Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження жирнокислотного складу олії плодів обліпихи крушиновидної методами ЯМР 1Н спектроскопії та газорідинної хроматографії(2018) Ковальова, Світлана Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Мірошников, Олег Миколайович; Дудка, Олена Миколаївна; Коробка, Юлія ВолодимирівнаСклад рослинної олії залежить не тільки від частини рослини, з якої вона отримана, але й від сорту рослин і регіону, де вона вирощується. Досліджено жирнокислотний склад зразка олії, отриманого з м‘якоті ягід обліпихи, методами ЯМР 1H спектроскопії та газорідинної хроматографії (ГРХ). Отримані результати порівнювали з даними хімічного аналізу. Зразок олії обліпихи характеризується наявністю переважно мононенасичених вищих кислот, у тому числі крім домінуючої олеїнової кислоти, також однією з найважливіших омега-7 для фізіології людини - пальмітолевої кислоти. Домінуючим представником насичених компонентів є пальмітинова кислота. Результати, отримані методом ГРХ, також демонструють незначну присутність поліненасичених жирних кислот, включаючи Омега-3. The composition of plant oil depends not only on the part o f the plant it is obtained from, but also on the plant variety and the region where it is grown. The fatty-acid composition of the oil sample obtained from pulp o f sea buckthorn berries was studied by NMR 1H spectroscopy and gasliquid chromatography (GLC). The results obtained were compared with the chemical analysis data. The fatty-acid composition o f the sea-buckthorn oil sample is characterized by the presence ofpredominantly monounsaturated higher acids, including besides the dominant oleic acid, also one of the most important Omega-7s for human physiology - palmitoleic acid. The dominant representative of saturated components is palmitic acid. The results obtained by GLC also show a slight presence of polyunsaturated fatty acids, including Omega-3s.Документ Тенденції переробки соапстоків(2014) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівна; Леник, Степан ОлександровичСоапсток є відходом рафінації олії з використанням лужної нейтралізації вільних жирних кислот. Нині відомі п'ять схем нейтралізації, чотири з яких є промислово впровадженими. Залежно від схеми нейтралізації та хімічного складу олії, яку рафінують, соапсток має певні фізико-хімічні властивості, такі як стійкість емульсії, наявність емульгаторів та співвідношення вмісту нейтралізованих жирних кислоти до вмісту нейтрального жиру. Soap stock is waste oil refining using alkaline neutralization free fatty acids. Currently, five schemes known neutralization, four of which are industrially implemented. Depending on the scheme neutralization and chemical composition oil, which is refined, Soap stock has certain physical and chemical properties, such as resistance emulsion, the presence of emulsifiers and value content neutralized fatty acid content of neutral fat.Документ Купажовані рослинні олії з використанням олії глоду(2014) Задкова, Олександра Сергіївна; Усатюк, Світлана ІванівнаНенасичені жирні кислоти є есенціальними нутрієнтами, які повинні міститися у щоденному харчовому раціоні в оптимальній кількості та співвідношенні. Мононенасичені жирні кислоти є інгібітором перекисного окиснення ліпідів та впливають на активність ферментів. Поліненасичені жирні кислоти олій зменшують рівень холестерину у сироватці крові. Відомо про протипухлинні властивості жирних кислот родини ю-3. Основним харчовим джерелом ненасичених жирних кислот є рослинні олії, але вони не збалансовані за своїм жирнокислотним складом. Unsaturated fatty acids are essential nutrients that must be contained in the daily diet in optimal amounts and proportions. Monounsaturated fatty acids are inhibitors of lipid peroxidation and affect the enzyme activity. Polyunsaturated fatty acids decrease oil cholesterol in serum. Is known about the anticancer properties fatty acid family of S-3. The main dietary sources of unsaturated fatty acids are vegetable oils, but they are not balanced in their fatty acid composition.Документ Транс-ізомери жирних кислот(2014) Ковч, Аліна Володимирівна; Шульга, Сергій ІвановичТранс-ізомери у великих кількостях шкідливі для організму. Постійне вживання транс-жирів може спровокувати розвиток ожиріння, серцево-судинних та інших захворювань. Trans-isomers in large quantities harmful to the body. Chronic use of trans fat can trigger the development of obesity, heart disease and other diseases.Документ Інноваційні напрями застосування продуктів переробки олійної сировини(2014) Руднєва, Л. Л.; Лакіза, О. В.; Демидов, Ігор МиколайовичСтворення вітчизняного конкурентоздатного асортименту жирових продуктів з високими смаковими властивостями, що відповідають необхідному рівню поживної цінності харчових продуктів, є важливим завданням. Жирові продукти, зокрема олії, називають концентрованими джерелами енергії, які містять незамінні компоненти харчування: повноцінні жирні кислоти, жиророзчинні вітаміни, складні ліпіди. Наявність у складі харчових продуктів вказаних компонентів визначає їх важливе місце в раціональному здоровому харчуванні людей.Документ Нетрадиційна олієвмісна сировина в Україні(2014) Галицька, Лілія Юріївна; Хижняк, Ольга ОлександрівнаСучасні тенденції формування здорового раціону харчування диктують необхідність створення нових продуктів з підвищеною біологічною і фізіологічною цінністю, з цією метою доцільно використовувати природну олійну сировину, що містить збалансований комплекс жирних кислот, білків і біологічно активних ліпідів, у тому числі каротиноїдів і токоферолів, а також мінеральних елементів. Modern trends in the development of a healthy diet requires a new product with high biological and physiological value, for this purpose it is advisable to use natural oilseeds containing a balanced set of fatty acids, proteins and bioactive lipids, including carotenoids and tocopherols, and minerals elements.Документ Вплив величини кислотного числа на процес нейтралізації жирних кислот в системі вода-гліцерин-етанол(2014) Петік, Ігор; Бєлінська, Ганна; Радзієвська, Ірина ГіронтіївнаТехнологія лужної нейтралізації жирів у мильно-лужному середовищі в системі розчинників вода-гліцерин-етанол забезпечує максимально ефективне розділення фаз, мінімальні втрати нейтрального жиру і більш раціональну переробку вторинних продуктів. Technology neutralize alkaline soap and fats in alkaline medium in a solvent system water-glycerol-ethanol provides the most efficient phase separation, the minimum loss of neutral fat and more rational processing of secondary products.Документ Виявлення фальсифікації жирів під час технологічної обробки(2014) Конончук, Вікторія Миколаївна; Арсеньєва, Лариса ЮріївнаЗастосування сучасних технологій в масложировому виробництві ускладнює виявлення фальсифікатів. Класичні методи аналізу харчових продуктів вже не дозволяють точно та достовірно встановлювати підробки. Одним з сучасних методів визначення справжності жирів є капілярна газова хроматографія. The use of modern technologies in the fats and oils manufacturing counterfeit detection difficult. Classical methods of analysis of food are not accurately and reliably install fake. One of the modern methods of determining the authenticity of fat is capillary gas chromatography.Документ Rheological properties of the microbial exopolysaccharide ethapolan syntesized in the presence of exogenous fatty acids in the culture medium(2012) Olefirenko, G.; Pirog, TatianaAdding of exogenous fatty acids into the growth medium of Acinetobacter sp. IMV B-7005 with mixed substrates is accompanied by the increase of not only rheological characteristics of solutions of purified ethapolan preparations but also of culture broth solutions containing ethapolan. As for enhanced oil recovery and in technical detergents ethapolan is usually used as postfermentation culture broth, the implementation of technology of its producing using a mixture of growth substrates with adding of exogenous fatty acids can significantly reduce the cost of the desired product by utilization of cheap substrates and improving its rheological characteristics / Внесення екзогенних жирних кислот у поживне середовище за умов культивування Acinetobactersp. ІМВ B-7005 на суміші ростових субстратів супроводжувалось підвищенням реологічних характеристик не тільки розчинів очищених препаратів етаполану, а й розчинів культуральної рідини, що містила етаполан. Оскільки для підвищення нафтовидобутку і виготовлення технічних мийних засобів використовується етаполан у вигляді постферментаційної культуральної рідини, то реалізація його технології на суміші ростових субстратів з внесенням екзогенних жирних кислот дає змогу суттєво знизити собівартість цільового продукту як в результаті використання дешевих субстратів, так і за рахунок підвищення реологічних характеристик, що визначають практичну значущість цього полісахариду