при: вищій температурі, що пояснюється правилом Вант-Гоффа; більшому гідромодулі; меншій крупності частинок.Документ Дослідження процесу екстрагування плодів кінського каштану(2017) Омелянчук, Ілля Миколайович; Овакімян, Лаура Арменівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас ГригоровичЗа отриманими результатами можна рекомендувати наступні пара-метри екстрагування плодів кінського каштану для вилучення най-більшої кількості екстрактивних речовин: подрібнена фракція - <1 мм; температура - 40 °С; гідромодуль - 20; екстрагент - вода. Дана робота є цікавою для подальшого доопрацювання з отриманням математичної моделі другого порядку та визначенням вмісту цільового компоненту есцину в екстрактах.Документ Використання попереднього бланшування сировини в процесі екстрагування(2017) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас ГригоровичМетою дослідницької роботи було порівняння ефективності вилучення цільових компонентів під час екстрагування рослинної сировини із передбаченням парової обробки матеріалу перед його переробкою. Відомо, що вплив гострої пари несе структурно-механічні зміни колоїдних капілярно-пористих тіл, які можуть вдало використовуватися для інтенсифікації процесів масоперенесення. Для проведення експериментів взято цвіт кінського каштану, як фармацевтично цінна сировина для виробництва і використання екстрактів з неї. В роботі наведена коротка характеристика сировини. В якості екстрагентів обрано два різнополярні розчинники для повнішого аналізу проходження процесу. Параметри пропарювання та екстрагування фіксовані, щоб отримати точну можливість порівняння ефективності застосування парообробки. Для визначення ефективності попередньої обробки, результати експериментів порівнювалися із значеннями отриманими від контрольних зразків. Бланшування проводилось в лабораторному пропарнику, екстрагування здійснювалося з внесенням низькочастотних коливань за допомогою вібростенда, використання яких відоме своєю високою ефективністю. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в екстракті, що визначався рефрактометричним методом. Отримано результати експериментів, які підтверджують доцільність проведення попереднього бланшування сировини перед екстрагуванням, яке значною мірою пришвидшує процес. За цими результатами побудовані графіки залежностей з кривими експоненціального типу. Розглянуто теоретичне обґрунтування підвищення масопередачі завдяки попередній підготовці матеріалу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із цвіту кінського каштану менше аніж вихід речовин, які розчинялися спиртом за тих самих умов. Отримані результати можуть бути використані для інтенсифікації масообмінних процесів, зміни апаратурно-технологічного оформлення виробництва екстрактів, подальших глибших наукових досліджень застосування попередньої обробки сировини.Документ Дослідження гідродинаміки віброекстрактора з протитечійним розділенням фаз(2022) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин МиколайовичСтавилась задача дослідити гідродинамічні особливості роботи віброекстрактора безперервної дії та розробити математичну модель розповсюдження пульсуючих струменів, генерованих конструктивними елементами віброперемішувальних пристроїв.Документ Вплив навантаження на ефективність лущення ячменю(2018) Чорний, Валентин Миколайович; Харченко, Євген ІвановичВ роботі вказано, що індекс лущення ячменю залежить від навантаження на лущильну машину. Встановлено, що крупніші зерна ячменю лущаться з меншими значеннями індекса лущення ніж дрібні. За однакової вологості зерна його крупності та обертанні робочого органу лущильної машини, процес лущення відбувається переважно однаково, хоча і присутні деякі відмінності, а саме при збільшенні тривалості лущення індекс лущення зростає непропорційно коефіцієнту завантаження робочої камери лущильної машини. Нахил кривої відносно осі абсцис дещо збільшується. The paper indicated that the index dehulling barley depends on the load on the dehulling machine. It has been established that larger grain of barley is dehulled off with smaller values of the dehull index than small ones. At equal humidity of the grain of its size and rotation of the working body of the dehulling machine, the dehulling process occurs essentially the same, although some differences are present, namely, when the dehulling time increases, the dehulling index grows disproportionately with the loading coefficient of the working chamber of the dehulling machine.Документ Аналіз дисперсного стану рослинної сировини зернового походження(2015) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія Володимирівна; Ляшко, Галина Василівна; Рибачок, Альбіна Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаПредставлено результати досліджень дисперсного аналізу рослинної сировини зернового походження. На підставі отриманих даних побудовано диференціальні та інтегральні криві дисперсного складу сировини зернового походження різного помелу. Results of the research of dispersed analysis of plant material grain origin. Based on these data constructed differential and integral curves of particulate materials of different origin grain milling.Документ Інтенсифікація процесу екстрагування при виробництві гірких настоянок(2015) Рибачок, Альбіна Вікторівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаРозглянуто вплив температури та механічного перемішування на швидкість проходження процесу екстрагування пряно-ароматичної сировини. Встановлено вплив гідромодуля, виду екстрагенту та сировини на процес вилучення вітаміну С і фенольних речовин з пряно-ароматичної сировини. The influence of temperature and mechanical mixing in the extraction process speed of aromatic raw materials were considered. The influence of hydrological, type of extractant and extraction of raw materials to process vitamin C and phenolic compounds with aromatic raw materials were established.Документ Модель сорбції вологи капілярно-пористими тілами(2018) Чорний, Валентин Миколайович; Гапонюк, Ігор Іванович; Новицький, Є.В роботі отримані експериментальні дані міжфазової взаємодії різних енергій, що підтверджують справедливість уточненої моделі внутрішньокапілярної дифузії вологи капілярно-шпаруватих тіл різних значень активної поверхні, співвідношення гідрофільних складових та розмірів тіл зернин. In this paper, experimental data are obtained on the interphase interaction of different energies, confirming the validity of the refined model of intracapillary diffusion of the moisture of the capillary-shurated bodies of different values of the active surface, the ratio of the hydrophilic components and the sizes of the bodies of the grains.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »